Főszerepben, egyedül – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.10.07. 23:09

Már megint Davide Lanzafame volt a főszereplő. A Ferencváros támadója két gólt szerzett a DVSC ellen, a dupla értékét az növelte, hogy a Fradi emberhátrányban futballozva mentette döntetlenre (kétszer is) a Loki elleni mérkőzést. A Honvédtól szerződtetett olasz csatár februárban már 32 éves lesz, ezért nem is volt kérdés: inkább rövid, mint hosszabb távra terveznek vele a zöld-fehérek, vagyis ebben az idényben kell azt a pluszt adnia, amellyel az FTC visszaszerezheti a bajnoki aranyérmet a fehérváriaktól.

Azok után, hogy Davide Lanzafame szerezte a Fradi–Újpest derbi egyetlen gólját, szombaton pedig kétszer is betalált a debreceniek kapujába, írhatjuk: igyekszik meghálálni az érte és neki kifizetett forintokat. Noha menet közben a Fradi edzőt cserélt, a Thomas Dollt váltó Szerhij Rebrov is bízik benne, minden kerek tehát körülötte. Ám még mindig úgy tűnik, mintha időnként keresné a helyét a ferencvárosi támadósorban. Két gól után furcsa ilyesmit leírni, de ne feledjük: egyik sem akciógól volt. Egy szabadrúgás, majd egy szöglet után reagált mindenkinél gyorsabban a kapu előtt. A szurkolókat nagyon is érdekli, hogy mire menne Böde Dániellel együtt – ám alig nyolc percet játszottak egymás mellett-mögött. A kétszűrős, két szélső támadóval elképzelt rendszert nem bontja meg az ukrán szakvezető csak azért, hogy mindkét támadója a pályán lehessen.

Ki tudja, mekkora kockázata van egy ilyen kísérletnek? Hiszen érdekes szakmai kérdés: az előző két idény gólkirályát a Honvéd adta, előbb Eppel Márton, legutóbb pedig Davide Lanzafame volt a legeredményesebb úgy, hogy ők ketten együtt játszottak – mintha az a felfogás közelebb állna az olasz stílusához. Bizony van, aki a szombati dupla ellenére is úgy véli, Davide Lanzafame átlagon felüli képessége, játékintelligenciája még inkább érvényesülne, ha Böde Dániel mögött, a védőktől kissé eltávolodva, a kapu felé fordulva kapná meg a labdát – de ez a gondolat alighanem Szerhij Rebrov fejében is megfordult már.

Ám amíg így is az olasz játssza a főszerepet, lesz érv az egyékes felállás mellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik