Folyamatosan cigányoztak a debreceni ultrák - most mi lesz?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.21. 14:19
null
A Vasas–DVSC meccs az MLSZ fegyelmi bizottsága előtt folytatódott (Fotó: Meder István)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UFEA) múlt héten rasszista megnyilvánulások miatt zárt kapus büntetéssel sújtotta Magyarországot, így a Feröer elleni Eb-selejtezőt nézők nélkül kell majd megrendeznünk, ha a magyar szövetség fellebbezését elutasítják. Néhány nappal az UEFA döntése után Angyalföldön zúgott a cigányozás...

A szombati Vasas–DVSC-Teva (0–1) bajnoki után több visszajelzést is kapott szerkesztőségünk a vendégdrukkerek viselkedése miatt, akiknek egy csoportja a mérkőzés nagy részében a hazaiakkal foglalkozott. Záporoztak a válogatott szidalmak, ami miatt a vendégeket folyamatosan figyelmeztetnie kellett a hangosbemondónak, két alkalommal pedig a hazai tábort is, miután reagáltak a debreceni szólamokra.

Az MLSZ előírása az, hogy a hangosbemondónak azonnal figyelmeztetnie kell a drukkereket, hogy sportszerűen biztassák csapatukat, ha tiltott, rasszista rigmusokat hall” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére a Vasas hangosbemondója, Buck Miklós.

„Az első huszonöt percben nem volt probléma, mert még nem érkeztek meg a debreceni ultrák. Ekkor Szanyó Károly (a Vasas szakvezetője – a szerk.) még arra kért, hogy kérjek egy kis biztatást a lelátóról, mert a csapat játékán is lendíthetne a jobb hangulat a szurkolás. Nos, amint megérkezett a debreceni ultrák negyven-ötven fős csoportja, rögtön felélénkült a lelátó, mindkét oldalon volt szurkolás, viszont a vendégdrukkereket folyamatosan figyelmeztetnem kellett a rasszista rigmusok miatt" – folytatta Buck.

„Megkérem a debreceni szurkolókat, hogy sportszerűen biztassák csapatukat. Köszönöm az együttműködést” – szólt tucatnyi alkalommal a felszólítás, de süket fülekre talált. A debreceniek rigmusaira pedig a hajrában már a válasz is megérkezett hazai részről, a Vasas-drukkereket két alkalommal kellett figyelmeztetni.

És hogy miket kiabáltak?

„A szokásos, Angyalföld, répaföld rigmus volt még a leginkább szalonképesebb, azért figyelmeztetés sem járt. Emellett aztán széles skálán mozgott a repertoár, de legtöbbször az »angyalföldi cigányok...« kezdetű rigmus hangzott el, és erre érkezett aztán ugyanebben a stílusban a válasz is. De a tíz év alatt – egy évtizede voltam először hangosbemondó Vasas-meccsen – már hozzászoktam ezekhez, nekem már nem nyílik ki a bicska a zsebembe, ám az előírások miatt figyelmeztetnem kell a drukkereket minden egyes alakalommal.”

Ez akkor a futball velejárója és kész, el kell fogadni?

„Úgy vélem, ez Magyarországon társadalmi probléma. Amíg például két szomszéd összeszólalkozását a legtöbb esetben az egyikük úgy zárja le, hogy »mész te a jó, édes...«, addig miért is várnánk mást a sportpályákon?"

Költői kérdések válasz nélkül. Az MLSZ-nek mindenesetre reagálnia kell az ügyben (leghamarabb a keddi fegyelmi tárgyaláson), már csak azért is, mert a mérkőzés ellenőre, az 1970-es évek újpesti legendája, a 17-szeres válogatott, kilencszeres bajnok Tóth András folyamatosan jegyzetelt a kilencven perc alatt.

Nagy kérdés, hogy az MLSZ követi-e az UEFA zárt kapus gyakorlatát, ugyanis Magyarországon öt éve nem rendeztek bajnokit nézők nélkül. Legutóbb 2010-ben az Újpestnek kellett bűnhődnie a Fradi elleni 6–0-ra megnyert derbi után – a liláknak 2010. szeptember 24-én a Szolnok elleni meccsüket kellett zárt kapuk mögött játszaniuk. Az UEFA viszont az elmúlt években már harmadik alkalommal sújtja ilyen büntetéssel Magyarországot. 2013-ban a válogatott románok elleni meccsére, legutóbb pedig nyáron a Ferencváros Go Ahead Eagles elleni El-selejtezőjére nem válthattak belépőt a szurkolók.

A Vasastól megtudtuk, hogy a klubnál egyelőre várják az MLSZ döntését, de fel vannak készülve rá, hogy őket is megbünteti a szövetség.

Vasas–DVSC 0–1

LABDARÚGÓ NB I, 9. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés
JátékvezetőNézőszám

Szeptember 19., szombat

18.00 DVTK–Puskás Akadémia 32 Kassai Viktor
3071
18.00 Paks–MTK 00
Erdős József
1141
18.00 Ferencváros–Békéscsaba 10
Szőts Gergely
8824
18.00 Vasas–DVSC-Teva 01
Pintér Csaba
2850
18.00 Haladás–Honvéd 00 Farkas Ádám
3439
20.30 Videoton–Újpest 30 Solymosi Péter
2589
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik