Válogatott: „Ha csak egyszer is meghallják a cigányozást a másodfokún...”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.21. 08:20
Ismét a stadionbezárásról: a sportjoggal is foglalkozó dr. Gerő Tamás a magyar–román Eb-selejtezőt a helyszínen megtekintő szurkolóként nem számított az UEFA súlyos büntetésére, de jogászként nem érzi alaptalannak a döntést – derült ki a Digi Sport „Reggeli Start” című műsorának adott interjúból.

Gerő Tamás bevezetésképp elmondta, hogy a kapu mögül, a „kemény magból” nézte az UEFA minapi döntéséhez alapul szolgáló Magyarország–Románia Eb-selejtezőt (0–0), és bár a szurkolás „kilencvenkilenc százalékban pozitív volt, egyszázaléknyi, mondjuk azt, rasszizmus" kétségkívül tetten érhető volt. (A következmény ismert: jelen állás szerint zárt kapus lesz az októberi Magyarország–Feröer Eb-selejtező, és a szövetség pénzbüntetést is kapott.)

„Hallottam, a fegyelmi vétségek megvalósultak, a meccs előtt és közben is, amikor például felrúgták az egyik magyar játékost” – mondta Gerő Tamás, aki szerint egy-egy bekiabálás „bemozdította az egész szektort”.

Hozzátette: a sportszerűen szurkolók is próbálták kezelni a helyzetet, így például amikor mögötte felhangzott a „ki nem ugrál, ... (milyen) román” kórus, „szúrósan hátranéztem, és akik kiabáltak, bocsánatot kértek”.

A jogász ugyanakkor felhívta a figyelmet a „zéró tolerancia” elvére, arra, hogy abba „nem fér bele semmi”, valamint arra, hogy „visszaesők vagyunk” – egy hétköznapi példával is megvilágította, mi következik ebből.

„Ha valaki egy fröccs elfogyasztása után vezeti az autóját és a rendőr rajtakapja, akkor először lehet, hogy csak megbüntetik, de ha harmadszor-negyedszer fordul ez elő, bizony bevonják a jogosítványát.”

Gerő Tamás szerint ha a másodfokú eljárás során meghallgatják a büntetést kiváltó felvételeket, és „csak egyszer is meghallják a háttérben a cigányozást”, helybenhagyják a verdiktet – legfeljebb abban lehet reménykedni, hogy az enyhítő körülmények, a pozitív szurkolás, a jó hangulat hatására a végrehajtását néhány mérkőzésnyi próbaidőre felfüggesztik.

Más kérdés, ha az derülne ki, hogy manipulált a FARE által benyújtott perdöntő felvétel – de erre nem lát sok esélyt a megszólaltatott jogász.

Gerő Tamás szerint a pályabezárások megelőzése érdekében fontos lenne, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) következetesebben alkalmazza a saját, az UEFA előírásaival harmonizáló szigorú szabályait – vagyis a hazai mérkőzéseken is keményebben büntesse a rasszista megnyilvánulásokat.

„Mert különben azt gondolja a szurkoló, hogy ez (nemzetközi mérkőzésen is) belefér” – mondta a jogász, aki szerint ezen a téren „kicsit meghátrált az MLSZ”, amikor az idény előtt a klubokra bízta, kötelezővé teszik-e a szurkolói kártya alkalmazását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik