Felkészülés: kemény három perc, a Paks kikapott a Botosani-tól

Vágólapra másolva!
2019.01.17. 17:13
null
Kellemes meleg váltotta a hét eleji szélvihart
A labdarúgó NB I-ben szereplő Paks felkészülési mérkőzésen 2–1-re kikapott a román Botosani-tól.

 

Erre lehet mondani a klasszikus idézetet: ezért már megérte kijönni!

Mármint Törökországba, Belekbe, a tengerpartra – no, nem azért, hogy a futballisták süttessék a hasukat. Sokkal inkább azért, mert erre lett volna lehetőségük, ugyanis a hét eleji szélviharos, zivataros időjárást napsütés, csaknem húsz fokos, kellemes meleg váltotta.

És mert a pályák tökéletesek, valóban kifogástalan körülmények között dolgozhatnak azok az NB I-es klubok, amelyek a hazai hideget itt próbálják átvészelni.

Ennek azért van veszélye – mondta Csertői Aurél, a Paks vezetőedzője, nem sokkal a csütörtök délutáni felkészülési mérkőzést megelőzően. – A pályák ragyogóak a szálloda közelében, tényleg úgy lehet dolgozni, ahogy szeretnénk, de ha hazamegyünk, és térdig érő hóban folytatódik a bajnokság, azért az nem lesz az igazi.”

Most abba ne menjünk bele, miért fontos február első napjaiban bajnokit játszaniuk a csapatoknak, de ehhez kell alkalmazkodni. A paksiak szakvezetője is úgy állította össze a programot, hogy az előző években megszokottakhoz képest feszesebb a január: összetettebb munkára van szükség, erőnlétben, taktikailag egyszerre kell előrelépni, mert közeleg a rajt.

,,A meccs mindig jó visszajelzés, akkor is, ha tudom, nem frissek a játékosok – magyarázta a szakember. – Attól még a játékosnak meg kell tennie, ami a feladata, nagyobb szükség van a csapategységre, a fegyelemre.”

Hozzá kell tenni: nem a legszerencsésebb időszakát éli a Paks. Papp Kristóf, Simon Ádám, Szabó János és Vági András is műtét után tér vissza, esetükben erre is oda kellett figyelni a terhelés adagolásakor, az érkező Cseke Benjámin sincs teljesen rendben, Zsidai László kisebb betegségen esett át már itt, Belekben, a Csehországból hazatérő Bobál Dávid – miként Cseke Benjámin – hosszú ideje nem játszott folyamatosan tétmeccset. És hiányzott az immár mezőkövesdi Bertus Lajos, aki új klubjával a paksiaktól nem messze edzőtáborozik, és mert szabad délutánja volt, megnézte egykori csapatát.

,,Jöttem nosztalgiázni – mosolygott a szimpatikus, csendes középpályás. – Jó találkozni a srácokkal, noha nemrég köszöntem el. Mi is keményen dolgozunk, Kuttor Attila futballról vallott felfogása hasonlít Csertői Auréléhoz, és remélem, jó teljesítménnyel segítem új csapatomat.”

A zöld-fehéreknél érkezőre lehet még számítani: úgy tudjuk, a DVSC nem hosszabbítja meg Könyves Norbert szerződését, így visszatérhet Paksra, ahol korábban már futballozott.

Nem kezdtek rosszul a paksiak az román Botosani elleni felkészülési mérkőzésen, lendületesen, jó tempóban futballoztak, ám az első félidő végén három jelentős helyezkedési hiba után is nagy helyzetbe került a román ellenfél, és kétgólos előnyre tett szert. Sőt ha Nagy Gergely nem véd bravúrral, akkor nagy lett volna a különbség már a szünetben...

Apropó, Nagy Gergő: mint megtudtuk, a négy felkészülési meccsből kétszer ő, kétszer Rácz Gergő áll a kapuban, és egyelőre nem tudni, ki léphet pályára az MTK Budapest elleni bajnokin.

,,Nekem ez a helyzet annyira nem új – mondta Nagy Gergely, aki a hosszabbításban majdnem gólt fejelt, amikor az utolsó szögletnél előrement. – Korábban Dunaújvárosban is menet közben kerültem be a csapatba, aztán a Vasasban is kikerültem, visszatettek, vagyis hozzá kellett szoknom az állandó versenyhelyzethez. Tudom, a futballista élete ilyen, de azért a kapusposzt speciális, itt a legtöbbször lehet tudni, ki véd, és ki a csere. Nálunk ez egyelőre nyitott kérdés, de emiatt biztosan nincs közöttünk konfliktus Rácz Gergővel. Amíg én védtem, sokat segített, magától értetődően mindezt visszaadtam, amikor bekerült a kapuba. A téli szünetben túltettem magam azon, hogy az ősszel elvesztettem a pozíciómat, és teljes erővel a munkámra, önmagamra összpontosítok. Aztán az első bajnoki előtt eldől, ki állhat a kapuba.”

Rácz Gergő csatlakozott: ,,Dolgozunk, edzünk keményen, és majd kiderül, ki kapja meg újra a lehetőséget a bizonyításra.”

Pakson abban bíznak: a rivalizálás győztese a csapat lesz.

NB I-ES CSAPAT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSE
FC BOTOSANI (román)–PAKSI FC 2–1 (2–0)
Belek
PAKS:
Nagy G. – Kővári, Lenzsér, Bobál D., Báló – Nagy R., Egerszegi, Kesztyűs – Haraszti, Simon A., Remili. Az 57. perctől: Nagy G. – Kulcsár D., Fejes, Gévay, Báló (Szabó J.) – Egerszegi (Zsidai), Kecskés, Kesztyűs (Papp K.) – Bartha, Hahn, Horváth P.
G: Fülöp, Fabrini, ill. Bartha

A PAKSI FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 4.: orvosi vizsgálat; január 7.: első edzés
Edzőtábor: január 13–23: Belek (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK (helyszín: Törökország)
Január 15.: Paksi FC–FC Vaduz (liechtensteini) 0–1
Január 17.: Paksi FC–FC Botosani (román) 1–2 (Bartha)
Január 19.: Paksi FC–FK Arszenal Tula (orosz)
Január 22.: Paksi FC–Sabah FK (azeri)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők:
Bobál Dávid (Dukla Praha – Csehország, szabadon igazolható), Cseke Benjámin (Újpest FC), Zsidai László (Puskás AFC)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Kesztyűs Barna (Budaörs), Szalai András (Balmazújváros), Zachán Péter (Dorog)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Bertus Lajos (Mezőkövesd), Nikházi Márk (szabadon igazolható)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Kölcsönbe távozók:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik