Felelősség – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2018.03.04. 23:27

Van egy olyan gyanúm, hogy 3–0-ra elvesztett mérkőzés után nem lehet okosnak lenni. Az NB I 21. fordulójában a Haladás porolta el a Vasast, a vereség okait firtatva tulajdonostól játékosig többen megszólaltak. Nem titok, a Vasas kiesése mellett az edző, Michael Oenning állása a tét. A futballklub többségi tulajdonosa, Jámbor János rejtélyesen nyilatkozott, amikor azt mondta, hogy a Vasasnál biztosan lesz edzőváltás, mint ahogyan a többi klubnál is. Nos, ha nem előbb, utóbb, de lehet fordítva is: ha nem utóbb, akkor előbb… Vélhetően Jámbor nem akart egy esetleges döntés elébe menni, ezért nyilatkozta ezt a nagy igazságot.

Ám az is nagy igazság, hogy a csapat kieső helyen áll, legutóbbi győzelmét még 2017 októberében – éppen a Haladás ellen – aratta, azóta kilenc meccsen nyeretlen. A Vasas 2017-ben bajnoki bronzérmes lett, a háromszoros válogatott Vida Máté azon kesereg, hogy a nyarat még az Európa-liga selejtezőjében kezdte a csapat, most pedig… Azt csak én teszem hozzá, hogy a Beitar Jeruzsálem ellen az első selejtezőkör első meccsén a 88. percben még a piros-kékek vezettek 3–1-re, aztán a Beitar 4–3-ra fordított (a visszavágón meg simán nyert 3–0-ra).

Mélyrepülés ez a javából, pedig nem így kezdődött. Jelzem, 2016. január elején Simon Antal helyére, részben Bernd Storcknak köszönhetően, azért ülhetett le a kispadra a tréneri munka tekintetében az egykori szövetségi kapitányhoz hasonlóan kiemelkedő eredményt el nem érő Oenning, mert a tulaj Storck érveit is meghallgatva döntött a szintén német szakember kinevezése mellett. S akkoriban a német módi dívott, ami kezdetben a válogatottnál és a Vasasnál is eredményre vezetett – az azóta a klubot és a válogatottat érő kudarcok nem feltétlenül azt jelentik, hogy a német módszer a rossz.

Akkor hol a hiba, kiben vagy miben? Talán abban, hogy – ugyan alig több mint két év ehhez kevésnek tűnik – az edző és a játékosok kapcsolata elfáradt? Ha igen, akkor a szokásos forgatókönyv (egy edzőt könnyebb lecserélni, mint az egész csapatot) lép életbe. Azért én Jámbor János helyében alaposan elolvasnám a tehetségesnek tartott játékos, Vida Máté mondandóját. Jó, háromgólos vereség után el van keseredve az ember, meg van az úgy, hogy senkinek sem jön ki a lépés, azaz mindenki szögbe lép, de azt futballista ne jelentse ki, hogy nem volt miből erőt meríteni. Tudom, kicsit csűröm-csavarom, de ez foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés. Lehet, hogy rámegy a Vasas NB I-es tagsága, Oenning állása.

Akármelyik is következne be, az a futballisták felelőssége. Főleg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik