Elég lesz-e a Fradi derbin nyújtott teljesítménye az Európa-ligában?

MAROSI GERGELY, KÁNTOR BARNABÁSMAROSI GERGELY, KÁNTOR BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2015.04.14. 16:08
null
Mateos magabiztosan futballozott(Fotó: Hegedüs Gábor)
Vasárnap a Ferencváros 2–0-ra legyőzte az Újpestet a labdarúgó NB I 23. fordulójában. Az InStat-elemzőrendszer segítségével a derbi számai mögé tekintettünk, amelyekből kiderült, van még hová fejlődnie a Fradinak ahhoz, hogy az Európa-liga-indulás kiharcolása esetén nemzetközi szinten is sikeresen szerepeljen.

CSAPATSZINTEN NAGY FRADI-FÖLÉNY

A mérkőzést 2–0-ra megnyerő Ferencváros minden fontos statisztikában ellenfele fölé kerekedett. A zöld-fehérek 21-szer lőttek kapura, a lilák csak hétszer, 10:1 volt a szögletarány, a támadásoké 102:61 (17:7 arányban fejezték be lövéssel). Bár többnyire az Újpest védekezett, így is a Fradi kontrázott többet (19–12), 65:35 százalék volt a labdabirtoklás, a hazaiaknál 32, a vendégeknél csak 12 percig volt a labda. A csapatok statisztikái ide kattintva elérhetőek!

A KAPUS VOLT AZ FTC (ÉS A MEZŐNY) LEGJOBBJA

A dobogóra nem fért fel újpesti labdarúgó, a legjobb játékos kiemelkedően Dibusz Dénes volt 235-ös InStat-indexszel, aki Kim Ojo fejesénél hatalmasat védett, az ezt követő kontra után pedig kiállították Asmir Suljicot, és megduplázta előnyét a Fradi. Érdekes, hogy a szintén több védést bemutató (közte ugyancsak bravúrokkal) Balajcza Szabolcs teljesítményét 161-re értékelte az InStat.

A második legjobb Gera Zoltán volt 217-es indexszel. A válogatott középpályásnak két extra támadópassza volt (csak Hajnal adott többet, hármat), 33 sikeres átadása volt előre, sokszor (49-szer) keresték őt a társak a labdával. Amivel azonban igazán kiemelkedett, azok a labdaszerzések voltak, a második legtöbb párharcot nyerte meg a mezőnyben, amivel jócskán megelőzte a középpályások közül Somáliát és Hajnalt.

A harmadik helyen David Mateos végzett 213-mal. A középhátvédnél a kezdők közül csak Somália passzolt pontosabban (a brazil 89, a spanyol 88 százalékkal), párharcainak 85 százalékát megnyerte, légi párbajai közül kilencből nyolcat – ezekkel magasan a mezőny fölé nőtt.


MIT CSINÁLT HERIS? EZT A MUTATÓT NEHÉZ MEGMAGYARÁZNI

A Ferencváros soraiban is több alacsony párharcmutató (Hajnal Tamás 38, Roland Lamah 37, Batik Bence 39 százalékában nyerte meg párharcait) akadt, de az Újpestnél hárman beestek a harmincszázalékos határ alá! Balogh Balázsnak alig volt párharca (8/2, 25 százalék), a 18 éves Mihailo Perovics reményvesztetten harcolt (18/3, 17 százalék) a jóval magasabb és erősebb felépítésű ferencvárosi belső védők között, a legcsúnyább adat azonban Jonathan Herisé.

A stabil kezdőnek számító belga légiós huszonegy megvívott párharcából mindössze hatot nyert meg (a levegőben tizenháromból hármat!), ez középhátvédtől rettenetes mutató. Böde Dániel óriási fölényben volt Herisszel szemben, aki rendre alulmaradt kettejük csatájában, hibáiból helyzetek alakultak ki, nem rajta múlt, hogy az FTC centere nem talált a kapuba. A Ferencváros által kiharcolt légi fölény (61:39 százalék a megnyert fejpárbajok aránya) nagyban Heris sara.

A Fradi leggyakoribb passzútjai
A Fradi leggyakoribb passzútjai

Heris nem tudott egyetlen szabad labdát sem összeszedni (15/0), ráadásul volt labdavesztése saját térfelén veszélyes helyen. Még hetvennyolc százalékos átadási pontossága is csak arra volt elég, hogy InStat indexét 124-ig emelje. Az összteljesítményt mérő index szerint messze Heris volt az FTC–Újpest derbi leggyengébb játékosa.

Összevetésként nézzünk meg két jó középhátvéd-teljesítményt is, szintén felfokozott hangulatú presztízsmérkőzésen. Juhász Roland a Románia elleni, idegenbeli Eb-selejtezőn huszonnégyből húsz párharcát (földön 9/9, levegőben 15/11) megnyerte – ez nyolcvanhárom százalékos mutató – szabad labdát ugyanúgy nem szerzett, ellenben nem is szórt el labdát saját kapuja előtt. Ez 216-os indexre volt elég. David Mateos a derbin nyolcvanöt százalékkal nyerte meg párharcait (4/3 a földön, 9/8 a levegőben), szerzett két, visszaszerzett szintén két labdát, nyolcvannyolc százalékkal passzolt – indexe 213.

EZÉRT LETT VOLNA FONTOS, HA JÓL JÁTSZIK HERIS

Hogy miért lett volna fontos, hogy Heris jó teljesítményt nyújtson? Mert a Ferencváros leggyakoribb passzútja a mérkőzésen a következő volt: összejátszik a két középhátvéd, Nalepa és Mateos, majd az utóbbi hosszú indítással keresi Bödét, akinek társai a center által lefejelt és levett, valamint lepattanó labdákkal próbálnak dolgozni. Erre lehetett számítani – megakadályozni viszont nem sikerült.

Ha már passzutak: az Újpest támadásépítési gondjait mutatja, hogy tíznél több sikeres játékkapcsolat egyszer sem jött létre két labdarúgó között. A Ferencvárosnál a Nalepa-Mateos, Mateos-Böde és Somália-Gera kapcsolat jött létre tíznél többször.

Ramírez védekezésben már hibázgatott, és az előre játéka sem volt olyan veszélyes, mint máskor (Fotó: Hegedüs Gábor)
Ramírez védekezésben már hibázgatott, és az előre játéka sem volt olyan veszélyes, mint máskor (Fotó: Hegedüs Gábor)

MIRE LEHET EZ ELÉG AZ EURÓPA-LIGÁBAN?

A Ferencváros derbin nyújtott produkciója és tavaszi teljesítménye is elismerésre méltó, ám vannak még olyan pontok, amelyeken van hová fejlődni, ha a csapat sikeres szeretne lenni az Európa-ligában, amely sorozatban minden bizonnyal elindulhatnak a zöld-fehérek (ha csak nem rontanak el valamit nagyon).

Már a mérkőzés előtt is elemeztük, hogy a klasszikus szűrő nélkül felálló Fradi nagyobb nyomás alatt gondban lehet. Ennek jelei már a derbin láthatóak voltak. Az FTC 4–1–2–3-as felállásban játszott, ebben a formációban Somália volt a kinevezett szűrő.

Most szögeznénk le, hogy a brazil jól futballozott: 89 százalékos pontossággal passzolt (pedig korábban kapott emiatt kritikát), ez volt a legjobb a mezőnyben, 31-szer volt sikeres átadása előre, és kiosztott egy extra támadópasszt is, amiből megduplázta előnyét csapata. Párharcainak azonban mindössze 61 százalékát nyerte meg, miközben az eggyel feljebb játszó Gera a 76 százalékát. Érdekes ugyanakkor, hogy Gera a passzoknál pontatlanabb volt a brazilnál.

Ramírez oldalán kevés párharcot nyert meg a Fradi
Ramírez oldalán kevés párharcot nyert meg a Fradi

A másik problémás terület, amit előre jeleztünk, és már a derbin is gondot okozhatott volna, az a szélső védőké. Cristian Ramírez támadójátéka most sem volt rossz, de nem volt olyan kiemelkedő, mint a korábbi meccseken. Három csellel próbálkozott, ebből kettő sikerült, de a harmadik, a legfontosabb esetében Loic Nego szerelte őt. Az ecuadori beadásai is pontatlanok voltak ez alkalommal (6/0). A gondot sokkal inkább a védekezés jelentette, Ramírez párharcainak csak 54 százalékát nyerte meg.

A szélső védekezésben jelentkező probléma egyébként inkább a másik oldalon volt, mert amíg Ramírez oldalán a helyére a 74. percben beálló Böniggel együtt 15 párharcra voltak kényszerülve a hazaiak, a jobb oldalon az Emir Dilaver, Batik Bence kettős már együtt 30-ra.

Dilaver 35 perc elteltével sérült meg, addig 12 ütközetéből nyolcat megnyert, a helyére beálló Batik gyengébb teljesítményt nyújtott. A fiatal középső védőről – aki kényszerűségből játszott jobbhátvédet – mi is leírtuk, hogy jól szállt be a meccsbe, passzstatisztikáival nem is volt gond, ám párharcainak csak 39 százalékát nyerte meg. A védekező játékosok közül Ramíreznek, Somáliának és Batiknak volt a leggyengébb statisztikája ebben a mutatóban.

A támadójátékkal már kevesebb gond volt, de lássunk két észrevételt az InStat alapján! A szezonban csak másodszor szerzett gólt a Fradi a tizenhatoson kívülről (most Varga Roland talált be szabadrúgásból), és az Újpest büntetőterületén belül csak elvétve ért labdához. A zöld-fehérek a meccs folyamán csak három közvetlen gólhelyzetet eredményező kulcspasszt osztottak ki Lamah, Böde és Mateos révén.

Thomas Doll együttese jó úton jár, ám még van min csiszolnia a német szakembernek ahhoz, hogy nemzetközi szinten is sikeres legyen a gárda, mert magyar szinten a jelek szerint ez belefér, ám az európai kupaporondon már nem biztos, hogy így lesz. Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója korábban elmondta, a nyáron lesznek távozók, így valószínűleg tervezi is az erősítést a a klub.

A Fradi játékosainak statisztikái. Nagyobb méretért kattintson a  képre!
A Fradi játékosainak statisztikái. Nagyobb méretért kattintson a képre!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik