Egymást érik a váratlan változtatások a Ferencvárosnál

Vágólapra másolva!
2016.12.05. 16:13
null
Így ünnepelték Strestíkék a Ferencváros elleni sikert (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó NB I 18. fordulóját követő, szokásos hét eleji visszapillantónkban kiemelten foglalkozunk a Mezőkövesd szárnyalásával, a Ferencváros hullámzó teljesítményével és az Újpest rendhagyó veretlenségi szériájával.


♦ A MEZŐKÖVESD HIHETETLEN MÉRLEGE – A HÉT CSAPATA

♦ MI TÖRTÉNIK A FRADIVAL? – A HÉT KÉRDÉSE

♦ EDZŐK VOLT CSAPATAIK ELLEN

♦ PINTÉR ATTILA FRADISTÁKKAL ÉNEKELT

♦ 9 GÓL GYŐRBEN, BÖDE DOBÁSA, VENDÉGSZEKTOR AZ MTK STADIONBAN

MENETELŐ MEZŐKÖVESD – A HÉT CSAPATA

A Mezőkövesd mintha megtáltosodott volna a Vasastól elszenvedett, szeptember 24-i vereség óta, ugyanis az eltelt időben lejátszott hét bajnokin veretlen maradt, miközben a Ferencváros elleni, hétvégi 2–0-s győzelem már az ötödik sikere volt. Minden találkozót nézve pedig – beleértve a Soroksár elleni felkészülési mérkőzést és a Magyar Kupa-meccseket is – nyolc győzelmet és két döntetlent számlál az NB I újonca a legutóbbi tíz fellépése alkalmával.

A Fradi ellen úgy nyert 2–0-ra Pintér Attila csapata, hogy Marek Strestík például kihagyott egy ordító helyzetet is, amikor a 28. percben csak Dibusz Dénessel állt szemben, de nem találta el a kaput.

A hét felfedezettjének pedig a 22 éves mezőkövesdi szélsőt, a Fradi ellen az első gólt szerző Molnár Gábort választottuk, aki a 12. élvonalbeli meccsén másodszor volt eredményes.

„Az NB II-ben már a Mezőkövesd játékosa volt, amikor először találkoztunk – nyilatkozta a középpályásról az M4 Góóól című műsorában Pintér Attila. – Nem mondom, hogy nem voltak problémáink az elején, meg kellett értenie, hogy a futballban nem csak támadni kell, kevesebbet vette ki a részét a védekezésből. Ezért nem kapott elég szerepet. Több dolgot is meg kellett vele beszélnem mint fiatal játékossal, ugyanúgy, mint ahogy voltak hasonló dolgaink Völgyivel vagy Lázokkal is, de még sorolhatnám a gondjainkat a fiatal játékosokkal, akik azt hitték magukról, hogy ők már sztárok. Meg kell velük értetni, hogy a megadott tehetséget használni is tudniuk kell. ha valaki nem rendeli alá magát a csapat érdekeinek, az nem fog játszani. Örülök, hogy Gábor ezt megértette, és kiveszi a részét a csapatmunkából."

A MEZŐKÖVESD EREDMÉNYEI OKTÓBER ÓTA
Mezőkövesd–Soroksár 2–1 (felkészülési mérkőzés)
Gyirmót–Mezőkövesd 0–1
Mezőkövesd–Haladás 3–0
Marcali– Mezőkövesd 0–13 (Magyar Kupa)
Mezőkövesd–MTK 1–0
Debrecen–Mezőkövesd 0–0
Mezőkövesd–Videoton 2–1
Újpest–Mezőkövesd 1–1
REAC–Mezőkövesd 1–3 (MK)
Mezőkövesd–Ferencváros 2–0

MI TÖRTÉNIK A FRADIVAL? – A HÉT KÉRDÉSE

A Ferencváros labdarúgócsapatánál ebben a szezonban a bajnokikon jóval többször változik két forduló között a kezdőcsapat, az aktuális felállás, mint az előző idényben. Túl azon, hogy ebben az idényben talán kényszerűségből is többször kell változtatnia Thomas Doll vezetőedzőnek, úgy tűnik, most nem igazán találja az ideális kezdőcsapatot, nincs meg az az állandóság, ami az előző évadban sikereket eredményezett. A futballisták ingadozó teljesítménye lehet az egyik fő oka annak, hogy a legutóbbi négy NB I-es fordulóban csak négy pontot szerzett a múlt szombaton Mezőkövesden is vereséget szenvedő FTC.

A Vasas és a Paks után Pintér Attila legénysége már a harmadik olyan csapat, amelyet két meccs után még egyszer sem győzött le a Ferencváros ebben az évadban (mindhárom gárda ellen egy-egy pontot szerzett a címvédő).

Mezőkövesd–FTC 2–0

A Fradinál ebben a szezonban csupán egyszer fordult elő, hogy egymást követő két bajnokin ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára a szakmai stáb: a 3. (FTC–DVTK 6–2) és a 4. (Paks–FTC 0–0) fordulóban. Akkor a Dibusz – Dilaver, Nalepa, Leandro, Ramírez – Gera – Lovrencsics, Trinks, Nagy D. – Böde, Djuricin csapat kezdett, amely e két találkozón kívül még egyszer állt így össze, de már ezzel is a legtöbbet szereplő kezdőcsapatnak számított az FTC-nél ezen az őszön.

A gyakori változtatások miatt azonban nem is beszélhetünk alapcsapatról. Az eddigi 18 fordulóból csak a kapus Dibusz Dénes játszott a Fradi mindegyik bajnokiján, őt 17 meccsel Nagy Dominik követi, aki télen a Legia Warszawához távozik, majd Böde Dániel, Emir Dilaver, Marco Djuricin és Gera Zoltán következik 16-16 találkozóval. Viszont, főképp az elmúlt hetekben már az alapemberek is ki-kimaradtak a csapatból, és nem csak kényszerűségből. Miközben több váratlan húzása is volt Thomas Dolléknak, amelyek nem feltétlenül jöttek be.

Váratlan volt például, hogy a Vasas elleni rangadón kimaradt a kezdőcsapatból az együttes addigi legeredményesebb játékosa, a hétgólos Böde Dániel, aki csereként beállva 11-est harcolt ki a piros-kékek ellen. Böde két körrel később, a Mezőkövesd ellen is csak csereként játszott, bár Máté Csaba elmondása szerint ezúttal volt egy kisebb problémája, és ezért kezdett a helyén Busai Attila, mivel Djuricin is sérült volt.

Busai szereplése azonban ezzel együtt is meglepetés volt, mert ő eredeti posztját tekintve, Bödéékkel ellentétben, nem csatár, ráadásul ebben a szezonban korábban csak egyszer volt kezdő, összesen pedig a mostani volt a hatodik bevetése. Miközben a csatár, másfél éve 500 ezer euróért vásárolt Radó Andrást immár kilencedik alakalommal nevezte csereként az aktuális bajnokijára az FTC. Más kérdés hogy a második félidőre Radó András is beszállt (ez volt a hatodik NB I-es bevetése a szezonban), de Bödéhez és Busaihoz hasonlóan ő sem remekelt.

Aztán az is meglepő, hogy az elmúlt másfél évben a visszavonulását már kétszer bejelentő, 36 éves Vladan Csukics a legutóbbi nyolc fordulóból négyszer is végig a pályán volt (a legutóbbi két bajnokin sorozatban). A szezont kiegészítő emberként kezdte, de ha így folytatja, ismét meghatározó játékossá válhat a szerb középpályás, aki 521 percet töltött már a pályán, többet, mint például Radó András (306) és Busai Attila (188). Ráadásul több poszton is szerepelt már, hiszen védekező középpályás mellett játszott belső védőt is.

Csukics nyáron már sírva búcsúzkodott

Csukiccsal ellentétes utat jár be viszont például a télen a német másodosztályú Fürthtől érkező Florian Trinks. A középpályást egyértelműen azzal a céllal igazolták, hogy hosszú távon meghatározóvá váljon a középpályán, ehhez képest a 8. forduló óta csak kétszer játszott, ebből egyszer kezdőként.

Ami még szokatlan a Ferencváros kapcsán, hogy egyre gyakrabban próbál ki különböző posztokon egy-egy játékost Thomas Doll, több-kevesebb sikerrel. Lovrencsics Gergő például az előző négy fordulóból kétszer jobbhátvédként, kétszer szélső középpályásként kezdett. A korábban kivétel nélkül védőként játszó Emir Dilaver a Vasas ellen védekező középpályásként tűnt fel, míg a korábban belső védőként szereplő Leandro az előző négy fordulóból háromszor volt balhátvéd (igaz, többnyire kényszerből).

A Fradinál ebben az idényben harmadszor meccselt az éppen eltiltott Thomas Doll vezetőedző helyett a Máté Csaba, Ralf Zumdick edzőpáros, viszont először nem nyert ebben a felállásban.

KETTŐNEK SIKERÜLT, EGYNEK NEM – EDZŐK KORÁBBI KLUBJUK ELLEN

A futballedzőnek mindig különleges élmény, ha korábbi csapatával mérkőzhet meg, pláne akkor, ha az a korábbi klub labdarúgó-pályafutásának meghatározó együttese. Az NB I 18. fordulójában három vezetőedző is az ellen a csapat ellen készítette fel övéit, amelyben játékosként bemutatkozott az élvonalban.

A 18. FORDULÓ INSTAT-ÁLOMCSAPATA
Kovácsik Ádám (Videoton, 295-ös InStat-index) – Szolnoki Roland (Videoton, 307), Djordje Kamber (Honvéd, 278), Poór Patrik (MTK, 288), Hangya Szilveszter (Vasas, 279) – Anel Hadzic (Videoton, 282), Berecz Zsombor (Vasas, 293) – Holender Filip (Honvéd, 275), Kanta József (MTK, 321), Balogh Balázs (Újpest, 286) – Danko Lazovics (Videoton, 274)

A Gyirmót FC Győr szakvezetője, Urbányi István 1987-ben igazolt át az NB II-es Salgótarjáni BTC-ből a Budapesti Honvédhoz, 1988 májusában a kispestiek játékosaként debütált az élvonalban, s bő két évvel később honvédosként lett válogatott. Szombaton a gyirmótiakat irányította a Honvéd ellen, s számára rosszul sült el a nagy találkozás: csapata 4–0-ra kikapott a fővárosiaktól.

Csertői Aurél 1989 áprilisában a Haladás labdarúgójaként játszott először élvonalbeli mérkőzést, húsz évvel később, a Hali vezetőedzőjeként a szombathelyiek történetének legjobb eredményét érte el (bronzérem az NB I-ben). Jelenleg a Paks szakmai munkáját irányítja, s csapata a hétvégi fordulóban 2–1-re legyőzte a Halit – neki tehát sikeres volt a korábbi klubbal való találkozás.

A 18. forduló legnagyobb érdeklődéssel várt magyar futballeseménye a Ferencváros mezőkövesdi fellépése volt, s ezzel kapcsolatban a hétvége egyik nagy kérdése az volt: a hazaiak mestere,Pintér Attila győzelemre tudja-e vezetni jelenlegi csapatát szeretett klubja, a Ferencváros ellen. Pintér sokszor nyilatkozott arról, hogy ő a Fradinak köszönhet mindent – a zöld-fehérek labdarúgójaként 1984 szeptemberében mutatkozott be az NB I-ben, Fradi-játékosként lett A-válogatott, majd 2004-ben edzőként bajnok lett az FTC-vel –, és mindig is fradista marad. Ezzel egybecsengett az is, hogy miután a Mezőkövesd 2–0-ra legyőzte a Ferencvárost, Pintér azt mondta: az egyik szeme sír, a másik nevet.

A HÉT SZURKOLÓI MEGNYILVÁNULÁSA

Pintér Attila egy hét alatt azt is megtapasztalhatta, hogy az ellenfelek szurkolói milyen „szélsőségesen" nyilvánulnak meg vele kapcsolatban: a 17. fordulóban, Kecskeméten az Újpest szimpatizánsaitól kapott hideget-meleget (a lila-fehérek ultrái egyebek között új szintre emelték a nyári Eb-n az izlandiaktól is látott-hallott tapsolós szurkolási formát: ők az északiak félelmetes „Hu!" csatakiáltása helyett Pintér „tiszteletére” a „Röff!” szót üvöltötték a taps közben), míg a hétvégi fordulóban, a Mezőkövesd–Ferencváros meccs után az FTC szurkolóival együtt énekelte a Fradi-indulót.

Az induló után össze is ölelkezett a fradistákkal, majd egyikük azt kiabálta, „Köszönjük, Pinyő!" Mindezt azután, hogy Pintér Attila a Mezőkövesddel 2–0-ra legyőzte Ferencvárost..

NEHÉZ MEGVERNI AZ ÚJPESTET – DE MIT SEM ÉR A RENGETEG DÖNTETLEN

Több sorozatát is tovább építette az Újpest: a lila-fehérek augusztus 21-én a Fáy utcában 0–0-t játszottak az MTK-val, azóta megmérkőztek mind a tizenegy riválisukkal, és mindegyik ellen szereztek gólt – erre akár büszkék is lehetnének. A baj az, hogy mind a tizenegy meccsen kaptak is legalább egy gólt, ez is az egyik oka, hogy a bajnokság ezen szakaszában csupán egy mérkőzést nyertek meg, Gyirmóton győztek 2–1-re.

MTK–Újpest 1–1

Az újpestiek veretlenségi szériája már kilenc mérkőzésből áll, ez jelenleg a leghosszabb ilyen sorozat az NB I-ben. Tavaly volt ennél jobb időszakuk is, a 2015–2016-os szezon közepén egymás után tíz bajnokin maradtak veretlenek. Akkor a tízmeccses sorozat hét győzelemből és három döntetlenből állt össze (24 pont a megszerezhető 30-ból), ami kifejezetten jónak mondható. A mostani kilencmérkőzéses veretlen széria viszont eredményesség szempontjából gyengécske, az egyetlen győzelemmel és a nyolc döntetlennel a megszerezhető 27 pontból mindössze 11-et gyűjtöttek be a lilák.

A veretlenség tehát jól hangzik, de sokra nem mennek vele az újpestiek. Ha az említett kilenc meccsükből mondjuk négyet elveszítettek volna, de a másik ötöt megnyerik, akkor 11 helyett 15 pontot szereznek – Somogyi Zsolt kollégánk is ezt fejtegette vasárnap este az M4Sport Góóól című műsorában –, tehát sokkal jobban állnának, mint a rengeteg iksszel. Arról nem beszélve, hogy a döntetlent hozó nyolc meccsük mindegyikén vezettek, s ha meg tudták volna tartani az előnyüket, most a tabella első helyén állnának, meggyőző fölénnyel. De tudjuk, a „ha” kezdetű mondatoknak a futballban sincs jelentőségük...

Az Újpest mögött a Mezőkövesd veretlenségi sorozata a második leghosszabb. A borsodiak a legutóbbi hét bajnokijukon nem találtak legyőzőre, sőt a mérlegük is imponáló: öt siker, két döntetlen. A hétmeccses veretlen széria NB I-es klubrekord.

Ebben az összevetésben a Bp. Honvéd a harmadik legjobb, a kispestiek öt forduló óta veretlenek, legutóbbi öt meccsükből négyet megnyertek, egy iksz lett. Az utóbbi öt játéknapon összességében ők szerezték a legtöbb pontot a mezőnyben, 13-at. Ráadásul a kispestiek 11 bajnoki óta mindig betalálnak, legalább egyszer. Az utolsó gól nélküli bajnokijuk épp a Gyirmót ellen volt.

TOVÁBBI SOROZATOK, ÉRDEKESSÉGEK


SZÉRIÁK. A Gyirmót sorozatban a hetedik vereségét szenvedte el. Szeptember 24-én a Haladás ellen nyert legutóbb. Ezen a hét meccsen összesen 2 gól lőtt. A DVSC az utóbbi négy fordulóban nem tudott győzni, a Gyirmót mellett a Loki a másik csapat, amely az előző két bajnokiját elvesztette. A Videoton háromból háromszor nyert eddig a Debrecen új otthonában. A hajdúságiak legutóbb szeptemberben, az Újpest ellen tudtak nyerni hazai pályán, a Gyirmót elleni, október végén szerzett győzelem óta nem sikerült három pontot szerezniük. Az MTK öt forduló óta nyeretlen, sőt közben még a Magyar Kupából is kiesett, a múlt héten Dorogon 1–0-ra vesztett.

ÚJRA GYŐZTEK. Bő egy év után tudott újra nyerni a Paks a Haladás ellen. 2015.11.21-én tudta otthon megverni a Halit a Paks. Az ezt követő két találkozón a Haladás diadalmaskodott: egyszer idegenben, egyszer pályaválasztóként múlták felül a paksiakat. A Haladás legutóbbi öt meccsének mérlege: 1-1-3, a Paksé: 2-2-1, tehát jobb formában a Paks, és ez a tabellán is meglátszik: a 11. helyről a kilencedik helyig kapaszkodtak fel. További érdekesség: a Paks a tabella első felében szereplő csapatoktól nem kapott ki: sem az Újpest, sem a Fradi, sem a Honvéd nem tudta megverni a gárdát, sőt, Thomas Doll csapatát sikerült megverniük. Az előző fordulóban azonban az utolsó előtti DVTK-tól kaptak ki a tolnaiak.

A HÉT ÚTI CÉLJA: GYŐR CSATOLT VÁROSRÉSZEI. Gyirmót és Ménfőcsanak Győr városrészei, a korábbi két önálló községet 1970-ben csatolták a megyeszékhelyhez. A két településrész közvetlenül egymás mellett fekszik, a Győrt Pápával összekötő 83-as főút két oldalán. A gyirmóti Alcufer Stadion és a ménfőcsanaki Bezerédi úti pálya nagyjából egy kilométerre van egymástól, és a sors – pontosabban az NB I-es és a Magyar Kupa-sorsolás – úgy hozta, hogy a Bp. Honvéd labdarúgói négy nap alatt egy-egy mérkőzést játszottak e két sporttelepen.

Szerdán a kupában 5–0-ra legyőzték a megyei I. osztályban szereplő Ménfőcsanakot, majd szombaton 4–0-ra megverték a Gyirmót FC Győrt. A remek formában lévő – előző hét tétmérkőzéséből hatot megnyerő – kispestiek a múlt héten tehát négy nap alatt kilenc gólt rámoltak be két ellenfelüknek és egyet sem kaptak. Már csak az kellene, hogy keddre gyorsan lekötnének egy edzőmeccset a Győrszentivánnal, és akkor elmondhatnák, hogy egy héten belül megmérkőztek Győr három csatolt városrészének csapatával...

Gyirmót–Bp. Honvéd 0–4

A HÉT FURCSA GÓLÖRÖME. Gazdag Dániel, a Budapest Honvéd középpályása csapata hétvégi, Gyirmót elleni összecsapásán (4–0) nem tudta palástolni csalódottságát, amiért nem sikerül neki a gólszerzés. A 20 éves Gazdag eddigi 80 NB I-es meccsén egy gólt szerzett, a 2016–2017-es szezonban azonban még nem talált be a kapuba, igaz, azt nem lehetne mondani, hogy rossz formában lenne, kiosztott ugyanis hét gólpasszt. A középpályás azonban nagyon szeretne gólt szerezni – erről csapattársa, Hidi Patrik beszélt az M4 Góóól című műsorában –, ezért bosszankodott, hogy a Gyirmót ellen 4–0-ra megnyert meccsen ez nem jött össze, mert a kapufát találta el, a kipattanóból pedig a társa volt eredményes. Ezt követően tárta szét csalódottan a karját, de a gesztus nem Hidi góljának szólt, hanem sokkal inkább annak, hogy neki nem sikerült betalálni.

Gazdag gólöröme (balra)

A HÉT „ZSÍROS KENYERE”. Böde Dániellel nem érdemes kikezdeni, ezt a Norvégia elleni Eb-pótselejtező óta egy életre megtanulta a világ. A mezőkövesdi Tóth Bence azonban nem riadt meg a Ferencváros óriásától. Ez lett a veszte.

BÖDE MEZŐKÖVESD ELLENI DOBÁSA

A VIDEÓ MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A VIDEÓ MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A NORVÉGOK ELLENI DOBÁSA, AMI UTÁN BÖDE CSAK ANNYIT MONDOTT: „POFÁRA ESETT, MINT A ZSÍROS KENYÉR!”

A HÉT PECHES SZURKOLÓJA. Tamás nevű kedves olvasónk küldte az alábbi képet, amely arról tanúskodik, hogy a 2500 forintért megvásárolt belépőjegyéért cserébe mit látott a pályából az MTK–Újpest meccsen, a vendégszektorból. (Tamás történetéről itt olvashat bővebben!)

Kilátás az új MTK-stadion vendégszektorából
Kilátás az új MTK-stadion vendégszektorából

A HÉT JÁTÉKOSA ÉS GÓLJA. A hét játékosának a DVTK ellen szépségdíjas támadás végén eredményes, vasasos Berecz Zsombort választottuk. A középpályás egyedüli mezőnyjátékosként a Nemzeti Sport tudósítóinak véleménye és az InStat elemzőrendszer adatai alapján is bekerült a forduló legjobbjai közé. A hét legszebb gólját pedig szerintünk Szakály Dénes szerezte, aki 18 méterről kissé kifordult helyzetből emelt a Haladás kapujába.

Paks–Haladás 2–1, Szakály Dénes gólja 3:06-tól

NB I, 2016–2017, 18. FORDULÓ
DECEMBER 3., SZOMBAT HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Gyirmót–Bp. Honvéd 0–4 Győr-Gyirmót, Alcufer StadionPintér Csaba
954
Mezőkövesd–FTC 2–0
Mezőkövesd, Városi StadionSzabó Zsolt
3562
MTK–Újpest 1–1 Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Bognár Tamás 2584
Paks–Haladás 2–1
Paks, Paksi Stadion Solymosi Péter
927
Vasas–DVTK 3–0
Budapest, Bozsik József Stadion Vad II István2225
DVSC–Videoton 0–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion Erdős József1814
AZ ÁLLÁS
1. Vasas FC 18 10 4 4 30–17 +13 34
2. Videoton FC 18 10 3 5 38–18 +20 33
3. Budapest Honvéd 18 9 4 5 31–17 +14 31
4. Ferencvárosi TC 18 8 5 5 33–26 +7 29
5. Mezőkövesd Zsóry FC 18 7 6 5 21–21 0 27
6. Szombathelyi Haladás 18 7 4 7 21–22 –1 25
7. Újpest FC 18 5 9 4 28–26 +2 24
8. Debreceni VSC 18 5 5 8 20–24 –4 20
9. Paksi FC 18 4 8 6 17–24 –7 20
10. MTK Budapest 18 4 7 7 11–20 –9 19
11. Diósgyőri VTK 18 5 3 10 23–36 –13 18
12. Gyirmót FC Győr 18 3 4 11 8–30 –22 13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik