CSERHÁTI ANDRÁS 2020.01.02 09:46 Frissítve: 2020.01.02 15:58

DVTK: ebből krimi is lehet – NS-értékelés, 9. rész

Úgy tűnik, segített az edzőváltás, a Fernando Fernández helyére érkező Feczkó Tamással eredményesebb a csapat, de még a veszélyzóna közelében van.  

 

Feczkó Tamás felrázta a diósgyőrieket, Rui Pedro is veszélyesebb lett az irányításával (Fotó: Tumbász Hédi)

Nem könnyű mostanság a Diósgyőr-drukkereknek.

Miután sorozatban három idényben is drámai körülmények között, rendre az utolsó (!) fordulóban maradt bent a csapat az NB I-ben, a keret változását figyelve arra lehetett számítani a nyáron, a 2019–2020-as idény sem lesz sétagalopp a DVTK-nak, sőt.

 
FTC: kirándulás az álomvilágba
Mol Fehérvár: többször fent, többször lent
Mezőkövesd: a nagyok nyakán
Puskás Akadémia: a támadófutball rabja 
Újpest: felemás érzések 
Honvéd: vissza a mélyből 
Kisvárda: befogadta a csapatot az NB I
Debrecen: beütött a krach

S így is történt: a Honvéd elleni győzelem után (2–1) négy vereség következett, ez Fernando Fernández állásába került. Érdekes, hogy éppen a Ferencváros elleni kudarc (0–1) után köszönték meg a munkáját a spanyolnak, de aki látta a mérkőzést, tanúsíthatja, úgy nem szabad kikapni, ahogyan a Diósgyőr. Mégpedig azért nem, mert a hazaiak már az ötödik percben emberhátrányba kerültek Isael kiállítása után, s bár az egyértelmű, a Fradi lényegesen erősebb csapat, de elképesztő volt látni, hogy tíz ember ellen sem volt esélye a DVTK-nak nemhogy a győzelemre, még a pontszerzésre sem. Bár a lefújás után Fernández arról beszélt lapunknak, bízik benne, hogy kikászálódnak a gödörből, csomagolnia kellett – nem csak neki, Tajti József sportigazgatónak is.

Fernando Fernández másfél évig irányította a DVTK-t, s bár akadtak pozitív jelek, fellángolások, összességében nem jutott egyről a kettőre a csapat – az igazsághoz tartozik, hogy NB I-es szinten gyenge kerettel kellett dolgoznia a spanyolnak. Bár Feczkó Tamás megörökölte ezt a játékosállományt, ne feledjük, közben három labdarúgó is Diósgyőrbe szerződött: Iszlai Bence stabilizálta az együttes középpályás védekezését, Mirko Ivanovszki és főleg a Ferencvárostól érkező Rui Pedro a támadásokban segít sokat, a portugállal lényegesen veszélyesebb a piros-fehérek játéka.

Ugyanakkor látni kell, a DVTK Feczkó Tamás érkezésével sem játszik látványosan, de legalább már eredményesebb: egyelőre öt-öt bajnoki győzelem és vereség mellé egy döntetlen párosul. A Magyar Kupából kiesett a csapat, az NB II-es MTK bizonyult jobbnak nála. Egyértelmű, a diósgyőriek támadójátéka rendkívül vérszegény, a Kaposvár után (15) a DVTK szerezte a legkevesebb gólt (16) a szezonban, ebben a mutatóban mindenképpen előre kell lépnie, ha nem akar újra infarktusos végjátékot a bajnokságban. Bár tíz diósgyőri játékos is betalált már az ellenfelek kapujába, jelzésértékű, hogy a legeredményesebb DVTK-játékos Szerhij Sesztakov – mindössze három góllal...

A NAGYÍTÁSÉRT KATTINTSON A FOTÓRA!

Nem is lehet kérdés, meg kell erősíteni a keretet. Az mindenképpen kedvező hír a DVTK-drukkereknek, hogy Márkvárt Dávid meghosszabbította jövő nyáron lejáró szerződését, így az alapembernek számító, háromszoros válogatott középpályás Diósgyőrben marad. Ha nem történik jelentős változás (legalább három-négy meghatározó futballista érkezése), akkor inkább hátrafelé, mintsem előre kell tekingetniük a klub híveinek a tabellán. Rendkívül szoros a mezőny, a DVTK mindössze két ponttal előzi meg a már kieső helyen álló ZTE-t, de csak öttel szerzett többet az ötödik Újpest.

Hogy mit hozhat a tavasz, az már az első két tavaszi fordulóban eldőlhet: a piros-fehérek a jelenlegi két kiesővel, a ZTE-vel (idegenben) és a Kaposvárral (otthon) játszanak.

ISZLAI BENCE ÉRZI A MEGBECSÜLÉST

– Nem mindennapi, kemény idénykezdetet tudhat maga mögött.
– Valóban, hiszen Mezőkövesden nem számítottak rám, a keretbe is alig kerültem be, ezért én kértem a klubvezetőket, hogy engedjenek el, hiszen játszani szerettem volna. Nehezen éltem meg ezt az időszakot, már zajlott az idény, a keretek szépen lassan beteltek, nagy volt a bizonytalanság körülöttem. Amint hivatalossá vált, hogy távozom, Feczkó Tamás hívott, tartsak vele, számítana rám.


– Akkor már a Diósgyőr kispadján ült a szakember?
– Nem, akkor még szó sem volt erről a lehetőségről, mi több, korábbról nem is ismertük egymást, korábbi szombathelyi edzőmmel, Pacsi Bálinttal, a DVTK jelenlegi másodedzőjével vagyok jó kapcsolatban, ő adta meg az elérhetőségemet Feczkó Tamásnak. Amikor őt a DVTK szerződtette, hívott, én meg mentem.

 – Úgy tűnik, mindketten jól döntöttek.
– Az biztos, hogy én egy percig sem bántam meg. Úgy érzem magam, mintha évek óta a Diósgyőrben játszanék, a klub alkalmazottjaival és a szurkolókkal is jól kijövök, érzem a bizalmukat, a megbecsülésüket, ami rengeteget számít. Ami a csapatot illeti, olyan szoros a mezőny, hogy előre és hátrafelé is kell tekingetnünk a tabellán. Ha három pontot szerzünk, azt figyeljük, mennyire vagyunk a dobogótól, ha vereséget szenvedünk, akkor meg azt, mennyire van a kiesőzóna... Az biztos, ha kiesik néhány kulcsember, nehezen pótoljuk őket, így mindenképpen meg kell erősíteni a keretet – de ez már a vezetőség feladata.  


VÉLEMÉNY
„Fernando Fernándezzel kevés pontot szerzett a csapat, ráadásul a csapatszellem is gyengének tűnt. Feczkó Tamás érkezésével javult a helyzet, örültünk, hogy kikérte az idősebb korosztály véleményét is, az persze más kérdés, ebből mit fogad meg, mit hasznosít. Nem is lehet kérdés, meg kell erősíteni a keretet, hiszen például látszott, a hajrában a sérült Márkvárt Dávidot nem sikerült pótolni. Ami a kapusposztot illeti: Braniszlav Danilovics meglátásom szerint közepesen teljesített, sajnos az év utolsó bajnokiján, a Ferencváros ellen elkerülhető gólt kapott. Tavasszal jobb teljesítményre lesz szükség a DVTK-tól, s akkor stabil középcsapattá válhat” – mondta a Nemzeti Sportnak Veréb György, a DVTK korábbi kapusa, kapusedzője.
AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC15113  129–14+1536
  2. Mol Fehérvár FC16102  431–17+1432
  3. Mezőkövesd Zsóry FC16  84  420–13  +728
  4. Puskás Akadémia FC16  74  526–20  +625
  5. Újpest FC16  73  623–22  +124
  6. Budapest Honvéd16  73  619–20  –124
  7. Kisvárda16  62  818–22  –420
  8. Debreceni VSC15  61  825–30  –519
  9. Diósgyőri VTK16  61  916–24  –819
10. Paksi FC16  52  920–29  –917
11. Zalaegerszegi TE FC16  45  723–22  +117
12. Kaposvári Rákóczi FC16  31315–32–17  9

A következő részben az egyre mélyebbre kerülő Paksi FC őszi szereplését értékeljük.

2020.03.30 21:22:19

Labdarúgó NB I L. P. I.

A Nemzeti Sport keddi számából ajánljuk.

2020.03.29 23:36:50

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

„Amit ezen a mérkőzésen látni lehetett, az felülmúlta minden néző várakozását.”

2020.03.29 14:45:53

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

„Egy pillanatra meg lehet állni, de még várnék a visszatekintéssel.”