Csányi Sándor: Nálunk a futball stabilabb lábakon áll, mint a környező országokban

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2020.04.21. 20:00
null
Csányi Sándor tudja, nehéz idők jönnek a labdarúgásban, de kész szembenézni a feladatokkal (Fotó: Szabó Miklós)
Megválasztása után adott exkluzív interjút a Nemzeti Sportnak Csányi Sándor, aki a harmadik ötéves ciklusát kezdheti a Magyar Labdarúgó-szövetség élén. Ebben elmondta, hogy Vági Márton marad az MLSZ főtitkára, hogy milyen feltételekkel indulhat újra az NB I, és hogy elindult volna-e az elnöki posztért, ha elbuktuk volna a közben elhalasztott pótselejtezőket.

 

– Azt mondta a megválasztása után, hogy nehéz eldönteni, ez most megtiszteltetés vagy kiszúrás. Nos? – kérdeztük Csányi Sándortól néhány órával a futballszövetség tisztújító kongresszusa után.
– Valóban, miközben őszintén köszönöm a bizalmat, és nagyon sokra értékelem, hogy a futball nemzetközi vezető testületeiben, a FIFA-ban és az UEFA-ban is rangos feladataim vannak, azt kell mondanom, hogy ha csak a futballal foglalkozom, sokszor az is napi tíz-tizenkét órás elfoglaltsággal jár.

– És köztudomású, hogy akad más elfoglaltsága is, az OTP Bank élén például...
– Sokat segítenek a munkatársaim, akiket nem félek nagy döntési jogkörrel felhatalmazni, a Bonafarm Zrt.-t vezető Attila fiam, és persze az MLSZ-t irányító Vági Márton főtitkár úr.

– Feltételezem, hogy az új ciklusban is ő lesz a főtitkár.
– Igen, továbbra is számítunk a munkájára. És az sem véletlen, hogy az elnökség újraválasztását is változatlan összetételben javasoltam: sok jó döntést hozott, jól együttműködik ez a testület, amelynek valóban egy szempontja van, hogy miként lehet a magyar futballt jobbá tenni.

– Sohasem látott nehézségekről beszélt a sportág közeljövőjéről szólva. Mit gondol, mikor láthatunk megint bajnoki meccseket, legalább tévében?
– Úgy számolunk, hogy akkor lehet idejében befejezni a bajnokságot, ha legkésőbb június tizenharmadikán el tudjuk kezdeni a hátralévő mérkőzéseket. Ehhez viszont további három héttel korábban be kellene jelenteni a folytatást, május harmadik hetében, hogy fel tudjanak készülni a csapatok. Ha a kormány addig olyan döntést hoz, ami lehetővé teszi a folytatást, akkor élnénk a lehetőséggel, persze csak zárt kapuk mögött. A jelenlegi szabályok alapján azonban, ha egy játékos megfertőződik, akkor a teljes keretnek és stábnak két hétre karanténba kell vonulnia, ami viszont veszélyeztetné a további mérkőzéseket, illetve a bajnokság fair körülmények között való igazságos befejezését. Ha egyes csapatok nem tudnak kiállni, az még rosszabb, mintha a jelenlegi tabella szerint zárjuk le a bajnokságot. Erre a problémára még azokban az országokban sem nagyon találják a megoldást, ahol már tervezik a bajnokságok újraindítását. De a bajnokság résztvevőinek folyamatos tesztelése például az osztrák szövetség számításai szerint kétmillió eurót emésztene föl. Az biztos, hogy a biztonság, az egészség a legfontosabb. Az UEFA is erre hívja föl a figyelmet, amellett természetesen, hogy szeretné az európai szövetség, ha a minél nagyobb sportértékű versenysorozatok minél inkább a pályán dőlnének el.

– A futballhoz közvetlenül nem, de az ön személyéhez és a koronavírushoz kapcsolódik, és sokat cikkeztek erről, ezért hadd kérdezzek rá: a magánkórház, amelyet közcélokra felajánlott a járvány idejére, fogadhat már betegeket?
– Igen, minden megoldódott, az egészségügy tudja használni a kórházat, hétfőtől fogadjuk a betegeket.

– Aligha gondolta bárki még csak pár hónapja is, hogy az újraválasztása kapcsán is a járványról fogunk beszélgetni. Ilyenkor már a történelmi budapesti Eb-meccsekre akartunk hangolódni, de elmaradtak már a pótselejtezők is. Az eredeti forgatókönyv szerint már ezek eredményének ismeretében került volna sor az MLSZ-tisztújításra, és azt lehetett hallani, hogy ha nem jutunk ki az Európa-bajnokságra, talán elmegy a kedve az egésztől...
– Természetes, hogy az én motivációmat is jelentősen befolyásolja, hogy a válogatott milyen teljesítményt nyújt. De ebben a helyzetben nem vontam volna vissza a kandidálást akkor sem, ha nem jutottunk volna ki az Eb-re. A válogatott és a magyar futball helyzetét akkor sem mondhatjuk reménytelennek, ha a pótselejtezők nem lesznek sikeresek, hiszek benne, hogy a sok befektetés az utánpótlásba, a magyar futball jövőjébe, meghozza a gyümölcsét.

– A válság apropóján ismét felszólította a hazai klubokat arra, amire már tavaly is: ésszerűbb játékospolitikával, szűkebb kerettel, több magyar játékossal készüljenek a folytatásra. Mit gondol, az anyagi nehézségek miatt a világfutballban is lesz egyfajta kiegyenlítődés?
– A legnagyobb kluboknál is romlik a helyzet, de még mindig összehasonlíthatatlanul nagyobb lesz a költségvetésük a magyar klubokénál. Ami a magyar futballnak jó, és ez a kormány eddigi segítségének is köszönhető, hogy nálunk a sportág stabilabb lábakon áll, mint a környező országokban. Talán a külföldiek közül is elérhető közelségbe kerülnek azok a jobb, minőségi játékosok, akiket eddig nem tudtak a klubjaink megszerezni. Amit mondtam egy éve is: nem érdemes negyvenfős keretet tartani, főleg most, hogy csak huszonöt játékost lehet nevezni. Kevesebb, de jobb játékosokat kell foglalkoztatni. És a magyar fiatalok is megállják a helyüket, ha kapnak némi türelmet, én magam is látok már olyan tehetségeket, akiktől sokat lehet remélni.

– Az UEFA és a FIFA pénzügyi évével mi lesz?
– Szerencsére az UEFA és a FIFA pénzügyi helyzete is stabil. Az ez évi bevételkiesés érzékenyen érinti az UEFA-t, de remélhetőleg ugyanazok a szerződések, amelyek 2020-ra, az Európa-bajnoksággal kapcsolatban megköttettek, azokat 2021-re is hasonló tartalommal meg lehet kötni. Csütörtökön lesz végrehajtó bizottsági ülés, ott beszélünk majd erről is.

– Említette az MLSZ online közgyűlésén, hogy lassan a végére ér a magyar futball infrastruktúrájának megújítása. Vannak azonban most is zajló projektek a Honvéd stadionjának megépítésétől egészen kis településeken épülő pályákig. Ezek befejeződnek?
– Nincs róla tudomásom, hogy bárhol gond lenne a befejezéssel.

– Mit jelent a sportágnak, hogy a taoforrások jelentős részének várható eltűnésével a járvány miatt kivetett speciális bankadó egy részét a látványsportok támogatására lehet fordítani?
– Sok szponzori támogatás eltűnik majd a sportból, erre a bankadó sem jelent megoldást, hiszen az első csapat, a profik költségeire csak nagyon mérsékelten használható a tao és az új forrás is. De abból a szempontból nagyon fontos, hogy az utánpótlás és az amatőr szektor ne sérüljön. Az amatőröknél például a versenyeztetés költségeinek a kilencven százalékát átvállalja az MLSZ, s ezt mind a taoból finanszíroztuk, ahogyan a Bozsik-program és az infrastruktúra-fejlesztés sok költségét is. Ebből a szempontból nagyon hasznos, ha lesz a taot pótoló forrás, hiszen a futballt eddig a társasági adójukból támogató cégeknél kisebbek lesznek a nyereségek, és kevesebb lesz a nyereséges vállalat.

– Tudta, hogy az MLSZ lassan százhúsz éves történetének leghosszabb ideig regnáló elnöke lehet, ha ezt az öt évet is kitölti a szövetség élén?
– Boldogabb lennék, ha nem a leghosszabb ideig regnáló, hanem a legsikeresebb elnökök között tartanának számon...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik