Az MLSZ hivatalosan indokolt – Coulibaly nem játszott jogosulatlanul

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.03. 09:22
A labdarúgó NB I 15. fordulójában 2–2-es döntetlent játszott egymással a Haladás és a Debreceni VSC; a találkozón csereként pályára lépett Adamo Coulibaly, pedig a versenyszabályzat szerint elképzelhető volt, hogy nem tehette volna meg. A Magyar Labdarúgó-szövetséghez fordultunk, és az MLSZ válaszából kiderült: nem vetődött fel a jogosulatlan játék kérdése.

Coulibaly igazolása az MLSZ adatbankjában
Coulibaly igazolása az MLSZ adatbankjában
Coulibaly igazolása az MLSZ adatbankjában
Coulibaly igazolása az MLSZ adatbankjában
Coulibaly igazolása az MLSZ adatbankjában

Mint ismert, a labdarúgó NB I 15. fordulóját a magyar válogatott Norvégia elleni pótselejtezője miatt november 7-ről elhalasztották, így a Haladás–DVSC-Teva találkozót december 2-án rendezték meg. A Loki közben szerződtette Adamo Coulibalyt, aki az MLSZ adatbankja szerint november 12-től lett ismét a klub játékengedéllyel rendelkező játékosa.

Az MLSZ versenyszabályzata (VII. fejezet, 61. paragrafus, (2) bekezdés, f. pont) a következőt mondja ki.

„Nem rendelkezik játékjogosultsággal – ezért a mérkőzésen nem léphet pályára, illetve ha pályára lép, az jogosulatlan játéknak minősül – az a labdarúgó, aki:a bármely okból később lejátszott felnőtt bajnoki vagy kupamérkőzésen játszik, de az eredeti kisorsolt játéknapot követően kapott igazolást, átigazolást a sportszervezethez, kivéve, ha a mérkőzés újrajátszására a téli átigazolási időszak után kerül sor.”

A fenti szabály szerint tehát Coulibaly nem léphetett volna pályára a Haladás elleni bajnokin.

A 33. paragrafus alapján viszont (a teljes forduló elhalasztása miatt megváltozik a sorsolás és a fordulók sorrendje) a DVSC hivatkozhat az alábbi szabályra – kérdés, hogy ez érinti-e a játékjogosultság ügyét. Ha igen, akkor Coulibaly játékra jogosult volt.

MLSZ versenyszabályzat, VII. fejezet, 33. paragrafus

„A forduló sorsolt időpontjának megváltoztatása:
(1) A fordulók sorrendjét a sorsolás után a versenyrendszert kiíró szövetség Versenybizottsága csak rendkívül indokolt esetben változtathatja meg.
(2) Abban az esetben, ha a versenyrendszert kiíró szövetség Versenybizottsága valamilyen előre nem látható alapos ok miatt az adott osztály, csoport, verseny valamennyi, egy fordulóra kiírt mérkőzését későbbi időpontra halasztja vagy korábbi időpontra előrehozza, azt úgy kell tekinteni, hogy a sorsolás – a fordulók sorrendje – megváltozott.

FRISSÍTÉS: A Magyar Labdarúgó-szövetségtől szabályértelmezést kértünk. Az MLSZ válaszát megkaptuk. A szövetségi indoklás szerint a versenyszabályzat VII. fejezetének 33. paragrafusa az irányadó ilyen esetekben: teljes elhalasztott forduló esetén a mérkőzés új időpontjában (és nem az eredetiében) kell érvényes igazolással rendelkeznie a játékosnak. Tehát Adamo Coulibaly pályára léphetett a Haladás–DVSC meccsen.

A dvsc.hu arról is tájékoztatta a Nemzeti Sport Online-t, hogy Róka Géza, a DVSC klubigazgatója a találkozó előtt egyeztetett az MLSZ-szel az ügyről, s ezt követően nevezték be a csatárt a meccskeretbe.

Nem ez az egyetlen friss „jogosultsági ügy”: szerdán a Real Madrid csúnya hibát követett el azzal, hogy a Cádiz elleni kupamérkőzésen pályára küldte Gyenyisz Cserisevet, aki az előző szezonban, a Villarreal játékosaként (ott szerepelt kölcsönben) szedett össze három sárga lapot a Király-kupában, s ezzel egy eltiltást is – a fővárosiakat a jogosulatlan játék miatt a Spanyol Labdarúgó-szövetség kizárhatja a küzdelmekből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik