Agárd: külföldre eladható futballisták kinevelése a cél

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.05.02. 16:03
null
Többek között Hrepka Ádám (balra) és Németh Krisztián (jobbról a második) is Agárdról indult (Fotó: Török Attila)
Címkék
A magyarországi utánpótlás-nevelés úttörőjének az MTK-val együttműködő agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémia tekinthető, amely kilenc éve neveli ki a fiatal tehetségeket.

A 2001-ben alapított intézményben jelenleg 43 fiatal játékos nevelkedik, akik az U17-es, illetve U19-es bajnokságban szerepelnek, ugyanakkor a kék-fehéreknél tendencia, hogy a korosztályoknál egy vagy két évvel fiatalabbak a játékosok.

"Így tudunk olyan terhelést, és minőségi mérkőzéseket biztosítani a gyerekeknek, ami a fejlődésüket szolgálja" - nyilatkozta az MTI-nek Tamási Zsolt, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia igazgatója. "Amennyiben a saját korosztályukban szerepeltetnénk őket, akkor túl könnyű lenne a dolgunk."

Az akadémia annak idején egymilliárd forintos beruházásból jött létre, éves költségvetése 130 millió forint, amelyet a Sándor Károly Alapítványon keresztül kap az intézmény. Miután 2007 óta az angol FC Liverpoollal is együttműködik az akadémia, így az angol klub is jelentős anyagi segítséget nyújt a működésében.

"Nagyjából két éve indult el az a folyamat, hogy a játékosaink külföldre szerződnek. Nem látok pontosan bele ezekbe a dolgokba, de nyilvánvalóan ez már anyagi haszonnal is jár" - tette hozzá Tamási Zsolt arra a kérdésre, hogy ez az összeg megtérül-e.

Az akadémia elsődleges célja, hogy olyan fiatal futballistákat neveljen ki, akik később külföldre szerződhetnek.    

"A legnagyobb eredménynek talán azt tartom, hogy jelenleg harminc olyan játékos került már ki az akadémiáról, akik már futballoztak külföldön. Ugyanakkor nagyon nagy dolog, hogy amikor a felnőtt csapatunk két évvel ezelőtt bajnok lett az NB I-ben, akkor a keret kilencven százalékát az akadémia növendékei adták" - mondta Tamási Zsolt.

A bentlakásos rendszerű akadémián a játékosok a szombati bajnoki mérkőzést követően térnek haza, majd hétfőn újra összeáll a csapat a létesítményben. A fiatalok két füves, egy nagyméretű, villanyvilágítással felszerelt műfüves, valamint egy kis műfüves pályán edzenek. Az oktatás helyben zajlik, a Chernel István Gimnázium tanárai járnak az akadémiára.

Az akadémián 22 darab kétágyas légkondicionált szobában helyezik el a játékosokat, mindegyikhez fürdőszoba tartozik, televízió és számítógép ugyanakkor nincs. Laptopot használhatnak a diákok, ám azt az esti takarodónál le kell adni. A fáradt izmokat a szaunában, illetve a jacuzziban lazíthatják el a játékosok. Kondicionálóterem és számítógépterem is a futballisták rendelkezésére áll.

A fiatalok szabadidejükben edzői engedéllyel elhagyhatják a létesítményt, a tíz kilométerre lévő Székesfehérvárra ellátogathatnak, Budapestre ugyanakkor nem.

"A házon belül is szervezünk a játékosoknak programokat. Például labdarúgással kapcsolatos szellemi, vagy éppen humoros vetélkedőket rendeztünk, ügyességi feladatokkal. Ez persze nem hetente van, de azért félévente egyszer-kétszer csinálunk ilyet" - mondta Tamási Zsolt.

Az oktatás terén a fiatalok hagyományos gimnáziumi képzést kapnak, angol és német nyelvet tanulnak. Arra is van mód, hogy akik szeretnének, magántanulók legyenek. Lehetőség van jogosítvány megszerzésére is, a KRESZ-tanfolyamokat az akadémián végezhetik el a játékosok.

Tamási elmondta: általában nem a korosztályban, hanem egyénben gondolkoznak, a szakember szerint most is van néhány olyan futballistája az akadémiának, akik komoly, akár nemzetközi karriert futhatnak be - de neveket nem árult el.

Az akadémia vezetője elmondta: nagyszerű dolognak tartja, hogy egyre több hasonló intézmény nyílik Magyarországon, mivel így komoly versenyhelyzet alakul ki.

"Az MTK megmutatta az utat, hosszú évekig csak itt volt ilyen képzés, és könnyebben jöttek a tehetségek. Szerintem jól sáfárkodtunk ezekkel a tehetségekkel. A mi példánkon felbuzdulva szerencsére elindult ez a folyamat" - nyilatkozta a szakember.

Ugyanakkor hozzátette: ez még nem elég a magyar futball előrelépéséhez, ám egyre jobb mérkőzéseket tudnak játszani csapataik, ez is jelzi, hogy valami elkezdődött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik