Felcsút: a jólneveltség is fontos szempont

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.05.01. 17:32
null
A felcsúti akadémia növendékei (Fotó: M. Németh Péter – archív)
A három éve alapított, de valójában 2008 óta működő felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián jelenleg 90-100 – általános és középiskolás – diákot oktatnak, akik teljes ellátásban részesülnek.

Az Orbán Viktor Fidesz-elnök által alapított bentlakásos intézményben minden szoba számítógéppel és internet-hozzáféréssel van felszerelve, a tanulók nyelvoktatásban is részesülnek, valamint részt vehetnek többek között zene-, tánc-, és autóvezetői tanfolyamokon.    

Mezey György, az akadémia szakmai vezetője az MTI-nek elmondta, hogy egy nagy-, valamint négy kisebb méretű műfüves pályával rendelkeznek, és szintén műfű borítja a különböző edzésekhez szükséges segédeszközökkel ellátott gyakorló-, illetve a 80x20 méteres tesztpályát.    

„Ezeken kívül négy teljes méretű füves pályánk van, igaz, ezek közül az egyiket még nem használjuk" – mondta Mezey.

„A későbbiekben lesz még négy füves és egy műfüves küzdőtér, valamint rendelkezünk egy speciális futópályával, amelyet a különböző erőnléti tréningeknél alkalmazunk. Ez egy két és fél méter széles, 900 méter hosszú futósáv."    

Az élvonalbeli Videoton FC vezetőedzője hozzátette, hogy a futballistákat egy erősítőcsarnok is szolgálja, és a létesítményben szintén helyet kapott egy orvosi labor, amelyet nyolc-tíz, élettani folyamatokat vizsgáló géppel szereltek fel.    

„Úgy gondolom, hogy az intézménybe fektetett pénz megtérülését nem lehet konkrét összeggel jellemezni, a fiatal labdarúgók kulturált nevelése legalább akkora érték, mint például egy külföldi szerződés" – fogalmazott Mezey.  

„Véleményem szerint ez az akadémia azt bizonyítja, hogy Magyarországon is lehet felszabadult, jó hangulatú szellemiséget létrehozni egy futballcsapatnál, ez pedig anyagiakban mérhetetlen."

A szakmai vezető szerint a gazdasági megtérülés mindemellett több módon is jelentkezhet: a tehetséges fiatalok – amint elérik a megfelelő felkészültségi szintet – csatlakoznak az NB I-es Videoton keretéhez, hozzájárulva ezzel a klub hazai és nemzetközi jó szerepléséhez. Ugyanakkor a játékosok el is szerződhetnek – akár külföldre –, de a Puskás-akadémia vezetői ezt másodlagos célnak tekintik.    

„Az intézmény célja kifejezetten az, hogy minél több jól nevelt, megfelelően képzett futballistát adjon a magyar labdarúgásnak" – mondta Mezey.

„A Videotonon kívül csak alacsonyabb osztályokban szereplő egyesületekkel állunk szerződésben, több mint harminc partnercsapatunk van. Ezek a tehetséges gyerekek felfedezésében is közreműködnek, azaz értesítik az intézményt, ha ügyes fiatalra akadnak a környezetükben. Természetesen az akadémia ilyen esetekben nevelési költséget fizet a kluboknak."    

A korábbi szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy véleménye szerint 16-17 évesen nem érdemes kiengedni a diákokat külföldre, mert ott nagy valószínűség szerint kevesebb játéklehetőséghez jutnak, és „egynek tekintik őket a sok közül", kevesebbet foglalkoznak velük, így a fejlődésük is akadályokba ütközik.

Az eredményekkel kapcsolatban Mezey György beszámolt arról, hogy a korosztályos csapataik közül mindegyik az élmezőnyben küzd, de meglehetősen nagy a versengés a többi akadémia együtteseivel. A felcsúti létesítmény 10 korosztályos válogatott játékost, valamint négy olimpiai válogatott futballistát nevelt ki eddig. Négy labdarúgó már tagja az NB I-es Videoton keretének, közülük egy már be is mutatkozhatott a felnőttek között, a Ligakupa-küzdelmek során.
    
„Ha a székesfehérvári klub keretének negyven százaléka a Puskás Akadémián végzett fiatal lesz, akkor hatalmas eredményt érünk el" – fogalmazott a szakmai vezető.

„Ugyanakkor a tanulóinknak nem feltétlenül ad megfelelő fejlődési lehetőséget a magyar élvonal, ezért a környező országok csapataival rendszeresen megmérkőzünk. A szlovák Slovan Bratislavával, a szerb Újvidékkel és a Partizan Beograddal, vagy például az osztrák Admira Wackerrel gyakran játszunk. A terveink között szerepel még romániai és ukrán vendégszereplés is, de ez az utazás miatt nem valósítható meg olyan könnyen. Ezzel együtt voltunk már Frankfurtban és Angliában is, azonban ez meglehetősen ritka, mivel az ilyen túrák nagyon költségesek."

Mezey elmondta, hogy korosztályonként (összesen hét) egy-egy edzővel dolgoznak, ezenkívül van az akadémiának egy előkészítő csoportja két trénerrel, valamint három utánpótlás-, egy erőnléti, és három kapusedzője. Hozzájuk csatlakozik a Videoton FC teljes szakmai stábja, ők szintén segítik a létesítményben folyó munkát.

Mészáros Lőrinc, az intézményt működtető alapítvány kuratóriumi elnöke az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyibe került elindítani az akadémiát, de a tízéves folyamat több százmilliós összeget „emésztett fel".

Mészáros hozzátette, a létesítmény éves költségvetése nagyságrendileg 300 millió forint, azonban ebben nincs benne a fejlesztések költsége. A kuratórium elnökének elmondása szerint a működéshez szükséges összeg 95 százalékát magánadományok teszik ki, a maradékot pedig a reklámbevételekből pótolják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik