„A Videoton példát mutatott Magyarországnak”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2010.02.23. 14:30
null
A menedzserek szerint Horváth Gáborék magasra juthatnak (Fotó: Czagány Balázs - archív)
Hétfőn lezárult az átigazolási időszak a labdarúgó Soproni Ligában (már csak szabadon igazolható játékosokkal köthetnek szerződést a klubok). Egyes csapatok teljesen kicserélődtek, de volt olyan együttes is, amelynek keretében semmilyen változás nem történt. A Nemzeti Sport Online kétrészes sorozatban foglalja össze a hazai játékospiac legfontosabb történéseit. Ma két menedzser, Vörösbaranyi József és Filipovics Vladan segítségével elemezzük a téli jövés-menést. 

LÉGIÓSHULLÁM, HÁTTÉRBE SZORULÓ FIATALOK, VIDEOTON

A világ szinte minden tájáról érkező légiósok, háttérbe szoruló magyar fiatalok, nagybevásárlást tartó Videoton – talán ez a három legérdekesebb mozzanata a téli átigazolási időszaknak.

A hazánkba szerződő légiósokkal kétrészes összeállításunk második felében foglalkozunk majd részletesen, de elöljáróban annyit megemlítünk, hogy a tavasszal közel félszáz olyan külföldi labdarúgó mutatkozhat be az NB I-ben, aki korábban még nem játszott Magyarországon.

Mindeközben az U20-as világbajnoki bronzérmes Dudás Ádámnak egyetlen élvonalbeli csapat keretében sem jutott hely (hiába került szóba több klubnál is), így tavasszal a Győri ETO II-nél folytatja az NB II Nyugati csoportjában, de például a Diósgyőr is két fiatal játékos, Burány Zoltán és Takács Péter játékjogát ajánlotta fel a rutinos győri kettősért, Bajzát Péterért és Bojan Brnovicsért cserébe. Csak éppen a fiatalok nem írtak alá az ETO-hoz, miután meghallották a győri vezetők bejelentését, miszerint a következő három évben elsősorban légiósokkal képzelik el a csapatépítést. (Ezért Bajzáték csak kölcsönbe kerültek Diósgyőrbe).

A legtöbb játékost a kieső helyen álló Diósgyőr szerződtette (15-öt). A DVTK és a sereghajtó Nyíregyháza összesen 26 új labdarúgót igazolt (köztük 19 külföldit), miközbe a tabellán 4. helyen álló ZTE egyet sem.

A legrangosabb átigazolást a Haladás hajtotta végre, ugyanis a Hull Citytől fél évre kölcsönbe megszerzett Halmosi Péter az első játékos az NB I történetében, aki egyenesen az angol Premier League-ből érkezett Magyarországra.

A legtöbbet pedig alighanem a Videoton költötte a csapat megerősítésére, pedig a listavezetőhöz csak négy új futballista került. Az átigazolásokban mértékadónak számító transfermarkt.de internetes oldal információi szerint a szerb Nemanja Nikolics, a montenegrói Milko Novakovics, illetve Sándor György és Lencse László megszerzése közel egymillió eurójába került a székesfehérvári klubnak.

Az általunk megkérdezett menedzserek azonban úgy vélik, hogy a befektetés előbb-utóbb biztosan megtérül. Vörösbaranyi József, a Stars and Friends menedzseriroda részéről azt emelte ki, hogy az a fajta építkezés, ami Székesfehérváron megkezdődött és ami Debrecenben már régóta tart, az egész magyar labdarúgás hasznára válhat, mert láthatóan nem kizárólag külföldiekben, hanem tehetséges magyar játékosokban is gondolkodnak a klubvezetők. Az F-Group menedzseriroda ügyvezetője, Filipovics Vladan pedig hangsúlyozta: a Videoton talán az első magyar klub, amely először nem kivenni akar a futballüzletből, hanem felismerte, hogy bevételhez csak jelentős befektetések után lehet jutni.

„A MAGYAR FUTBALLBÓL IS LEHET JÓ ÜZLETET CSINÁLNI"

 „A téli átigazolási időszakban sosem jellemző a nagy mozgás, most válság idején pedig különösen igaz ez. Egész Európában kevés üzlet köttetett, ilyenkor azok a klubok aktívabbak, amelyeknek nyáron nem sikerült megfelelő csapatot összerakniuk" – kezdte értékelését Vörösbaranyi József .

„A hazai piacon szomorúan tapasztaltam, hogy az egyre több külföldi játékos kiszorítja a tehetséges magyar labdarúgókat, pedig a magyar foci csak úgy juthat előbbre, ha a fiataljaink állandó lehetőséget kapnak. Ezért tartom üdvözítőnek a DVSC és a Videoton példáját, mert mindkét klub számára fontosak a hazai játékosok. Persze szükség van légiósokra is, de az eddigi példák azt mutatják, hogy azok a magyar csapatok, amelyek szinte kizárólag a külföldiekre építettek, nem tudtak igazán sikeresek lenni" – fogalmazott a játékosügynök.

„Másrészt tudomásul kell venni, hogy országon belül is csak akkor indul be a piac, ha egyes klubok hajlandóak anyagilag is áldozatot hozni egy-egy jobb labdarúgóért. A pénz pénzt vonz, és ha van néhány gazdaságilag erős klub, amely befektet a fociba és a nézők kiszolgálására törekszik, akkor eljuthatunk odáig, hogy a családok hétvégi programként újra a meccsre járást választják, és akkor a magyar labdarúgás is jó üzletté válhat. Ezen az úton indult most el a Videoton" – mondta Vörösbaranyi József.

„A VÁLSÁG HOZZA MAGYARORSZÁGRA A LÉGIÓSOKAT"

Filipovics Vladan a válsággal hozta összefüggésbe azt a légióshullámot, amely a télen érte el Magyarországot, de úgy gondolja, ez egy átmeneti időszak.

„Az elmúlt hónapokban a világ különböző pontjain nagyon sok labdarúgó vált szabadon igazolhatóvá, hiszen a válság hatására sok klub nem tudott fizetni, így játékosai ingyen távozhattak. Elég csak a belga Excelsior Mouscron példáját említeni, de nagyon nehéz helyzetben van az angol Premier League-ben szereplő Portsmouth is. A szabaddá váló futballisták pedig mindenfelé próbálkoznak, mert pénzt akarnak keresni. Egy részük pedig (amely máshová talán már nem kell) itt köt ki Magyarországon. Ezt tapasztalhattuk a télen" – nyilatkozta a menedzser.

„A klubvezetők egy része gyors eredményeket akar, így amikor egy játékosügynöktől sok jót hallanak egy-egy külföldiről, akkor hajlamosak elhinni, hogy az adott játékos jobban segítheti céljaik elérését, mint egy hazai fiatal, és sokszor meg sem győződnek róla, hogy valójában milyen képességű labdarúgót szerződtetnek. Ezért van az, hogy rövid időn belül szinte teljesen kicserélődnek egyes csapatok. De ebbe nem lehet beleszólni, ez a klubvezetők döntése, az idő majd vagy igazolja őket, vagy nem" – fogalmazott Filipovics.

„Egyébként vannak légiósok, akik szinte teljesen ismeretlenül kerültek Magyarországra, de itt érett játékosokká fejlődtek és a klubjuk pár év elteltével nagy haszonnal értékesítette őket. Itt említhetjük meg Nikolicsot vagy a Honvédból nemrég a francia élvonalbeli Valenciennes-hez szerződő elefántcsontparti Benjamint"

„Az biztos, hogy ez a téli átigazolási időszak példa nélküli volt abból a szempontból, hogy a Videoton egyszerre három válogatott szintű játékost is kivásárolt a szerződéséből. Nem emlékszem rá, hogy az NB I-ben mikor történt ilyen utoljára, de Fehérváron már egyértelműen a nemzetközi szereplést célozzák meg. Ha ennek a fajta üzletpolitikának lesznek követői, akkor alakulhat ki igazi versenyhelyzet Magyarországon" – mondta Filipovics.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik