„A Puskás Akadémia többet érdemel” – Henty megmondta

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.10. 15:24
null
Ezekiel Henty a Ferencváros ellen is bizonyította, hogy hatékony támadójátékos (Fotó: Puskás Akadémia)
A labdarúgó NB I 15. fordulóját követő visszapillantónk fókuszában a Ferencváros–Puskás Akadémia (2–2) rangadó, Ezekiel Henty (Puskás Akadémia) gólátlaga, Bódi Ádám (DVSC) gólpassza, Zöldesi Illés (Kisvárda) bemutatkozása és Babati Benjámin (ZTE) köszöntése szerepel.

A FORDULÓ RANGADÓJA – FERENCVÁROS–PUSKÁS AKADÉMIA 2–2

Egy pont sokat jelenthet a végelszámolásnál... Egyelőre csak annyit tudni, hogy a Ferencváros telel az első helyen, a december 16-án, hétfőn kezdődő szünetben a zöld-fehérek nevével kezdődik a tabella. A mögöttünk hagyott hétvégén Szerhij Rebrov együttese 2–2-es döntetlent játszott a Puskás Akadémiával, ám miután az üldöző Mol Fehérvár és a Mezőkövesd Zsóry is vereséget szenvedett, a Fradi újabb egy ponttal lépett el a vetélytársaktól. Csakhogy az öröm így sem teljes az Üllői úton, hiszen a csapat a félidőre még biztosnak tűnő 2–0-s előnnyel vonulhatott...

„Sajnos a szünet után gyorsan kaptuk a gólt – nyilatkozta lapunknak Tokmac Nguen, a zöld-fehérek szélsője. – Ráadásul ajándékba adtuk nekik azt a gólt, hiszen figyelmetlenek voltunk. Odaadtuk a labdát, holott pontosan tudtuk, hogy a saját térfelünkön nagyon veszélyes elveszíteni. A fordulás utáni gyors góltól megjött az ellenfél önbizalma, ráérzett, hogy ez a mérkőzés még nincsen lefutva. Erőre kapott... El kell ismerni, nehéz második félidő volt. Az első játékrész a miénk volt, a második a vendégeké. A Puskás Akadémia bizonyította, hogy remek csapat, veszélyesen tud támadni.”

A hazaiaknál Olekszandr Zubkov, a vendégeknél Ezekiel Henty duplázott, volt köztük szerencsés és kifejezetten szép gól is. A zöld-fehérek ukrán szélsője mesteri góllal nyitott, kilőtte a jobb felső sarkot. Tokmac Nguen és társai a lefújást követően csalódottan hagyták el a stadiont, hiszen csak részben sikerült a vetélytársak botlását kihasználniuk.


„A vasárnapi mérkőzést meg kellett volna nyerni
– mondta a 26 esztendős szélső. – Bosszúsak voltunk, de gyorsan túl kell tenni magunkat a mérkőzésen, hiszen újabb nehéz napok várnak ránk. Csütörtökön az Európa-ligában a Ludogorec otthonában lépünk pályára, ahol nem akármilyen feladat vár ránk, vasárnap pedig a Diósgyőr ellen zárjuk az őszi szezont. Jó érzés, hogy biztosan a tabella élén telelünk, jó lenne az utolsó fordulóban újabb három ponttal megnyugtatni magunkat. Most ott állunk a tabellán, ahol mindig is szeretném látni a csapatot – az élen. Kemény napok várnak ránk, Razgradban nem lesz egyszerű nyerni, de pozitívnak kell maradnunk, és az újabb feladatra összpontosítanunk.”

Három csapat mondhatja el magáról, hogy eddig megúszta vereség nélkül a bajnokságban a Ferencváros ellen: a Budapest Honvéd (0–0), a Mezőkövesd Zsóry (1–1) és a Puskás Akadémia, amely az első körben Felcsúton 4–1-re verte meg a listavezetőt, vasárnap pedig kétgólos hátrányból játszott 2–2-t. Sokan féltették a Hornyák Zsolt nagyszerűen összerakott együttesét, amikor novemberben előbb a Honvédtól (1–2), majd az Újpesttől (1–3) is vereséget szenvedett hazai pályán. Csakhogy úgy tűnik, alaptalanul. Noha a folytatásban a Puskás Akadémia a három dobogós csapattal játszott, egyetlen párharcot sem veszített el, mi több, közel állt ahhoz, hogy a Mol Fehérvár (3–1), a Mezőkövesd (1–1) és a Fradi elleni mérkőzésből öt pontnál is többet szerezzen. A jó szerepléshez elengedhetetlenül szükséges, hogy a labdarúgók jó fizikai állapotban legyenek, tudjanak küzdeni, és a gyermeteg hibák se törjék meg őket.

És persze kellenek az olyan minőségi futballisták, mint Ezekiel Henty.

A FORDULÓ GÓLÁTLAGA – EZEKIEL HENTY

A 26 esztendős nigériai játékos a nyáron Horvátországból, az eszéki kölcsönből tért vissza, és miután a bajnoki rajton két góllal járult hozzá az Újpest 3–1-es legyőzéséhez, a következőket nyilatkozta az NSO-nak: „Volt néhány lehetőségem arra, hogy kölcsönben máshol játsszak, másik ligában. De a sérülésem után elsősorban arra volt szükségem, hogy teljesen felépüljek, visszanyerjem a formám. A Puskás Akadémia remek csapat, a klubnál pedig mindenki korrekt volt velem. Ezért mondtam, hogy szeretnék ide visszajönni játszani, és valami nagyot elérni a csapattal. Ez fontos nekem, mert szerintem a Puskás Akadémia többet érdemel, azt, hogy az első négy között legyen az NB I-ben. Jól érzem itt magam, és ez a legfontosabb. Boldog vagyok, hogy a visszatérés mellett döntöttem.”

Egyelőre „ül” Ezekiel Henty jóslata, a Puskás Akadémia a negyedik helyről várja az utolsó idei fordulót, és ehhez kellettek a Kisvárdának (1–0), valamint a Mezőkövesdnek (1–1) lőtt góljai. A Ferencváros otthonában duplázott (2–2), ráadásul az Újpest ellen két meccsen három gól is szerzett. A csatár 11 bajnokin hét gólt szerzett ebben az idényben a PAFC-ban, ez 0.63-as gólátlagot eredményezett eddig meccsenként, ami a legmagasabb szám Henty felnőttpályafutása során – a 26 éves támadónak a Puskás Akadémia a 8. klubja, melynél felnőttcsapatban szerepel. Vagyis mondhatjuk, Henty igyekszik megfelelni fenti nyilatkozatának abban az értelemben is, hogy a Puskás Akadémiában többet nyújt mint korábban.

Hogy kivételes képességekkel rendelkezik, sokan tudják róla, de a rengeteg kölcsönadás, klubváltás azért jelzi, valamiért sehol sem képes gyökeret ereszteni, valami hibádzik, hogy igazán kiteljesedjen. Talán Hornyák Zsolt keze alatt sikerül neki.

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!


A FORDULÓ GÓLPASSZA
– BÓDI ÁDÁM

202 nap. Pontosan ennyi idő után játszott ismét végig bajnoki mérkőzést Bódi Ádám, a DVSC egyszeres válogatott labdarúgója. A 29 esztendős középpályás az előző idény utolsó fordulójában kilencven percet töltött a pályán a Paks ellen 4–1-re megnyert találkozón (csapata második gólját szerezte), augusztus közepén azonban meg kellett műteni a bokáját. Akkor még úgy tűnt, majd csak jövőre térhet vissza, november 30-án azonban bő negyedórát ismét futballozhatott a Zalaegerszegen 2–0-ra megnyert bajnokin, szombaton pedig hosszú idő után ismét a kezdőcsapat tagja volt, és a lefújás pillanatáig pályán volt a Budapest Honvéd ellen 1–1-re végződő összecsapáson, ráadásul Batik Bence szorításában, ballal, a gyengébb lábával ívelte a labdát remekül Varga Kevin lábára a Loki egyenlítő gólja előtt.

Ahhoz képest, hogy milyen sokáig nem játszottam, nem »haltam« bele a mérkőzésbe, bár a hetvenötödik perc körül azért volt egy kis holtpontom – árulta el Bódi Ádám. – Ennyi kihagyás után érthetően nem vagyok topformában, de azért jó érzés, hogy tudtam segíteni a csapatnak. Szerdán vár még ránk egy kupamérkőzés Dorogon, majd Kaposváron fejezzük be az idényt: talán mondanom sem kell, mindkét párharcon a győzelem a célunk. A bajnoki tabella azt mutatja, a Rákóczi lefelé lóg ki a mezőnyből, de nekünk aligha ezzel kell foglalkoznunk. A Kaposvárnak hat pontja van, abból hármat ellenünk szerzett meg – ráadásul a saját pályánkon legyőzve bennünket –, nagyon rosszul nézne ki, ha néhány nap múlva az jelentene témát, hogy a sereghajtó újabb pontot, esetleg pontokat szerzett a Loki ellen. Össze akarjuk szedni magunkat.”

A FORDULÓ BEMUTATKOZÓJA – ZÖLDESI ILLÉS

Remegő lábak? Ugyan már! Zöldesi Illés, a Kisvárda kapusa csütörtökön tudta meg, hogy neki „kell” a gólvonal elé állnia a szombati, Újpest elleni (0–1) bajnokin, miután az első számú kapus, Felipe megsérült, meg kell műteni a térdét, s már haza is utazott Brazíliába.

Jó értelemben vett izgatottság dolgozott bennem, boldog voltam, hogy lehetőséget kapok, és bemutatkozhatok az NB I-ben. Felszabadultan léptem pályára – mondta a Kisvárda 21 esztendős kapusa, aki lapunk tudósításában a mérkőzés legjobbjának bizonyult 6-os osztályzattal. – Bár az élvonalban szombatig nem védtem, azért a védőkkel ismerjük egymást, fél éve együtt dolgozunk, s a Magyar Kupában is én álltam a kapuban a Pécs elleni egy nullás vereséggel záruló szerdai meccsen. Akadt dolgom az Újpesten ellen, a kapott gólt nagyon sajnálom, hiszen ha csapattársam, Anton Kravcsenko nem fejel bele Obinna Nwobodo lövése után a labdába, akkor biztosan védem – de ezen már kár rágódni. Nem játszottunk jól, alig jutottunk el a hazaiak kapujáig. Már nincs mit tenni, a Fehérvár elleni bajnokira összpontosítunk.”

Zöldesi Illés csodás napokat tudhat maga mögött, hiszen másfél hete, november 28-án megszületett a kislánya, Kamilla.

„Remek érzés édesapának lenni, egyben persze felelősségteljes is – mondta a kapus. – Ha éjjel felkel, nem érzem tehernek, amikor ráfekszik a mellkasomra, ez már-már elmondhatatlan boldogságot jelent. A kislányom egyértelműen pozitív hatással van a hétköznapjaimra is. Hogy miért »csak« most mutatkozhattam be az élvonalban? Több tényező miatt. Mondjuk, ahhoz képest, hogy tizenöt éves koromban még az is benne volt a pakliban, hogy abbahagyom a labdarúgást, ez a mostani helyzet kifejezetten biztató. Akkor Győrben futballoztam, de az ETO-ban a korosztályomban sem kaptam lehetőséget, úgyhogy nagyon nehéz időszak volt az életemben, de már más szemmel, pozitívabban nézem a világot. Hiszek benne, hogy a Fehérvár ellen is én védek. Döntési helyzetbe akarom hozni a szakmai stábot, hogy kit állítson a kapuba akkor, ha Felipe is felépül.”

A FORDULÓ SZÁMMISZTIKÁJA – BABATI BENJÁNMIN

Vélhetően sokan bosszankodtak szombat este Zalaegerszegen, mert miután a ZTE FC sorozatban hét nyeretlenül játszott bajnokit követően legyőzte (2–0) a sereghajtó Kaposvárt, joggal gondolhatták, hogy végre elmozdulnak a kiesést jelentő tizenegyedik helyről, s megelőzik a Paksot. Csakhogy az azonos pontszámmal, de több győzelemmel rendelkező paksiak idegenben nyertek (2–0) a bajnoki címre hajtó Mol Fehérvár ellen.

Valóban, úgy számoltunk, hogy végre elmozdulunk a tizenegyedik helyről, de nem sikerült – mondta Babati Benjámin, a ZTE FC 24 esztendős támadója. – Így aztán az utolsó őszi fordulóban nyernünk kell a Puskás Akadémia otthonában, mert valójában szükségünk lenne már egy bravúrgyőzelemre. Korábban a Kaposvár idegenben legyőzte a Debrecent, most hétvégén a Paks nyert a Fehérvár vendégeként, míg mi számtalan lehetőséget veszni hagytunk már. Sokat beszéltünk a Ferencváros elleni hazai vereségről, valamint a Kisvárda és a Fehérvár elleni három hármas döntetlenekről, amikor vezettünk két góllal, de a Mezőkövesd elleni döntetlent is ide sorolhatjuk, amikor két tizenegyest is kihagytunk, és be kellett érnünk az egy egyes döntetlennel.”

A Kaposvár elleni bajnokin Babati Benjámint 200. ZTE-bajnokiján köszöntötték, de az MLSZ nyilvántartása alapján a támadó már 202-nél tart. A klub 2012 tavaszán kiesett az élvonalból, s az ősszel a még kamasz Babati bemutatkozott a felnőttcsapatban, s 191 NB II-es bajnokin lépett pályára, az élvonalban pedig eddig tizenegyszer kapott játéklehetőséget.

Teljesen mindegy, mennyinél tartok, sokkal jobban érezném magam, ha több percet tölthetnék a pályán. Az előző idény végén elszakadt a bal combomban az izom, s csak most kezdem úgy érezni, hogy teljesen rendbe jött. Az előző fordulóban a Debrecen ellen csereként, bemelegítés nélkül álltam be, féltem, hogy újra megsérülök, de most már teljesen egészségesnek érzem magam.”


NB I, 2019–2020, 15. FORDULÓ
DECEMBER 7., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Nézőszámok
Mezőkövesd–Diósgyőri VTK 0–1Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
2656
Debreceni VSC–Bp. Honvéd 1–1Debrecen, Nagyerdei StadionKassai Viktor
2080
Újpest FC–Kisvárda 1–0Budapest, Illovszky Rudolf Stadion Bognár Tamás
1446
Mol Fehérvár FC–Paksi FC 0–2Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóErdős József
2019
ZTE FC–Kaposvár 2–0Zalaegerszeg,ZTE Aréna Pintér Csaba
1222
DECEMBER 8., VASÁRNAP
Ferencváros–Puskás Akadémia 2–2
Budapest,Groupama ArénaAndó-Szabó Sándor
8127
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
NB I, 2019–2020, 16. FORDULÓ
DECEMBER 14., SZOMBAT
HELYSZÍN
17.00: Paks–MezőkövesdPaks, Városi Stadion
17.00: Kisvárda–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)Kisvárda, Várkerti Stadion
17.00: Puskás Akadémia–ZTE
Felcsút, Pancho Aréna
17.00: Kaposvári Rákóczi–DVSC

Kaposvár, Rákóczi Stadion

19.30: Budapest Honvéd–Újpest (Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
DECEMBER 15., VASÁRNAP
18.00: DVTK–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK Stadion
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC14103128–14+1433
2. Mol Fehérvár FC1592429–17+1229
3. Mezőkövesd Zsóry FC1584320–12+828
4. Puskás Akadémia FC1574426–19+725
5. Újpest FC1572623–22+123
6. Budapest Honvéd1572619–20–123
7. Kisvárda1562718–20–220
8. Debreceni VSC1461724–26–219
9. Diósgyőri VTK1561816–23–719
10. Paksi FC1542919–29–1014
11. Zalaegerszegi TE FC1535722–220 14
12. Kaposvári Rákóczi FC1521311–31–206
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik