„A Honvéd 60 millió forintot követel volt játékosától”

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2014.02.12. 07:48
null
Tandia 14 NB I-es meccsen játszott a Honvéd szerelésében <br />(Fotó: honvedfc.hu)
A szenegáli Souleymana Tandia szezon közben távozott a Honvéd labdarúgócsapatától, ám továbbra is jogi vitában áll a klubbal. A játékos állítja, tartoznak neki, ezért bontott egyoldalúan szerződést. A Honvéd azonban cáfolja, hogy tartozna a futballistának, akit a jogellenesnek tartott szerződésbontás miatt beperelt, és hatvanmillió forintos kártérítést is követel rajta. 

A labdarúgó NB I-ben szereplő Honvédtól ősszel távozott a szenegáli védő, Souleymana Tandia (a jelenlegi szezonban csak egy meccsen játszott), de továbbra is jogi vitában áll a klubbal. A labdarúgó ügyvédjén, Dr. Visontai Csongoron keresztül kereste meg a Nemzeti Sport Online szerkesztőségét.

„Tandia tavaly júliusban a Honvéd engedélyével Franciaországban több csapatnál is próbajátékon vett részt. Miután visszatért, nem kapta meg a júliusi fizetését, ezt követően ő egyoldalúan felmondta a szerződését. A klub hajlott volna a közös megegyezéses elválásra, ám mivel a játékos követelte az elmaradt járandóságát, nem tudtunk megállapodni. A Honvéd ezután a munkaügyi bírósághoz fordult, egyrészt a felmondás jogellenességének megállapítását kéri, másrészt hatvan millió forintos kártérítési igénnyel lépett fel a klub, mert úgy vélik, ekkora összegért értékesíthették volna a labdarúgót. A Honvéd azzal érvel, hogy Tandia engedély nélkül vett részt próbajátékon, ezért nem kapta meg a fizetését, a játékos azonban e-mailekkel tudja bizonyítani ennek ellenkezőjét. Az ügy február 25-én a munkaügyi bíróság előtt folytatódik, ha közben nem sikerül megegyeznünk a klubbal, ugyanis ezt a lehetőséget sem zárnám ki, arról ugyanis nincs szó, hogy teljesen elmérgesedett volna a viszony a Honvéddal" – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Dr. Visontai Csongor.

Tandia elmondása szerint korábban Magyarországról és külföldről is volt iránta érdeklődés, de a kialakult helyzet megnehezítette az átigazolását. Ügyvédje elmondta, jelenleg ideiglenes játékengedéllyel szerepelhetne csak, de a FIFA-tól ezt az engedélyt még egyetlen klub sem kérte ki. Tandia az ügye rendeződéséig visszatért Magyarországra, és szeretne futballozni is, ezért adott tájékoztatást az ügyéről, és bízik benne, hogy sikerül csapatot találnia.

Természetesen a Honvédot is megkerestük az üggyel kapcsolatban, a klub cáfolta a játékos és ügyvédje állításait.

„A játékos és az ügynök által adott tájékoztatásnak semmilyen valóságalapja nincsen. A játékos több, mint egy hónapig engedély nélkül volt távol. Miután visszatért a csapathoz, addig edzett és játszott, amíg megkapta következő havi fizetését, utána ismét eltűnt. Eltűnéseinek oka az, érvényes szerződése ellenére, ingyen kíván távozni a klubtól, mert kapott előnyösebb külföldi ajánlatot. A dolog ilyen egyszerű. Tandia minden neki járó pénzt az utolsó fillérig megkapott. Amennyiben a játékos ismét játszani kíván, klubunk várja jelentkezését" – válaszolta írásos megkeresésünkre a Budapest Honvéd.

A klub azt ugyanakkor megerősítette, hogy perben áll a játékossal, és hogy kártérítést követel tőle, de konkrét összeget nem említett a közlemény ezzel kapcsolatos része: „A Honvéd azt az összeget fogja követelni, ami a játékos aktuális eladási értéke. Általában ez a nemzetközileg elfogadott standard, ha egy játékos meghiúsítja saját maga eladását."

Tandia 2012 nyarán Franciaországból szerződött Kispestre, majd decemberben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy súlyos sérülést okozott a diósgyőri Csirszki Martinnak. Ezután azonban voltak kimondottan jó meccsei is, szakmai körökben jó vélemény alakult ki róla, remek felépítésű, harcos védő, akit nem könnyű átjátszani. Nem véletlen, hogy volt is iránta külföldi érdeklődés és hogy a Honvéd 60 millió forintra becsülte a piaci értékét (a transfermarkt.de szerint 250 ezer eurót, vagyis mintegy 77.5 milliót ér a játékjoga).

A 27 éves Tandia 14 meccsen egy gólt szerzett az NB I-ben, és az első szezonja után lett volna lehetősége a továbblépésre, ha azonban a bíróság a Honvédnak ad igazat, akkor az hosszú távon is visszavetheti a pályafutását.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik