A Fradi exkapitánya tükörbe tud nézni – kupadöntőbe vezetné csapatát!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2019.04.23. 18:45
null
Gyömbér Gábor kupadöntőben térne vissza a Groupama Arénába (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján a Soroksár szerda 15 órától fogadja a Budapest Honvédot. Az idegenben 2–1-re elveszített első mérkőzés dacára nincs lehetetlen helyzetben az NB II-es csapat, amelynek rutinos középpályása, Gyömbér Gábor már eljátszott a gondolttal, milyen lenne egy kupadöntő erejéig visszatérni az Üllői útra...

– Közel öt évet futballozott a Ferencvárosban, s mielőtt 2017-ben távozott a klubtól, a csapatkapitányi karszalagot is viselte a zöld-fehéreknél, most pedig, ha sikerülne a továbbjutás a Honvéddal szemben, a Magyar Kupa döntőjében léphetne ismét pályára az Üllői úton.
– Igen, természetesen eszembe jutott már, milyen érzés lenne kupadöntőn visszatérni a Groupama Arénába – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Gyömbér Gábor, aki a Honvéd elleni kupapárharc első meccsén szépségdíjas góllal gondoskodott arról, hogy ne legyen lefutott a visszavágó. – Másképp nem is lehet hozzáállni egy kupameccshez, csak úgy, hogy a továbbjutást célozzuk meg, és Soroksáron merünk nagyot álmodni. Nem vagyunk könnyű helyzetben, de egyáltalán nem gondolom lehetetlen küldetésnek, hogy hazai pályán némi szerencsével, egy góllal legyőzzük a Honvédot. Ezzel klubtörténelmet írnánk, óriási eredménynek tartanám, ha egy ilyen kis csapat, mint a Soroksár kupadöntőt tudna játszani.

Gyömbér gólja a Honvéd ellen

– A Ferencvárostól minden évben több fiatal, rutintalan játékos kerül kölcsönbe Soroksárra, 31 évesen mennyire érzi magát mentornak a „zöldfülűek” között?
– Először is fontos kihangsúlyoznom, hogy nagyon jó, családias a légkör, és szakmailag is jó kezekben van a csapat, persze ezért is igazoltam ide, mert tudtam, hogy mire számíthatok a szakmai stábtól, Lipcsei Péter vezetőedzőtől. Az NB II-ben most a hetedik helyen állunk, de kicsit kiegyensúlyozottabb teljesítménnyel, egy-két hellyel előrébb is lehetnénk, ám a formaingadozás ebből is fakad, hogy sok a fiatal a csapatban. Tőlünk, rutinosabbaktól a vezetőség el is várja, hogy űzzük-hajtsuk a fiatalokat, és a pályán ezért igyekszem is vezér lenni.

– A kupameccsekkel együtt harminchét meccsen játszott eddig ebben az idényben, nyolc gólt szerzett – védekező középpályásként. Nem érzi úgy, hogy ha két éve nem szerződik el az FTC-ből az akkor NB II-es Puskás Akadémiához, akkor most is az élvonalban futballozhatna?
– Akkor hoztam egy szakmai döntést, mert huszonkilenc évesen még nem éreztem öregnek magam, és öt nagyon sikeres év után szerettem volna többet játszani annál, amennyi lehetőséget akkor a Ferencvárosban kaptam. Így utólag, hogy csak fél évet töltöttem el a Puskás Akadémiában, már mondhatom, hogy rossz döntés volt a váltás. Viszont, ha azt nézem, hogy most tényleg folyamatosan játszom, hogy az idényben szinte minden meccsünkön pályára léptem, akkor tulajdonképpen elértem, amire vágytam, csak egy szinttel lejjebb. Viszont nem görcsölök azon, hogy újra az NB I-ben játsszak. A tizenkét csapatos mezőny miatt most már nehezebb is visszakerülni, persze, ha lenne rá lehetőségem, akkor állok elébe, de jól érzem magam Soroksáron.

– Akkor bajnok és kupagyőztesként, illetve egyszeres válogatottként nincs is hiányérzete a pályafutását illetően?
– Tizenkilenc évesen, nyolc NB I-es meccsel a hátam mögött volt az első keresztszalag-szakadásom. Vannak játékosok, akiknek egy ilyen súlyos sérülés véget is vet a karrierjüknek. Nekem ezután volt még egy keresztszalag-szakadásom, és további két olyan, műtétet igénylő sérülésem, amely miatt éveket kellett kihagynom. Mindezek ellenére tudtam száznyolcvankét meccset játszani az NB I-ben, százhúszat az NB II-ben, bemutatkozhattam a válogatottban, hét címet nyertem a Ferencvárossal. Persze, lehetett volna szebb is, jobb is, de nem kesergek. Tükörbe tudok nézni, mert mindenhol, ahol futballoztam, a maximumot próbáltam nyújtani, ezért elégedett vagyok az eddigi pályafutásommal.

– A Fradi legutóbbi bajnokcsapatának még ön is tagja volt, milyen érzésekkel figyeli a zöld-fehérek mostani menetelését az NB I-ben?
– Nagyon szurkolok a Fradinak, hiszen gyerekkorom óta fradista vagyok, az egész családom Fradi-érzelmű, már gyerekként játszottam a klub fiókcsapatában, és máig többekkel tartom a kapcsolatot a klubból. Azért is szorítok a csapatnak, hogy ami nekünk nem jött össze, a sikeres nemzetközi szereplés, az most végre jöjjön össze, és a Vidi tavalyi sikere után a Ferencváros is eljusson a főtábláig. Sajnos, amikor a Fradiban futballoztam, akkor az a szint, ami itthon elegendő volt a sikeres szerepléshez, nemzetközileg kevésnek bizonyult.

– A Soroksárral még a nemzetközi porondra is újra kiléphetne... Mi dönthet a Honvéd ellen?
– A klub nem kért nemzetközi licencet, így kupagyőzelem esetén sem indulhatnánk az Európa-ligában. De ne is szaladjunk ennyire előre. Az első és legfontosabb, hogy kapott gól nélkül lehozzuk a szerdai találkozót, mert arra számítok, hogy a Honvéd az első meccshez hasonlóan próbál nyomás alatt tartani minket. Ha nem kapunk gólt, akkor pedig minden azon múlik, hogyan sáfárkodunk a helyzeteinkkel, mert biztos vagyok benne, hogy az első mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is lesz gólszerzési lehetőségünk.

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
KEDD
20.00:
Debreceni VSC–Mol Vidi FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
SZERDA
15.00:Soroksár SC (NB II)–Budapest Honvéd(Tv: M4 Sport)– élőben az NSO-n!

ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Április 16.

Mol Vidi FC–Debreceni VSC 1–0
Április 17.
Budapest Honvéd–Soroksár SC (NB II) 2–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik