300 milliós biznisz végzettség nélkül? Legyél futballmenedzser!

Vágólapra másolva!
2016.05.10. 13:54
null
Képünk illusztráció
Az élvonalbeli futballszezon befejeződésével a labdarúgóktól a játékosközvetítők veszik majd át a terepet az átigazolási időszakban. De vajon mi kell ahhoz, hogy valakiből közvetítő lehessen, és mi kell ahhoz, hogy jó ügynök is legyen?

 

AZ MLSZ SZABÁLYAI ALAPJÁN BÁRKIBŐL LEHET KÖZVETÍTŐ

A futballmenedzseri rendszer tavalyi átalakítása óta már nem kell FIFA-licenc sem ahhoz, hogy valakiből játékosügynök, hivatalos nevén, játékosközvetítő válhasson. Mint az az MLSZ honlapján megtalálható, alábbi tájékoztatóból is kiderül, tulajdonképpen csak adminisztrációs feltételei vannak – némi ügyintézési díj befizetése mellett – annak, hogy ma Magyarországon valaki labdarúgókat képviselhessen.

„A Magyar Labdarúgó-szövetség 2016. január 1. óta az új közvetítői szabályzatát alkalmazza. A szabályzatnak megfelelően közvetítői szerződés megkötése az érintett szövetségnél/szövetségeknél tett regisztrációhoz kötött. A képviseleti szerződés legfeljebb kétéves időtartamra köthető. Képviseleti szerződés csak regisztrált közvetítővel köthető. A képviseleti szerződést, ha a felek eltérően nem állapodtak meg, a közvetítőnek kell az MLSZ részére az aláírást követő 5 munkanapon belül elektronikus úton benyújtania (kozvetito@mlsz.hu). A regisztrációs adatlap és a közvetítői nyilatkozat kitöltése szükséges a regisztrációhoz. Ügyviteli díj (ez feltétele a regisztrációnak): 50 000 HUF + ÁFA.Tranzakciós díj: 20 000 HUF + ÁFA/tranzakció” – írja az ügynökké válás feltételeiről az mlsz.hu.

És ha csak azt vesszük alapul, hogy az MLSZ honlapján ugyancsak felelhető adatok szerint 2015. július 1. és 2016. március 31. között az összes kifizetés a sportszervezetek részéről a regisztrált közvetítők részére 84 millió 912826 forint (ez az ÁFA-mentes összeg), míg ugyanezen időszakban az összes kifizetés a labdarúgókkal kötött képviseleti szerződések alapján a közvetítők részére 208 millió 764 279 forint volt (összesen csaknem 300, pontosan 293.68 millió forint), akkor azt is mondhatjuk, egy próbát bárkinek megérhet ez a szakma…

Persze arról már nem szól a hivatalos tájékoztató, hogy kiből lehet jó ügynök, milyen ismeretek és kapcsolatrendszer szükséges ehhez, mint ahogy arról sem szól a fáma, hogy utóbbi kiépítése, fenntartása milyen költségeket von maga után.

PEDIG SZIGORÍTANI AKARTAK…

Paunoch Péter
Paunoch Péter

„Néhány éve a FIFA illetékesei szigorítani akartak a szabályozáson, mert azt tapasztalták, hogy a futballisták szerződéseinek nagyjából ötven százalékát már nem szabályszerűen, FIFA-licences ügynökök közreműködésével kötik meg. A problémát azonban nem tudták megoldani. Ezek után az ügynöki rendszer liberalizálása mellett döntöttek – magyarázta a Nemzeti Sport Online-nak Paunoch Péter FIFA-licences menedzser.

„Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy már nem kötik FIFA-licenchez az ügynöki munkát, és annak szabályozását a nemzeti szövetségek hatáskörébe utalták át – folytatta a játékosügynök. – Mindegyik ország szövetsége maga dönthet a szabályozásról. Így azonban, mint az várható volt, a korábbi, szigorúbb szabályok enyhültek, és tulajdonképpen bárki képviselheti a labdarúgókat. Nem kell hozzá vizsgát tennie, nem elvárás, hogy bármiféle tudás birtokában legyen. Szemben a korábbi rendszerrel, amely szigorú vizsgát írt elő. A FIFA-licenc megszerzéséhez a jelentkezőknek számot kellett adniuk tudásukról a sportmenedzsment különböző területeiről.”

KÉPZÉS INDUL

Paunoch Péter az elméleti tudás megszerzésében szeretné segíteni a leendő menedzsereket azzal, hogy úttörő szándékkal, Magyarországon elsőként egy egynapos játékosközvetítői tanfolyamot szervez.

„A tanfolyam tematikáját a korábbi FIFA-vizsga követelményrendszerét alapul véve állítottam össze. A szerződéskötések jogi hátteréről Selei András sportjogász tart előadást, a játékosok kiválasztásával, megfigyelésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról Hadnagy Zsolt, a Videoton vezető játékosmegfigyelője számol be, én az ügynöki munka hátterét, a kapcsolatépítési módokat, a jelenlegi piaci helyzetet mutatom be” – vázolta a tematikát a menedzser, aki a tanfolyam elvégzői számára szakmai együttműködést is ajánl a jövőre nézve. (A jelentkezés feltételeiről itt olvashat bővebben!)

Játékosügynök tehát papíron bárkiből lehet, az MLSZ jelenleg 38 játékosközvetítőt, illetve játékosközvetítéssel foglalkozó céget tart nyilván, de aligha lehet véletlen, hogy a bő Eb-keretben lévő 30 labdarúgón Paunochkal együtt csak hét magyar ügynök „osztozik” az mlsz.hu-n közzétett adatok szerint (és mindegyikük rendelkezik FIFA-licenccel is). Márpedig a válogatott szint, az, hogy valaki egy adott ország legjobb labdarúgóit képviselheti, illetve az, hogy ezek a labdarúgók őt bízzák meg a képviseletükkel, az ügynöki munkában is értékmérő. Ezt a szintet azonban már nem érheti el bárki, vagyis a képzés az ügynökök számára sem hátrány.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik