10 meccs, 1 siker: 11 éve nem volt ilyen gyászos szériában a Videoton

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.18. 14:28
null
A Videoton legutóbb két fordulóval ezelőtt Kecskeméten kapott ki az NB I-ben (Fotó: Grnák László, archív)
A labdarúgó NB I 25. fordulójának legnagyobb rangadója a Bp. Honvéd–Ferencváros dél-pesti derbi. A bajnoki listavezető DVSC az MTK-tól kapott pofont a 17 mérkőzés óta nyeretlen Paks ellen javíthatja, az üldöző Győri ETO pedig Pápára látogat. Marad-e Marco Rossi hibátlan mérlege a Fradi ellen, megtörik-e a Pécs hosszú gólképtelenségi sorozata, tovább uralja-e az ETO a Dunántúlt, tud-e végre nyerni a Paks? A 25. forduló érdekességei.

 

 

PUSKÁS AKADÉMIA FC–PÉCSI MFC

♦ Ez a Puskás Akadémia utolsó mérkőzése székesfehérvári albérletben. A PAFC „hazai” mérlege eddig 5–2–4. Az öt sikerből négy úgy született meg, hogy a felcsútiak nem kaptak gólt.

♦ Ha már gólok: a PMFC a legutóbbi hat tétmérkőzésén egy gólt sem szerzett. A bajnokságban négymeccses a góltalan sorozat (két 0–1, két 0–0). A Pécs legutóbbi öt bajnokiján három gól esett. A pécsi csapat egyébként az első 20 fordulóban a mezőnyben egyedüliként mindig szerzett gólt, ehhez képest a kezdés pillanatában már 406 perce gólképtelen a bajnokságban.

♦ Nem ikszes csapat: a pécsiek legutóbbi 19 idegenbeli NB I-es bajnokiján csupán egy döntetlen született.

♦ A felcsútiak elveszítették legutóbbi két bajnoki mérkőzésüket, hármas vereségsorozatuk eddig kétszer (2–4. forduló és 6–8. forduló) volt a szezonban.

A felcsútiak a mai meccs előtt bejelentették, hogy szerződtették az Újpestről távozó Szélesi Zoltánt.

LOMBARD PÁPA–GYŐRI ETO

♦ A Pápa legutóbbi tíz tétmérkőzéséből csupán egyet nyert meg, a Pécsi MFC elleni bajnokit.

♦ Pápán újabban nem érzik magukat túl jól a vendégcsapatok, a legutóbbi hatból (KTE, Paks, Honvéd, Mezőkövesd, Haladás, Pécs) egy sem nyert a Perutz Stadionban. Ez egyben a klubtörténet leghosszabb NB I-es hazai veretlenségi sorozata is. Legutóbb még az MTK szerzett három pontot Pápán, 2013. október 19-én.

♦ Az ETO legutóbbi öt bajnokiján veretlen, négyet megnyert, ezzel három pontot hozott a listavezető DVSC-n.

♦ A győriek szintén megőrizték veretlenségüket legutóbbi öt idegenbeli bajnokijukon.

♦ A Dunántúlon 2012. május 13. óta nem veszített bajnokit vendégként a Győr (akkor a Videoton elleni presztízscsatában kapott ki 2–1-re). Azóta az ETO bajnoki vereségeit Kecskeméten (kétszer), Kispesten, Mezőkövesden és Debrecenben szenvedte el.

♦ Az ETO legutóbbi négy bajnokiján mindig legalább két gólt szerzett.

A LOKI TÖBB MINT TÍZ ÉVE KAPOTT LEGUTÓBB ÖT GÓLT BAJNOKIN

A múlt héten, az MTK elleni bajnoki mérkőzésen ötször kapitulált a DVSC védelme. Nem sűrűn szokott ez előfordulni a debreceniekkel, tétmérkőzésen legutóbb 2010 szeptemberében szedett be egy ötöst a Loki, az Európa-ligában 5–0-ra kapott ki az ukrán Metaliszt Harkivtól. Az akkor pályára lépők közül (Malinauskas – Nagy Z., Mijadinoszki, Komlósi, Laczkó – Czvitkovics, Kiss Z., Szakály P., Varga J., Yannick – Kabát; csereként beállt Coulibaly, Ramos és Rezes) csak ketten tagjai most is a DVSC keretének – Nagy Zoltán és Szakály Péter –, és közülük is egyedül Szakály szerepelt az MTK elleni meccsen, hiszen térdműtétje után Nagy még csak rehabilitációs munkát végez (azóta Szakály is megsérült, a DVTK elleni, keddi MK-elődöntőn eltört a kézfeje).

A Metaliszt elleni 5–0-s zakó előtt 2009 novemberében, a BL csoportkörében, a Fiorentina otthonában vesztett 5–2-re a DVSC, azaz a nemzetközi porondon szűk egy év alatt kétszer is „kitömték” a debrecenieket.

Az NB I-ben viszont – az MTK elleni meccset megelőzően – elég régen kapott öt gólt a hajdúsági együttes, egészen a 2002–2003-as szezonig kell visszamenni ahhoz, hogy hasonló „mészárlásra” leljünk. 2002. augusztus 18-án a Posza – Szélesi, Tamási, Juhár – Tokody, Farkas B. (Rósa H.), Kunzo, Sloncík (Móri), Tchur – Horváth F. (Korolovszky), Kovács Z. összetételű Újpest vágott ötöt a Szentes Lázár irányította Lokinak, amely így állt fel: Balogh J. – Kiss Z. (Tőzsér), Flávio Pim, Szekeres T., Selymes – Dombi (Csketiani), Balog Zs., Habi, Böőr – Kerekes Zs. (Vincze G.), Sumudica.


VIDEÓ ITT


A Debrecenben rendezett találkozón a hazaiaktól Marius Sumudica kétszer volt eredményes, a vendégektől Horváth Ferenc (2), Tokody Tibor, Kovács Zoltán és Móri Tamás szerzett gólt, így alakult ki az 5–2-es újpesti győzelem. Az akkori mérkőzésen pályára lépő Selymes Tibor és Horváth Ferenc ebben a szezonban is találkozhat, hiszen a 29. fordulóban Kaposvár–Győri ETO mérkőzést rendeznek, így edzőként csaphatnak össze egymással. Dombi Tibor és Szélesi Zoltán szintén a 29. fordulóban játszhat egymás ellen, akkor rendezik a Puskás AFC–Debreceni VSC bajnoki mérkőzést. Dombi egyébként a 2002-ben még újpesti Farkas Balázs ellen már játszott ebben a szezonban a DVSC és a Mezőkövesd egymás elleni mérkőzésein.

PAKS–DVSC

♦ A két csapat birtokolta az NB I két legnagyobb sorozatát az előző fordulóig: a Paksé volt (és maradt) a leghosszabb nyeretlenségi, míg a Debrecené a leghosszabb veretlenségi széria. A Debrecen belefutott egy 5–2-be a Hungária körúton, a Paks nyeretlensége viszont megmaradt: 17 forduló, 2013. szeptember 13. óta tart.

♦ A Paks az említett szeptemberi, Kaposvár elleni győzelem óta hazai pályán mindegyik bajnokiján kapott gólt, nyolcból hatszor pedig legalább kettőt. A paksi hátsó alakzat legutóbbi öt hazai mérkőzésén tizenhárom gólt szedett be.

♦ Ha a Debrecen most sem nyer, akkor hármas nyeretlenségi minisorozatot épít – ilyen még nem esett meg a 2013–2014-es bajnokságban a Lokival.

♦ A Győri ETO elleni veresége (3–0-ra nyert az ETO 2013. szeptember 22-én) óta a DVSC mindegyik bajnoki mérkőzésén szerzett gólt. A sorozat tizenhat meccset számlál.

♦ A DVSC matematikailag legkorábban a 27. fordulóban szerezheti meg a bajnoki címet, jelenlegi előnye öt pont a Győri ETO előtt.

♦ A debreceniek történelmük folyamán csak egyszer kaptak ki NB I-es mérkőzésen a Pakstól. A 15 mérkőzés összesített mérlege 8–6–1 a Loki javára, az egyetlen paksi siker az előző szezonban, az Oláh Gábor utcában született meg. Ebből következik: a Paks még nem nyert odahaza bajnokit a DVSC ellen.

KECSKEMÉTI TE–MTK

♦ A Kecskemét megőrizte veretlenségét előző hat hazai bajnoki mérkőzésén, legutóbb 2013. október 19-én, a Debrecentől kapott ki.

♦ Az MTK megnyerte legutóbbi két bajnoki mérkőzését, ha most is három pontot szerez, akkor 2013 március-áprilisa (Pápa 2–0, Honvéd 1–0, Eger 3–0) óta először győz három egymást követő bajnokin.

♦ Az MTK az első 22 fordulóban 22 gólt szerzett, a legutóbbi kettőben nyolcat.

♦ A kék-fehérek eddigi hat bajnoki sikeréből öthöz kellett Pölöskei Zsolt gólja. Az MTK bombázója már hat gólnál tart a szezonban, a csapat pedig egyszer sem kapott ki, ha betalált.

♦ Továbbra is él a Kecskemét egy nagy sorozata: fővárosi csapat 2010 nyara (!) óta nem nyert bajnoki mérkőzést Kecskeméten. Akkor pont a Ferencváros győzött a Széktói Stadionban 2–1-re. A KTE egész NB I-es tagsága alatt csak kétszer veszített otthon fővárosi csapat ellen, a két vereségből az elsőt az MTK mérte rá 2009-ben (2–5).

♦ A Kecskemét 2010. november 27. óta sem bajnoki, sem kupamérkőzésen nem tudta legyőzni az MTK-t.

ÚJPEST–VIDEOTON

♦ A tavasszal pocsékul szereplő Videoton két fordulón belül matematikai esélyét is elveszítheti a bajnoki címre.

♦ A Videoton legutóbbi tíz bajnokijából csupán egyet nyert meg. Ennyire rossz szériája hosszú távon 2003 óta nem volt a fehérváriaknak, akik akkor egy tizenkettes bajnoki nyeretlenségi sorozatot szenvedtek végig.

♦ Az Újpest nyeretlen maradt legutóbbi három bajnokiján, kikapott a Haladástól és a Ferencvárostól, ikszelt a Péccsel.

♦ A két csapat legutóbbi hat újpesti mérkőzésén nyolcszor mutatták fel a piros lapot a játékvezetők. Három alkalommal mindkét csapatból volt kiállítás, a legutóbbi két Újpest–Videoton ötöt hozott.

♦ 2009 óta nem volt olyan Újpest–Videoton mérkőzés, amelyen mindkét csapat gólt szerzett volna. Azóta a Szusza Ferenc Stadionban háromszor nyert kapott gól nélkül a Videoton, kétszer az Újpest.

♦ A bajnokság jelenlegi első öt helyezettjéből (DVSC, ETO, Haladás, Videoton, Ferencváros) az Újpest már négyet fogadott – és egyszer sem győzött. A Debrecen, az ETO és a Ferencváros is nyert a Szusza Ferenc Stadionban, a Haladás ikszelt.

♦ A Videoton eddig kétszer játszott a fővárosban ebben a szezonban, mind a kétszer nyert. A fehérváriak legutóbbi négy budapesti vendégjátékuk alkalmával mindig győztek a bajnokságban (Honvéd–Videoton 0–4, FTC–Videoton 0–1, FTC–Videoton 0–2, MTK–Videoton 1–2).

KAPOSVÁR–HALADÁS

♦ Vezéregyéniség: Radó András a legutóbbi öt bajnoki mindegyikén vagy gólpasszt adott, vagy gólt szerzett.

♦ A két csapat legutóbbi négy kaposvári bajnokijából hármat a Rákóczi nyert meg, a negyediken döntetlen született. A Haladás 2009. április 28. óta nem nyert bajnokit a Kaposvár otthonában.

♦ A Haladás megnyerte legutóbbi három mérkőzését, ez a Ferencvárossal holtversenyben a jelenlegi leghosszabb győzelmi sorozat az NB I-ben.

♦ A Kaposvár veretlen legutóbbi négy hazai mérkőzésén, igaz, csak egyet nyert meg. A legutóbbi kettőn nem kapott gólt.

♦ Azzal, hogy a Debrecen nagy veretlenségi szériája megszakadt, jelenleg a Haladásé a legjobb sorozat, öt meccsel – holtversenyben a Ferencvárossal és a Győri ETO-val.

♦ 2014-ben még nem volt olyan Kaposvár-bajnoki, amelyen kettőnél több gól született volna – és nem volt olyan bajnoki ezek között, amelyen egy csapat egynél több gólt szerzett. Az eredménysor kaposvári szempontból: 1–1, 1–1, 1–1, 0–1, 0–0, 1–0, 0–1. A catenaccio fénykorát idézi.

BP. HONVÉD–FERENCVÁROS

♦ Óriási hagyományú élvonalbeli összecsapás, ez a két csapat 193. bajnoki mérkőzése, először (még nem bajnokin) 1914-ben találkoztak.

♦ A Ferencváros hatalmas fölényben van az örökmérleget tekintve, 103–31–58 a mutatója a kispestiekkel szemben. Pályaválasztóként 55–19–23 a Fradi-fór.

♦ Amióta Marco Rossi a Honvéd edzője, a kispestiek a bajnokságban százszázalékosak a Fradi ellen (2–0, 1–0, 2–1 Honvéd-szemszögből).

♦ A Ferencváros megnyerte, a Honvéd elveszítette legutóbbi három bajnoki mérkőzését. Mind a két aktív sorozat ligaelsőnek számít, a Fradi mellett még a Haladás tart három egymást követő sikernél, a Honvédon kívül nincs más csapat, amelyik elveszítette legutóbbi három meccsét az NB I-ben.

♦ Az előző három Honvéd–FTC mérkőzés egyaránt egy-egy gólt hozott: a legutóbbi kettőt a kispestiek nyerték meg 1–0-ra, előtte az FTC győzött egy góllal.

♦ 2005 óta nem volt olyan Honvéd–FTC, amelyen mindkét csapat szerzett gólt. Akkor 3–1-re győztek a kispestiek, akik a Bozsik Stadionban megrendezett legutóbbi öt bajnokiból négyen diadalmaskodtak.

♦ Negyedik egymást követő sikerére hajt a Ferencváros, hasonló győzelmi sorozatot legutóbb 2012 decembere és 2013 márciusa között mutatott fel a zöld-fehér csapat.

♦ Ha a Honvéd negyedszer is kikap egymás után, akkor 2009 tavasza óta nem látott vereségsorozatot jegyez. Akkor nagyon „megrázták a pofonfát” a kispestiek, mert egymás után hatszor veszítettek.

♦ Fővárosi csapat 2012. augusztus 31. (Honvéd–MTK 1–2) óta nem nyert bajnokit a Bozsik József Stadionban.

♦ A Ferencváros ezzel a mérkőzéssel letudja a 2013–2014-es fővárosi fellépéseit. A Fradi otthon megverte az MTK-t (2–0) és az Újpestet (3–1), kikapott a Honvédtól (1–2), míg idegenben kikapott az MTK-tól (2–3) és legyőzte az Újpestet (2–1).

♦ Leonardónak nem könnyű az élete: a Ferencváros brazil kulcsemberével szemben 2014-ben hét bajnokin 32-szer szabálytalankodtak.

MEZŐKÖVESD–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Nem könnyű vendég a DVTK, a miskolciak legutóbbi tíz, idegenben megvívott bajnokijuk közül csak egyet veszítettek el.

♦ A két csapat legutóbbi mezőkövesdi bajnokiján – még az NB II-ben – a házigazdák örülhettek 1–0-s sikerük után. A 3500 néző előtt lejátszott összecsapáson Vámosi tizenegyesből szerzett góljával győzött a Kövesd.

♦ A DVTK angol kifejezéssel élve „streaky” csapat, azaz vagy rossz szériában van, vagy jóban, középút nincs. A diósgyőriek négy nyeretlen mérkőzéssel kezdtek, nyolc veretlennel (benne egy hetes győzelmi sorozat) folytatták, majd beleestek egy nyolcas nyeretlenségi szériába. Jött egy győzelem a Lombard Pápa ellen (ez egyben egy négyes veretlenségi sorozat utolsó állomása is volt), azután két vereség, most két győzelem.

♦ A bennmaradáshoz nagyon kellenének a hazai győzelmek (is) a Mezőkövesdnek, ám a mérleg nagyon vegyes a saját stadionban: négy győzelem mellett két döntetlen és hat vereség.

♦ Ha a kövesdiek most nem kapnak ki, akkor rövidke NB I-es történelmük folyamán először jegyezhetnek fel három egymást követő veretlen hazai mérkőzést.

 

LABDARÚGÓ NB I, 25. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Április 18., péntek
19.00
Puskás Akadémia FC–Pécsi MFC (Duna)
Farkas Ádám
Április 19., szombat
14.00
Lombard Pápa–Győri ETO FC (M1)
Iványi Zoltán
16.00KTE-Phoenix Mecano–MTK Budapest Andó-Szabó Sándor
16.00
MVM-Paks– Debreceni VSC-Teva (Sport1)
Szabó Zsolt
18.00Újpest FC–Videoton FC (Sport1)
Erdős József
20.00Kaposvári Rákóczi–Szombathelyi Haladás (Sport1)
Solymosi Péter
Április 20., vasárnap
16.30Budapest Honvéd–Ferencváros (M1)
Kassai Viktor
18.30
Mezőkövesd–Diósgyőri VTK (Sport2)
Vad II István
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC-Teva 24 14 7 3 52–29 +23 49
2. Győri ETO FC
24 12 8 4 40–29 +11 44
3. Haladás 24 11 8 5 34–25 +9 41
4. Videoton FC 24 11 6 7 42–27 +15 39
5. Ferencváros 24 11 6 7 38–32 +6 39
6. Diósgyőri VTK 24 10 9 5 38–30 +8 39
7. Pécsi MFC 24 9 7 8 34–32 +2 34
8. Budapest Honvéd 24 9 6 9 33–29 +4 33
9. Lombard Pápa FC 24 8 6 10 28–35 –7 30
10. Kecskeméti TE 24 7 9 8 30–36 –6 30
11. Újpest FC 24 7 8 9 37–38 –1 29
12. Puskás Akadémia FC 24 7 6 11 31–42 –11 27
13. MTK Budapest 24 6 7 11 30–32 –2 25
14. Mezőkövesd 24 6 5 13 25–41 –16 23
15. MVM-Paks 24 4 9 11 28–40 –12 21
16. Kaposvári Rákóczi 24 3 7 14 19–42 –23 16

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik