Gyász: elhunyt idősebb Koman Vladimir, a Király SE edzője

Vágólapra másolva!
2023.09.27. 10:13
Ötvenkilenc éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, a szombathelyi Sabaria korábbi játékosa, az Illés Akadémia, illetve a Király SE edzője, a 36-szoros magyar válogatott Koman Vladimir édesapja – közölte a Facebook-oldalán a Király Sportegyesület.
Idősebb Koman Vladimir (1964–2023)
Idősebb Koman Vladimir (1964–2023)

Idősebb Koman Vladimir a kárpátaljai Nagybereznán (ukrán neve: Velikij Bereznij, járási székhely) látta meg a napvilágot, magyar felmenői nem voltak. 14 esztendős korában a Dinamo Kijev labdarúgó-akadémiájára került, később három évig futballozott is a kijevi felnőttcsapatban (edzője volt többek között Valerij Lobanovszkij), de a szovjet élvonalban csak keveset szerepelt, inkább a tartalékbajnokságban játszott. Volt korosztályos válogatott is.

Sérülések miatt elkerült Kijevből, a legutolsó szovjet-ukrajnai csapata a Bukovina Csernovci volt, a Kárpátok túloldalán fekvő bukovinai Csernovic város együttese. 1991 februárjában jött Magyarországra, az egyik játékostársát hozta el Szombathelyre, az akkor NB II-es Sabaria-Tipóhoz, ám a szakmai stábnak nem a társa, hanem az ő játéka tetszett meg, és a Sabaria végül Komant szerződtette.

Az ukrajnai támadó két és fél szezont húzott le a Sabariában, Mihalecz István, majd Fedor Sándor volt az edzője. A csapat az 1991–1992-es idényben érte el a legjobb helyezését, a Csepel, a BKV Előre, a Dorog és a Dunaferr mögött az 5. helyen zárt, három ponttal lemaradva a már osztályozós pozícióban végző BKV-tól (amely aztán a Diósgyőri FC elleni párharcot elveszítve nem jutott fel az NB I-be).

A következő kiírásban a 8. helyen végzett a Sabaria-Tipo, amelynek kapuját a Kaposvári Rákóczi és a Haladás korábbi legendás kapusa, Hegedűs Péter is védte, és Koman csapattársa volt többek között Kovács Sándor, Vidóczi József, Farkas Péter, Neudl Tamás – valamennyien szerepeltek később az NB I-ben. A Futball '93 évkönyv adatai szerint az 1992–1993-as szezonban Koman 27 bajnokin 7 gólt szerzett.

Az idény végén a Sabaria megszűnt, a támadó pedig a szomszédos Ausztriába szerződött, itt játszott csaknem tíz esztendőt alsóbb osztályú csapatokban (Rohrbach An Der Teich, Kohfidisch). Közben az 1996-ban alapított szombathelyi Lurkó UFC-nél lett a szakmai munka irányítója, és csaknem tíz esztendeig trenírozta fiát, ifjabb Koman Vladimirt.

Később az Illés Akadémia edzője lett, majd a Király SE ovis programját vezette. 2018 áprilisában a Király SE szakmai stábjába került, elsősorban a legfiatalabbakkal foglalkozott. Aztán dolgozott az U19-es kerettel is, illetve egyéni képzések során fejlesztette az U13-as, U14-es és U15-ös csapat tagjait.

Szerdán 19 órakor a Király Sportlétesítmény B épületénél közös megemlékezést tart a klub idősebb Koman Vladimir előtt tisztelegve.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik