NB I: Varga Bence a bajnoki meccsek előtti zongorafutamokra esküszik

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.02.23. 10:32
Varga Bence bravúrjaira az idény folytatásában is nagy szüksége lesz a Kecskemétnek (Fotó: Dömötör Csaba)
Varga Bence, a KTE kapusa beszélt tizenegyesekről, zenéről, pizzáról, Fortunáról és a ZTE FC elleni szombati bajnoki korai kezdése is szóba került.

Újra fontos szerep hárulhat Varga Bencére, a Kecskeméti TE kapusára: a KTE a Zalaegerszegre megy szombaton, márpedig a ZTE FC a tavaszi négy bajnokin tíz pontot gyűjtött és kilenc gólig jutott.

„Jó csapathoz utazunk, amely rendkívül erősen kezdte az évet – mondta lapunknak Varga Bence, a KTE 28 esztendős kapusa. – Nyilván az egerszegiek nyerni akarnak hazai pályán, de nekünk még inkább akarnunk kell a sikert. A szokásos videózásokon kívül én is figyelem hétről hétre az ellenfeleket, és látom, Antonio Mance vagy Yohan Croizet nagyon veszélyes támadó, úgyhogy biztosan nem unatkozom majd… Ugyanakkor a csapatunk is duzzad az önbizalomtól, hiszen jól rajtoltunk, négy bajnokin kilenc pontot szereztünk. Ahogyan társaimnak, az én lelkemnek is jót tett a múlt heti, Újpest elleni egy nullás siker, valóban fontos momentumnak bizonyult a kivédett tizenegyesem. Rengeteget segít Lénárt Máté videóelemzőnk, mindig megkapom, ki lehet a tizenegyeslövő, és ő hogyan dönthet. Heinz Mörschel próbálkozott, de hogy mekkora szerepe van a szerencsének ilyenkor, arra bizonyíték, hogy korábban – még amikor nem is Magyarországon futballozott – egyszer sem lőtt középre, ellenünk viszont így döntött. Azt hittem, a kapu bal oldalát választja, az már részben mázli, hogy a lábammal hárítottam. Pontosabban a lábamról a lécre pattant, onnan pedig nem be-, hanem kifelé… Ugyebár, a szerencsefaktor. Amúgy egy-két apró titok van a tarsolyomban, hogy mire figyeljek a tizenegyeseknél, de ezt inkább megtartom magamnak, néhányszor még szükségem lehet rá… Tényleg óriási szerepe van a szerencsének, hiszen az MTK ellen is felkészültem, de Nemanja Antonov mindkétszer túljárt az eszemen a decemberi meccsünkön. Ha Zalaegerszegen is befújnak ellenünk egy tizenegyest, akkor is készen állok majd, remélem, sikerül is védenem.”

A csapat szombaton 12.30 órakor lép pályára, így már pénteken útra kel, igaz, nem Zalaegerszegre, hanem előbb Keszthelyre – kérdés, ki mivel tölti az idejét a körülbelül háromórás buszúton.

„Valaki filmezik, más pihen, alszik, zenét hallgat vagy éppen kártyázik. Legutóbb a Bridgerton család című sorozatot néztem, tetszett, most egyelőre semmi sincs terítéken. Ha zene megy, mindenevő vagyok, szívesen hallgatok cigányzenét vagy éppen zongorázást, teljesen hangulatfüggő, mire vágyom inkább. Meccs előtt is, valamikor a nyugisabb, máskor a pörgősebb szól a fülemben. A korai, fél egyes kezdéshez is be kell állítania a stábnak az ébredést, az étkezést, szóval ez sem egyszerű. Én a dél körüli kezdés miatt biztosan reggelizem majd nyolc és kilenc óra között, de nem ebédelek, inkább majd néhány falat gyümölcsöt vagy zabfalatot veszek magamhoz. De más úgy van vele, hogy nem eszik korábban, inkább később kel fel és eszik egy kis tésztát, ez teljesen egyénfüggő, ki mire esküszik. Ha már evés… Szívesen főzök, miközben megy a zene a háttérben, teljesen kikapcsol. Ha kapok egy csirkemellet vagy darált húst, akkor megoldom a feladatot, éhen senki sem hal. Édesanyám remek pizzát süt, odavagyok érte, szerencsére a párom is megkapta már a receptet, úgyhogy nem panaszkodom.”

Hogy nemcsak Varga Bence édesanyja és párja főzött ki valamit, hanem a KTE szakmai stábja is a téli szünetben, az egészen biztos: bár két kulcsember, Szalai Gábor és Szuhodovszki Soma is távozott, sokan azt hitték, szétesik a csapat, de erről szó sincs, sőt az ötödik helyen áll.

„Létfontosságúnak bizonyult, hogy sérülése után visszatért a pályára Banó-Szabó Bence, és újra hozzánk szerződött Lukács Dániel. Ebben rejlik az erőnk: nem egyénekben gondolkodik Szabó István vezetőedző, hanem feladatokban. Mert bár Svájcba került a válogatott kerettag Szalai Gábor, a helyére lépő, a Kecskeméten tavaly nyár óta futballozó Katona Leventétől is ugyanazt kérték, mint Gabitól. Persze, a jobb eredmények hatására még nagyobb az önbizalma mindenkinek, erre még jobban építhetünk: a csapategységünk nem bomlott meg, elképesztő az összetartás. És itt újra meg kell említenem Fortunát: az Újpest elleni bajnoki csak a harmadik volt az idényben, amikor nem kaptunk gólt, de lehet, a lábamról a lécre pattanó labda ősszel, amikor kisebb gödörbe kerültünk, inkább befelé pattant volna, s máris más a helyzet. A három, nullára lehozott meccs kevés, ennél jóval magasabb számot kellene elérjünk – már csak azért is, mert az előző idényben tizenkétszer nem kaptunk gólt, amikor a kapuban álltam.”

A kapus elmondta, bár tudja, hogy negyvenhat NB I-es összecsapás áll a neve mellett, az ötvenedik találkozó kevéssé foglalkoztatja, a századik inkább…

„Az ötven is kerek szám, de azért a százas jobban mutat… Banó-Szabó Bence épp az Újpest ellen játszotta századik élvonalbeli mérkőzését. Fontos mérföldkőhöz értünk az Újpest ellen, hiszen győzelmünkkel harminc pont áll a nevünk mellett, ez amolyan lélektani határ. De tudjuk, néhány rosszabb meccs és újra ott lehetünk a veszélyzónában, de inkább arra koncentrálunk, hogy jó eredményeket érjünk el, és felfelé nézzünk a tabellán. Csak azért, mert jobb szériában vagyunk, nem hisszük azt, hogy hátradőlhetünk, mert akkor bajba kerülnénk. Csakúgy, mint eddig, az lebeg a szemünk előtt, hogy minél hamarabb harcoljuk ki a biztos bennmaradást, utána majd új célokat tűzünk ki magunk elé – most csak a lényeg, hogy jó eredményt érjünk el Egerszegen.”

Mégpedig újra Horváth Krisztoferrel a fedélzeten, hiszen a kétszeres válogatott támadó letöltötte öt sárga lapos eltiltását.

LABDARÚGÓ NB I
22. FORDULÓ
Február 23., péntek
20.00: MTK–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Február 24., szombat
12.30: ZTE–Kecskemét (Tv: M4 Sport)
15.00: DVTK–Fehérvár (Tv: M4 Sport)
17.30: DVSC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Február 25., vasárnap
15.00: Kisvárda–Paks (Tv: M4 Sport)
17.30: Újpest–FTC (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS

M

Gy

D

V

L–K

Gk

P

1. Paksi FC

21

13

4

4

39–26

+13

43

2. Ferencvárosi TC

20

13

3

4

52–22

+30

42

3. Fehérvár FC

21

12

3

6

42–28

+14

39

4. Puskás Akadémia

21

9

7

5

36–24

+12

34

5. Kecskeméti TE

21

9

3

9

31–31

0

30

6. Debreceni VSC

21

8

5

8

30–28

+2

29

7. MTK Budapest

21

8

4

9

26–41

–15

28

8. Diósgyőri VTK

20

7

4

9

30–34

–4

25

9. Zalaegerszegi TE

21

7

4

10

30–41

–11

25

10. Újpest FC

21

7

3

11

27–42

–15

24

11. Kisvárda

21

5

2

14

23–35

–12

17

12. Mezőkövesd

21

4

4

13

19–33

–14

16

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik