NB I: a derbi után a Fradi előtt az Újpest? 2017-et követően jöhet össze újra

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.10.28. 11:01
null
Fotó: Árvai Károly
A vasárnapi telt házas Üllői úti, sorrendben 239. derbi emelkedik ki a labdarúgó NB I hétvégi, ismét kétnapos programjából. A ferencvárosiak bajnoki meccsen sorozatban tizennegyedszer nyerhetnek az újpestiek ellen, amennyiben pedig a lila-fehérek győznek, akkor 2017 júliusa óta először állhatnak a táblázaton egy derbit követően a zöld-fehérek előtt. A második helyen tanyázó Paks a Kisvárdát fogadja, és ha az eredmények  számára kedvezően alakulnak, a fordulót követően akár a tabella élére is ugorhat. Hatmeccses nyeretlenségét törné meg a Kecskemét a ZTE ellen, az MTK pedig NB I-es története legrosszabb hármas sorozatát követően javítana Mezőkövesden.   

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 11. FORDULÓJA ELÉ

SZOMBAT

KECSKEMÉTI TE–ZALAEGERSZEGI TE FC


♦ Tizenegy NB I-es meccsük volt eddig, az örökmérleg kecskeméti fölényt mutat: 5 KTE-siker, 3 döntetlen, 3 ZTE-győzelem. A zalaiak bajnokikon 6 mérkőzés óta nyeretlenek a lila-fehérekkel szemben, legutóbb 2010 augusztusában tudták legyőzni őket (2–1).

♦ A Széktói Stadionban 6 bajnoki meccsük után is nyeretlen még a vendég ZTE (1 döntetlen, 5 vereség). Az egyetlen iksz (2–2) még 2010 áprilisában jött össze. Az előző idényben augusztusban hátrányból fordítva 3–1-re, majd idén áprilisban 3–0-ra győztek a kecskemétiek.

♦ Közös a két csapatban, hogy 5 gólt kaptak az előző bajnokijukon.

♦ Már 6 forduló óta képtelen nyerni a KTE (1 iksz, 5 kudarc), így nem meglepő, hogy utolsó a formatabellán. Az NB I-ben legutóbb augusztus 26-án, a Puskás Akadémia ellen ünnepelhetett győzelmet (4–1).

♦ Magasan a ZTE szedte be a legtöbb gólt az élvonalban, 25-öt, ami meccsenkénti 2.5-es átlagot jelent. Minden találkozón betaláltak neki az ellenfelek.

♦ A Kecskemét az összes pontját hazai pályán gyűjtötte be, a mérlege 3–1–1, bár odahaza a legutóbb két találkozóján be kellett érnie 1 ponttal (1–1 a Paks ellen).

♦ Idegenbeli teljesítménye alapján a középmezőnyben foglal helyet a Zalaegerszeg, amely vendégként eddig 2 egygólos vereség után ikszelt Fehérváron (3–3), majd győztesen tért haza Mezőkövesdről (2–1).

FEHÉRVÁR FC–DIÓSGYŐRI VTK


♦ Ez lesz a 77. találkozójuk az élvonalban, a mérleg 42 fehérvári siker, 10 döntetlen, 24 diósgyőri győzelem.

♦ A legutóbbi 6 egymás elleni bajnokijukból csak egyet tudtak megnyerni a miskolciak, 4-szer a Vidi győzött, 1-szer pedig ikszre végeztek. Legutóbb, 2021 májusában 4–0-ra az idegenben pályára lépő Fejér megyeiek diadalmaskodtak.

♦ A Diósgyőr eddig 38 kísérletből 8-szor győzött a Vidi otthonában, legutóbb 2021 februárjában, Gheorghe Grozav triplájával 3–1-re. Döntetlen 6-szor született, a máig utolsó alkalommal 2020 márciusában, szintén egy zárt kapus meccsen (1–1).

♦ A vasárnapi debreceni 1–3-mal megszakadt a Fehérvár 3 bajnokin át tartó veretlenségi sorozata, amely 2 győzelemből és 1 döntetlenből állt.

♦ Már 7 forduló óta nem ikszelt a DVTK (4 diadal, 3 vereség), a legutóbbi 2 NB I-es találkozóját pedig elvesztette – igaz, nehéz ellenfelekkel, a Újpesttel és az FTC-vel mérkőzött meg.

♦ A Vidi a 11 pontjából 10-et otthon gyűjtött be, és valamennyi hazai bajnokiján legalább 2 gólt szerzett – az előző hármon ráadásul egyaránt 3-at.

♦ A Diósgyőr vendégként 2 vidéki győzelemmel kezdett, majd 2 fővárosi vereséggel folytatta, de egyik idegenbeli fellépésén sem tudta még "lehúzni a rolót".

PUSKÁS AKADÉMIA FC–DEBRECENI VSC

♦ Eddig 22 élvonalbeli bajnokijuk volt, a DVSC egy híján kétszer annyi diadalt ért el (9), mint a Puskás Akadémia (5), a döntetlenjeik száma 8.

♦ A Loki az első 12 összecsapásukon veretlen maradt a felcsútiakkal szemben (8 győzelem, 4 döntetlen), a rossz sorozatot 2019 tavaszán törték meg a Fejér megyeiek (2–0). Azóta viszont 10-ből csak egy meccset tudott megnyerni a vasutascsapat: tavaly februárban Felcsúton, Dorian Babunszki duplájával.

♦ Márciusban a Magyar Kupa negyeddöntőjében csaptak össze Debrecenben, ahol 3–1-re a vendég PAFC győzött.

♦ Felcsúton 9-szer találkoztak, de csak 2 olyan alkalom volt, amikor mind a két csapat betalált. Idegenben is a hajdúságiaknak ment eddig jobban: 4-szer nyertek – az első három alkalommal 1–0-ra, legutóbb 2–0-ra – és 3-szor végeztek döntetlenre. A két Puskás Akadémia-siker 2019 márciusában Josip Knezevic (2–0), majd 2022 őszén Batik Bence duplájával jött össze (2–1).

♦ Klubtörténelmet írt múlt szombaton az MTK otthonában a Puskás Akadémia, amióta ugyanis az élvonalban szerepel, most aratta a legnagyobb különbségű idegenbeli győzelmét (5–0).

♦ A Debrecen legutóbb Brandon Domingues két és Bárány Donát egy találatával 3–1-re megverte hazai pályán a Fehérvárt, ezzel véget ért a négyfordulós nyeretlenségi szériája (1 iksz, 3 kudarc).

♦ A PAFC-nak hazai pályán 50 százalékos a mutatója (1–2–1), az egyetlen győzelmét éppen legutóbb, a Kisvárda ellen aratta (1–0).

♦ A DVSC két fordulóval ezelőtt kétgólos hátrányból visszakapaszkodva ért el döntetlent a bajnok otthonában (2–2), de idegenben még nyeretlen (1 iksz, 2 vereség).

VASÁRNAP

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–MTK BUDAPEST


♦ Legutóbb, tavaly áprilisban a Mezőkövesd 4–0-ra lépte le a fővárosban az MTK-t, amelytől ezek után küldték el Márton Gábor vezetőedzőt, és nevezték ki a helyére – akkor még csak ideiglenesen – a jelenlegi trénert, Horváth Dávidot. A két csapat egymás elleni mérlege ezzel a győzelemmel billen a borsodiak felé: 5 MTK-siker, 3 iksz, 6 kövesdi diadal.

♦ Az eddigi 14 találkozójukból 10 olyan volt, amikor minimum az egyik csapat nem tudott gólt szerezni.

♦ A 2020–2021-es és a 2021–2022-es idényben is mindhárom eredménykimenetel egyszer fordult elő ebben a párharcban, viszont lényeges eltérés, hogy amíg az MTK kétszer egy-, addig a Kövesd négygólos győzelmeket aratott.

♦ Mezőkövesden 3-szor a borsodiak, 2-szer a kék-fehérek nyertek, legutóbb, 2022 januárjában pedig 1–1-et játszottak.

♦ Mind a két gárdára igaz, hogy a legutóbbi 3 bajnokiját pont nélkül zárta. A Kövesd háromszor 2–1-re maradt alul, az MTK ezalatt 1–14-es gólkülönbséget hozott össze – a klubtól kapott információ szerint utóbbihoz hasonlóra még sosem volt példa a fővárosiak élvonalbeli történetében.

♦ A Mezőkövesd nemcsak az összesített, hanem a hazai tabellán is utolsó: vendéglátóként mindig szerzett gólt, mégis minden mérkőzését elbukta.

♦ Az MTK idegenbeli mérlege 50 százalékos, érdekesség, hogy a mezőny első felében tanyázó DVSC és Újpest otthonában tudott nyerni, az alsó régióban lévő ZTE-től és a Fehérvártól viszont kikapott vendégként.

PAKSI FC–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ 2018 óta 15 alkalommal csaptak össze a legfelső osztályban, az örökmérleg alapján a vendégek állnak jobban: 4 paksi győzelem, 5 döntetlen, 6 várdai siker.

♦ A Paks áprilisban Varga Barnabás duplájával 2–0-ra megverte a vendég szabolcsi együttest, ezzel megtörte a 6 mérkőzésen át tartó nyeretlenségi sorozatát ellene (3 iksz, 3 vereség).

♦ Az atomvárosban 8-szor meccseltek, a találkozók felét, 4-et nyertek meg a tolnaiak, 2-t a várdaiak – mindkettőt 2022-ben –, 2-szer pedig ikszeltek.

♦ A Paks már 6 forduló óta nem kapott ki (5 diadal, 1 iksz) – ez jelenleg a második leghosszabb veretlenségi széria az NB I-ben. A tolnaiak az első 10 bajnokijuk során 21 pontot gyűjtöttek, erre legutóbb 2014-ben, Csertői Auréllal a kispadon voltak képesek.

♦ Idénybeli első hazai bajnokiját játszotta az előző fordulóban a Kisvárda, és a Mezőkövesd 2–1-es legyűrésével megtört a 8 fordulós nyeretlensége (1 döntetlen, 7 vereség).

♦ Hazai pályán másodmagukkal már csak a paksiak hibátlanok a mezőnyben (éppen az eddig egyetlen ilyen erőpróbán túleső Várdával együtt), ráadásul a 4 otthoni találkozójukból 3-at úgy nyertek meg, hogy gólt sem kapott kapusuk, a 150. bajnoki meccsére készülő Szappanos Péter.

♦ A Várda már 9-szer lépett pályára vendégként, a mérlege 1–1–7. Egerszegen tudott nyerni és az MTK-nál végzett 0–0-ra, az előző 6 idegenbeli bajnokiját viszont elveszítette.

FERENCVÁROSI TC–ÚJPEST FC

♦ A Tempó, Fradi! adatai szerint a 295. tétmérkőzés, közte a 239. élvonalbeli derbi következik a zöld-fehérek és a lila-fehérek között. A bajnoki örökmérleg a ferencvárosiak jelentős fölényét mutatja, hiszen közel kétszer annyi győzelmet tudnak felmutatni, mint ellenfelük: 115 FTC-diadal, 62 döntetlen, 61 újpesti siker. Ezek között három olyan – iksszel zárult – találkozó volt, amelyet félbeszakadt bajnokságokban, 1944–1945-ben, illetve 1956-ban játszottak.

♦ Az újpestiek legutóbb csaknem nyolc évvel ezelőtt, 2015. december 12-én, a jelenlegi vezetőedző, Nebojsa Vignjevics irányításával tudták bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor a Groupama Arénában – a magyar csapatok közül elsőként – a szenegáli Mbaye Diagne szöglet utáni fejes góljával nyertek 1–0-ra az új Üllői úti stadionban. Azóta az NB I-ben a mérleg: 22 derbin 17 FTC-siker és 5 döntetlen.

GYŐZELMI SOROZATOK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN
15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
13 mérkőzés: FTC (2019–)
5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)

♦ A lila-fehér gárda legutóbb 2019 februárjában, hazai pályán szerzett pontot (1–1) az FTC ellen, amely zsinórban a 14. derbit nyerheti meg vasárnap. Ha ez sikerül neki, már csak egy győzelemre lesz az eddigi leghosszabb sikerszériájától, amely a párharc elején, 1905-től 1916-ig tartott. A sorozat 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban tudtak bajnokit nyerni az FTC otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb diadalszériája 2005 és 2010 között jött össze, amikor megszakítás nélkül 5 győzelmet aratott a bajnoki meccseiken (az FTC közben három idényen át az NB II-ben szerepelt).



♦ Az FTC az előző 11 hazai bajnokiját megnyerte a lilák ellen a Groupama Arénában, ezeken összesen 21 gólt ért el, és csupán négyet kapott. A legutóbbi, 3–1-es Üllői úti derbin, februárban, az azóta már távozó szerb Ognjen Mudrinszki érte el az újpestiek találatát. A lila-fehér gárda legutóbb több mint hét éve, a 2016. szeptember 24-én 3–3-mal záruló derbin tudott pontot rabolni a Groupama Arénából.



♦ Több mint hat év után fordulhat elő újra, hogy a lila-fehérek a derbi után a tabellán a zöld-fehérek előtt állnak – igaz, utóbbiak most egy bajnokival kevesebbet játszottak. 2017 júliusában úgy csaptak össze a 2. fordulóban, hogy mindkettejüknek 1 pontja volt. Akkor 2–2-re végeztek, ami után az újpestiek több szerzett góljukkal maradtak a ferencvárosiak előtt. Most egy diadallal a pontok számában is eléjük kerülnének.

♦ A csütörtöki genki 0–0-val már sorozatban 14 tétmérkőzésen nem kapott ki az FTC, a Puskás Akadémia elleni augusztus 13-i 1–2 óta 11 győzelem és 3 iksz a mérlege. A diósgyőri 2–1-es sikerével a bajnokikat tekintve hét meccs óta tart a Fradi veretlensége, ráadásul a zöld-fehérek közben 6-szor nyertek és csak a DVSC-vel ikszeltek.

♦ Az Újpest az előző három fordulóban nem vesztett pontot, a legutóbbi 6 bajnokijából pedig 5-öt megnyert és egyedül az MTK-tól kapott ki. Tíz mérkőzés után 20 ponttal áll, ennyit legutóbb 2009 őszén szerzett a bajnokságnak ebben a szakaszában.

♦ Az FTC hazai mérlege 3 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség, házigazdaként a Paks, a Kisvárda és a DVSC is kevesebb pontot vesztett nála.

♦ A lila-fehérek vendégként eddig közepesen teljesítettek, a mérlegük 1–1–1, az egyetlen házon kívül győzelmüket Debrecenben érték el, ahol a 13. perctől emberelőnyben futballoztak.

♦ A szerb Nebojsa Vignjevicsnek ez lesz a 19. bajnoki derbije, 2 győzelmet és 5 döntetlent ért el, 11-szer vesztett vele az Újpest, a kupában pedig 1–1–1 a mérlege. Honfitársa, a Ferencvárost irányító Dejan Sztankovics az első, Újpest elleni bajnokijára készülhet – ez lesz az első olyan derbi a két csapat között, amelyen mindkét gárdát szerb edző irányítja.

NB I, 2023–2024, 11. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Október 28., szombat
12.30: Kecskeméti TE–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)Kecskemét,Széktói StadionRúsz Márton
14.45: Fehérvár FC–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár,Sóstói StadionBognár Tamás
17.00: Puskás Akadémia FC–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho ArénaPintér Csaba
Október 29., vasárnap
13.15: Mezőkövesd–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd,Városi Stadionkésőbb jelölik ki
15.30: Paksi FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion
később jelölik ki
18.00: Ferencváros–Újpest FC (Tv: M4 Sport)Budapest,Groupama Arénakésőbb jelölik ki
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 971130–12+1822
2. Paksi FC1063120–12 +821
3. Újpest FC1062220–17 +320
4. Puskás Akadémia1053219–14 +518
5. Diósgyőri VTK1051418–13 +516
6. Debreceni VSC1051418–15 +316
7. MTK Budapest1042411–19 –814
8. Fehérvár FC1032518–19 –111
9. Kecskeméti TE1031613–17 –410
10. Zalaegerszegi TE1022614–25–11 8
11. Kisvárda10217 9–18 –9 7
12. Mezőkövesd 911710–19 –9 4


A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik