FTC: Motivál, hogy ismét bejussunk a BL-csoportkörbe – Tokmac Nguen

Vágólapra másolva!
2023.10.20. 09:21
null
Tokmacot motiválja, hogy ismét BL-be jusson a Fradival (Fotó: Szabó Miklós)
Pályafutása legemlékezetesebb mozzanatairól kérdeztük Tokmac Nguent – a Ferencváros norvég támadója harmincesztendős lett, és elmondta, nagy célt dédelget a zöld-fehérekkel.


– Harmincadik születésnapja alkalmából benne van egy kérdezz-felelekben?
– Természetesen! – válaszolta a Nemzeti Sportnak Tokmac Nguen, a Ferencváros egyszeres norvég válogatott támadója.

– A legfontosabb: mi van a sérülésével?
– A Zalaegerszeg ellen a combhajlítóm sérült meg, azzal bajlódtam csaknem egy hónapot, de a válogatott szünet alatt már a csapattal edzettem.

– Milyen állapotban van, s mit gondol, hány éve van még profi labdarúgóként?

– Senki se temessen, sok évem van még a pályán. Amikor visszatérünk a nyári szünetről, néhány edzés után rendre úgy érzem, mintha nem is hagytam volna ki tréninget. Jó kondiban vagyok, minden sérülés után erősnek érzem magam.

NÉVJEGY – Tokmac NguenTokmac NGUEN
Született: 1993. október 20., Kakuma (Kenya)
Állampolgársága: norvég
Posztja: támadó
Válogatottság/gól (2021-): 1/0
Csapatai profi játékosként: Ströms­godset (norvég, 2011-2019), Baerum (norvég, kölcsönben, 2014), Mjöndalen (norvég, kölcsönben, 2015), Ferencváros (2019-)
Kiemelkedő eredményei: norvég bajnok      (2013), 5x magyar bajnok (2019, 2020, 2021, 2022, 2023), Magyar Kupa-győztes (2022)

– Noha kerek születésnapja van, a harminc legemlékezetesebb góljáról mégsem kérdezhetem, de a hármas szám jegyében melyik a szívének legkedvesebb három gólja?
– Egyértelműen a Celtic elleni idegenbeli BL-selejtezőn lőtt gól a kedvencem, ez volt ugyanis a legfontosabb, azzal jutottunk túl a skót sztárcsapaton 2020 nyarán – talán a Fradi-szurkolókat is ezzel tettem a legboldogabbá. Rengetegszer visszanéztem a meccset követő napokban, gyönyörű volt. Ha felidézem, nem is feltétlenül a mozdulat, sokkal inkább az ünneplés, a csapattársaim arcán látott öröm ugrik be. A második helyre a Dinamo Kijevnek lőtt gólomat tenném, mert az volt az első, amelyet a BL csoportkörében szereztem. A harmadik nem egy bomba, de annál emlékezetesebb: 2019-ben a Zalaegerszeg otthonában játszottunk, a kilencvenkettedik percben vettem be a hazaiak kapuját. Eldar Civic adott be balról, jobbal átvettem, még egy érintéssel megszelidítettem a labdát, majd ballal, félollózós mozdulattal kilőttem a jobb alsót – nehezen kivitelezhető megoldás volt, amivel nyertünk.

– És melyik pályafutása három legemlékezetesebb meccse?
– A Barcelona elleni idegenbeli BL-csoportmérkőzés kívánkozik az élre. Különleges találkozó volt, hétfőn született meg ugyanis a kisfiam, kedden pedig a Camp Nouban játszottunk a kedvenc csapatom otthonában, ráadásul kedvenc futballistám, Lionel Messi ellen mutathattam meg magam. Noha öt egyre kikaptunk és les címén elvették a gólomat, a meccs örök emlék marad. Ezt a Juventus elleni idegenbeli BL-ütközet követi, Cristiano Ronaldóék ellen is frenetikus volt játszani. A harmadik helyre a Molde elleni hazai BL-rájátszást tenném. Norvég állampolgárként norvég csapaton túljutva jutottunk a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájára, ez is feledhetetlen marad. Hatalmas érdeklődés övezte a párharcot, az újságírók sokat foglalkoztak azzal, hogy a honfitársaim ellen lépek pályára. Meg akartam mutatni, mit tudunk a Fradival, s ez sikerült is.

– Melyik három mérkőzésen nyújtotta a legjobbját?
– Életem meccsét a Dinamo Zagreb elleni hazai BL-selejtezőn játszottam 2020 nyarán. Elképesztően élveztem a találkozót, a második percben gólpasszt adtam, Myrto Uzuni második félidőben szerzett góljával pedig mi jutottunk tovább. A Trabzonspor ellen három kettőre megnyert Európa-liga-csoportmérkőzésen nemcsak én, az egész csapat szédületes teljesítményt nyújtott. Nem érzékeltünk semmit sem abból, hogy hetvenöt percet emberhátrányban futballoztunk, rengeteg helyzetet alakítottunk ki. Ismét meg kell említenem a Barca elleni idegenbeli csoportmeccset, amelyen szintén megmutattam, mi rejlik bennem. Noha nem az eredeti posztomon, hanem középcsatárként játszottam, helytálltam a világ legjobb védőivel szemben.

– Melyik a legnagyobb nehézségek árán összejött három siker?
– A legnagyobb egyértelműen az, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjének első köréből indulva főtáblára jutottunk, mert szerintem a labdarúgásban ez a legnehezebb feladat. Talán meglepő, de az előző idényben megnyert bajnoki címet is ide sorolnám. Noha tizenhat ponttal előztük a második helyezett Kecskemétet, a bajnokság végére hat pontra apadt az előnyünk. Mindez frusztráló volt, ám összekaptuk magunkat, s megszereztük az egymást követő ötödik bajnoki címünket. A harmadik helyre az Európa-liga-, illetve Konferencialiga-csoportkörbe vezető utat mondanám, nagyon nehéz négy párharcot megnyerni az európai porondon – még akkor is, ha adott esetben úgy tűnik, esélyesként nem jelenthet gondot a továbbjutás.

– Ki a három legjobb labdarúgó, akivel együtt játszott?
– A válogatottban Erling Haaland a csapattársam volt, de nem mindig azokkal élvezem leginkább a játékot, akik a legjobbak. Éppen ezért Aissa Laidounit emelném ki, ahogy a Ferencvároshoz szerződött, elképesztő összhang jellemzett minket a pályán. Imádtam vele játszani, ő az egyik legjobb futballista, akit a csapattársamnak tudhattam. A felsorolásban nyilván olyanra számítanak a legtöbben, aki sok gólt szerez, látványosan cselez vagy nagyszerű indításai vannak, de lehet, most meglepőt mondok: nem tudom kihagyni Dibusz Dénest! Elképesztő figura, a legjobb kapus, akivel játszottam. Rengeteget tett a Fradi sikereiért, számtalanszor kihúzott minket a csávából, s olyan helyzetekben mutatott be bravúrokat, amikor már mindenki azt hitte, a kapunkban köt ki a labda. Meg kell hagyni, a Strömsgodsetben is nagyszerű volt Martin Ödegaarddal futballozni, már tizenéves korában látszott, elképesztő tehetség.

– Melyik három védővel szemben szenvedett meg leginkább a pályán?
– Josko Gvardiol feladta a leckét! Dinamo Zagreb-játékosként a Fradi ellen játszotta első nemzetközi meccsét, mégsem volt nyugtom mellette. Emlékszem, a lefújás után azzal léptem oda hozzá, hogy tudnia kell, elképesztően játszik. Sejtettem, hogy szép karriert fut be, nem véletlenül lett a világ legdrágább védője. Irtózatosan kemény volt Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci ellen futballozni, ez a páros teljesen más szintet képviselt, mint a többi bekk – nagyszerűen kommunikálnak, ismerik egymás gondolatait.

– Melyik a három leghíresebb csapat, amely megkereste?
– Nem sorolnám fel őket, sokan kopogtattak. Minden egyes idényben ott van az emberben a gondolat, milyen lenne erősebb bajnokságban futballozni, de amióta a Fradi játékosa vagyok, mindig a maradás mellett döntöttem. Lejáró szerződésű futballistaként 2022 nyarán csak rajtam múlt, melyik klubban folytatom. Sok megkeresésem volt, de szerettem volna, ha tovább íródik a történetem a Ferencvárosnál. Sokat jelent számomra, hogy az elmúlt években milyen eredményeket értünk el a csapattal, honnan hová jutottunk. Szeretek itt futballozni.

– Az is lehet, hogy a Ferencvárosból vonul vissza?

– Ki tudja, akár még ez is elképzelhető. Kétezerhuszonöt nyaráig él a szerződésem, s motivál, hogy ismét bejussunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Úgy érzem, elég erősek vagyunk ahhoz, hogy megugorjuk ezt a szintet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik