Hess, mumus! – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2023.09.27. 23:38

A mumus a magyar néphiedelemben (de más nemzeteknél is) az éji sötétségben gyermekeket ijesztgető, láthatatlan, rosszindulatú szellemlény, illetik még bubus, böbös, konkó, zöld lific, bákász és bakurász névvel. Utóbbiak a sportnyelvben nem igazán terjedtek el, a mumus annál inkább, hozzátapadó specifikus jelentéstartalma szerint az az ellenfél, amelyik mindig borsot tör az orrunk alá, s jellemzően legyőz bennünket, függetlenül az aktuális tudástól és formától. Nos, nem tudom, a ferencvárosi gyerekek álmodnak-e kecskeméti szellemekkel, a KTE-t mindenesetre nyugodtan nevezhetjük az FTC mumusának. A labdarúgó NB I előző idényében a maximális kilencből hét pontot szerzett a bajnok ellen, tehát kétszer nem csak megijesztette, de meg is verte, s korábban sem kímélte, sokszor borítva a papírformát.

Ráadásul a regnáló ezüst­érmesről van szó, amelyik az aranyérmeshez utazott a nyári első forduló most szerdára halasztott rangadójára. Marad-e a kecskeméti „mumusság”, vagy felébred a Fradi a rossz álomból? Ez volt a fő kérdés. Az előjelek az ébredés mellett szóltak inkább, hiszen a hazaiak hosszú, nyolc tétmérkőzéses győzelmi sorozatot raktak össze, a vendégek viszont szokásuktól eltérően egymás után két bajnokit elveszítettek. Az első félidő mindkét folyamatot megtörni látszott, hiszen nem esett gól, miközben azért mindkét kapu veszélybe került néhányszor. A felektől hiányoztak eredendően kezdőnek számító játékosok, itt tehát nem alakult ki versenyelőny, a Kecskemét mindenesetre teljesen egyenrangú szerepet játszott a Groupama Arénában.

A szünet után a Ferencváros próbálta fokozni a szorítást, nem egészen egy óra elteltével bejött két kulcsember, előre Varga Barnabás, középre Abu Fani, s a hazaiak átálltak kétcsatáros játékra. Mégsem Pesics vagy Varga, hanem a védekező középpályásként hátrébb robotoló Sigér szerezte a mindent eldöntő találatot; ő eleve nem gólzsák, fejjel különösen nem, ehhez képest mintaszerűen csúsztatta a hálóba Abu Fani szögletét. Az FTC majdnem kilenc éve, 2014 novemberében győzte le legutóbb tétmérkőzésen a KTE-t. Újabb sikerével megtörte az átkot, az ellenfél kínjait viszont meghosszabbította, miközben az NB I-es tabella élére állt.

A mumus elenyészett a szeptember végi este sötétségében.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik