A Videotont választotta, pedig jobban akarták, mint a „hatujjú” vb-hőst

Vágólapra másolva!
2014.12.06. 12:05
null
Calatayud már a második szezonját tölti Magyarországon (Fotó: NS-archív)
Juan Calatayud, a labdarúgó NB I-ben listavezető Videoton kapusa joggal lehetne büszke rá, hogy csak öt gólt kapott az eddigi 16 bajnokin, de a spanyol játékos a csapat teljesítményét előbbre tartja. A 35. születésnapját december 21-én ünneplő futballista a Nemzeti Sport Online-nak adott interjúban elmondta, miért választotta a nyáron a fehérváriakat a Málaga helyett, és hogy mi csábította hazánkba.

– Gratulálok az őszi teljesítményükhöz, magabiztosan menetelnek a bajnoki cím felé.
– Szép eredményeket értünk el, de értékelni csak a végén szabad. Nem titok, a bajnoki arany a célunk, és a Magyar Kupáról, valamint a Ligakupáról sem mondunk le. Még tizennégy meccsünk hátravan az NB I-ben, kemény munka vár ránk, de a jelenlegi csapatunkkal minden esélyünk megvan a végső sikerre.

JOSÉ LUQUE TANÁCSA

Juan Calatayud a Diósgyőrben a szurkolók kedvencévé váló José Luque csapattársa volt a Málagánál, és a kapus a Magyarországra szerződése előtt ki is kérte a már visszavonult középpályás tanácsát.

„Nagyszerű embert ismertem meg Luquéban, aki kiváló játékos is volt, nem véletlenül futballozott az Atlético Madridban is. Elképesztő bal lába volt, nagyon jól lőtte a szabadrúgásokat, nem csodálom, hogy a szurkolók a szívükbe zárták" – mondta Calatayud a korábbi csapattársról.

– Nagy szerepe van ebben önnek, hiszen a Videoton mindössze öt gólt kapott az eddigi tizenhat bajnokin. Nem véletlen, hogy az együttes egyik legfontosabb játékosaként tartják számon.
– A csapat a fontos, nem az egyének. Tény, vannak olyan kiváló játékosaink, mint Marco, Gyuri, Roli vagy Niko, akik a tapasztalatukkal is rengeteget hozzátesznek a sikerekhez. Ők nemcsak a pályán segítenek, hanem példaképként támogatják a fiatalokat, tanácsokat adnak nekik. Nem tagadom, büszkeséggel tölt el, hogy csupán öt gólt kaptunk eddig, mindössze három meccsen tudtak betalálni nekünk. Ám az, hogy tizenhárom találkozón nem tudták bevenni a kapunkat, az egész együttes érdeme, a védőké és a támadóké egyaránt.

A 17. FORDULÓ SZOMBATI MECCSEI

A labdarúgó NB I-ben szombaton öt mérkőzést rendeznek. A listavezető Videoton a Dunaújvároshoz látogat, amelytől a héten 2–1-re kikapott a Ligakupában. Immár biztos, hogy a Videoton telel az élen, csak az a kérdés, hogy két (a Videoton kikap, az MTK nyer), három (a Videoton ikszel, az MTK nyer), négy (a Videoton kikap, az MTK ikszel), öt (a Videoton és az MTK azonos eredményt ér el), hat (a Videoton ikszel, az MTK kikap), hét (a Videoton nyer, az MTK ikszel), vagy nyolc pont előnnyel (a Videoton nyer, az MTK kikap) várja a tavaszi folytatást.

A tabella utolsó két helyezettje, a Haladás és a Pécs egyaránt otthon játszik, előbbi a Kecskemét, utóbbi a Puskás Akadémia ellen.

A sereghajtó a Haladás legutóbbi hat mérkőzését elvesztette, gólt sem szerzett – tehát Szentes Lázár NB I-es mérkőzésen még gólt és pontot sem ünnepelhetett, mióta visszatért a szombathelyi kispadra. A PMFC otthon még nyeretlen ebben a szezonban az NB I-ben, ráadásul szörnyű szériában van a csapat, legutóbbi hét bajnoki mérkőzését elveszítette – ez a leghosszabb aktív és abszolút (szezonbeli) vereségsorozat az NB I-ben. A pécsiek szeptember 26-án szereztek legutóbb pontot, akkor hármat is, miután 2–1-re nyertek a Honvéd ellen a Bozsik-stadionban. A baranyaiak új vezetőedzője, Robert Jarni hazai pályán először dirigálhatja új csapatát, az ellen a Puskás Akadémia ellen, amelyet az NB I-ben még nem győzött le a Pécs (a mérleg 1–2–0 a Puskás Akadémia szempontjából.)

A Honvéd–Győr mérkőzésre egyik csapat sem a legjobb formájában készül – erről itt olvashat bővebben.

A játéknapot 20 órától a legutóbbi két hazai meccsét megnyerő Paks és az egy hete Debrecenben 5–0-s vereséget szenvedő Nyíregyháza csatája zárja a tolnai városban.
A 17. fordulóról további érdekességeket ide kattintva találhat!

– Ha hazánkban is létezne a legjobb kapusnak járó Zamora-díj, mint Spanyolországban, nagy eséllyel pályázna rá.
– De én nem az egyéni elismerésekre vágyom, hanem a kollektív sikerre. Hosszú még a bajnokság, és bár nagyon jó sorozatot tudhatunk magunk mögött, mindig van hová fejlődnünk. Mindenesetre európai színvonalon játszunk. Ha jól tudom, csak a Bayern München kapott kevesebb gólt nálunk, pedig Magyarországon is jó csapatok játszanak, itt van a Ferencváros, a Debrecen vagy a Győr például.

– A Videoton kiváló szereplése ellenére arról hallani, hogy kulcsjátékosok távozhatnak, például Nikolics, aki iránt számos klub érdeklődik. Beszélnek erről az öltözőben?
– A futballcsapatoknál mindig előfordul játékosmozgás, de nem hallottam semmi ilyesmiről. Az a fontos, hogy most együtt maradjon a keretünk, persze ha erősödünk, azt nem bánom.


– Az ön szerződése is csak a nyárig szól. Mik a tervei, kapott már új ajánlatot?
– Elkezdődtek már az egyeztetések. Nagyon szeretnék továbbra is Joan Carrillo irányítása alatt dolgozni, ő a legjobb edző, akivel valaha együtt dolgoztam.

– Miatta igazolt a Videotonhoz másfél évvel ezelőtt?
– Paco (Francisco José Ruiz Rojas, a Videoton kapusedzője – a szerk.) győzött meg, hogy idejöjjek, akivel együtt dolgoztunk a Málagánál, és jó barátomnak mondhatom.

– Mi tesz, ha nem sikerül megállapodnia a Vidivel?
– A nyáron a Málagához igazolhattam volna, a klub vezetői megkerestek, hogy folytassam náluk, de jeleztem a Videotonnak, hogy itt szeretnék maradni, jól érzem magam.

– Pedig a spanyol élvonal elég vonzó célpont.
– A Málagánál nevelkedtem és mutatkoztam be a La Ligában. Ám a családommal úgy döntöttünk, hogy maradunk, mert szeretünk itt lenni, a Videoton pedig egy fontos klub. Nagyszerű érzés, hogy itt trófeákért küzdhetek.


– A Málaga végül a nyári világbajnokság egyik nagy szenzációját, a mexikói Guillermo Ochoát szerződtette ön helyett, akiről még az a pletyka is elterjedt, hogy hat ujja van, de a spanyol bajnokságban eddig lehetőséget sem kapott.
– Ochoa nagyszerű kapus, fantasztikus vébéje volt, a La Liga azonban nagyon kemény bajnokság, nehéz szerepet kapni. Több élvonalbeli csapatnál is megfordultam Spanyolországban, de soha nem harcolhattam trófeákért, és ez nagyon hiányzott, a Videotonnál viszont megvan a lehetőségem erre.

– Még karácsony előtt betölti a harmincötödik életévét. Meddig akarja folytatni a karrierjét?
– Egyelőre nem gondolok a visszavonulásra. Az ősszel minden meccset végigjátszottam, és edzést sem hagytam ki, fizikailag teljesen jó állapotban vagyok. Néhány évig még biztosan tudok futballozni a legmagasabb szinten, és élvezem is a játékot.

– Ha úgy hozza az élet, másik magyar csapatnál is el tudná képzelni magát?
– Jelen pillanatban nem, most csak a Videotonnal foglalkozom. Persze a labdarúgásban váratlan dolgok is megtörténhetnek, de a családommal nagyon jól érezzük magunkat Székesfehérváron. Szeretnék még néhány évig itt játszani, ha erre lehetőséget kapok.

– Spanyol edzők és játékosok is vannak a Videotonnál. Nem alakult ki egy külön klikk?
– Az egész csapat nagyon együtt van most, nem véletlenül jönnek az eredmények. Nem számít, hogy ki magyar vagy spanyol, a gólokat is mindig együtt, közösen ünnepeljük meg. Szerencsére nagyon jó edzőnk van, aki hozzájárul, hogy meglegyen az összhang az öltözőn belül.

LABDARÚGÓ NB I, 17. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
December 5., péntek
19.00 Ferencváros–Lombard Pápa 2–0 Szabó Zsolt
December 6., szombat
14.00
Budapest Honvéd–Győri ETO FC (M1) Andó-Szabó Sándor
16.00
Pécsi MFC–Puskás Akadémia FC Erdős József
16.00Dunaújváros PASE–Videoton (Sport 1)Vad II István
18.00Szombathelyi Haladás–Kecskeméti TE (Sport 1) Solymosi Péter
20.00MVM-Paks–Nyíregyháza Spartacus (Sport 1)Iványi Zoltán
December 7., vasárnap
16.30Diósgyőri VTK–Újpest FC (M1) Bognár Tamás
18.30Debreceni VSC-Teva–MTK Budapest (Sport 2)Németh Ádám
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 16 13 2 1 36–5 +31 41
2. MTK Budapest 16 12 4 24–15 +9 36
3. Ferencvárosi TC 17 9 4 4 26–15 +11 31
4. Diósgyőri VTK 16 8 5 3 25–18 +7 29
5. DVSC-Teva 16 8 4 4 24–11 +13 28
6. Újpest FC 16 7 7 2 15–10 +5 28
7. MVM Paks 16 7 6 3 25–13 +12 27
8. Kecskeméti TE 16 6 4 6 17–18 –1 22
9. Puskás Akadémia FC 16 6 3 7 18–20 –2 21
10. Győri ETO FC 16 5 5 6 23–21 +2 20
11. Nyíregyháza Spartacus FC 16 4 2 10 17–26 –9 14
12. Lombard Pápa FC 17 3 5 9 8–29 –21 14
13. Budapest Honvéd 16 3 4 9 12–20 –8 13
14. Dunaújváros PASE 16 3 5 8 14–28 –14 13
15. Pécsi MFC 16 2 4 10 16–33 –17 10
16. Szombathelyi Haladás 16 2 2 12 5–23 –18 8

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik