FTC: „Nem a véletlen műve Gera finnek elleni lenyűgöző játéka”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.18. 11:35
Peter Friar, a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros fizioterapeutája elmondta, mi a titka annak, hogy Gera Zoltán 35 évesen is a magyar válogatott vezére tudott lenni a finnek elleni Euróa-bajnoki selejtezőn.

„Engem is lenyűgözött Zoli finnek elleni játéka, de ez természetesen nem a véletlen műve – mondta Friar a fradi.hu-nak. – Zoli rengeteget dolgozik azért, hogy minél erősebb legyen, sokat edz a konditeremben, folyamatosan erősíti magát. Hogy miért lett ő a legjobb? Mert ő dolgozik a legtöbbet ezért. Öröm volt látni, hogy a magyar válogatottnak is győzelmet szerzett, ez biztató a jövőre nézve.” Friar a fradi.hu-nak. – Zoli rengeteget dolgozik azért, hogy minél erősebb legyen, sokat edz a konditeremben, folyamatosan erősíti magát. Hogy miért lett ő a legjobb? Mert ő dolgozik a legtöbbet ezért. Öröm volt látni, hogy a magyar válogatottnak is győzelmet szerzett, ez biztató a jövőre nézve.”

Peter Friar vezetésével olyan rendszer épül a Fradiban, amelyben minden egyes játékosnak személyre szabott edzésterve van. Ez kiterjed arra, miként kell tréningezni a mindennapokban, hogyan kell edzeni egy-egy sérülést követően.

„Természetesen Gerával is mindig megbeszéljük, hogy az adott napon hogyan érzi magát. A fáradtság fontos szempont, amelyet figyelembe kell vennünk. Főként Gera esetében, akinek korábban térdsérülése is volt. Egy ilyen sérülés egyszerűen attól is megismétlődhet, hogy fáradtan játszatják. Amikor a Fradihoz került, folyamatosan erősítettük a lábát, a térdszalagjait, az ő esetében ez a legfontosabb, amire oda kell figyelni. Következetesen, pontról pontra felépített edzésterv kellett ahhoz, hogy ma ilyen erős legyen.”

„Van úgy, hogy a csapat számára két edzés a napi program, Zoli azonban úgy érzi, nehezebben mozog. Ilyenkor külön foglalkozom vele, speciális gyakorlatokkal erősítjük a térdét. Nagyon fontos, hogy Thomas Doll is külön figyel arra, az edzéseken Gera egyéni térdgyakorlatokat is végezzen. Zoli igazi profi, tudja, hogy szüksége van erre, akárcsak a jégfürdőre, vagy a többi kezelésre. Nem kell meggyőzni arról, hogy ez a helyes a teste számára. Pontosan tisztában van vele, mire miként reagál a szervezete, ezért képes a maximumot kihozni magából.”

Friar Gerához hasonlóan nemrég még a Premier League-ben dolgozott. Elmondása szerint az „építkezésre” vágyott, ezért jött Magyarországra.

„Ennek a tudománynak a kilencvenöt százaléka a Premier League-ben már készen várja a csapatokat, az ott dolgozó fizioterapeuták pedig „csak” azt a maradék öt százalékot tehetik hozzá a rendszerhez. Én azonban mindig is az építkezésre vágytam. Rengeteg tapasztalatom van, tudom, hogyan működnek a legnagyobb klubok rendszerei. Azért vagyok itt, hogy lépésről lépésre felépítsük azt, ami a Premier League-ben már sikereket hozott és fejlesszük azt.”

„Zoli briliáns játékos, amióta ideérkezett, ez a véleményem róla. A felfogása tökéletes, nem fél a kemény munkától, teljes mértékben megbízhatunk abban, hogy pontosan leírja a teste állapotát. Ez nagyon fontos mindenki esetében, hiszen csak önmagunk tudhatjuk, hogy milyen energiaszinten vagyunk. Sokszor úgy tűnik, minél magasabb szinten játszik, annál jobban javulnak az atletikus képességei. Bízom benne, hogy három-négy évig még mindenképpen itt láthatom őt” – zárta szavait Peter Friar.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik