Gomes: Nem bántam meg a bírók elleni kirohanásokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.05. 12:02
null
José Gomes sajtótájékoztatót tart még a Videoton vezetőedzőjeként (Fotó: Mirkó István)
José Gomes, a Videoton volt vezetőedzője exkluzív interjút adott a Nemzeti Sport Online-nak, és az U19-es Eb kapcsán a magyar és a portugál futballélet közti alapvető különbségekről is beszélt. Tényleg Paulo Sousa közvetítésével érkezett Székesfehérvárra? Milyen a kapcsolata Joan Carrillóval, volt pályaedzőjével és utódjával? Nem bánja-e a játékvezetőkkel szembeni kirohanásait? Válaszok alant.

– Az U19-es Európa-bajnokság előtt a magyar játékosok bizakodtak, hogy győzhetnek Portugália ellen, mivel korábban már megverték a portugál csapatot, ehhez képest kaptak egy hatost. Mit gondol, mivel van probléma a magyar utánpótlásképzésben? Mit lehetne másképp tenni, és miért jár Portugália ennyire előttünk?
– A magyar és a portugál futball közötti nagy különbség egyik oka a portugál edzők tapasztalatából fakad. Fejlettebb a játékosmegfigyelői és -kiválasztói rendszer, a klubok szervezettsége és a játék interpretálása, megközelítése.

– Lehet új Cristiano Ronaldo ebben a portugál U19-es csapatban?
– A portugál futball tele van tehetségekkel, de korai és szerencsétlen lenne egy játékost már most új Cristiano Ronaldónak vagy új Puskásnak kikiáltani. Az összehasonlítás terhe nélkül: Gelson Martins, Marcos Lopes, Ivo Rodrigues vagy André Silva nagyon jó játékos lehet, élvezet volt őket nézni. André Silva kivételes játékos, 120 perccel a lábában is rohan, fantasztikus a hozzáállása.

– Amikor a Videotonnál dolgozott, a fia is Magyarországon játszott. Megbízott a magyar edzők szakértelmében, mikor rájuk bízta a fiát?

– Teljesen elégedett vagyok a munkájukkal, kitűnően dolgoztak. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy nem minden klubnál dolgoznak ugyanilyen szinten.

– Mi lehet olyan nagynevű futballistáknak a motivációja, mint Marco Caneira vagy Filipe Oliveira, hogy Magyarországra jöjjenek?

– Ezt a kérdést ők tudnák inkább megválaszolni, de úgy gondolom, elégedettséggel tölti el őket, ha hozzá tudnak járulni a magyar futball és játékostársaik fejlődéséhez.

– Mentorálták Caneiráék a magyar játékosokat? Volt fogadókészség a tapasztalataikra?

– A rutinos játékosok mindenhol megpróbálják átadni a tudásukat, itt is ez történt a fiatal magyar játékosok esetében. A legtöbben elfogadták az iránymutatásukat, és hajlandók voltak tanulni tőlük.

– A pletykák szerint fegyelmi problémák voltak a Videoton játékosai között. Hogyan tudta ezeket kezelni?

– Ez valóban csak szóbeszéd volt. Nem tapasztaltam súlyos fegyelmezetlenséget vagy kihágást, és ha megtörtént volna, gyors és kemény választ adtunk volna.

– Érdemes lenne több mérkőzést játszaniuk a magyar csapatoknak? A nyugat-európai klubokhoz képest kevés a tétmérkőzés.

– A magyar csapatoknak elsősorban jobb minőségű keret kellene, hogy messzebbre jussanak az európai kupákban, és ezzel több tapasztalatot szerezzenek. Nem vethető össze a magyar helyzet a spanyollal és az angollal, azokban a bajnokságokban nincs téli szünet, míg Magyarországon még azokon a pályákon sem játszanak télen, amelyeken fűtött a játéktér. Aztán tavasszal már sűrű a program, ott a Magyar Kupa és a Ligakupa, nem férne bele más küzdelemsorozat a versenynaptárba.

– Igaz, hogy Paulo Sousa ajánlotta a Videotonnak?
– Paulo Sousa közvetítésével találkoztam a Videoton vezetőivel, miután szerette volna, hogy folytatódjon az általa megkezdett jó munka. De a többi már nélküle zajlott. Sousa kiváló edző, fantasztikus játékoskarrierrel – a futballistaként megszerzett tapasztalatait pedig a kispadon is kamatoztatja. Véleményem szerint a portugál az egyik legjobb edzőiskola a világon, ezt bizonyítja, mennyi honfitársam dolgozik külföldön.

– Jó a kapcsolata volt segítőjével és utódjával, Joan Carrillóval? Várta, hogy ő veszi át a fehérvári csapatot?

– Amikor már tudtam, hogy nem folytatom a Videotonnál, felvetődött, hogy Joan Carrillo legyen az utódom, mivel nagyszerű, profi szakember. Kiváló kapcsolatot ápolunk.

– Gyakran élesen kritizálta a játékvezetőket. Megbánta a kijelentéseket?

– Két út áll előttünk: vagy egyáltalán nem beszélünk a játékvezetésről, vagy ha igen, akkor őszintén beszélünk, és az igazat mondjuk. Ezt tettem, a felvételek pedig engem igazolnak. A játékosok nagy helyzetekben hibáznak, az edzők is elkövetnek hibákat, a játékvezetőknek is bírniuk kell a kritikát. Nem bántam meg egyáltalán, és hangsúlyozom, kiváló a kapcsolatom a magyar bírókkal, akik európai szinten végzik munkájukat.

– Ha másik magyar klubtól érkezne ajánlata, elfogadná?

– Az az ajánlattól függ, amit gondosan áttanulmányoznék. Mindenesetre nyitott vagyok arra, hogy továbbra is külföldön dolgozzak.

José Gomes nyilatkozata

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik