A 0-0 kipusztítva: európai kuriózum az NB I mérlege

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.22. 16:13
null
Böde Dániel vasárnap ismét volt csapata, a Paks ellen léphet pályára (Fotó: Grnák László, archív)<br />
A 15., utolsó őszi fordulóval folytatódik a labdarúgó NB I 2013–2014-es idénye, amely persze ezzel nem zárul le 2013-ra, hiszen jönnek még a tavaszról előrehozott játéknapok. Kérdés, hogy megmarad-e az NB I egyik statisztikai kuriózuma: a bajnokság összes meccsén esett eddig gól – nincs másik élvonalbeli bajnokság Európában, amelyre ez igaz lenne –, ráadásul a nagy sorozat az előző bajnoki idényből is áthúzódik. Kiirtva a 0–0, fordulóra fel!

PUSKÁS AKADÉMIA–KECSKEMÉTI TE

A Kecskemét öt mérkőzés óta nyeretlen vendégként, legutóbb még augusztusban, Kaposváron szerzett három pontot. Azóta két iksz és három zakó, a KTE ráadásul májusban tudott legutóbb nullára hozni idegenben egy NB I-es találkozót.

A Puskás Akadémia négy meccse nyeretlen, legutóbb – még október elején – a PMFC-t győzte le.

A Magyar Kupában is összefutott a két csapat, 0–0 után tizenegyesekkel a Kecskemét lépett tovább.

A felcsútiaknak az egész bajnokságban csupán egy összecsapásuk akadt, amelyet nullára hoztak – a másik tizenhárom bajnokin mindig kaptak gólt.

A Puskás Akadémia legutóbbi hét bajnokijából haton legalább három találat esett.

BP. HONVÉD–DVSC

A két csapat egymás elleni legutóbbi tizenhét tétmérkőzéséből a Honvéd egyet nyert meg – 2010-ben hazai pályán 1–0-ra.

A Loki hatos veretlenségi szériában menetel, legutóbb bajnokit az ETO otthonában veszített. A legutóbbi három bajnoki vereségét egyaránt idegenben szenvedte el.

A góllövéssel semmi gondja a Debrecennek, az előző öt bajnokiján egyaránt legalább kettőt szerzett.

A DVSC nyert a legutóbbi két idegenbeli bajnokiján, hármas idegenbeli győzelmi sorozatot legutóbb 2012 tavaszán épített.

A Honvéd sem éppen gyenge az utóbbi időben: bár négy siker után picit megtorpant, veretlenségi szériája így is hatra hízott. A kispestiek szeptember vége óta nem kaptak ki az NB I-ben, legutóbbi legyőzőjük a Diósgyőr.

Ez a két fél 78. bajnokija, az eddigi mérleg a Honvédnak kedvez: 32–19–26. A Honvéd honlapjának beszámolója szerint a kispestiek 1946-ban egyszerűen lekésték a Debrecen elleni bajnokit (nem értek haza a lengyelországi túrájukról), így nem tudtak kiállni.

Ebben a naptári évben csak az a vendégcsapat tudott bajnokit nyerni a Bozsik-stadionban, amelyik nullán is tartotta a házigazdákat (Videoton 0–4, Lombard 0–1, Mezőkövesd 0–2).

A kispestiek a szezonban elveszítették az eddigi összes, kelet-magyarországi ellenféllel vívott bajnokijukat. A Kecskeméttől 3–1-re, a Mezőkövesdtől 2–0-ra, a Diósgyőrtől szintén 2–0-ra kaptak ki.

KAPOSVÁR–MTK

Ha a két csapat pontszámát összeadnánk, az is csak a 8. helyre lenne elég az élvonalban – fontos kiesési helyosztót vív tehát a Rákóczi a fővárosi kék-fehérekkel. Az MTK egy iksszel és egy győzelemmel megtörte a hosszú rossz idegenbeli szériáját, míg a Rákóczi a legutóbbi két hazai meccsén az FTC és a Videoton ellen négy ponttal gazdagodott.

A Kaposvár egyet sem nyert meg a legutóbbi öt, budapesti csapat elleni hazai meccséből.

Az MTK fellépésein eddig vészes a gólszegénység ebben az idényben, a gólátlag mindössze 2.14, messze a legkevesebb az NB I-ben.

A csapat legutóbb 2010 tavaszán nyert bajnokit Kaposváron, 2–1-re győzött ekkor.

Az MTK a legutóbbi hat idegenbeli bajnoki vereségét úgy szenvedte el, hogy egyszer sem szerzett gólt. Garami József alakulata áprilisban veszített úgy bajnokit legutóbb (Siófokon 2–1-re), hogy betalált.

HALADÁS–PÉCS

Ez a 67. élvonalbeli mérkőzése a két együttesnek, 17–18–31 a mérleg a szombathelyiek szempontjából. A Haladás mutatója otthon azonban pozitív a Pécs ellen, 12–12–9.

A legutóbbi négy, Rohonci úti közös bajnokijuk döntetlenre végződött.

A Haladás formája kiváló: csak egy vereség a legutóbbi tizenhárom bajnokin, ötös veretlenségi széria.

A Hali hazai pályán még jobb, az egész naptári évben egyszer kapott ki (a Videotontól, 0–1), tíz meccse őrzi az otthoni veretlenségét.

Április óta nem volt olyan bajnokija otthon, amelyen ne esett volna legalább két gól – minden alkalommal betalált a Haladás és aktuális vendége is. Ez kicsit meglepő, ismerve a szombathelyiek védelmi szigorúságát.

A Pécs se panaszkodhat a formájára, az előző három bajnokiján nem maradt alul, sőt kettőt megnyert. A PMFC a legutóbbi öt idegenbeli bajnokijából hármon győzött, mérlege ezeken 3–1–1.

ÚJPEST–LOMBARD PÁPA

Az Újpest 2009-ben (0–3) és 2011-ben (0–1) is „rászaladt" hazai pályán a Pápára, a két fél legutóbbi hat tétmérkőzéséből négyet viszont a lilák nyertek meg.

A két csapat legutóbbi négy bajnokiján összesen öt gól esett, és egynél többet egyik gárda sem tudott szerezni.

Borzalmas továbbra is az Újpest hazai mutatója: az NB I-ben egykor rettegett Megyeri úti stadionban a lilák a legutóbbi tizenegy bajnokijukból egyet (!) tudtak megnyerni.

Az összkép se sokkal rózsásabb, az Újpest a legutóbbi tizenkét NB I-es mérkőzéséből kettőn szerzett három pontot.

A Lombard a legutóbbi hat idegenbeli bajnokijából hármat is megnyert, ez ritka eset. Pláne, hogy nem is olyan rég volt egy tízes idegenbeli nyeretlenségi sorozata, benne zsinórban elszenvedett hét vereséggel.

A Pápa a legutóbbi nyolc idegenbeli meccsén mindig szerzett, miközben az Újpest a legutóbbi tizenkét hazai találkozóján mindig kapott gólt.

MEZŐKÖVESD–GYŐRI ETO

A Mezőkövesdnek van mit javítania a hazai eredményességén, az eddigi öt hazai NB I-es meccséből ugyanis négyszer kikapott. Az egyetlen győzelme a másik újonc, a Puskás Akadémia ellen született meg. Eddig minden vendégcsapat betalált a Kövesd otthonában.

A címvédő ETO a legutóbbi tizenegy élvonalbeli mérkőzéséből csak egyet vesztett el.

A győriek idegenbeli eredménysora elég „vegyes saláta", következményeként annak, hogy a védelem képtelen „tisztán" tartani a hálót. Április eleje óta nem volt olyan győri vendégszereplés, amelyen ne kaptak volna gólt.

Az ETO az egyike annak a négy gárdának (Debrecen, Honvéd, Haladás a másik három), amely legalább öt meccse veretlen az NB I-ben.

A Mezőkövesd elvesztette a fonalat, a legutóbbi hét bajnokiján nyeretlen, ezen belül az utóbbi ötből négyet úgy vesztett el, hogy gólt sem tudott szerezni. A hetes széria – holtversenyben a Pakséval – a legrosszabb az NB I-ben.

DVTK–VIDEOTON

A forduló rangadója, a 4. az 1. ellen – ha a Videoton nyer, akkor biztosan „őszi bajnok”, bár persze az előrehozott tavaszi fordulókkal rögtön folytatódik majd a bajnokság.

A két csapat legutóbbi hat diósgyőri mérkőzésén nem született döntetlen, háromszor (így múltkor is) a DVTK, háromszor pedig a Vidi győzött.

A két csapat legutóbbi hat bajnokija már kicsit más képet mutat, ezekből csupán egyet nyert meg a Diósgyőr, a mérleg 4–1–1 a Videoton javára.

A DVTK több mint egyéves hazai bajnoki veretlenségét sirathatta el az FTC ellen (1–4), és ha ismét kikap, akkor 2012 tavasza után veszít újra egymás után két bajnokit a saját stadionjában.

Az érem másik oldala: az említett, Ferencváros elleni vereség volt a Diósgyőr egyetlen kudarca a legutóbbi tizenegy bajnoki fordulóban. Igaz, a legutóbbi három bajnokiján nem nyert a DVTK.

Ha a Videoton alulmarad vendégként, egy góllal kap ki: 2011 júliusa óta nem veszített egynél többel a Vidi idegenbeli bajnokin (akkor a Kaposvártól kapott ki 2–0-ra).

A Vidi ebben a naptári évben négy idegenbeli vereséget jegyez, hármat Kelet-Magyarországon (DVTK–Videoton 2–1, DVSC–Videoton 2–1 és 2–1, a kakukktojás a Kaposvár–Videoton 1–0).

Egy hazai nagy sorozata azért megmaradt a Diósgyőrnek, a piros-fehérek a legutóbbi tizennégy bajnokijukon betaláltak a DVTK-stadionban.

PAKS–FERENCVÁROS

A két csapatban a zöld-fehér színeken kívül a rossz forma is közös: az NB I formatabellája (utolsó hat meccs) alapján a Paks 15., míg a Ferencváros 12.

A Mezőkövesddel holtversenyben a Paksé a leghosszabb nyeretlenségi széria az élvonalban, immár hétmeccses.

A két csapat együtt két győzelmet számlál a legutóbbi tizennégy meccsén, értelemszerűen mindkét sikert az FTC tette a virtuális kosárba.

A Paks 2013-ban még nem győzött otthon fővárosi csapat ellen (Honvéd 0–3 és 1–1, Ferencváros 1–3).

A paksiak eddig kétszer győzték le NB I-es meccsen otthon a Ferencvárost, és mindkétszer kellett hozzá egy-egy Böde-gól. Egy újabbnak most nem annyira örülnének...

A Ferencváros a legutóbbi nyolc idegenbeli bajnokiján mindig szerzett gólt.

Az eddigi Paks–Ferencváros bajnokik mindegyikén legalább három gól esett.

MEGÚSSZUK NULLA NULLA NÉLKÜL?

A 15. forduló egyik kérdése, hogy lesz-e 0–0, vagy lemegy a teljes őszi szezon gól nélküli döntetlen nélkül. Az európai színtéren is kuriózumnak számítana, ha 120 meccset lejátszanának egy élvonalbeli bajnokság idényéből 0–0 nélkül, márpedig az NB I-nek ehhez most már „csak” nyolc meccs kell legalább egy góllal. Hogy ez mekkora ritkaságnak számít?

Európa összes őszi–tavaszi rendszerű első osztályú bajnokságában már volt 0–0 az őszi idényben – az egyetlen kivétel az NB I! A sorozat ráadásul nemcsak a 2013–2014-es szezonban tart, hanem áthúzódik a 2012–2013-asból, melynek utolsó hat fordulójában szintén minden mérkőzésen született gól. A legutóbbi élvonalbeli 0–0 a 2012–2013-as kiírás 24. fordulójára, 165 mérkőzéssel ezelőttre datálódik, akkor a Bp. Honvéd és a Kecskeméti TE zárt gól nélkül.

LABDARÚGÓ NB I, 15. FORDULÓ – PROGRAM
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
November 22., péntek
19.00
Puskás Akadémia–KTE-Phoenix Mecano (Tv: Duna)Solymosi Péter
November 23., szombat
14.00
Budapest Honvéd–DVSC-Teva (Tv: M1)
Kassai Viktor
16.00
Haladás–PMFC (Tv: Sport 1)
Erdős József
16.00
Kaposvár–MTK
Andó-Szabó Sándor
18.00
Újpest–Lombard Pápa (Tv: Sport 1)
Becséri Dániel
20.00
Mezőkövesd–Győri ETO (Tv: Sport 1)
Iványi Zoltán
November 24., vasárnap
16.30
DVTK–Videoton (Tv: M1)
Vad II István
18.30
MVM Paks–FTC (Tv: Sport 2)
Bognár Tamás
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik