A besárgult Kabát elkerülte a párharcot az új edzővel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.25. 16:13
A hétközi BL- és El-csaták, illetve a világbajnoki pótselejtező sorsolása – mi, magyarok, sajnos egyikben sem voltunk csapatként érdekeltek – után ismét itt az NB I hétvégi fordulója, és szokásunkhoz híven ezúttal is jelentkezünk az aktuális forduló előtti statisztikai összeállításunkkal. Érdekességek a 12. forduló elé.

MTK BUDAPEST–ÚJPEST FC MTK BUDAPEST–ÚJPEST FC

♦ Kezd kiegyenesedni az MTK, a sorozatban elszenvedett öt vereség után már eredményesebb szakaszt nyitott Garami József együttese. Előző négy bajnokijából csupán egyet veszített el (a DVSC ellenit), kettőt megnyert: legyőzte a Paksot és a Lombard Pápát. Emellett a KTE-vel ikszelt.

♦ Pályaválasztóként két bajnoki óta veretlen az MTK, ami azért megemlítendő, mert előtte egymás után három hazai meccsét elvesztette.

Kabát Péter és Nebojsa Vignjevics kis híján 
játékosként is találkozott a pályán (Fotó: Czerkl Gábor)
Kabát Péter és Nebojsa Vignjevics kis híján játékosként is találkozott a pályán (Fotó: Czerkl Gábor)

♦ Az MTK ebben a szezonban odahaza először játszik fővárosi csapattal. Az előző kiírásban otthon valamennyi budapesti riválisát legyőzte, az Újpestet 2–1-re, a Ferencvárost 4–2-re, a Honvédot 1–0-ra verte meg a Hidegkuti Nándor Stadionban.

♦ Az Újpest ebben a szezonban csak az idei két újoncot, a Puskás AFC-t és a Mezőkövesdet tudta legyőzni. A lila-fehérek szurkolói abban bíznak, hogy egy évet „visszaugrik az időben”csapatuk, és a tavalyi újoncot, az MTK-t is sikerül megverni…

♦ Hat forduló óta nyeretlen az Újpest, egy bajnoki szezonon belül legutóbb 2011 őszén fordult elő, hogy egymás után ilyen sok meccsen képtelen volt győzni. Akkor egyébként – az idény legelején – hetes nyeretlen szériát épített. 2012 májusa és augusztusa között is volt egymást követő hét nyeretlen bajnokija, de az két különböző szezonban jött össze: a 2011–2012-es kiírás utolsó négy és a következő idény első három fordulójában.

♦ Előző három idegenbeli mérkőzésüket elvesztették a lila-fehérek, előtte ikszeltek Kaposváron, vendégként tehát sorozatban négy találkozón nyeretlenek.

♦ Az Újpest jelenlegi keretéből egyedül Kabát Péter játszott az NB I-ben 2001 tavaszán, amikor a lilák újonnan kinevezett vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics Magyarországon, a Lombard FC Tatabányában légióskodott. Kabát akkor a Vasasban futballozott, és abban a szezonban lett 24 találattal gólkirály. A tavaszi idényben mindössze egy mérkőzést hagyott ki, pont a Tatabánya ellen nem léphetett pályára –mert begyűjtötte a harmadik sárga lapját –, így 2001. május 5-én nem találkozott a pályán Vignjeviccsel, aki végigjátszotta a Lombard FC Tatabánya–Vasas (1–4) mérkőzést.

DEBRECEN–LOMBARD PÁPA

♦ A győri 3–0-s zakó óta öt tétmérkőzésen maradt veretlen a DVSC: három bajnokin és két Ligakupa-találkozón nem talált legyőzőre.

♦ A Győr–Debrecen (3–0) meccs volt az egyetlen ebben a szezonban, amelyen a Loki nem szerzett gólt, a másik tíz bajnokiján mindig betalált az ellenfél kapujába.

♦ Pályaválasztóként nagyon jó a Debrecen mérlege, hét hazai meccséből hatot megnyert, csak a Paksot nem tudta megverni (2–2). A Videoton után a Loki szerezte a legtöbb pontot házigazdaként.

♦ Március 31. óta az Oláh Gábor utcai stadionban mindegyik bajnokiján (sorozatban 11 meccsen) szerzett gólt a DVSC, legutóbb az Újpest úszta meg kapott gól nélkül a debreceni túrát.

♦ A szezont jól kezdő Lombard Pápa mélynek tűnő gödörbe került, utóbbi három bajnoki mérkőzését elvesztette, előző hét NB I-es találkozója közül mindössze egyet nyert meg (a PMFC ellenit), a másik hatot elbukta.

♦ Vendégként ebben az idényben még nem játszott döntetlent a Lombard: háromszor győzött, kétszer kikapott.

♦ A pápaiak valamennyi idegenbeli bajnokijukon szereztek legalább egy gólt.

♦ A két csapat 13-adszor találkozik egymással az élvonalban, az eddigi mérleg: 7 DVSC-győzelem, 4 döntetlen, 1 Lombard Pápa-siker. A pápaiak éppen a legutóbbi összecsapásukon (április 10-én, 1–0) szerezték meg első győzelmüket a párharcban.

♦ Debrecenben eddig hatszor mérkőztek meg egymással, ötször a Loki győzött, egyszer ikszeltek.

PÉCSI MFC–KAPOSVÁR

♦ Négy forduló óta nyeretlen a Pécsi MFC, háromszor kikapott, Újpesten 1–1-et játszott.

♦ A pécsiek a 2013–2014-es szezonban valamennyi mérkőzésükön szereztek gólt, ám csak háromszor sikerült nyerniük. Ugyanis a védelmük is igen gólképes, csupán az MTK ellen 1–0-ra megnyert találkozón nem kapott gólt az együttes.

♦ Pályaválasztóként kevesebb pontot (4) szerzett a PMFC, mint vendégként (7). Otthon csak a DVSC-t tudta legyőzni, a Győri ETO-val ikszelt – az előző két szezon bajnoka ellen tehát nem veszített –, másik három hazai meccsén kikapott. Negatív minisorozatot épített, hiszen előző két otthoni fellépésén vereséget szenvedett.

♦ Amíg a PMFC négy, addig a Kaposvár csak három forduló óta nyeretlen: előbb kikapott a DVTK-tól és a Haladástól, majd ikszelt a Ferencvárossal.

♦ A Pécshez hasonlóan a Kaposvár is idegenben eredményesebb, mint otthon: a Rákóczi vendégként legalább már nyert egy meccset (Mezőkövesden győzött), míg otthon csak két döntetlenre futotta erejéből. A kaposváriak ettől függetlenül nem lehetnek büszkék idegenbeli mérlegükre, hiszen a mezőkövesdi siker mellett ötször kikaptak.

♦ Továbbra is a Kaposvár szerezte a legkevesebb és kapta a legtöbb gólt az NB I mostani kiírásában.

♦ A két csapat nemrég a Ligakupában találkozott egymással, méghozzá egy hét alatt kétszer: Pécsen a PMFC győzött 2–0-ra, Kaposváron a Rákóczi nyert 2–1-re.

♦ Az előző pécsi bajnokijukat (április 9-én) a vendég kaposváriak nyerték meg 2–0-ra Waltner Róbert és Bojan Pavlovics góljával. A PMFC odahaza, bajnoki meccsen legutóbb 2005-ben tudta legyőzni a Rákóczit (2–1).

FERENCVÁROS–MEZŐKÖVESD

Véber György a Fradi ellen vezeti 
harcba csapatát a hétvégén (Fotó: Havran Zoltán, archív)
Véber György a Fradi ellen vezeti harcba csapatát a hétvégén (Fotó: Havran Zoltán, archív)
♦ Négy tétmérkőzés óta nyeretlen a Ferencváros, de úgy is nézhetjük, hogy véget ért a Fradi vereségsorozata, hiszen egymást követő három zakó után Kaposváron pontot szereztek a zöld-fehérek.

♦ A négyes nyeretlen szériában a győri Ligakupa-mérkőzés (4–1-es vereség) is szerepel. A bajnokikat nézve három forduló óta nem tud győzni a Fradi, legutóbb az Újpestet sikerült megvernie. Ezúttal éppen egy olyan csapattal találkozik, amelynek szakmai stábjában és játékoskeretében is korábbi újpesti labdarúgókat találunk.

♦ Pályaválasztóként még nem játszott döntetlent a Ferencváros: háromszor győzött, kétszer kikapott.

♦ A Mezőkövesd formája még rosszabb, mint a Fradié. A borsodiak négy forduló óta nyeretlenek, előző két bajnokijukat elvesztették.

♦ A Mezőkövesd – a másik újonchoz, a Puskás AFC-hez hasonlóan – a felcserélt pályaválasztói jogok miatt jóval többször játszott idegenben (7), mint otthon (4). Kecskeméten és Kispesten győzött, Pakson ikszelt, a másik négy idegenbeli fellépésén kikapott.

♦ A Mezőkövesd az ősszel letudja mind a négy fővárosi látogatását. Három budapesti meccsét már le is játszotta, az MTK és az Újpest otthonában kikapott, a Honvéd vendégeként győzött.

♦ Bár a Mezőkövesd abszolút újonc az NB I-ben, a Ferencváros ellen már játszott bajnoki mérkőzést. A 2007–2008-as szezonban az NB II Keleti csoportjában szerepelt mind a két együttes, és a Ferencváros az őszi, Üllői úti találkozón és a tavaszi, idegenbeli mérkőzésen is 3–0-ra legyőzte a kövesdieket. A két csapat a Puskás Ferenc Stadionban először találkozik egymással.

A Fradi megszakíthatja rossz sorozatát

KECSKEMÉT–PAKSI FC

♦ A bajnokságot két győzelemmel kezdő KTE az előző kilenc fordulóban mindössze egy meccset nyert meg (ETO, 1–0), háromszor ikszelt, ötször kikapott. Jelenleg kétmeccses nyeretlen miniszériája van.

♦ Utóbbi öt hazai bajnokijából csupán egyet sikerült behúznia a KTE-nek, miközben három, nagy különbségű vereségbe is beleszaladt. A Mezőkövesdtől 6–2-re, a Pécstől 5–2-re, a Debrecentől 3–0-ra kapott ki odahaza.

♦ A múlt héten is leírtuk, de most is aktuális: pályaválasztóként a Kecskemét kapta a legtöbb gólt, 16-ot.

♦ A BL-forduló „árnyékában”, a hét közepén a KTE lejátszotta Magyar Kupa-mérkőzését, és 0–0 után tizenegyesekkel legyőzte a Puskás AFC-t, így elsőként jutott a legjobb tizenhat közé.

♦ A paksiak is remekül kezdték a szezont, hiszen első három bajnokijukon győztek, ám – a KTE-hez hasonlóan – a jó rajt óta csupán egy bajnokit tudtak megnyerni.

♦ Négy forduló óta nyeretlen a Paksi FC, legutóbb az előző kiírás tavaszi szezonjában volt ilyen hosszú negatív szériája, akkor egymás után öt mérkőzést veszített el.

♦ Szezonbeli első idegenbeli meccsét – Újpesten, az utolsó percben, tizenegyesből szerzett góllal – megnyerte a Paks, azóta viszont nem sok babér termett számára vendégként: háromszor kikapott, majd Debrecenben ikszelt (2–2).

♦ A két csapat 2008 óta találkozik egymással az NB I-ben, eddig tíz élvonalbeli mérkőzést játszottak egymás ellen. A KTE egészen idén május 31-ig képtelen volt bajnokin legyőzni a Paksot, ekkor aztán sikerült idegenben 1–0-ra nyernie (Bertus Lajos góljával). Az NB I-es mérleg: egy KTE-győzelem, három döntetlen, hat paksi siker.

♦ Kecskeméten hatodszor találkoznak élvonalbeli bajnoki mérkőzésen, és a KTE még nyeretlen a Paksi FC ellen: kétszer döntetlent játszottak, háromszor a paksiak nyertek.

♦ Hogy a párharccal kapcsolatban jó hírt is mondjunk a kecskemétieknek: az előző kiírásban egyik mérkőzésen sem kaptak ki a Pakstól. Odahaza 1–1-et játszottak, idegenben – a már említett első sikerként – 1–0-ra győztek.

♦ Horváth Ferenc, a Paks vezetőedzője félig-meddig hazatér Kecskemétre, hiszen az előző szezonban még a KTE-t irányította.

HALADÁS–DIÓSGYŐR

♦ Jó passzban lévő csapatok találkoznak egymással Szombathelyen, a Haladás sorozatban négy tétmérkőzését nyerte meg, míg a DVTK egymás után hét bajnokiján győzött, ráadásul úgy, hogy gólt sem kapott.

♦ A Haladásnak is lehetne egy hasonlóan szép hosszú sorozata, ha nem kap ki szeptember végén Kispesten. Így csak azt írhatjuk, hogy utóbbi két bajnokiját megnyerte, illetve előző tíz NB I-es meccséből csupán egyet vesztett el.

♦ Pályaválasztóként viszont csupa jót tudunk írni a Haladásról, hiszen a szombathelyiek otthon még veretlenek: hazai pályán két iksszel kezdtek, majd sorozatban három bajnokijukat is megnyerték. A sor: Lombard Pápa 3–2, Puskás AFC 2–1, Kaposvár 4–1.

♦ Szinte szó szerint ugyanazt leírhatjuk, mint a múlt héten, csak egy számot kell változtatnunk: a bajnokságban eddig 18 gólt ért el a Haladás, ennek pontosan a felét Radó András szerezte. A támadó a múlt héten, a Mezőkövesd ellen is betalált, sorozatban negyedik bajnokiján volt eredményes.

♦ A DVTK nyolc forduló óta veretlen, sorozatban hetedik bajnoki mérkőzését nyerte meg. A héten a diósgyőriek nagyszerű szériájával külön is foglalkoztunk, a cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

♦ A Diósgyőr kapott gól nélküli sorozata a múlt héten tovább gyarapodott, a szombathelyi meccs megkezdése előtt immár 646 perce tart. NB I-es meccsen legutóbb a kecskeméti Rajczi Péternek sikerült betalálnia a DVTK kapujába, a Diósgyőr–KTE találkozó 74. percében.

♦ Vendégként sorozatban négy mérkőzést nyert meg a Diósgyőr, legutóbb augusztus 11-én, a Debrecen otthonában kapott ki (4–0-ra).

♦ A két csapat előző két összecsapása döntetlent hozott (0–0 Szombathelyen, 1–1 Diósgyőrben), a diósgyőriek legutóbb 1998 májusában tudtak győzni a vasi megyeszékhelyen, akkor a hazaiaktól Varga Krisztián, a vendégektől Domokos Béla és Relu Vasile Buliga volt eredményes, így nyert 2–1-re a Diósgyőr.

VIDEOTON–BUDAPEST HONVÉD

♦ Továbbra is menetel a Videoton az NB I-ben. A fehérvári együttes megnyerte előző négy bajnokiját, legutóbb szeptember 15-én (Debrecenben) szenvedett vereséget.

♦ Pályaválasztóként a Videoton a legeredményesebb csapat az NB I mostani szezonjában, José Gomes együttese mind a hét hazai bajnoki meccsét megnyerte.

♦ Ha nem is ér a DVTK sorozatának nyomába, de azért a Vidi szériája sem rossz: előző négy otthoni bajnokiján nem kapott gólt, így hazai pályán összességében 360 perce érintetlen a fehérváriak kapuja.

♦ A borsodiak elleni két zakó (a Mezőkövesdtől és a DVTK-tól is 2–0-ra kikapott a Honvéd) után magára talált a kispesti együttes, és egymás után három bajnokiját megnyerte, így jelenleg hármas győzelmi sorozatban van. A Haladást, a Ferencvárost és a PMFC-t győzte le az utóbbi hetekben.

♦ Amíg hazai pályán még nem ikszelt a Honvéd, addig idegenben kétszer is döntetlent játszott. Emellett kétszer (Kaposváron és az FTC vendégeként) győzött, és szintén kétszer (Kecskeméten és Diósgyőrben) kikapott.

♦ A két csapat előző meccsét a Videoton nyerte meg, a fehérváriak a Bozsik József Stadionban győztek 4–0-ra. Legutóbbi székesfehérvári összecsapásukon viszont a Honvéd nyert 1–0-ra.

GYŐRI ETO FC–PUSKÁS AFC

♦ Kezd bajnoki címvédőhöz méltó eredménysort hozni az ETO, a győri együttes előző hat NB I-es meccséből ötöt megnyert, csak Kecskeméten kapott ki.

♦ Az első öt fordulóban négyszer ikszelő Győr augusztus 25. óta nem játszott döntetlent.

♦ Előző három hazai mérkőzését megnyerte Pintér Attila együttese, így otthoni mérlegét 3–2–1-re javította.

♦ Hazai pályán folyamatosan „emeli a tétet”a győri csapat, ha az utóbbi négy otthoni meccsét nézzük, mindig egyel több gólt szerzett, mint előtte. A Videoton ellen egyet (1–1), a Paks ellen kettőt (2–0), a DVSC ellen hármat (3–0), a Lombard Pápa ellen négyet (4–1). Vajon folytatódik ez a sorozat?

♦ Szívesen látott csapat a Puskás Akadémia FC, amelyet eddig öt vendéglátója is legyőzött. A PAFC csak Pápáról tudott egy és Pécsről három ponttal távozni.

♦ Továbbra sem nevezhető döntetlenspecialistának a Puskás AFC, hiszen előző tíz bajnokiján nem ikszelt.

♦ Mivel a Puskás AFC abszolút újonc az élvonalban, a két csapat először játszik egymás ellen NB I-es meccset. Tavaly a felcsútiak az NB II Nyugati csoportjában kétszer mérkőztek meg a győri tartalékcsapattal, és mind a kétszer (Győrben 1–0-ra, Felcsúton 2–0-ra) legyőzték az ETO II-t.

LABDARÚGÓ NB I, 12. FORDULÓ – PROGRAM
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Október 25., péntek
19.00 MTK Budapest–Újpest FC (Tv: Sport1) Andó-Szabó Sándor
Október 26., szombat
14.00 Debreceni VSC-Teva–Lombard Pápa (Tv: M1) Szabó Zsolt
16.00 Pécsi MFC–Kaposvári Rákóczi FC Vad II István
16.00 Ferencváros–Mezőkövesd (Tv: Sport1) Solymosi Péter
18.00
Kecskeméti TE-Phoenix Mecano–MVM Paks (Tv: Sport1) Németh Ádám
20.00
Szombathelyi Haladás–Diósgyőri VTK (Tv: Sport1)
Farkas Ádám
Október 27., vasárnap
16.30 Videoton FC–Budapest Honvéd (Tv: M1) Bognár Tamás
18.30
Győri ETO FC–Puskás Akadémia FC(Tv: Sport2)
Kassai Viktor
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Videoton FC 11 9 1 1 26– 6 +20 28
2. Diósgyőri VTK 11 7 3 1 20– 8 +12 24
3. Debreceni VSC-Teva 11 7 2 2 26–11 +15 23
4. Ferencváros 11 6 1 4 16–15 +1 19
5. Győri ETO 11 5 4 2 19–11 +8 19
6. Haladás 11 5 4 2 18–13 +5 19
7. Budapest Honvéd 11 5 2 4 17–13 +4 17
8. MVM Paks 11 4 3 4 15–17 –2 15
9. Lombard Pápa FC 11 4 1 6 12–16 –4 13
10. Kecskeméti TE 11 3 3 5 14–22 –8 12
11. MTK Budapest 11 3 2 6 12–13 –1 11
12. Pécsi MFC 11 3 2 6 16–22 –6 11
13. Puskás Akadémia FC 11 3 1 7 11–22 –11 10
14. Mezőkövesd 11 3 1 7 14–26 –12 10
15. Újpest FC 11 2 4 5 16–19 –3 10
16. Kaposvári Rákóczi 11 1 2 8 9–27 –18 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik