Futács érkezése vagy Rudolf távozása lendített a DVTK-n?

PÓR KÁROLY, T. SZABÓ GÁBORPÓR KÁROLY, T. SZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.10.22. 15:01
A DVTK nagy menetelése a labdarúgó NB I-ben – nyolc veretlen bajnoki, hét egymást követő győzelem, a tabellán a 13.-ról a második helyre jött fel a csapat – megérett arra, hogy mind történeti, mind szakmai szempontból megvizsgáljuk. Melyek voltak a klub történetének legemlékezetesebb menetelései? Minek köszönhető a rossz kezdést követő talpra állás? Rudolf Gergely távozása vagy Futács Márkó érkezése lendített a csapaton?

Futács Márkót (fehérben) nem könnyű feltartóztatni az NB I-ben (Fotó: NS-archív)
Futács Márkót (fehérben) nem könnyű feltartóztatni az NB I-ben (Fotó: NS-archív)
Futács Márkót (fehérben) nem könnyű feltartóztatni az NB I-ben (Fotó: NS-archív)
Futács Márkót (fehérben) nem könnyű feltartóztatni az NB I-ben (Fotó: NS-archív)
Futács Márkót (fehérben) nem könnyű feltartóztatni az NB I-ben (Fotó: NS-archív)


14 MECCSES GYŐZELMI SOROZATA IS VOLT MÁR A DVTK-NAK, IGAZ, NEM AZ NB I-BEN – TÖRTÉNELMI HÁTTÉR

Nyolc forduló óta veretlen, sorozatban hetedik bajnoki mérkőzését nyerte meg a DVTK – utóbbihoz hasonló győzelmi szériára emberemlékezet óta nem volt példa a diósgyőri együttesnél.

Vagy mégis?

SZAVAZÁS

Tovább folytatódik-e a Diósgyőr hét meccs óta tartó, kapott gól nélküli sorozata a Haladás ellen is?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

2010 novembere és 2011 májusa között egymás után 14 bajnoki meccset nyertek meg a piros-fehérek! Ám ha jobban átgondoljuk, hogy a 2010–2011-es szezonról van szó és felsoroljuk az ellenfeleket az eredményekkel együtt (Cegléd 2–0, Orosháza 5–0, REAC 3–0, Békéscsaba 3–0, Újpest FC B 3–1, Vecsés 1–0, Bőcs 1–0, DVSC-DEAC 2–0, Nyíregyháza 3–2, Makó 5–0, Vác 2–0, MTK II 1–0, Kazincbarcika 1–0, Hajdúböszörmény 4–0), akkor beugrik, hogy ezt a parádés sikersorozatot az NB II-ben érte el a Diósgyőr, nem az élvonalban. A tizennégyes győzelmi széria két záró pontja egyébként a Mezőkövesd elleni otthoni 1–3, és a kövesdi 1–0-s vereség volt – a borsodi riválisnak a két zakóért éppen ebben a kiírásban vágott vissza a DVTK egy 5–0-s kiütéssel...

5. FORDULÓ – LOMBARD PÁPA–DIÓSGYŐR 0–1

(Forrás: MLSZ Tv)

Az NB I-be való 2011-es visszajutás óta – egészen mostanáig – még három bajnokit sem sikerült egymás után megnyernie a diósgyőri együttesnek (nemhogy hetet...), az előző kiírásban volt egy öt döntetlenből és két győzelemből felépített hétmeccses veretlen sorozata – ezt szárnyalta túl most azzal, hogy immár nyolc forduló óta őrzi veretlenségét.

Az időben visszafelé haladva a 2008–2009-es szezon közepén (Sisa Tiborral és a télen őt váltó Gálhidi Györggyel), aztán 2006 novemberében-decemberében (Csank Jánossal), valamint 2005 őszén találunk az átlagosnál hosszabb, négy győzelemből álló diósgyőri sikerszériát, utóbbi egy, a mostanival megegyező hosszúságú, azaz nyolcas veretlen sorozathoz kapcsolódik. Ez a Sopron elleni 1–1-gyel indult – még Zoran Kuntics ült megbízott vezetőedzőként a kispadon –, majd Pajkos János irányításával a Ferencváros otthonában elért 1–1-gyel, a Honvéd elleni 1–0-s, a pápai 3–1-es, a ZTE elleni 3–0-s, a kaposvári 3–1-es győzelemmel, az MTK elleni 0–0-lal és a Győrben elért 2–1-es sikerrel folytatódott. Nyolc meccsen nem talált tehát legyőzőre a DVTK, pechjére beköszöntött a téli szünet, ami kifejezetten rosszul jött a csapatnak (no meg az, hogy a téli átigazolási szezonban távozott a gárda két leggólerősebb támadója, Horváth Ferenc és Tisza Tibor), hiszen a tavaszi rajton 3–2-re kikapott Újpesten, majd még egymást követő öt bajnokin nem volt képes nyerni...

Elek Ákos: A letámadás a csatároknál kezdődik

6. FORDULÓ – DIÓSGYŐR–ÚJPEST 2–0

(Forrás: MLSZ Tv)

Még egy kicsit visszafelé haladva a múltba, 1998 őszén volt egy hetes veretlen szériája a Diósgyőrnek, ekkor Tornyi Barnabás irányításával az őszi szezont a harmadik helyen zárta a csapat. Ha pedig hosszú élvonalbeli győzelmi sorozatot szeretnénk találni, egészen 1978-ig kell visszakeresni az eredmények között.

Az 1978–1979-es bajnokságot igen rosszul kezdte a DVTK, az 5. forduló után egy győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel az utolsó előtti, 17. helyen tanyázott. Viszont letudott jó néhány erős csapatot (Vasas, MTK-VM, Tatabánya, Újpesti Dózsa, Bp. Honvéd), és a sorsolás úgy hozta, hogy ezután többnyire verhető ellenfelek kerültek az útjába. És ekkor kezdődött a DVTK remek szériája: egymást követő nyolc bajnoki mérkőzésen maradt veretlen, közben sorozatban hat meccset nyert meg. A nyolcas veretlenség állomásai: Székesfehérvári MÁV Előre (o) 1–0, Videoton (i) 0–0, SBTC (o) 1–0, Vasas Izzó (i) 3–1, Haladás (o) 6–1, Dunaújváros (i) 2–1, Csepel (o) 2–0, Ferencváros (o) 1–0.

A Fradit már 25 000 néző előtt győzte le a Szabó L. – Szántó, Salamon, Teodoru B., Kutasi – Oláh, Tatár, Kerekes (Váradi O.) – Szalai, Grolmusz (Tokár), Magyar B. összetételű diósgyőri együttes, amely feljött a 4. helyre, csak egy ponttal volt lemaradva a listavezető Bp. Honvédtól, és ugyanannyi pontja volt, mint a második Újpesti Dózsának és a harmadik Ferencvárosnak A szép sorozatot a Békéscsabán elszenvedett 5–0-s vereség zárta le, a meccs érdekessége, hogy a csabaiak játékosa, Vágási Sándor egymaga szerezte a lila-fehérek mind az öt találatát (10-es osztályzatot kapott a Népsporttól).

7. FORDULÓ – PUSKÁS AKADÉMIA–DIÓSGYŐR 0–2

(Forrás: MLSZ Tv)

Ha az egymást követő győzelmek számát tekintve nem is tudott ismételni, de a veretlenségi sorozatot nézve még egy lapáttal rátett a DVTK 1979 tavaszán, hiszen kilenc bajnokin keresztül nem kapott ki (ZTE 4–0, Pécsi MSC 0–0, Békéscsaba 5–0, FTC 1–1, Csepel 2–0, Dunaújváros 2–0, Haladás 5–1, Vasas Izzó 3–0, SBTC 1–1). A Szabó Géza irányította együttes aztán a bajnokság végén a harmadik helyen zárt, az élvonalban mindmáig ez a legjobb bajnoki szereplése a DVTK-nak.

Az akkori legendás csapat győzelmi sorozatát (hat meccs) már megdöntötte a mostani együttes. A veretlen szériát (kilenc mérkőzés) ezen a héten állíthatja be, ha nem kap ki Szombathelyen. Akad azonban még valami: a DVTK az 1978–1979-es szezonban nehezen felülmúlható rekordot állított fel pályaválasztóként: 17 otthoni meccséből 15-öt megnyert (egyszer ikszelt, egyszer kikapott), és a 17 találkozón összesen négy gólt kapott!

A mostani gárda az eddigi öt hazai meccséből hármat megnyert, kettőt döntetlenre adott, s összesen három gólt szedett be. Ha meg szeretné dönteni ezt a rekordot is, akkor a hátralévő tíz hazai mérkőzésén már nem kaphat gólt...

FUTÁCS-FAKTOR – A SZEZON KÖZBEN ÉRKEZŐ CSATÁR SOKKAL HATÉKONYABB A TÁVOZÓ RUDOLFNÁL

Ha szakmai szempontból nézünk a DVTK nagy sorozata mögé – amely Európában jelenleg az orosz Zenittel holtversenyben második az olasz AS Roma nyolcmeccses győzelmi szériája mögött –, akkor azt kell látnunk, hogy a nagy sorozat erősen kötődik Futács Márkó érkezéséhez.

8. FORDULÓ – DIÓSGYŐR–BP. HONVÉD 2–0

(Forrás: MLSZ Tv)

Az angol másodosztályból kölcsönbe hazatérő csatár a 7. fordulóban lépett először pályára a Diósgyőr színeiben. Azóta 13 gólt szerzett a DVTK, ebből a csatár hármat jegyzett, négyet pedig előkészített, vagyis a gólok több mint felében fontos szerepet vállalt. Érkezése alapjaiban változtatta meg a diósgyőri támadójátékot.

Ő már nem ugyanaz a Futács Márkó, akit a 2009-es U20-as világbajnokságon láthattunk. Az akkor még meglehetősen vézna, a kapu előtt sokszor határozatlan, könnyen elnyomható támadó mára egy erőtől duzzadó, a játék szervezésében is aktív, magabiztos centerré érett.

Futács a játéklehetőségért döntött a DVTK mellett

Az MLSZ honlapján megtalálható statisztikai mutatói, InStat-számai alapján kiderül, hogy Futács az öt meccsén 57 párharcot nyert meg (ez az összes párharcának a 44.2 százaléka), meccsenként átlagban 11-et. Volt 77 pontos passza (az átadásai 75.4 százaléka volt pontos), meccsenként 15. Összesen 21-szer lőtt kapura, ebből tízszer találta el a kaput, három próbálkozásából született gól, 14 alkalommal pedig szabadrúgást harcolt ki csapatának (mérkőzésenként 2.8-at).

Futács adatait elsősorban Rudolf Gergelyével kell összehasonlítanunk. Igaz, hogy a két játékos posztja nem teljesen egyezik, de anno Rudolfot is azért szerződtette a DVTK, amiért most Futácsot, vagyis, hogy a diósgyőri támadósor vezére legyen. A korábbi válogatott játékosnak szűk egy év alatt ez nem sikerült, augusztusban távozott, Győrbe szerződött.

9. FORDULÓ – KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–DIÓSGYŐR 0–2

(Forrás: MLSZ Tv)

Rudolf három meccsen, 270 percet játszott az NB I-ben ebben a szezonban a DVTK-ban, sem gól, sem gólpassz nem fűződött a nevéhez. A három találkozón összesen hat lövése volt, de csak egyszer talált kaput. Volt 84 pontos passza (ez 79 százalékos pontosságnak felelt meg), meccsenként 28. Megnyert 27 párharcot (42 százalékban nyerte a párharcait), meccsenként kilencet, kiharcolt nyolc szabadrúgást (mérkőzésenként 2.6-ot). Rudolf ugyan kevesebbet játszott a DVTK-ban, mint Futács, de az előző szezonban sem produkált ennél sokkal jobb számokat, és egyébként a Győri ETO-ban azóta lejátszott két meccsén is hasonló mutatókat tudott felmutatni, igaz, az MTK ellen szerzett egy gólt.

SZAVAZÁS

Ön szerint elsősorban minek köszönhető a DVTK feltámadása?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A számokból két dolog egyértelműen kiolvasható. Az egyik, hogy Futács más szerepkörben játszik, mint Rudolf, kevesebbet passzol meccsenként, de sokkal többet lő, vagyis a támadások befejezéséből nagyobb rész hárul rá, mint „elődjére". Ugyanakkor az is látszik, hogy Futács sokkal hatékonyabban végzi a dolgát. Nagyobb százalékban nyeri meg a párharcait, a kevesebb passza, és az inkább befejező szerepköre ellenére volt már négy gólt érő átadása, és persze a három gólja is alapvetően meghatározza eddigi teljesítményét.

Győzelmi széria - a támadófociban rejlik a DVTK sikere

Ki kell emelni, hogy érkezésével sokat erősödött a DVTK fejjátéka, két gólpasszt is fejjel jegyzett, és az egyik találata is fejes gól volt. Futács személyében olyan csatára van a Diósgyőrnek, akire érdemes feljátszani a labdákat, mert a támadóharmadban megnyert párharcaiból képes állandó veszélyt teremteni az ellenfél kapuja előtt, akár úgy, hogy saját maga kerül helyzetbe, akár úgy, hogy a társait szolgálja ki a megnyert egy egy elleni csata után. Ez utóbbira láthattunk példát szombaton a Paks ellen is, amikor két ízben is megnyert párharc után szolgálta ki előbb Elek Ákost (két védővel a nyakán fejelte le a labdát Eleknek), majd pedig Barczi Dávidot. A második annak is a bizonyítéka, hogy Futács mélységben is hasznosan tud futballozni, nemcsak közvetlenül a kapu előtt.

ÖSSZEÁLLT A VÉDELEM, BIZONYÍTANAK A MÁSHOL LEÍRTAK, JÓ SORSOLÁS

Ugyanakkor hangsúlyozni szeretnénk: a diósgyőri sikersorozat természetesen nem csak Futács Márkó érdeme. A jó szereplésnek több összetevője is van, a legmeghatározóbb az, hogy Tomiszlav Szivicsnek sikerült összeraknia a még szezon közben is folyamatosan alakuló keretet. Az idényben motiválatlannak tűnő korábbi alapemberek – mint például L'Imam Seydi vagy Rudolf Gergely – előbb kikerültek a keretből, majd távoztak is, és sikerült olyan játékosokat beépíteni a helyükre, akik máshol kegyvesztettnek számítottak, de Diósgyőrben élni akarnak a megelőlegezett bizalommal.

Ebbe a sorba tartozik Nikház Márk, aki az MTK-ban Kanta József mögött évekig csak kiegészítő embernek számított, de Szivicsnél alapember, a középpálya több posztján bizonyított már, képes irányítani a csapatot. Három góllal és egy gólpasszal vette ki a részét a DVTK nagy meneteléséből. Szivics kezei alatt másodvirágzását éli az Újpesten korábban nagy tehetségnek tartott, de később visszaeső és mellőzötté váló Barczi Dávid is. A szélső két gólt és három gólpasszt jegyzett, legutóbb a Paks ellen mintaszerű elfutással jelezte, érdemes keresni őt kiugratásokkal, mert képes gólhelyzetbe kerülni. Ha formáját állandósítani tudja, akkor hosszú távon betöltheti a bal szélen azt az űrt, amit a visszavonuló José Luque hagyott maga után (ennek ellenére a spanyolt alighanem még a mostani DVTK-ban is szívesen látnák a szurkolók).

10. FORDULÓ – DIÓSGYŐR–MEZŐKÖVESD 5–0

(Forrás: MLSZ Tv)

Ugyanakkor említhetjük a horvát kapust, Ivan Radost is, akit tavasszal még kölcsönadott a klub, sokáig úgy tűnt, hogy távozik, aztán az ötödik fordulóban bizalmat szavazott neki Szivics, amit hat, kapott gól nélküli meccsel hálált meg (azóta megsérült, Pakson nem játszott, és még többhetes kihagyás vár rá).

A kapuskérdés elvezet minket egy másik fontos ponthoz, a védelem összetételéhez. Az első három fordulóban hét gólt kapott a Diósgyőr, azóta viszont összesen csak egyet (a 4. fordulóban Kecskeméten, utána már egyet sem). Érdekes, hogy alapvetően a kapusposzt mellett csak egy pozícióban változtatott Szivics: a nyáron jött Alves helyére visszakerült a védelem tengelyébe Vadász Viktor, aki azóta szétrobbanthatatlan párost alkot Kádár Tamással. Hiába érkezett idő közben erősítésként az egyszeres válogatott Debreceni András is, a volt U-válogatott még nem jutott szóhoz bajnokin a DVTK-ban. A szélső védőknél kisebb-nagyobb változások voltak, de úgy tűnik, a Senad Husic, Vági András, Gohér Gergő, Eperjesi Gábor négyes között megoszthatók a feladatok, és ők négyen (attól függően, mikor ki van éppen jobb formában) meg tudják oldani a szóban forgó két posztot. A védők mellett kiemelnénk a szűrő Mohamadou Abdouramant is, ugyanis a kameruni középpályás az 5. fordulóban, Pápán került vissza a kezdőcsapatba, éppen a hetes győzelmi széria első meccsén. Azóta a posztján az egész magyar mezőnyt tekintve is kimagasló teljesítményt nyújt.

A DVTK NB I-ES SZEREPLÉSE EBBEN A SZEZONBAN
Győri ETO (idegenben) 1–1 (G: Husic)
MTK (otthon) 2–2 (W. Alves, Tisza)
Debrecen (i) 0–4
Kecskemét (o) 1–1 (Barczi)
Lombard Pápa (i) 1–0 (Nagy T. – öngól)
Újpest (o) 2–0 (Kosztics, Kádár)
PAFC (i) 2–0 (Futács, Bacsa)
Honvéd (o) 2–0 (Nikházi, Bacsa)
Kaposvár (i) 2–0 (Nikházi 2)
Mezőkövesd (o) 5–0 (Futács 2, a másodikat 11-esből, Bacsa 2, Batioja)
Paks 2–0 (i) (Elek, Barczi)

A fentiek ellenére azt nem szabad elfelejteni, hogy a nagy menetelés közben, vagyis az 5. és a 11. forduló között a két újonccal (Puskás Akadémia, Mezőkövesd), valamint a szintén a bennmaradásért küzdő Lombard Pápával, Újpesttel, Kaposvárral is találkozott a diósgyőri gárda, miközben a tabellán jelenleg az 1–6. helyen álló csapatok közül egyikkel sem.

Az igazi értékmérő tehát csak most következik: két héten belül a Haladással (idegenben) és a Ferencvárossal (otthon) is megmérkőzik a DVTK, bő egy hónap múlva pedig a jelenlegi listavezető Videoton érkezik Diósgyőrbe. A csapat valós erejét illetően csak ezen találkozók után érdemes mérleget vonni, de az tény, augusztus 11. óta (akkor szenvedett legutóbb vereséget a DVTK) sokat fejlődött, és most jó úton jár Tomiszlav Szivics legénysége.

11. FORDULÓ – MVM PAKS–DIÓSGYŐR 0–2

(Forrás: MLSZ Tv)

LABDARÚGÓ NB I, 12. FORDULÓ – PROGRAM
IdőpontMérkőzés (Tv)
Október 25., péntek
19.00MTK Budapest–Újpest FC (Tv: Sport1)
Október 26., szombat
14.00Debreceni VSC-Teva–Lombard Pápa (Tv: M1)
16.00Pécsi MFC–Kaposvári Rákóczi FC
16.00Ferencváros–Mezőkövesd (Tv: Sport1)
18.00
Kecskeméti TE-Phoenix Mecano–MVM Paks (Tv: Sport1)
20.00
Szombathelyi Haladás–Diósgyőri VTK (Tv: Sport1)
Október 27., vasárnap
16.30Videoton FC–Budapest Honvéd (Tv: M1)
18.30
Győri ETO FC–Puskás Akadémia FC(Tv: Sport2)
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik