Az ETO 2011 óta nem látott rossz szériát kerülne el az aranyvasárnapon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.23. 13:38
null
Az ETO-nak javítania kell, hogy a szurkolók ne forduljanak el a csapattól (Fotó: Korponai Tamás – archív)
„Aranyvasárnappal” zárul a labdarúgó NB I 5. fordulója, hisz a két rangadón – DVSC-Teva–Ferencváros és Győri ETO–Videoton – összesen harminckilenc magyar bajnoki cím gazdái lépnek pályára, nem beszélve arról, hogy mind a négy csapat hajt ebben a szezonban is az elsőségre. Kínos szériától szabadulna az Újpest, Felcsúton az első NB I-es győzelemre várnak. Érdekességek az 5. kör elé.

KECSKEMÉT–HALADÁS

♦ Gólzápor lesz? A Kecskemét legutóbbi hat hazai mérkőzésén mindig legalább négy gól esett. A hat találkozón összesen harmincháromszor (!) rezdültek meg a hálók.

♦ Apró szépséghiba: a legutóbbi három hazai meccséből a Kecskemét kettőt úgy veszített el, hogy legalább öt gólt kapott… A gólátlaggal mondjuk nem volt hiba.

♦ A Haladás meccsein bezzeg kevés gól esik, a legutóbbi kilenc találkozóból hétszer legfeljebb két találatot rögzíthettünk.

♦ A szombathelyiek legutóbbi hét idegenbeli mérkőzésükből ötöt kapott gól nélkül hoztak le – igen stabil a Haladás-védelem. Az öt meccsből négyet meg is nyertek.

♦ A két csapat előző három kecskeméti meccsén veretlen a KTE, a Haladás legutóbb 2010 áprilisában nyert a Széktói Stadionban.

♦ A Haladás legutóbbi 12 bajnokijából csupán kétszer – a Kaposvár és a Videoton otthonában – szenvedett vereséget.

LOMBARD PÁPA–DIÓSGYŐR

♦ A Lombard igen jó szériában menetel, legutóbbi öt bajnokiján veretlen, az előző hármat kapott gól nélkül megnyerte.

♦ Ha a Diósgyőrnek nem lenne elég baja, az idegenbeli nyeretlenség akkor is aggasztó: a DVTK március 1. óta nem nyert vendégként bajnokit, a sorozat nyolc mérkőzést számlál. A DVTK legutóbbi 18 idegenbeli bajnokijából csupán egyet nyert meg.

♦ A DVTK 2013-ban még egyszer sem szerzett egynél több gólt idegenbeli bajnokin.

♦ A két csapat öt legutóbbi pápai meccséből hármat a DVTK nyert meg. A Lombard legutóbb 2009 szeptemberében verte meg hazai bajnokin a diósgyőrieket.

♦ A DVTK összességében öt tétmeccse veretlen a Lombard ellen.

♦ A két csapat legutóbbi négy bajnokijából hármon volt kiállítás – összesen hat. Érdekes, hogy a hat pirosból ötöt a diósgyőriek szedtek be.

MTK BUDAPEST–PÉCSI MFC

♦ A kezdés pillanatában az MTK már 203 perce nem szerzett gólt. A kék-fehérek legutóbbi két bajnokijukat egyaránt nullára vesztették el.

♦ Az előző idényben az MTK egyetlen gól nélküli hazai döntetlenjét a Pécs ellen érte el.

♦ Ez a 88. összecsapás a két csapat között, az örökmérleg az MTK javára billen, 38–33–16.

♦ A Pécs mindössze három bajnokit tudott megnyerni a Hungária körúton (24–16–3), legutóbb 2003-ban nyert az MTK otthonában.

♦ Garami József 12. szezonjában ül az MTK kispadján, no de hol van ez pécsi időszakától: az idős mester 1953 és 1992 között szolgálta játékosként, majd utánpótlás-, ezt követően pedig vezetőedzőként a baranyai csapatot. Igaz, Garami immár több NB I-es szezonban ült az MTK, mint a Pécs kispadján.

♦ A Pécs legutóbbi kilenc idegenbeli bajnokijából egyszer sem játszott döntetlent (három győzelem, hat vereség a mérleg).

♦ Március 30. óta nem volt olyan idegenbeli mérkőzés, amelyen a Pécs ne kapott volna gólt.

PUSKÁS AKADÉMIA–KAPOSVÁR

♦ A héten a játékospiacon alaposan belehúzó abszolút újonc PAFC még mindig nem nyert meccset az NB I-ben, legutóbbi három találkozóját elveszítette.

♦ A felcsútiak még nem tudtak nullára hozni élvonalbeli mérkőzést, „cserébe” legutóbbi három bajnokijukon kilenc gólt szedtek be.

♦ Pocsék szériában van a Kaposvár, amely nem tudott nyerni legutóbbi öt bajnokiján. A Rákóczi május 25-én ünnepelhetett legutóbb sikert.

♦ Ebben a naptári évben csak négy NB I-es mérkőzést nyert meg a Rákóczi, mindet dunántúli csapattal szemben (Pápa, Pécs, Haladás, Paks).

♦ A Kaposvár akkor nyert legutóbb mérkőzést, amikor kapott gól nélkül tudott lehozni egy találkozót. A somogyiak ebben a naptári évben csak egyszer győztek úgy (3–2 a Haladás ellen), hogy gólt kaptak.

ÚJPEST–MEZŐKÖVESD-ZSÓRY

♦ A Mezőkövesd vezetőedzője, Véber György kulcsembere volt az Újpest legutóbbi, 1997–1998-as bajnokcsapatának – talán ő sem hitte volna, hogy 2013-ban visszatérve még mindig elmondhatja ezt magáról… Amióta az Újpest megszerezte története első bajnoki címét (1929–1930), a mostani a leghosszabb várakozás az aranyéremre.

♦ A Mezőkövesd május 1. óta nem játszott tétmérkőzésen döntetlent. Akkor pont az Újpest második csapatával ikszelt (2–2), még NB II-esként.

♦ Az Újpest három bajnoki óta veretlen, kettő óta nyeretlen. Ebből könnyen ki lehet következtetni, hogy a legutóbbi két fordulóban ikszelt…

♦ Irgalmatlanul rossz szériája van az Újpestnek a Szusza Ferenc Stadionban, a lilák április 19. óta nem nyertek bajnokit a Megyeri úton. Azóta a mérleg két döntetlen, négy vereség.

♦ Az Újpest legutóbbi három vidéki vendége (Győri ETO, Haladás, Paks) mind nyerni tudott a Szusza-stadionban.

DVSC–FERENCVÁROS

♦ A két csapat 78. bajnoki mérkőzése következik, ez lesz a 40. meccs Debrecenben. Az összesített mérleg (36–17–24) a Fradinak kedvez, ám a Loki mérlege kiváló pályaválasztóként a zöld-fehérek ellen (20–9–10).

♦ A Ferencváros 2001. november 20. és 2013. május 26. között nem nyert bajnokit Debrecenben, tavasszal egy 3–2-es sikerrel törte meg rossz sorozatát.

♦ A Ferencváros legutóbbi két bajnoki címét (2000–2001, 2003–2004) a DVSC elleni győzelemmel biztosította be.

♦ A Loki legutóbbi három hazai bajnokiját megnyerte, ezeken összesen tizenkét gólt szerzett. Legutóbb pont a Fradi tudott nyerni az Oláh Gábor utcában bajnokit.

♦ Vagy nyernek, vagy kikapnak: hazai bajnokin a Debrecen 2012 áprilisa óta nem játszott döntetlent! A döntetlenmentes széria huszonegy mérkőzést számlál (17 győzelem, 4 vereség).

♦ A Debrecen négyes veretlenségi szériában van, a Ferencváros megnyerte legutóbbi két mérkőzését. A Fradi megszerezte a három pontot három legutóbbi idegenbeli fellépésén, Debrecenben, Pécsen és Győrben nyert.

♦ Bátran bízhatunk abban, hogy legalább egy gól esik a meccsen: mindkét csapatnak csupán egy 0–0-s bajnokija van e naptári évben.

♦ A legutóbbi öt DVSC–FTC bajnoki mérkőzésből négyen láthatott az Oláh Gábor utcai stadion közönsége kiállítást.

PAKS–BP. HONVÉD

♦ A Honvéd nem tudott nyerni legutóbbi három idegenbeli mérkőzésén, igaz, az azelőtti hármat meg mind megnyerte. A Paks megnyerte legutóbbi két hazai fellépését, előtte háromszor veszített otthon.

♦ A 2013-as naptári évben a Honvéd mérte a legsúlyosabb hazai bajnoki vereséget a Paksra (0–3). 2008 februárjáig kell visszalapoznunk ahhoz, hogy egy másik háromgólos hazai Paks-vereséget találjunk az NB I-ben (Paks–ZTE 0–3).

♦ Felváltva nyerik a csapatok a meccseket Pakson: az előző szezonban a Honvéd nyert, azt megelőzően a Paks, majd ismét kispesti siker, és ismét paksi győzelem. Pakson legutóbb 2008-ban ikszelt egymással a két gárda.

♦ Tétmeccsen összesen tizenötödször találkozik a két csapat, 4–5–7 a mérleg paksi szempontból. A bajnoki mérleg 3–5–6.

GYŐRI ETO–VIDEOTON

♦ Patinás párosítás, összességében kilencvenkettedszer, Győrött negyvenhetedszer csap össze a két csapat. Az összesített mérleg 36–26–29 a Győr javára.

♦ A Videoton eddig mindössze hétszer tudott győzni az ETO otthonában.

♦ Ha a Vidi betalál, az első gólja lesz az ötvenedik, amelyet a Győr vendégeként szerez az NB I-ben.

♦ A két csapat birtokolja a fővároson kívülre került bajnoki címek harmadát (4 ETO, 1 Videoton, az összesen 15 vidéki elsőségből).

♦ Négy meccse nyeretlen a bajnoki címvédő ETO, az egész előző szezonban csupán egyetlen ilyen sorozata volt: az is négy meccset számlált, 2013 áprilisában. Ötös bajnoki nyeretlenségre 2011 tavasza óta nem volt példa.

♦ Az ETO legutóbbi négy hazai bajnokiján egyaránt csak egyszer talált a hálóba, ez összesen hét pontot hozott a konyhára.

♦ A győriek a Ferencváros ellen elbukták legutóbbi hazai mérkőzésüket. Két hazai bajnokit egymás után 2010 ősze (ZTE 0–1, Pápa 0–1) óta nem veszített az ETO.

♦ A listavezető Videoton eddig százszázalékos. Ha megőrzi hibátlan mérlegét az ETO Parkban, akkor 2011 után lesz ismét százszázalékos csapat öt forduló után. Akkor a DVSC és az ETO hozott ötből öt bajnokit, hogy aztán hétig kitolja a győzelmi szériát.

♦ A Videoton ebben a naptári évben minden idegenbeli bajnokiján szerzett gólt, és csupán kétszer kapott ki. Mindkétszer Kelet-Magyarországon (DVTK, DVSC).

♦ Az ETO 2011 októbere óta nem tudott nyerni hazai pályán, tétmeccsen a Videoton ellen. Azóta két Vidi-siker és egy iksz.

♦ A két csapat legutóbbi hat győri összecsapásából az ETO egyszer sem tudott egynél több gólt szerezni.

♦ Nikolics Nemanja, a Videoton centere négy meccsen hét góllal kezdte az NB I-es szezont. 36 évvel ezelőtt az újpesti Nagy László mutatott fel ilyen évkezdetet (hogy aztán hét bajnokin gólképtelen maradjon).

NB I, 5. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
Időpont Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 23., péntek
19.00 KTE-Phoenix Mecano–Haladás (Duna Tv) Szabó Zsolt
Augusztus 24., szombat
16.30 Lombard Pápa–Diósgyőri VTK (Sport1)
Erdős József
19.00 MTK Budapest–Pécsi MFC (Sport1) Németh Ádám
19.00 Puskás Akadémia FC–Kaposvári Rákóczi Bognár Tamás
21.00 Újpest FC–Mezőkövesd (M2) Solymosi Péter
Augusztus 25., vasárnap
16.30 Debreceni VSC-Teva–Ferencváros (M1)
Farkas Ádám
18.30 MVM Paks–Budapest Honvéd (Sport2) Vad II István
20.30 Győri ETO–Videoton (Sport2) Kassai Viktor
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik