A Hali vagy a Fradi veretlen sorozata ér véget a 111.-en?

Vágólapra másolva!
2013.04.05. 10:25
null
Megállj! A Haladás hét, az FTC öt meccs óta veretlen a bajnokságban (Fotó: NS-archív)
Több nagy múltú párosítás – Pécsi MFC–Győri ETO, Haladás–Ferencváros, Bp. Honvéd–DVSC – is szerepel a labdarúgó NB I 22. fordulójának programjában, így a sporthistóriásoknak és az érdekességvadászoknak is ad bőven muníciót a kör. 200. NB I-es meccsét ünnepli a Paks, hosszú ideje veretlen csapatok feszülnek egymásnak Szombathelyen, góliszonyát törné meg a Lombard – számok és érdekességek a futballfordulóval kapcsolatban.

 

 

ÚJPEST–KAPOSVÁR

♦ Immár nyolc meccse nem fordult elő az NB I-ben, hogy egy mérkőzésen mindkét együttes gólt szerzett volna. A 21. fordulóban hét találkozón csak az egyik csapat talált be, egyen pedig egyik sem. Az Újpest és a Kaposvár ebből jól jött ki, hiszen mindkét gárda megnyerte legutóbbi bajnokiját.

♦ Az Újpest és a Kaposvár is négymeccses nyeretlenségi szériát tört meg az előző körben. Az Újpest az előző két hazai mérkőzésén (DVTK 1–1, Paks 0–6) nem tudott győzni.

♦ Legutóbbi négy idegenbeli bajnokijából csak egyet veszített el a Kaposvár, a Debrecen ellenit. A Diósgyőrt és a Paksot legyőzte, a Haladással ikszelt. Tavasszal a Rákóczi még nem játszott idegenbeli NB I-es mérkőzést.

♦ Az Újpest legutóbbi hazai bajnoki meccse a Paks elleni 0–6 – ez volt a Megyeri úton a lilák történetének legsúlyosabb bajnoki kudarca, 1922 óta csupán négyszer kaptak hat gólt hazai pályán az újpestiek.

♦ A kaposváriaktól Oláh Lóránt eddig mind a három tavaszi Rákóczi-bajnokin betalált.

♦ Az Újpest a szezonban a 9. legerősebb csapat hazai pályán (4–3–2 a mérleg), a Kaposvár a 8. idegenben (3–1–5).

♦ A Rákóczi veretlen a szezonban azokon a bajnokijain, amelyeken egy vagy kevesebb gólt kapott – ellenben mindegyik meccsét elvesztette, amelyen egynél többet! A recept tehát két gólt rúgni a Kaposvárnak.

♦ Az Újpest előző négy hazai meccsén megverte a Kaposvárt (3–2, 2–1, 3–2, 3–1). A Rákóczi egyetlen alkalommal, 2007 augusztusában nyert bajnokit Újpesten, 2–0-ra. Rajczi Péter kihagyott egy tizenegyest, Oláh Lóránt és Dusan Vasziljevics ezt gólokkal büntette.

♦ Ez a 28. bajnoki a két csapat között, az összmérleg az Újpestnek kedvez, 15–9–3. Az első Megyeri úti összecsapáson (1976. március 6.) a Kaposvár kapott egy négyest. A párharc gólkirálya a kaposvári nevelésű Rajczi Péter, aki – már újpestiként – hétszer talált be a Rákóczinak.

♦ Az Újpest klublegendája, Bene Ferenc 1961-ben a Kaposvári Kinizsi (akkor így hívták a Rákóczit) együtteséből került a lilákhoz. A világklasszis csatár nevét viseli a kaposváriak akadémiája.

♦ Hálátlan poszt a cserekapusé: Balajcza Szabolcs (Újpest) és Lubos Hajdúch (Kaposvár) is pályán volt mind a 20 eddigi bajnokin a szezonban. Balajcza egyébként kaposvári születésű, Rákóczi-nevelés is: a Kaposvár színeiben 199, az újpestieknél 195 bajnokin védett eddig.

PMFC–GYŐRI ETO


♦ Az ETO bajnoki veretlenségi sorozata – amely ugyebár a nyitó forduló óta tart – már 19 mérkőzéses. A listavezető mindhárom tavaszi mérkőzését megnyerte, mindig két gólt szerezve.

♦ A győriek október 21. – ekkor az Újpestet verték meg 3–2-re – óta egyik bajnokijukon sem kaptak egynél több gólt. Az ETO 2012. november 4. óta mindegyik NB I-es meccsén betalált.

♦ A PMFC hazai mérlege nagyon gyenge a szezonban, 2–3–4. Igaz, a pécsiek az egyik meccset már tavasszal nyerték meg, az MTK ellen. A piros-feketék nyolc gólt szereztek hazai pályán ebben a szezonban, ennél csak az (albérletbe kényszerülő) Eger gólszegényebb pályaválasztóként.

♦ Előre, ifjak! A PMFC tavasszal már két újoncot is avatott: Márkvárt Dávidot és Beke Pétert.

♦ Az ETO vendégként is a legeredményesebb csapat a 2012–2013-as NB I-es idényben, mérlege 5–3–1.

♦ A PMFC–ETO igen patinás párosítás, hiszen a két csapat eddig 85 élvonalbeli bajnokit vívott – a pécsiek a vidéki csapatok közül a Győrrel játszottak a legtöbbször NB I-es történelmük során. A mérleg az ETO felé billen, győri szempontból 32–29–24, a gólkülönbség 103–97.

♦ Pécsett a baranyaiak vannak előnyben a két csapat meccsein, a mérleg 18–17–7 a PMFC javára.

SIÓFOK–PAKS

♦ Ez a Paksi FC 200. mérkőzése az NB I-ben, a tolnai zöld-fehérek első szezonja a 2006–2007-es volt. Az első élvonalbeli bajnokit a Paks 2006. július 28-án Vácon 2–0-ra megnyerte – ez akkor két újonc csatája volt.

♦ A Siófok legutóbbi két hazai meccsét megnyerte (1–0-ra verte a Pápát, 4–3-ra az Egert). Tavasszal még csak idegenben játszott a kiesőjelölt, és mindhárom meccsét elveszítette – a legutóbbit Székesfehérváron 6–0-ra...

NB I, 22. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK, TV-S KÖZVETÍTÉSEK
IdőpontMérkőzés Játékvezető
Április 5., péntek
17.00
Újpest FC–Kaposvári Rákóczi (Tv: Sport1)
Németh Ádám
19.00
Pécsi MFC–Győri ETO FC (Tv: Duna)
Bognár Tamás
Április 6., szombat
14.00
Siófok FC–MVM Paksi FC (Tv: M1)
Solymosi Péter
16.00
Haladás–Ferencváros (Tv: Sport1)
Andó-Szabó Sándor
16.00 Lombard Pápa–KTE-Phoenix Mecano
Kassai Viktor
18.30
Egri FC–MTK Budapest (Tv: SportM)
Szőts Gergely
Április 7., vasárnap
16.30
Bp. Honvéd–Debreceni VSC-Teva (Tv: M1)
Farkas Ádám
18.30
Diósgyőri VTK–Videoton FC (Tv: Sport2)
Szabó Zsolt

♦ A Siófok legutóbbi tíz bajnokijából kilencen legalább két gólt kapott. A Balaton-partiak védekezése az egész szezonban gyengécske, a Siófok mindössze két bajnokiján tudta megőrizni kapuját a góltól.

♦ A Siófok csapatából mindhárom tavaszi bajnokin kiállítottak egy játékost. A Haladás ellen Takács Zoltán, az ETO ellen Fejes András, míg a Videoton ellen Tímár Krisztián ment hamar zuhanyozni.

♦ A Paksnak november 23. óta nem volt olyan bajnokija, amelyen mindkét csapat betalált.

♦ A paksiak 188 perce gólképtelenek bajnokin, legutóbbi találatuk a hatodik volt Újpesten, Lázok János szerezte. A Honvéd és a Haladás ellen hazai pályán gólképtelen volt Tomiszlav Szivics csapata. Mindez azt is jelenti, hogy a Paks a tavaszi bajnokikon kizárólag emberelőnyben tudott gólt szerezni, hiszen a Megyeri úton mind a hat gólt a tíz emberrel játszó Újpest ellen érte el, míg a Honvéd és a Haladás ellen egy percet sem játszott kiállítás miatt emberelőnyben – nem is sikerült betalálni…

HALADÁS–FERENCVÁROS

♦ Nagy múltú párosítás, a két csapat 111. alkalommal találkozik bajnoki mérkőzésen, Szombathelyen pedig 56. alkalommal. Az összmérleg nagy Fradi-fölényt mutat, 66–24–20 ferencvárosi szempontból.

♦ A Haladás Szombathelyen 14-szer tudta legyőzni a Ferencvárost, 16-szor ikszelt, 25-ször kikapott.

♦ A Ferencváros egykori legendás védője, Mátrai Sándor a Szombathelyi Lokomotív ellen játszotta első bajnoki mérkőzését az FTC-ben. A volt atléta az Üllői úton debütált, négy góllal! „Gyorsasága és szemfülessége nagy hasznára volt csapatának. Ezt az általa szerzett gólok száma is bizonyítja" – írta a korabeli Népsport az akkor még (rendkívüli gyorsasága okán) csatárt játszó Mátrairól.

♦ Böde Dániel az Eger ellen szerzett duplájával beérte a góllövőlistán Adamo Coulibalyt (DVSC) és Kabát Pétert (Újpest), mindhárom játékos 11 gólos volt a forduló előtt. Böde egyben továbbra is az élvonal fejelőkirálya, ő érte el a szezonban a legtöbb fejes gólt.

♦ A Ferencváros meccsein a harmadik legjobb a gólátlag az NB I-ben (2.95) – a Haladás meccsein a második legrosszabb (2.25). A Haladásnak csak egy bajnokija volt a szezonban, amelyen háromnál több gól esett, a Ferencvárosnak hét.

♦ Az FTC négyes győzelmi és ötös veretlenségi szériában menetel, legutóbb 2012. november 18-án, Kaposvárott vesztett bajnokit. A Fradi azóta mindegyik meccsén legalább kétszer betalált.

♦ Egyre nyúlik a Haladás veretlenségi sorozata, a szombathelyiek 2012. november 3. óta nem találtak NB I-es mérkőzésen legyőzőre. A széria immár hétmeccses.

♦ A Haladás akcióból még nem tudott betalálni tavasszal, a Siófok és a DVTK ellen büntetőből ment a gólszerzés, Pakson pedig egyáltalán nem. „Cserébe" az egész NB I legkíméletlenebb büntető-végrehajtója a Hali.

♦ A Haladás a fővárosi csapatok közül otthon legyőzte az MTK-t (3–0) és az Újpestet (2–0), idegenben kikapott a Ferencvárostól (1–2) és ikszelt Kispesten (1–1).

♦ Az FTC kétszer nyert idegenbeli bajnokit a szezonban, a Videoton (2–1) és a Lombard Pápa (3–0) otthonában. A fővárosi zöld-fehéreknek a szezonban még nincs háromnál hosszabb idegenbeli veretlenségi szériájuk, ha Szombathelyen sem kapnak ki, akkor ismét háromnál tartanak.

♦ Szombathelyre nem győzni járnak a csapatok. A szezonban még csak a Paks nyert bajnokit a Rohonci úton, a legutóbbi ötven NB I-es meccsén pedig hazai pályán csupán hétszer maradt alul a Haladás (kétszer a DVSC és a Paks, egyszer-egyszer a Vasas, az Újpest és a Honvéd ellen).

♦ Az FTC legutóbb 2004. április 7-én győzött Szombathelyen, Czeglédi Balázs öngóljával.

LOMBARD PÁPA–KECSKEMÉT

♦ A Lombard elveszítette előző négy mérkőzését, gólt sem szerzett. A legutóbbi pápai gól a már a ZTE-hez távozott Mouhamadou Seyé nevéhez fűződik – ez győztes találat volt, mellyel a Lombard a Videotont verte meg 2012. november 25-én. A gólképtelenség 411 perce tart a mérkőzés kezdetekor.

♦ A Kecskemét előző nyolc bajnokijából csupán egyet nyert meg, igaz, az a legutóbbi idegenbeli találkozója volt, Kaposváron.

♦ A Kecskemét NB I-es történelme során még nem nyert a Lombard otthonában. 2009 augusztusában 2–0-ra győzött a Pápa, 2010 szeptemberében 4–1-re, 2012 májusában 1–0-ra.

♦ A Lombard hazai mérlege pozitív (4–2–3), a KTE-é pedig ugyan vendégként negatív, de a 4–1–5-ös kecskeméti mérleg idegenben így is jobb, mint a hazai mutatója a lila-fehér gárdának.

EGER–MTK

♦ A lassan reménytelen helyzetbe sodródó egriek elveszítették a legutóbbi nyolc meccsüket, tavasszal még gólt sem szereztek. Az Eger legutóbbi tizenkét bajnokiján nem nyert, szeptember 22. (Eger–DVSC 1–0) óta vár a három pontra. Ha ez még nem elég: a visszavágókörben lejátszott öt mérkőzésen csupán az egriek nem szereztek pontot.

♦ Németh Norbert a Siófok–Eger meccs 68. percében betalált a hazai kapuba, az egriek azóta – a kezdőrúgás pillanatában 292 perce – gólképtelenek az NB I-ben.

♦ Az MTK kapott gól nélkül megnyerte előző két bajnokiját, viszont idegenben legutóbbi hat NB I-es meccséből csupán egyet nyert meg (Debrecenben 2–0).

♦ Ha Federico Groppioni helyettesíti a súlyosan megsérült Hegedüs Lajost, akkor első NB I-es mérkőzésén lép pályára.

♦ Az MTK ebben a szezonban minden meccsét megnyerte, amelyen legalább két gólt szerzett. Egy szerzett góllal viszont csupán a legutóbbi fordulóban, a Honvéd ellen tudtak három pontot gyűjteni a fővárosi kék-fehérek.

BP. HONVÉD–DVSC

♦ 1943 óta ez a 76. mérkőzés a két csapat között, az összmérleg kispesti szempontból 32–25–18. A házi gólkirály Tichy Lajos (11 gól), illetve Sándor Tamás (8).

♦ 1985-ben 7–0-ra győzött a Honvéd a Loki ellen bajnokin. 2008-ban a kupadöntő első mérkőzésén a DVSC mészárolta le a házigazdát a Bozsik-stadionban, szintén 7–0-ra. Ezek a legnagyobb különbségű győzelmek a párharc történetében.

♦ A Honvéd legutóbb 2010. augusztus 22-én győzött hazai pályán a Debrecen ellen, az 1999-ben a spanyol korosztályos válogatottal U20-as világbajnoki címet szerzett Pablo Coira góljával.

♦ A Loki legutóbbi kilenc bajnokijából hatot elveszített, és csupán kettőt nyert meg.

♦ A DVSC október 7. óta nem nyert idegenben bajnokit, akkor a kiesőjelölt Siófokot győzte le 2–0-ra. Azóta zakó a Videoton (1–3), az FTC (1–2) és az ETO (0–2) ellen, iksz a Kecskeméttel (0–0). Hasonlóan rossz debreceni szériára (négy idegenbeli bajnokin csupán egy pont) legutóbb 2010 őszén volt példa.

♦ A Honvéd nem szerepel fényesen hazai pályán (3–3–3, ez a 11. legjobb mérleg az NB I-ben), a Debrecen ezt idegenbeli gyengeséggel (2–2–5, a 12. mérleg) kompenzálja...

♦ A Debrecen csak akkor nyert idegenbeli bajnoki mérkőzést a szezonban, ha legalább két gólt szerzett – a Honvéd pedig akkor nyert otthon NB I-es meccset a 2012–2013-as idényben, ha legalább kétszer betalált. No de ki talál be kétszer most? A Honvédnak egyébként két ízben (a Paks ellen 3–3, az Újpest ellen 2–2) a legalább két gól sem volt elég a három ponthoz.

♦ A Bozsik-stadionban 2012. május 6. (Honvéd–Kaposvár 0–0) óta nem volt gól nélküli bajnoki.

DVTK–VIDEOTON

♦ A Videoton három tavaszi bajnokiján százszázalékos, tizennégy gólt szerzett. 2004 májusában, az NB I alsóházi rájátszásában, négy meccsen tizennyolc gólt vágott a Vidi, tehát most kellene neki egy négyes Diósgyőrben – nem könnyű feladat...

♦ A Videoton – beszámítva a Vác elleni elmaradt és a fehérváriaknak jóváírt MK-meccseket – tizenegy tétmérkőzés óta veretlen. Hosszabb sorozattal 2012-ben álltak elő a fehérváriak, akkor az áprilisban kezdődő széria augusztusig, tizenöt meccsen keresztül tartott ki. A veretlenségi szériát a Bp. Honvéd törte meg székesfehérvári sikerével (0–1).

♦ Az ősszel 17 bajnokin összesen három olyan gólt szerzett a Videoton – kettőt Nikola Mitrovics, egyet Renato Neto –, amelyet nem támadójátékos ért el. Ebben a félévben három bajnokin ugyanez a mutató már hétnél jár.

♦ Az NB I-ben a DVTK mérkőzésein esik a legkevesebb gól, a szezonátlag 2.05. A diósgyőriek mindössze két mérkőzésén esett háromnál több gól az idényben (mindkétszer négy).

♦ A Diósgyőr legutóbbi tíz bajnokijából csupán kettőt nyert meg, hármat elvesztett, ötöt döntetlenre adott.

♦ A DVTK az előző bajnokin nem tudott betalálni az ETO hálójába, ezzel hét meccs után „nullázott.”

 

AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO FC 20 14 5 1 41–17 +24 47
2. MTK Budapest 20 11 5 4 32–20 +12 38
3. Videoton FC 20 10 5 5 35–15 +20 35
4. Ferencváros 20 9 7 4 35–24 +11 34
5. Debreceni VSC-Teva 20 10 2 8 28–20 +8 32
6. Budapest Honvéd 20 8 4 8 30–30 0 28
7. Diósgyőri VTK 20 7 7 6 19–22 –3 28
8. MVM Paks 20 6 9 5 30–22 +8 27
9. Kaposvári Rákóczi 20 7 5 8 23–25 –2 26
10. Haladás 20 6 8 6 25–20 +5 26
11. Újpest FC 20 6 7 7 27–30 –3 25
12. Pécsi MFC 20 6 7 7 22–26 –4 25
13. KTE-Phoenix Mecano 20 6 6 8 24–30 –6 24
14. Lombard Pápa FC 20 5 5 10 16–33 –17 20
15. Egri FC 20 2 5 13 15–39 –24 11
16. Siófok 20 2 3 15 17–46 –29 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik