Vébert meglepték, Aczél elkésett, Mészöly harcot és futást akar látni

Vágólapra másolva!
2011.07.17. 08:28
null
Diósgyőri diadalünnep: pazar nyitány (Fotó: Szabó Miklós)
Szombaton három találkozót játszottak a labdarúgó NB I 1. fordulójában: hazai pályán sikerrel rajtolt az újonc Diósgyőr és Pécs, míg az Újpest otthon bukott el a Pápa ellen. A vezetőedzői nyilatkozatokból szemezgetünk.

Véber Györgyöt saját csapata lepte meg (Fotó: Németh  Ferenc)
Véber Györgyöt saját csapata lepte meg (Fotó: Németh Ferenc)

ÚJPEST–PÁPA 0–1

Rossz lila kezdés: az Újpest meglehetősen gyenge teljesítményt mutatott 2011–2012-es nyitó mérkőzésén, és a Lombard Pápa egy gyönyörű góllal elvitte a három pontot a Megyeri útról. A találat előtt nem sokkal az újpesti tábor „nemezise", Szűcs Lajos óriási védéssel segítette csapatát, a vendégek több hatalmas ziccer elpuskázása után találtak be.

Kétségtelenül elmaradt a teljesítményünk a várttól – egyénileg és csapatszinten is. A védekezésben akadtak hibák: elcsúsztunk, nem értünk oda időben. A második félidőben aztán feljavultunk e tekintetben, mégis akkor kaptuk a gólt. Úgy éreztem azonban, kezezés előzte meg a pápai gólt. A játékosaim kicsit hátrébb vették fel a pozíciót, pedig nem ezt kértem tőlük. Később aztán feljebb toltuk a védekezésünket, a hetvenötödik percnél azt éreztem, meglehet a meccs. Biztos, hogy másképpen alakul a forgatókönyv, ha mi találunk be először" – értékelt a Nemzeti Sportnak Mészöly Géza, az újpestiek vezetőedzője, aki a mutatottnál jóval többet vár.

„Harcolni kell, és többet futni, anélkül nem megy. Ugyanakkor persze muszáj játékban is fejlődni, kétségtelenül több helyzetet kellene egy meccsen kialakítani. Nehéz mérkőzés lesz a győri, valamint a siófoki is. Annak legalább örülök, hogy erővel bírtuk az összecsapást."

Véber Györgyöt csapata finoman fogalmazva sem kényeztette el a felkészülési mérkőzéseken, ehhez képest a pápaiak kimondottan jó játékkal rukkoltak elő, edzőjük pedig érthetően elégedetten is nyilatkozott.

Lehetek őszinte? Többet kaptam a csapatomtól, mint amennyit vártam. A felkészülési mérkőzéseken egyszer sem sikerült megvalósítani azt, amit az első bajnokinkon igen. Az előző napokban mintha nem mindenki értette volna pontosan a taktikai feladatát, most viszont szinte mindenki jól teljesített. Győztünk, nem is akárhol, noha a hasonló idegenbeli meccseken az előző szezonban általában rendre gólt kaptunk. Voltak jó időszakaink, nem éreztem, hogy az Újpest fölénk kerekedett volna. Tudtam, a lilák bármikor gólt szerezhetnek, ezért sajnáltam, hogy nem tudtunk korábban betalálni. Úgy tűnt, semmi sem akar összejönni, a gólvonalról sem voltunk eredményesek, elvégre óriási helyzetben az utolsó védőt találtuk el. A mai futballban ekkora lehetőségeket bűn kihagyni. Mondtam is a kollégáimnak, kikapunk, mert ezt nem lehet büntetlenül csinálni. Szerencsére, végül nem lett igazam..."

MEGÉRDEMELT A SIKERÜNK – VÉBER GYÖRGY

Az NB I mindkét újonca hazai pályán és remekül rajtolt: a DVTK nagyszerű közönsége előtt valósággal legázolta a nagyon indiszponált Zalaegerszeget, míg Pécsen a Haladás vérzett el.

PMFC–HALADÁS 1–0

„Nagyon jól játszó csapatot győztünk le, biztosra veszem, hogy a Haladás a mezőny első felében végez majd. Az első húsz-huszonöt percben bátortalanok voltunk, a fordulás után azonban feljavultunk, helyzeteket dolgoztunk ki, megérdemelten nyertünk. Nagyon fontos volt, hogy győzelemmel kezdjük az élvonalbeli szereplésünket, ez meghatározhatja az egész idényünket. Mi még csak szokjuk, tanuljuk az élvonalat, ám kezdetnek nem volt rossz ez a mérkőzés” – vélekedett a pécsi edző, Mészáros Ferenc.

Kulcspillanat Pécsről (Fotó: Fuszek Gábor)
Kulcspillanat Pécsről (Fotó: Fuszek Gábor)

„Sajnálom a játékosaimat, nem úgy nézett ki a mérkőzés, ahogy végül alakult. Úgy érzem, a kezünkben tartottuk a meccset, voltak helyzeteink, sokáig úgy festett, a hazaiak fölé kerekedhetünk. Aztán a kiállítás után a pécsieknek is voltak helyzeteik, és sajnos sikerült gólt találniuk. Megfogadtam, hogy nem foglalkozom a játékvezetőkkel, de be kell vallanom, nem éreztem a megmozdulását olyan súlyosnak. Egyébként már meg volt írva a cserelapja, le akartam hozni a pályáról, mert szerettem volna elkerülni, hogy esetleg kapjon még egy sárgát, és kiállítsák. Sajnos, elkéstünk...” – mondta Aczél Zoltán, aki már most figyelmeztette játékosait: nehezebb szezonjuk lesz, mint egy éve, és többektől a szombaton mutatottnál sokkal többet vár.

DVTK–ZTE 4–1

„Igyekeztünk a saját játékunkat nyújtani, és szerencsére, sikerült is. Azt gondolom, remekül alkalmazkodtunk a zalaegerszegiek játékstílusához, támadásban pedig megmutattuk az erősségeinket. A szombati találkozó bizonyította, hogy a széleken, de középen is felettébb erősek vagyunk. Kidolgozott, jól felépített támadásból, valamint kontrából is sikerült gólt szereznünk, ennek pedig nagyon örülök. Seydi későn csatlakozott hozzánk, egyelőre nincs kellő erőállapotban. Már a mérkőzés előtt megbeszéltük, hogy jelzi, amikor úgy gondolja, cserét kér. Korrekt gondolkodását bizonyítja, hogy azonnal jelzett, egyéni „problémáját” tehát a csapat érdekének rendelte alá.” – értékelte a sima diósgyőri sikert Benczés Miklós.

Nehéz higgadtan értékelni egy ilyen találkozót... Az a legnagyobb problémánk, hogy az előkészületi mérkőzéseken nem jöttek ki a hiányosságaink. Alaposan „megdolgoztunk” azért, hogy gólt, gólokat kapjunk. Saját magunkat hoztuk nehéz helyzetbe, és ez elfogadhatatlan egy olyan rutinos csapattól, mint a miénk. A szünet után bátrabban futballoztunk, és próbáltunk javítani. A negyedik gól előtt azonban megint nagyot hibáztunk, fedezetlenül hagytuk a diósgyőriek játékosát. A felelősség az enyém, végtére is én vagyok a vezetőedző, sőt a következtetéseket is nekem kell majd levonnom” – nyilatkozta Csank János, aki elmondása szerint most már tisztábban lát néhány játékossal kapcsolatban, igaz, miközben a kép kitisztult, elbukták a meccset...


„ÁTMENTETTÜK A JÓ FORMÁT” – BUDOVINSZKY

A forduló vasárnap három mérkőzéssel folytatódik: a Bp. Honvéd a Győri ETO-t fogadja (16 óra), a Ferencváros Kaposváron kezdi meg szereplését (18 óra), míg Pakson két kupacsapatunk csap össze, a Kecskemét látogat az előző idény ezüstérmeséhez (19 óra).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik