Ahol a légiós nem csak töltelék - parádés hangulatban a Vidi szerbjei

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2011.03.18. 09:06
null
A fehérvári légió: Vasziljevics, Bozsovics balról, Milanovic és Tujvel jobbról veszi körbe az azóta Kecskemétre kölcsönbe került Vujovicsot (Fotó: Veres Viktor)
Címkék
A Videoton a Ferencváros elleni fölényes és emlékezetes győzelem (5–0) után kilenc pont előnnyel vezeti az NB I-es tabellát, és több szakértő szerint máris megnyerte a bajnokságot. A magunk részéről erre a kijelentésre még nem vállalkoznánk, bár azt kétségtelenül nehéz elképzelni, hogy a fehérvári csapat a 2010–2011-es szezonban se gyűjtse be története első bajnoki trófeáját. Az eredményekből, a legtöbb szerzett és a legkevesebb kapott gólból is kitűnik, hogy a piros-kékek rendelkeznek a legkiegyensúlyozottabb kerettel az NB I-es csapatok közül. Nemcsak a fiatalok és az idősek egészítik ki remekül egymást, hanem a lyukas posztokra is sikerült megfelelő légiósokat szerződtetniük a fehérváriaknak – minőségi légiósokat. A Debrecen elleni rangadó előtt őket helyeztük fókuszunkba.

 

LÉGIÓS KULCSJÁTÉKOSOK A „HIÁNYPOSZTOKON”

Magunk is sokat foglalkozunk az NB I-es külföldi játékosok témájával, nem egyszer kritikus hangnemet megütve az idegenből ideszakadt futballistákkal szemben. Légiósokban a múlt heti Ferencváros–Videoton mérkőzésen sem volt hiány: a hazaiaknál nyolc, a vendégeknél öt nem magyar útlevéllel rendelkező labdarúgó lépett pályára, közülük többen kiemelkedőt nyújtottak – elsősorban a fehérváriaknál.

LÉGIÓSOK AZ NB I-BEN
Videoton 7 29
Ferencváros 11 50
Zalaegerszeg 13 45
Kaposvár 8 28
Debreceni VSC
10 37
Paksi FC
Lombard Pápa 5 21
Kecskemét 12 48
Vasas 7 23
Győri ETO 20 69
Újpest 4 14
Haladás 1 4
Bp. Honvéd 14 47
MTK 3 12
BFC Siófok 3 12
Szolnoki MÁV
7 32
A csapatok neve után a felnőttkerethez tartozó légiósok számát, majd azok összlétszámhoz viszonyított arányát tüntettük fel százalékban kifejezve. Forrás: transfermarkt.de

A tekintélyes transfermarkt.de német, elsősorban átigazolásokkal foglalkozó portál szerint a magyar bajnokság két legértékesebb játékosa Mladen Bozsovics és André Alves. Mindkét futballista játékjogának az értékét egymillió euróra becsüli a portál (őket Czvitkovics Péter követi 900 000 eurós „árfolyamon”), mindkettő külföldi és mindkettő a Videoton játékosa. Aligha meglepő: a montenegrói kapus és a brazil csatár egyaránt alap-, vagy még inkább húzóembere a fehérváriaknak.

A Videoton a felnőttkeretében összesen hét légióst alkalmaz: a már említett Bozsovics és Alves mellett a szerb állampolgárságú Marko Andjics számít még alapembernek, a szintén szerb Dusan Vasziljevics rendszeresen játszik, a szlovák Tomás Tujvel Bozsovics váltótársa a kapuban, a svéd-szerb Bojan Djordjic és a horvát Damir Milanovic csak ritkán kerül pályára.

Nikolics Nemanja helyzete némileg speciális, hiszen egészen január végéig légiósnak számított, ám az előző idény gólkirálya édesanyja révén magyar, kiválóan beszéli nyelvünket, ráadásul magyar csapatból is érkezett már Fehérvárra, ahol rendszeresen szerepel, de az utóbbi időben többnyire csak csereként. A légiósok száma – amint az a mellékelt táblázatban is megfigyelhető – a listavezetőnél teljesen átlagos, ám az feltűnő, hogy kulcsjátékosaik azokon a posztokon szerepelnek, amelyeket Magyarországon az utóbbi időben „hiányposztokként” emlegetnek: kapus, bal oldali védő, csatár.

Persze lehet, hogy a fehérváriaknak csak szerencséjük volt a légiósok kiválasztásánál, mindenesetre posztján Bozsovics, Andjics, Vasziljevics és André Alves is kiemelkedik a magyar élvonalból. A brazil a góllövőlista vezetése (16 gól) mellett az ősz után osztályzatai alapján vezette a Nemzeti Sport játékosrangsorát, Vasziljevics a 39. (a támadó középpályások között a 11.), Andjics az 51. (a bal oldali védők között a 3.) volt, míg Bozsovics a kapusok között a 6. helyen állt, de utóbbit játszott mérkőzéseihez képest csak kevésszer (14/8) értékelték a tudósítók.

Az is igaz, hogy a fehérváriaknak is voltak „besült” igazolásaik: Martin Mutumba fél év után visszatért az AIK Solnához – aligha járt vele jól a Vidi –, és alighanem az ugyancsak északról érkező Djordjic sem váltotta be eddig a fehérváriak reményeit. A fehérváriak „kudarca” a stockholmi párossal azért is feltűnő, mert a magyar bajnokságba ritkán érkeznek hasonlóan magasan jegyzett klubtól, pénzért labdarúgók.

Persze, hogy hosszú távon hoz-e majd a konyhára a Videoton játékospolitikája, azt majd az idő eldönti. Mindenesetre most úgy tűnik, hogy a magyar bajnokságból szerződtetett légiósokkal (Alves, Vasziljevics, Nikolics) kifejezetten jó vásárt csinált a fehérvári csapat.

A VIDEOTON LÉGIÓSAI
Tomás Tujvel szlovák kapus 27 4 (4) 360
Mladen Bozsovics montenegrói kapus 26 15 (15) 1350
Marko Andjics szerb védő 27 16 (16) 1381 1
Dusan Vasziljevics szerb középpályás 28 16 (7) 702 3
Bojan Djordjic svéd-szerb középpályás 29 4 (1) 83
Damir Milanovic horvát középpályás 28 3 (1) 103
Nikolics Nemanja* szerb-magyar csatár 23 15 (5) 628 4
André Alves brazil csatár 27 18 (18) 1584 16
A játékosok neve után nemzetiségüket, posztjukat, életkorukat, a bajnokságban játszott mérkőzéseik (zárójelben, hogy hányszor lépett pályára kezdőként), a játszott percek és a szerzett gólok számát gyűjtöttük táblázatba. Forrás: vidi.hu
*Nikolics Nemanja januárban megkapta a magyar állampolgárságot.

 

SZEZONRÓL SZEZONRA ERŐSEBBEK

A fehérvári légiósok közül a klubhoz 2008-ban érkező Andjics szerepel leghosszabb ideje a bajnokaspiránsnál, a védő szerint az együttes időről időre feljebb lép egyet a fejlődés lépcsőfokán. „Szezonról szezonra erősebbek lettünk, tavaly nem sokkal csúsztunk le a bajnoki címről, a nyáron azonban tovább izmosodtunk, és még sohasem voltunk ennyire kiegyensúlyozottak – mondta honlapunknak a futballista. – Nem éreztem annak idején sem, hogy különösebb nehézség lett volna a beilleszkedéssel, de idővel minden nagyon gördülékenynek tűnt, remekül érzem magamat a csapatnál.”

Andjics az őszi szezon után azt nyilatkozta, hogy többet vár magától, a tavaszt azonban jól kezdte. „Néha fenn, néha lenn. Ősszel voltak mérkőzések, amikor úgy éreztem, többet hibáztam, de a lényeg, hogy most jó formában várom a Debrecen elleni összecsapást.”

„Már amikor Fehérvárra kerültem, akkor is úgy éreztem, hogy nagyon jó a kollektíva, a sikerek pedig még inkább összehozzák a társaságot. Nincs különbség fiatalok és öregek, magyarok és külföldiek között. Én is, Dusan is beszélek magyarul, de a mester elmond minden feladatot angolul is, a pályán egyébként sem lehet félreértés. Azt mondom, most tényleg parádés a hangulat a csapat körül” – adott fehérvári helyzetképet a légiósok és a magyarok között amolyan összekötő kapocsként működő Nikolics Nemanja.

A támadó által említett Dusan – azaz Dusan Vasziljevicsvalóban kitűnően beszéli nyelvünket, honlapunknak is magyarul fogalmazta meg a gondolatait. A szerb futballista Újpestről érkezett Fehérvárra, de korábban – egy cottbusi és prágai kitérő előtt – játszott Békéscsabán és Kaposváron is.

„Nincsenek nyelvi gondjaink, Nemanja remekül beszél szerbül és magyarul is, de a többiek is megértik a vezényszavakat, az angollal sem állnak hadilábon, és a futball nyelve amúgy is nemzetközi.”

A nemzetközi kifejezés egyébként is gyakran elhangzik a Vidi kapcsán, hiszen szinte biztosan európai kuparésztvevő lesz a következő szezonban. De vajon mire lehet képes ez a gárda Európában? „Erre én is kíváncsi vagyok… – mondta Vasziljevics. – Talán korai még erről beszélni, mert sok minden változhat addig, egy-két játékos érkezését még elbírhatja a csapat, de a legfontosabb, hogy nagyjából együtt maradjon ez a társaság. Úgy érzem, az előző évben a Maribor elleni kiesésünkben közrejátszott az is, hogy még nem szoktunk eléggé össze, én például még nem is játszhattam abban a párharcban.”

Természetesen Vasziljevics sem felejti el megjegyezni, hogy kitűnő a hangulat a gárdánál, ám amikor fut a szekér, ez nem is csoda. „Összetartó együttesnek tartom magunkat, bár többen nem is Székesfehérváron élnek, edzések után azért gyakran előfordul, hogy együtt kávézunk, beszélgetünk. Nekem is könnyű volt ide a beilleszkedés, hiszen korábbi csapataimból ismertem Andrét (Alvest), Tamást (Vaskót), Dénest (Szakályt) is, így nagyon jó volt a fogadtatás. Az összetartások alkalmával is sok a móka a csapatban, a jó eredmények pedig erősítik a vidám hangulatot.”

Nikolics szerint – bár nagy a konkurencia a csapaton belül – az egység a pályán is érezhető. „A keretben húsz-huszonöt játékos van, minden posztra legalább kettő. Természetesen minden ellenfelet részletesen megbeszélünk, de elsősorban a magunk játékával törődünk. Mindenki tudja, hogy mi a feladata a csapatban, ezért van az, hogy ha valaki kiesik, a taktika lényegében nem változik, ugyanazt játsszuk, csak más emberrel.”


A CÍMVÉDŐ – ÉS A VISSZAVÁGÁS TÜZE

„A Fradi elleni találkozó előtt nem volt szó bajnoki címről – magyarázta Nikolics. – De ha nem is téma, azért tudjuk, hogy ezért küzdünk. Már a szezon kezdete előtt is az volt a cél, hogy mindent meg kell nyerni. A Ligakupa sajnos már nem jöhet össze, de a bajnokság és a Magyar Kupa most is ugyanolyan fontos számunkra. Ugyanakkor még nincs megnyerve egyik sem, azzal tisztában vagyunk, hogy minden találkozón kőkeményen oda kell tennünk magunkat, hiszen messze még a bajnokság vége, viszont érzem, a Fradi elleni siker nagy lökést adhat nekünk ebben.”

Fűti a visszavágás tüze a Vidi futballistáit ama bizonyos debreceni összecsapás után, legalábbis akármelyik fehérvári játékossal beszélgettünk, mindegyikük megjegyezte, szívesen elégtételt vennének az augusztus végi 1–3-ért.

„Bár tizenegy pont van a két csapat között, és a debreceniek csak az ötödik helyen állnak jelenleg, én akkor is a második legerősebb csapatnak tartom őket. Nem szabad abból kiindulni, hogy az előző két találkozón öt, illetve négy gólt szereztünk, teljesen más mérkőzés lesz, nagyon kemény ellenféllel, ám szeretnénk visszavágni az augusztusi vereségért” – mondta Andjics, és Vasziljevics is feltüzelve várja a találkozót.

„Lendületben van a csapat, elkaptuk a fonalat az utóbbi hetekben. Szerintem a Debrecennek nem lesz most kellemes idejönnie. Az utóbbi időben nagyon összeállt a védekezésünk és a támadásunk, és természetes, hogy elégtételt akarunk venni azért a három egyes vereségért – szögezte le a középpályás, hozzáfűzve: – Nagyon szeretnénk bajnokok és kupagyőztesek lenni!”

A 19 órakor kezdődő Videoton–DVSC mérkőzést nyomon követheti a Nemzeti Sport Online élő szöveges tudósításában! A nap folyamán pedig hosszabb összeállítást olvashatnak a debreceni játékosok várakozásairól is a mai rangadó kapcsán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik