A svédek nem értik a 600 ezer eurót fizető Videotont

Vágólapra másolva!
2010.08.25. 13:06
null
Djordjic (jobbra) az El-selejtezőben már pályára lépett, de bajnokin még mindig nem (Fotó: Németh Ferenc)
Svédországban nem értik... A tekintélyes svéd lap, az Aftonbladet sportrovatánál továbbra is téma a bajnoki címvédő AIK Solna két labdarúgójának, Bojan Djordjicnak és Martin Mutumbának a Magyarországra szerződése. A lap annak próbált utánajárni, hogy a két játékos hogyan került a Videoton látószögébe, és miként lehetséges az, hogy miután 600 ezer eurót kifizettek értük, még egyetlen percet sem játszottak a magyar élvonalban, miközben Svédországban meghatározó játékosnak számítottak. Az AIK-szurkolók egy csoportja bízik benne, hogy Mutumbáék egyszer még visszatérnek a csapathoz.

A svéd sajtóban júliusban nagy vihart kavart Martin Mutumba és Bojan Djordjic Videotonhoz szerződése. Az AIK ugyanis két alapemberétől vált meg, két olyan középpályástól, aki fontos szerepet játszott a csapat előző szezonban szerzett bajnoki címében. Arról lehetett hallani, hogy a két futballistának a csapattársakkal akadt nézeteltérés miatt kellett távoznia, illetve azért, mert egyikük sem fért bele az új edző elképzeléseibe, és a klubvezetők az eladásukkal próbálták csökkenteni az AIK jelentős adósságállományát.

 A SZURKOLÓK VÉLEMÉNYE MEGOSZLIK DJORDJICÉKRÓL
 

Az Aftonbladet olvasói hozzászólásaiból az tűnik ki, hogy Martin Mutumba és Bojan Djordjic személye meglehetősen megosztja a szurkolókat. Voltak olyan vélemények, amelyek szerint mindketten középszerű játékosok, és távozásukkal nem veszített sokat az AIK, míg voltak, akik hősöknek nevezték a két labdarúgót, és abban bíznak, hogy egyszer még visszatérnek a csapathoz. Az viszont sokakat meglepett, amit Mezey György nyilatkozott, hogy a két középpályást elsősorban a DVD-ken látottak alapján szerződtették, és azon is többen meglepődtek, hogy nem férnek be a Videotonba.

 

Az Aftonbladet az elmúlt napokban több írásában is foglalkozott Mutumbáék magyarországi szerződésével, ami nagy meglepetést jelentett Svédországban.

Az AIK ügyvezetője, Annele Yderberg cáfolta a svéd sajtó azon korábbi információit, hogy a két futballistáért csaknem másfél millió eurót kaptak volna, elmondta, hogy Djordjicért és Mutumbáért 600 ezer eurót fizetett a Videoton. A hírek szerint ebből a korábban a Manchester Unitedben is megfordult szerb származású Djordjic 200 ezerbe, az ugandai származású Mutumba 400 ezerbe került.

Az Aftonbladet annak is megpróbált utánajárni, hogy a Svédországban meggyőző teljesítményt nyújtó labdarúgók miért nem játszanak a Videotonban.

A klub baráti körének vezetője, Kupeczik Krisztián a lap kérdésére elmondta, nagy várakozás előzte meg a labdarúgók érkezését, de a szurkolóknak egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy mit tudnak valójában, hiszen egyetlen bajnokin sem játszottak még, úgy tűnik számukra, hogy érkezett két drága futballista, aki egyelőre használhatatlan.  

Djordjic eddig a Maribor elleni két Európa-liga meccsen játszott, összesen 109 percet, míg Mutumba egyetlen tétmeccsen sem lépett pályára a Videotonban, még az NB II-es csapatnál sem kapott lehetőséget.

„Mutumbának már akkor lemaradása volt Djordjiccsal szemben, amikor idekerült, erőnléti problémái voltak és magánéleti gondjai is akadtak, de azon már túl van – nyilatkozta a játékosokkal kapcsolatban a Videoton vezetőedzője, Mezey György. – Én dolgoztam Kuvaitban és Finnországban is, így tudom, mekkora különbségek lehetnek a különböző országok között, így érthető volt, hogy mindkét labdarúgónak van erőnléti lemaradása. Mindkettőnek időre van szüksége, de jó úton haladnak."

A szakvezető a múlt héten, a Videoton hivatalos honlapjának adott videointerjúban arról is beszélt, folyamatosan ismerkedik a Svédországból szerződtetett labdarúgókkal, vizsgálja, milyen feladatok elvégzésére a legalkalmasabbak, előbb-utóbb eljön az ő idejük. Az eddigi négy forduló alapján egyébként valóban az tűnik a legnagyobb kérdésnek, hogy Djordjicék hogyan tudnának leginkább a csapat hasznára lenni, ugyanis a jelek szerint nélkülük is jól működik a fehérváriak középpályás játéka, hiszen a Videoton nyolc pontjával veretlenül vezeti a bajnokságot.

Mezey az Aftonbladet kérdésére elmondta, személyesen nem sokszor látta a két játékost, mielőtt szerződtették őket, viszont sok DVD-t kaptak róluk, amelyek alapján meggyőző volt a teljesítményük, úgy tűnt, hasznára lehetnek a csapatnak.

A Videotonnak egyelőre nincs szerencséje a nyáron külföldről szerződtetett labdarúgókkal, hiszen a szintén több százezer euróért megvett montenegrói kapus, Mladen Bozsovics sem váltotta be eddig a hozzá fűzött reményeket, az első fordulóban a Siófok ellen kapott potya gólja után kiszorult kezdőcsapatból. Persze, ahogy Mezey György is fogalmazott, minden csak idő kérdése...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik