Tököli Puskásék nyomában – a csatár harmadszor lehet az NB I királya

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2009.04.17. 17:11
Végéhez közeledik az európai labdarúgóidény. Egyhetes sorozatunkban szemügyre vesszük, hogyan áll a véghajrá előtt a négy európai élbajnokság, valamint a Soproni Liga góllövőlistája, kik az esélyesek a gólkirályi címre, illetve hogyan szerepelnek az egy évvel ezelőtt „királyok”. A magyar mesterlövészek listáját a Paksi FC támadója, a 33. születésnapját májusban ünneplő Töröli Attila vezeti, holtversenyben a kispesti Hercegfalvi Zoltánnal – mindketten 13 gólt szereztek eddig, az élmezőny ugyanakkor nagyon szoros. Érdekesség, hogy amennyiben Tököli végez a góllövőlista élén, ő lesz a magyar labdarúgás történetének 17. olyan játékosa, aki legalább háromszor gólkirályi címet nyert, illetve az első olyan futballista, aki hét év szünet tud újra az élen zárni.
Tököli Attila ebben a szezonban 13-szor ünnepelhetett gólja után
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Tököli Attila ebben a szezonban 13-szor ünnepelhetett gólja után
Tököli Attila ebben a szezonban 13-szor ünnepelhetett gólja után
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Tököli Attila ebben a szezonban 13-szor ünnepelhetett gólja után

AZ ELSŐ HÁROM

A bajnokságban 14. helyen álló paksiak ebben a szezonban 27 gólt lőttek, és ennek közel a felét szerezte Tököli Attila, aki 13-szor volt eredményes.

A korábban 22-szeres válogatott csatár számára remekül indult a 2008–2009-es szezon, hiszen rögtön az első bajnokin az ő duplájával nyertek a tolnaiak 2–1-re Kecskeméten, és az 1–6. forduló mindegyikében „beköszönt”. A KTE mellett a Vasas ellen is duplázott, a 22. fordulóban.

A pécsi születésű Tököli nem ma kezdte a gólgyártást, és nem is tegnap, hanem még az 1993–1994-es szezonban a PMSC színeiben a Csepel ellen (Hajdú Attilának). Azóta kétszer, az 1999–2000-es és a 2001–2002-es szezonban is gólkirályi címet ünnepelhetett, mindkétszer a Dunaferr SE játékosaként. Először 22 góllal (összesen 25-öt lőtt, de a Szeged LC ellen szerzett három gólját a szegediek későbbi kizárása miatt törölték), majd pályafutása legjobb szezonjában 28-cal lett gólkirály. 288 magyar élvonalbeli bajnokin összesen 149-szer talált az ellenfelek hálójába.

Tökölit elsősorban a Budapest Honvéd csatára, a 29 éves Hercegfalvi Zoltán akadályozhatja meg abban, hogy harmadszor is gólkirály legyen. Hercegfalvi immár harmadik éve alapembere a Honvédnak, de góljait tekintve ez a legeredményesebb szezonja azóta, hogy 2006-ban visszatért nevelőegyesületéhez, hiszen már 13 találatnál jár, míg az előző két szezonban összesen szerzett 14-et. A legjobb meccse a harmadik fordulóban volt, amikor az ő triplájával nyert a Honvéd 3–1-re a Diósgyőr ellen. Dupláznia kétszer sikerült: a 14. fordulóban a REAC ellen és legutóbb – azaz Tökölihez hasonlóan a 22. fordulóban – a Fehérvár ellen. Érdekesség, hogy az őszi szezonban 1–1-re végződő Paks–Honvéd meccsen Tököli és Hercegfalvi is betalált (mindketten büntetőből).

Tököli mellett egy másik korábbi győztes, Bajzát Péter is eséllyel pályázik az újabb elsőségre. A Győri ETO 27 éves csatára a 2006–2007-es idényben a szenegáli Ibrahim Sidibével (DVSC) holtversenyben már volt gólkirály, 18 találattal. Most, kilenc meccsel az idény vége előtt 12 góllal a harmadik helyen áll.

AKIK MÉG BELESZÓLHATNAK

Nagyon szoros a lista élcsoportja, hiszen Tököli, Hercegfalvi és Bajzát mögött négyen is 11 góllal állnak: Oláh Lóránt (DVSC), Bogdan Apostu (román, Nyíregyháza), Kabát Péter (Újpest) és a Soproni Liga jelenlegi egyetlen stabil magyar válogatott játékosa, Rudolf Gergely. Közülük bárki végezhet az élen, de egy jó hajrával akár még a 10 gólos Csordás Csabából (KTE) és a szintén 10 gólos Waltner Róbertből (ZTE) is lehet (gól)király.

AZ ELŐZŐ SZEZON KIRÁLYA

Ha pedig már Waltnernél tartunk, nem szabad elfelejteni, hogy az előző szezonban 18 góllal ő végzett az élen, és ebben az idényben is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. Ráadásul együttese is jó formában van, a ZTE az elmúlt tíz fordulóban nem kapott ki. Igaz azonban, hogy a csatár legutóbb egy hónapja, március 16-án, a Kaposvár ellen volt eredményes bajnokin. Waltnerrel kapcsolatban érdekesség, hogy hiába lett gólkirály, a szurkolókat kevésbé győzte meg a teljesítményével, ugyanis például a Nemzeti Sport Online szavazásán az olvasók nem választották be őt az előző évad legjobbjainak álomcsapatába.

A NAGY CSALÓDÁSOK

A legnagyobb csalódást egyértelműen azok a fiatalok okozták, akiket a szakma egybehangzóan nagy tehetségnek kiáltott ki az elmúlt évben-években. Persze az igazsághoz tartozik, hogy közülük többen is különböző sérülésekkel bajlódtak a szezon során.

Az elmúlt idényben 17 találatával a góllövőlista második helyén végző Urbán Gábor (MTK) tíz meccsen három gólt lőtt, míg a tavaly nyáron 15 góllal negyedik helyen záró Tisza Tibor (Újpest) hét meccsen kétszer volt eredményes.

Hrepka Ádámot külön is érdemes kiemelni. A 22. születésnapját két napja ünneplő támadó 2007-ben, két sikeres évad után a magyar labdarúgás egyik nagy ígéreteként szerződött kölcsönbe a holland NEC Nijmegenhez, ahol a jelek szerint „elfelejtett” futballozni. Az eredetileg tervezett egy év helyett néhány hónap elteltével hazatért, azóta pedig nem találja korábbi önmagát. Ebben a bajnokságban 21 meccsen mindössze négyszer talált az ellenfelek kapujába.

ÉRDEKESSÉG

Amennyiben ebben a szezonban is Tököli Attila lesz a gólkirály, igen illusztris társaság tagjai közé kerülhet, ugyanis eddig tizenhat olyan játékos volt a magyar labdarúgás történetében, aki legalább háromszor gólkirály lett az NB I-ben. Az elmúlt negyedszázadban Illés Béla és Détári Lajos mondhatta el ezt magáról, míg korábban többek között Bene Ferenc, Albert Flórián, Kocsis Sándor és Puskás Ferenc. Abban viszont egyedülálló lehet Tököli, hogy hét év szünet után koronázhatják újra gólkirállyá, mert úgy még senki sem végzett az élen, hogy ilyen hosszú idő telt volna el két elsősége között (jelenleg Bene Ferenc tartja ezt a csúcsot hat esztendővel: 1963 után a második gólkirályi címét 1969-ben szerezte meg).

SOPRONI LIGA

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE (9 MECCS VAN MÉG HÁTRA)
13 gólos: Hercegfalvi (Honvéd), Tököli (Paks)
12 gólos: Bajzát (Győr)
11 gólos: Apostu (Nyíregyháza), Kabát (Újpest), Rudolf (Debrecen), Oláh (Debrecen)
10 gólos: Waltner (ZTE)
9 gólos: Csordás (Kecskemét), Zahorecz (Kaposvár)
8 gólos: Kenesei (Haladás), Nikolics (Kaposvár), Rajczi (Újpest)
7 gólos: Divics (Vasas), Meyé (ZTE), Németh N.(Vasas), Nyerges (REAC), Tóth M. (DVTK)
6 gólos: Kiss T. (Paks), Rajos (Haladás), Szakály (Debrecen)
5 gólos: Bozsovics (Kaposvár), Homma (Diósgyőr), Kanta J. (MTK), Montvai (Kecskemét), Pál A. (MTK), Sitku (Fehérvár)
4 gólos: Bozsics (Újpest), Dancs (REAC), Diego (Honvéd), Dobric (Vasas), Dudu (Debrecen), Hrepka (MTK), Kovács I. Z. (Győr), Lisztes (REAC), Pavlicic (Fehérvár), Yannick (Kecskemét)
3 gólos: Báló (Paks), Brnovic (Győr), Cutuk (Újpest), Farkas B. (Fehérvár), Kamber (Diósgyőr), Korcsmár (Újpest), Lázok (Vasas), Leandro (Debrecen), Mijadinoski (Újpest), Ndjodo (Siófok), Oross (Haladás), Sztojkov (Nyíregyháza), Tóth P. (Haladás), Urbán (MTK), Vujovic (Fehérvár)
2 gólos: Abass (Honvéd), Abraham (Honvéd), B. Tóth (Vasas), Balázs (ZTE), Bárányos (Nyíregyháza), Bicak (Győr), Bogdán (Kaposvár), Bori (Újpest), Czvitkovics (Debrecen), Éger (Paks), Hajdú (ZTE), Illés (ZTE), Jeremiás (REAC), Józsi (Győr), Kanta Sz. (Siófok), Kiss Z. (Debrecen), Kormos (Kecskemét), Kógler (Siófok), Kulcsár (Fehérvár), Lambulics (MTK), Lencse (MTK), Litsingi (Kecskemét), Magasföldi (Siófok), Máté (ZTE), Milicsics (Diósgyőr), Miljatovics (ZTE), Miskolczi (Nyíregyháza), Nagy G. (MTK), Németh N. (Vasas), Obrics (Kaposvár), Pavicevics (ZTE), Simon (Újpest), Sipos N. (Haladás), Stark (Győr), Sütő (Siófok), Szűcs (Debrecen), Takács P. (Diósgyőr), Tisza (Újpest), Torma (REAC), Tóth A. (Vasas), Vörös (Haladás)
1 gólos: Alempijevics (Kecskemét), Alomerovics (ZTE), Alves (Fehérvár), Andorka (Haladás), Bíró (Debrecen), Böde (Paks), Cornaci (Nyíregyháza), Cseri (REAC), Csukics (Kecskemét), Demjén (Debrecen), Farkas I. (Kecskemét), Farkas K. (Kaposvár), Foxi (Újpest), Genito (Honvéd), Grúz (Kaposvár), Guzmics (Haladás), Gyánó (Vasas), Gyagya (Újpest), Hegedűs (Kecskemét), Hegedűs (Nyíregyháza), Hidi (Honvéd), Horváth G.(Fehérvár), Imedashvili (Nyíregyháza), Kecskés (MTK), Kerekes (Debrecen), Kink (Győr), Kiss T. (REAC), Kocsárdi (ZTE), Koller (Fehérvár), Koltai (Győr), Koncz (Kecskemét), Kriston (Paks), Kuttor (Haladás), Maróti (Honvéd), Menyhárt (Kecskemét), Mészáros (Debrecen), Milicsics (Diósgyőr), Moreira (Honvéd), Nagy D. (Fehérvár), Odrobéna (Nyíregyháza), Pátkai (MTK), Pelecaci (Diósgyőr), Polonkai (Fehérvár), Pomper (REAC), Radovics (Fehérvár), Ramos (Nyíregyháza), Reszli (Kaposvár), Romero (Fehérvár), Roni (Siófok), Szavics (Kecskemét), Sevel (Nyíregyháza), Simek (Fehérvár), Sluka (ZTE), Szmiljanics (Honvéd), Sowunmi (Vasas), Sztojakovics (Honvéd), Szabó Á. (MTK), Takács M. (Siófok), Tokody (Győr), Tóth Z. (ZTE), Tusori (Siófok), Unierzyski (Vasas), Vaskó (Újpest), Vinicius (Debrecen), Völgyi (Győr), Vukelja (Vasas), Zsidai (MTK), Zsolnai (Kaposvár)
Öngól: Kriston (Paks, a ZTE ellen), Maróti (Honvéd, az Újpest ellen), Milicsics (Diósgyőr, az MTK ellen), Miljatovics (ZTE, a Kaposvár ellen), Petrók (Kaposvár, a ZTE ellen), Sifter (Fehérvár, a Nyíregyháza ellen), Supics (Győr, az Újpest ellen)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik