Súlyos vereségük ellenére is továbbjutottak a vietnamiak

Vágólapra másolva!
2007.07.16. 17:56
Az A csoportból Ausztrália és Irak, a B-ből pedig Japán és Vietnam jutott a legjobb nyolc közé az Ázsia-kupában. Mark Vidukáék – többek között a csatár két góljának köszönhetően – belekapaszkodtak az utolsó szalmaszálba, és négyet rúgtak Thaiföldnek. Vietnam ugyan súlyos vereséget szenvedett Japántól, de Katar együttese nem tudott élni a lehetőséggel, kikapott az Egyesült Arab Emírségektől.
Japán nagyon megverte Vietnamot, de utóbbi együttesnek sincs oka szomorkodni, hiszen továbbjutott csoportjából
Reuters
Japán nagyon megverte Vietnamot, de utóbbi együttesnek sincs oka szomorkodni, hiszen továbbjutott csoportjából
Japán nagyon megverte Vietnamot, de utóbbi együttesnek sincs oka szomorkodni, hiszen továbbjutott csoportjából
Reuters
Japán nagyon megverte Vietnamot, de utóbbi együttesnek sincs oka szomorkodni, hiszen továbbjutott csoportjából

A címvédő japánok a torna egyik házigazdájával, vietnami válogatottal csaptak össze a csoportkör utolsó mérkőzésén és könnyű győzelmet arattak.

A vietnami együttes szerzett meglepetésre vezetést, a hetedik percben egy szöglet után a hátul segédkező japán középpályás, Szuzuki Kenta talált a saját hálójába.

Nem sokáig örülhettek azonban Alfred Riedl tanítványai, ugyanis Nakamura bal oldalról középre lőtt labdáját Maki Szeicsiro bólintotta a kapuba.

Félóra elteltével már Ivica Oszim együttesénél volt az előny, Endo 17 méteres szabadrúgásával szemben volt tehetetlen a kapus. A japánok ezután fölényes győzelmet arattak, mivel előbb Nakamura, majd Endo szabadrúgása után Maki is betalált.

A japánok mellett azonban azok a vietnamiak is továbbjutottak, akik 1960 óta először vettek részt a kontinensbajnokságon.

A csoport másik meccsén ugyanis Katarnak mindenképpen győznie kellett volna az Egyesült Arab Emírségek ellen. Jól is indult Dzsemaludin Muszovics együttese számára a mérkőzés, hiszen a katariak uruguayi születésű csatára, Sebastian Quintana – aki Japán és Vietnam hálóját is bevette korábban – büntetőből vezetést szerzett.

Az 59. percben azonban Szaed Alkasz egy beadás utáni fejessel egyenlített, majd a ráadásban a győzelmet is megszerezték az emírségiek: Mataar szabadrúgása után Kalil fejelt a hálóba.

Az ausztráloknak Mark Viduka remeklése is kellett Thaiföld legyőzéséhez. A 21. percben szerezte meg a vezetést az óceániai zónából átkerült válogatott, amikor Wilkshire szabadrúgását az előrehúzódó Beauchamp fejelte a kapuba.

A thaiföldiek a folytatásban több remek támadást is vezettek, de a befejezéssel hadilábon álltak. Pedig a döntetlennel ők jutottak volna tovább a csoportból. A kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, a 80. percben Viduka kapott egy hosszú labdát, és ő már nem hibázott.

A thaiföldieket megroppantotta az újabb kapott gól, az utolsó percek már egyértelműen az ausztráloké voltak, előbb újra Viduka fejelt a hálóba, majd a csereként beállt Kewell állította be a végeredményt. Irak döntetlent játszott Omán ellen, így ő is bekerült a negyeddöntőbe.

ÁZSIA KUPA

A CSOPORT
Omán-Irak 0-0
Thaiföld-Ausztrália 0-4 (Beauchamp 21., Viduka 80., 83., Kewell 90.)
B CSOPORT
Katar - Egyesült Arab Emírségek 1-2 (Quintana 42.-11-es ill. Alkasz 59., Kalil 90.)
Vietnam - Japán 1-4 (Szuzuki 8.-öngól ill. Maki 12., 59., Endo 31., Nakamura 53.)


Az A csoport végeredménye
1. Irak 5 pont
2. Ausztrália 4 pont
3. Thaiföld 4 pont
4. Omán 2 pont
A B csoport végeredménye
1. Japán 7 pont
2. Vietnam 4 pont
3. Egyesült Arab Emírségek 3 pont
4. Katar 2 pont


A negyeddöntő párosításai
Japán - Ausztrália
Irak - Vietnam
A másik két párharc párosítása még nem dőlt el.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik