Dányi Szilárd visszautasítja az Újpest rasszista megbélyegzését

Vágólapra másolva!
2007.05.18. 16:02
Dányi Szilárd, az Újpest FC ügyvezető igazgatója (képünkön) elfogadhatatlannak tartja, hogy a labdarúgócsapatot egyes szurkolóinak „huhogása” miatt három pont levonással büntető határozatot olyan kommentárok kísérték, amelyek érzése szerint az Újpest valamennyi szimpatizánsát rasszistának bélyegzik.
www.ujpestfc.hu
www.ujpestfc.hu

A lapunkhoz eljuttatott közleményében Dányi úgy fogalmaz: az MLSZ fegyelmi bizottságának május 15-i döntését „olyan kommentárok és megállapítások kísértek az ügy hordalékaként, amelyeknek végkövetkeztetése számunkra elfogadhatatlan.”

A sportvezető rámutat: az Újpestnek több százezer szimpatizánsa és szurkolója van, akik között akad „ellenzéki és kormánypárti politikus, író és színész, csúcsmenedzser és munkanélküli, gyári munkás és földműves, jogász és orvos, kereskedő és szolgáltató, tanár és diák, nyugdíjas és gyerek, férfi és nő, tehát társadalmunk minden egyes szegmense”.

„Ezt a polarizált tömeget, amelynek egyetlen azonosítója az, hogy mindegyik tagja az Újpest-család tagjának mondja magát, egy pár meggondolatlan ember magatartása miatt rasszistának minősíteni több, mint csúsztatás, sőt ki merem jelenteni: bűn, amit , mint az Újpest-család tagja, mindannyiunk nevében, kikérek magunknak” – teszi hozzá Dányi.

„Vajon az nem kirekesztő-e, ne adj' Isten rasszista, aki egyesek magatartása alapján von le negatív következtetéseket, és bélyegez meg egy százezrekben mérhető közösséget?” – folytatódik a dokumentum.

Az ügyvezetőnek meggyőződése, hogy „a huhogók jelentős része nem ideológiai alapon, hanem 'brahiból', tette, amit tett, nem ismerve fel magatartása súlyos következményeit”.

Hozzáteszi: ez a felelősség alól senkit nem mentesít, éppen ezért a klub tudomásul vette „a példátlanul súlyos büntetést”.

Érdekesség, hogy a pontlevonásról még Gyurcsány Ferenc is szükségét látta megszólalni, mert politikai vetületet vélt felfedezni az ügyben.

A www.miniszterelnok.hu weboldal cikkéből kiderül, hogy Gyurcsány a Kisteleki Istvánnak írt levélben köszönte meg a szigorú fellépést, azt, hogy – amint fogalmaz – (az MLSZ) „elutasítja a kirekesztő gesztusokat, amelyek sajnos megjelennek a magyar focipályák mellett is.”

Nem tudni, Dányi Szilárd tudomást szerzett-e erről a levélről, kommünikéjében ugyanis nem nevez meg konkrét forrásokat, amelyek híradásait, kommentárjait elfogadhatatlannak tartja.

Ugyanakkor kijelenti: az Újpest mindent megtesz azért, hogy „segítse a megtisztulást, és (ez az ügy) ne arra szolgáljon, hogy egyesek maguknak talmi dicsőséget szerezzenek, úgy, hogy az összprobléma megoldásáért semmit, vagy csak látszatintézkedéseket tesznek”.

Dányi Szilárd közleménye teljes terjedelmében itt olvasható! ---- D
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik