Már az Újpest is bajnokesélyes

BENKŐ GÁBOR, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓBENKŐ GÁBOR, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2004.05.12. 22:41
Címkék
Ragyogóan szerepel az Újpest, tegnap a listavezető Debrecent fogadta, nem csoda, hogy a mérkőzés előtt könnyen ki lehetett találni a stadion környékén, hogy odabent rangadót rendeznek. Csoportokban érkezetek az emberek, és ha valamikor, akkor most tényleg megmozdította híveit az újpesti futballcsapat, de Debrecenből is sokan utaztak el a találkozóra.


A hogyan az ilyenkor lenni szokott, Bajzát Péter, a debreceniek csatára otthon szurkolt a társainak – csak emlékeztetőül: a támadó két éve úgy rúgta meg az újpestiek egyik kedvencét, Medgyesi Lászlót, hogy abba kellett hagynia a labdarúgást, és a vendégek vezetői azóta okosan mindig úgy döntenek, inkább nem utaztatják Bajzátot a Megyeri útra – jobb is ez így, mindenkinek. Eljött viszont a fővárosba, természetesen a Loki és a magyar mezőny egyik legjobbja, Sándor Tamás, de meglepetésre csak a kispadon kapott helyet. Mindenki taktikai megfontolásokat sejtett a döntés hátterében, ám az ok sokkal prózaibb: a középpályást kisebb sérülés kényszerítette a tartalékok közé.

Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Persze, újpesti szemszögből ez mit sem jelentett, ők úgy gondolták, a Debrecen kerete erős bárkinek a pótlására, ráadásul hazai pályán, az ellenféltől függően nekik kell diktálniuk a tempót. Alaposan bele is kezdtek, a vendégek szinte levegőt sem kaptak a házigazdák szorításában. A lilák agresszíven letámadták a védőket, sokat mozogtak, bátran lőttek, a debreceniek pedig csak másodpercekre tudták megszerezni a labdát, ebből következően szinte még véletlenül sem ismerkedhettek meg a hazai térféllel, és olykor csak a szerencsének köszönhették, hogy megúszták ezt az időszakot gól nélkül.
Mindez húsz percig tartott, ettől fogva kiegyenlítettebb lett a játék, a vendégek is vizitáltak Vlaszák Géza kapujánál. Az óvatosságot nem adták fel, olykor érdekes volt nézni, mennyire szétszakadt a pálya: a debreceni védők a saját tizenhatosuknál őrizték az ellenfél csatárait, a többiek elöl próbálkoztak egy kontrát befejezni, és a két csoport között legalább hatvan méter volt a távolság. Az iram és a küzdelem nagy volt, a kapuk előtti veszély viszont a félidő vége felé csökkent, és egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni.
Szerencsére a szünetben sem csappant meg a játékosok ambíciója, különösen az Újpest mozgósította minden erejét a győzelem érdekében. Akárcsak a mérkőzés elején, a folytatásban is megpróbálta állva hagyni ellenfelét, a különbség az volt, hogy most sikerült is. A hazai vezetésre azonnal reagált a Debrecen, pályára lépett Sándor Tamás és Dombi Tibor, nyilvánvalóan a támadójáték hatékonyságának növelése érdekében. Csakhogy ez már a veszett fejsze nyele volt, a lilák lendületét szemlátomást ezúttal semmi sem törhette meg. A Loki nem tudott hirtelen átállni határozottabb és bátrabb játékra, ugyanakkor hátul fellazult, és ez a gyors hazai támadók malmára hajtotta a vizet. Az Újpest kiválóan élt is a lehetőséggel, és nem az volt a kérdés, felzárkózik-e a Debrecen, hanem az, hogy mekkora különbséggel nyernek a házigazdák.
A DVSC talán túlságosan is óvta a mérkőzés nagy részében az egy pontot, a lilák viszont kevésbé taktikázhattak, ők első szándékból a győzelemre törekedtek, és nagyon tudatos, szervezett és lelkes játékkal rukkoltak elő és sikerük jogosságához szemernyi kétség sem férhet. Nagyon együtt van most ez az Újpest, amely ezzel a három ponttal a bajnokesélyesek közé lépett. A Debrecent sem érheti szemrehányás, hiszen nagy akarattal játszott, ám egy aranyéremre aspiráló csapatnak idegenben is sokkal hatékonyabban kellene futballoznia, ez a teljesítmény arra volt elég, hogy egy nagyon jó meccset játsszanak az őket ezen az estén felülmúló Újpesttel. ---- 5. perc: Rajczi egy csel után kitolta a labdát a jobb oldalon felfutó Simeknek, aki a jobbösszekötő helyéről 17 méterről jobbal kapura lőtt, ám Tomic biztosan hárított.
7. perc: Tóth Norbert balról laposan és gyengén lőtte középre a labdát, meglepő módon a vendég védők és a hazai támadók sem mozdultak a beadásra, sőt Tomic is elaludt egy pillanatra, így a labda váratlanul a bal kapufa tövéről furcsán csavarodva kifelé pattant, éppen a kapus kezébe. Rajczi ezután nyomban ott termett, és a kapus kezéből a hálóba passzolta a labdát, a játékvezető azonban kifelé szabadrúgást ítélt.
28. perc: Simek Rajczival kényszerítőzött a jobb oldalon, majd a szélső a visszakapott labdával meglódult előre, és a tizenhatoson belülre ívelt, ahol már érkezett volna Bükszegi, de a remek ütemben kilépő Tomic az újpesti támadó elől kiöklözte a labdát.
30. perc: Bernáth jobbról adott be egy szögletet, az ötös túloldalán Flávio Pim kapura bólintott, és bár Vlaszák az esetnél már verve volt, a jó helyen álló Farkas Balázs a gólvonal előtt kifejelte a labdát.
46. perc: Simek jobbról egy keresztlabdával hozta játékba a túloldalon lévő Tóth Norbertet, aki ezután középre adott, majd Bükszegi a tizenegyes pontról felugorva kapura fejelt, Tomic azonban szép vetődéssel hárított.
53. perc: Tóth Norbert remek lövése után Tomic bravúrral kiütötte a labdát, amely éppen Simek elé került, aki lövésre visszapasszolt a tizenhatoson álló Rajczi elé, ő ballal azonnal kapura lőtt. Tomic ekkor ugyancsak bravúrral, lábbal védett, de a kicsorgó labdára Tóth Norbert csapott le elsőként, és négy méterről ballal a bal alsó sarokba passzolt.
1–0
63. perc: Flávio Pim hibájából Tóth Norbert középen egyedül törhetett a Debrecen kapujára. A középpályás betört a tizenhatoson belülre, majd 13 méterről csodálatos mozdulattal ballal alápörgetett a labdának, és az Tomic feje felett a kapu közepébe hullott.
2–0
90. perc: Tóth Norbert nagy lendülettel futott el a bal oldalon az alapvonalig, onnan középre ívelte a labdát, ahol érkezett Rajczi, és négy méterről úgy fejelt a bal felső sarokba, hogy a labda a bal kapufát érintve esett a hálóba.
3–0 ---- Juhár Tamás a Debrecen ellen 400. élvonalbeli mérkőzését játszotta. A válogatott hátvéd 2002. ősze óta futballozik Újpesten, és ez idő alatt csupán négy tétmérkőzést hagyott ki – az újpesti vezetők a kezdő sípszó előtt köszöntötték a labdarúgót.

Hányszor dicsértük már az újpesti stadiont, és hányszor írtuk már ebben a rovatban is, hogy mégis milyen hiányosságokkal bír ez a létesítmény. Nos, ezúttal arra figyeltünk fel, hogy a Szusza Ferenc-stadion környékén nincs megoldva a parkolási lehetőség, így az autóval érkezők kénytelenek akár több utcával arrébb letenni gépkocsijukat.


Szavazás

Ki nyeri a magyar bajnokságot?

---- Végre örülhetett Pat Sanders, a német másodosztályban szereplő Energie Cottbus pályaedzője, aki rövid időn belül már harmadszor jött el Magyarországra, hogy lássa futballozni az Újpest 22 éves, jobb oldali védőjét, Szélesi Zoltánt. A szakember eddig potyára utazott, hiszen a játékos rendre sérült volt, amikor a Megyeri útra látogatott. A lila-fehérek csapatkapitányának nagy esélye van arra, hogy nyártól a remélhetőleg akkor már német élvonalbeli Cottbus játékosa legyen – két fordulóval a vége előtt a Cottbus egy ponttal áll a feljutást érő harmadik hely mögött. Pat Sanders kíváncsi volt még Simek Péter teljesítményére is, akit videofelvételeken látott már. A németek érdeklődnek a Balaton FC kapusa, Csernyánszki Norbert és válogatott szélsője, Mészáros Norbert iránt is.

A ragadozó marad a mezen

A találkozó előtt fél órával ünnepélyes sajtótájékoztató keretén belül jelentette be Sallói István ügyvezető igazgató, és Nemes Katalin, a Puma cég ügyvezetője, hogy a lila-fehérek újabb négy esztendőre szóló megállapodást kötöttek a sportszergyártó céggel. A megállapodás értelmében egyébként a világhírű sportmárka az Újpest FC hivatalos szponzorává is előlépett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik