Supka Attila úgy döntött, most nem mond semmit

JÁVOR PÉTER, LIPCSEI ÁRPÁDJÁVOR PÉTER, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2004.03.27. 21:40
Címkék
Supka Attila emelt fővel ballagott a kispad felé. Megállt, a plexivel borított ülőhely bal oldalának dőlt, összefonta karjait, aztán rezzenéstelen arccal nézni kezdte a mérkőzést.

Mozdulatlan maradt övéi első kisebb, jelentéktelen zavarát látva, és nem kezdett örömtáncba a 6. percben sem, amikor pedig lett volna rá oka, mivel a házigazda Előre FC megszerezte a vezetést a bajnoki cím védője ellen.
Ott állt segítőitől körülvéve, mégis kissé egyedül, megannyi gondtól nyomasztva. Itt volt rögtön a "Leüljek-e a kispadra, vagy sem? " kérdés.
"Mivel hivatalos, írásos értesítést egyelőre nem kaptam a fegyelmi határozatról, úgy gondolom, ott a helyem a padon" – mondta határozottan a tréner.
Aztán ott volt a sérült kezdőjátékosok, a héten Fehérvárott megműtött Megyesi László és Kovács Norbert története, akikre az idényben már nem számíthat a szakvezető. Pedig Supka a 20. forduló nyitó összecsapása előtt úgy nyilatkozott, az alapszakasz hátralévő három mérkőzésén hat pontot kasszírozna csapatával. Hármat rögvest szombat délután a fővárosi kék-fehérek ellenében.
Nos, az első félidő kis híján vágyainak megfelelően zárult, azaz a lilák vezetésével, csakhogy a 43. percben Zabos Attila kisegítette a vendégek ziccereket hibázó támadóit. A középpályás ugyanis ballal – az idény során nem először – elképesztően nagy gólt rúgott a későn eszmélő horvát kapus kapujának jobb felső sarkába. Hamarosan változhatott volna az eredmény, ám Kovács Béla lövését követően Végh Zoltán bravúrral ütötte szögletre a labdát. Megjegyzendő: semleges szemmel a játék képe alapján talán nem is lett volna igazságos az újabb hazai gól, tekintve, hogy a vendégek az első 45 perc tekintélyes részében uralták a pályát, és egyenlítő találatuk is megérdemelt volt. Ugyanakkor tény, hogy a Békéscsaba az egyébként mély talajú pályán nagyon jól tartotta magát.
Góllal zárult az első játékrész, és azzal kezdődött a második – Zavadszky Gábor addig rúgdosta (kétszer) telibe Simunicot a labdával, amíg az végül a közönség által korántsem kedvelt Torghelle Sándor elé pattant, aki a hátráló bekkek felett a léc alá lőtte azt. A találathoz tartozik, hogy az MTK középpályásának első lövése előtt a hazaiak hátvédje, Dusko Grujics egy ütközést követően a földön maradt, csakhogy a hasonló helyzetekben addig a játékot rögtön megállító játékvezető, Ábrahám Attila ezúttal tovább engedte a futballt. A bíró druszája, Supka Attila dühödten csapott a levegőbe, reklamált egy keveset, aztán újból felvette a meccsnéző pózt. Ábrahám utóbb elmondta, látta, hogy nem történt szabálytalanság, azaz a hazai játékos csak színészkedett – utóbb az öltözőben ezt Grujics is elismerte neki…
A Békéscsaba harcmodort váltott, igyekezett feljebb tolni a védekezését, igaz, a vendégek a vezetés tudatában kissé át is adták a terepet a vendéglátónak. A csereember, Hoffmann Richárd lövésénél emelkedtek a kezek először a levegőbe a második 45 percben a hazai oldalon, ám a labda a jobb kapufán csattant. Aztán alig valamivel később Egervári Sándor reklamált az oldalvonal mentén, mivel Rósa Henrik a tizenhatoson kívülre futó Simunic mellett elszaladva a földre huppant, ám Ábrahám bíró továbbot intett. E szituációban a hazaiak attól lettek idegesek, hogy ha nem történt szabálytalanság, a második félidőben három ziccert is elpuskázó Rósa műesésért miért nem kapott sárga lapot?… A kérdés kérdés maradt, s a becsületes brusztolás ellenére az eredmény sem változott, azaz győzött az MTK – a látottak alapján megérdemelten. ----
5. perc: A vendégek térfelének közepéről Bánföldi szabadrúgásból a kapu előterébe emelte a labdát, Grujics 11 méterről fejelt kapura, de Végh megfogta a labdát.
6. perc: Miculescu Kovács Bélához továbbított, aki Füzi Ákost kicselezte a tizenhatoson belül, majd továbbpörgette a labdát az egyedül álló Tóth Györgynek. A csabaiak támadója, a jobbösszekötő helyéről, 12 méterről, laposan, jobb lábbal, a vetődő kapus mellett, kilőtte a jobb alsó sarkot.
1–0
21. perc: Rósa futott el a csabai térfélen, három csel után nagy erővel meglőtte a labdát, amit Simunic vetődve, balra kiütött. Ám éppen az egyedül álló Zavadszky elé, aki az alapvonalig vitte a labdát, majd jobbról belőtte azt az ötösre. Welton Silva az ötös túlsó sarkáról kapura pörgette a labdát, de Simunic bravúrral, vetődve hárított.
32. perc: Rósa ügyesen ugratta ki a bal oldalon Welton Silvát, aki középre adott. Torghelle 12 méterről lőtt, Udvari az ötösön blokkolta a labdát.
43. perc: Zabos 25 méterre állt a békéscsabai kaputól. Mindenki beadást várt tőle, de az MTK középpályása váratlanul, bal lábbal, nagy erővel kapura lőtt, a labda pedig óriási ívet leírva a jobb felső sarokban kötött ki a későn mozduló Simunic fölött.
1–1
47. perc: Egy bal oldali szöglet után Zavadszky elé került a labda, miközben Grujics a földön feküdt. Zavadszky a jobbösszekötő helyéről, 12 méterről megcélozta a békéscsabai kaput, de a labda a kimozduló Simunicról visszapattant elé. Zavadszky ugyanonnan ismételhetett, de másodjára is az éppen lehuppanó Simunicot találta telibe, a csabaiak kapusáról azonban most Torghelle elé került a labda. A fővárosiak támadója a tizenegyespontról, jobb lábbal az üresen maradt kapu közepébe lőtte a labdát.
1–2
71. perc: Hoffmann bújt ki a védők közül. Lövése után a labda kipattant Véghről, ismét a csereként beállt csabai támadó elé, aki a balösszekötő helyéről, kissé kisodródva, 12 méterről a jobb kapufa tövét találta telibe a labdával.
81. perc: Pisont, Torghelle, Rósa volt a labda útja, az utóbbi 14 méterről, a jobbösszekötő helyéről fölé lőtte azt. ---- Huszonhét–huszonhét. Lehetett volna ezúttal szerencsésebb is ez a párosítás Elek Norbert, az MTK Budapest védője számára, aki a mérkőzés napján, azaz 27-én ünnepelte 27. születésnapját – futball nélkül, illetve csupán nézőként, mivel a sérülése a lelátóra száműzte. A találkozó lefújását követően aztán elégedetten mosolyoghatott, mivel csapattársai győzelemmel ajándékozták meg az ünnepi napon.


Az MTK vezető gólját követően a hazai szurkolók minden kezük ügyébe eső tárggyal igyekeztek eltalálni Heibl József partjelzőt. Az egyik repülő tárgy egy kukoricacsutka volt, ez olyan fél méterrel szállt el az aszszisztens feje mellett. Ábrahám Attila játékvezető a bizonyítékot odavitte a tartalékbírónak, és vélhetően jelentésébe is beleírja majd az incidenst, ami miatt könnyen lehet, hogy büntetést kell fizetnie a rendező klubnak. ---- Két hét múlva a tervek szerint Békéscsabán is lehet végre villanyfényes bajnoki és kupamérkőzéseket rendezni. A jelenlegi élvonalbeli mezőnyben utolsóként az Előre által használt létesítményben, a Kórház utcai stadionban is elkészül a villanyvilágítás egy 90 millió forintos beruházás keretében. A pálya négy sarkán már elkészült a kandelábereket tartó alapzat, az átadásra április 10-én kerül majd sor. Az igazi avató, az első esti összecsapás a rájátszás első vagy második fordulójában esedékes, attól függően, hogy a lilák hazai pályán vagy idegenben kezdik a bajnokság második körét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik