Győztes gól a hosszabbításban

KEMÉNY KRISTÓF, VARGA T. RÓBERTKEMÉNY KRISTÓF, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.10.04. 23:40
Címkék
A vörös hajú fiatal hölgy kinyitotta a vendégpénztár ajtaját, belépett a fabódéba, letörölte az asztalt, elővett egy Kiskegyedet, vagy valami hasonló női magazint, és olvasgatni kezdett. Közben a biztonságiak unottan beszélgettek a világ nagy dolgairól, és bámészkodtak, mikor jön már erre emberfia.
Mindez egy órával a Sopron– Balaton FC mérkőzés előtt történt. Ekkor még úgy tűnt, nemigen hozza lázba a helyieket a találkozó, bár meglehet, csupán arról van szó, hogy a városban sokan voltak úgy, mint a sportcsarnok portása, aki azt mondta: "Én ki nem nézek a meccsre! Amikor kimentem, rendre kikapott a Sopron! A múltkoriban vettem a bátorságot, megdicsértem a Pinyőt, aztán mi lett a vége? Kikaptunk a Győrtől!” Pinyő, azaz Pintér Attila, a Matáv edzője azonban fogadkozott, az élvonal második helyezettje ellen már megörvendeztetik a nézőket. Ez ügyben – mint azt a találkozó előtt elárulta – semmi különöset nem tett, a Sopron a szokásos módon készült a Balaton-partiak elleni megméretésre. Arra a felvetésre, miszerint egyesek szerint nem a legjobb a viszonya csatár Tiber Krisztiánnal, csupán annyit mondott, ezúttal nem nevezte még a cserepadra sem. A miértre pedig visszakérdezett: "Miért neveztem volna, tessék megnézni, mennyi gólt lőtt Sopronban?…”
Ebben maradtunk, meg abban, hogy Tóth Mihály mellett az a Balaskó Iván támadja majd az utóbbi időben kifejezetten jó formát mutató Csernyánszki Norbert kapuját, aki a bajnokság kezdetén csereként beállva szerzett fontos gólokat.
Ezzel el is érkeztünk a vendégekhez, akik – meglepő helyezésük ellenére – ebben az idényben kellemes látogatóknak bizonyultak (értsd: eddig otthonuktól távol csupán egy döntetlent értek el).
Csertői Aurél vezetőedző együttese az első percekben hű volt önmagához, azaz a támadásokat nem nagyon erőltette. Aztán amikor meg átmerészkedett a Sopron térfelére, mégpedig a 9. percben, Pető Zoltán labdát szerzett, majd indított, és miközben Kuttor Attila meg Radics Zsolt elkeseredetten menteni igyekezett, nemes egyszerűséggel egymásnak rohantak… Rögvest kiderült tehát, a sárga-kékek részéről nem véletlenül a "fő a biztonság” a jelmondat. Egy perccel később Balaskó a lécet találta el, s azt hallhattuk a nézőtérről, hogy "Balaskó, ott volt a bal alsó!”
Az izgalmas jelenetek után a játékosok úgy gondolhatták, ennyi elég volt egy időre a futballból, s egyre inkább cselgáncsra meg karatéra emlékeztetett, amit a pályán műveltek. Hogy mi indokolta a durváskodást, azt a lelátóról megítélni nem lehetett, de hogy volt ok rá, az biztos. Pintér Attilát is magával ragadták az események, minek következtében Szabó Zsolt játékvezető mintegy két centiméteres távolságból próbálta értésére adni, ha nem fejezi be a reklamálást, elküldi a kispadról.
A pályán tartózkodók közül ebben az időszakban mindössze Balaskó teljesített értékelhetően – no meg Szabó Zsolt –, a hazai játékos első félidei produkcióját ugyanis nagyszerű szabadrúgásgóllal zárta.
Igen ám, de volt még hátra a játékrészből hat perc. Kuttor pedig már az első siófoki szögletnél megmutathatta, hogy nemcsak a Balatonban, a levegőben is képes úszni… Megmutatta, így 1–1-es döntetlennel vonulhattak pihenni a felek.
A fordulást követően a Sopron mindent elkövetett a győzelem megszerzéséért, ám mindez csupán a labdabirtoklás arányában mutatkozott meg, helyzetekig nem nagyon jutottak Tóth Mihályék. A Siófok változatlanul a kontratámadásokra rendezkedett be, középpályásai hosszú indításokkal próbálták helyzetbe hozni a hazaiak védői között őrlődő Csordás Csabát és a jobbszélen olykor-olykor megiramodó Mészáros Norbertet, így aztán a játék többnyire a kékek térfelén zajlott. Ennek ellenére úgy tűnt, hogy ismét pontot szereznek idegenben játszva. Fontos is lett volna Kuttor Attiláéknak a pontszerzés, hogy továbbra is az élmezőnyben, de legalábbis a középmezőnyben ragadjanak, mert az a csapat, amelyik csak otthonában képes eredményesen futballozni, nem sok jóra számíthat. Kemény küzdelemben tartották is az eredményt, igaz, a támadójátékkal nemigen törődtek.
A védekező felfogás azonban végül megbosszulta magát, hiszen a ráadásban újra a siófokiak hálójába került a labda. Szerencsés találat volt, az nem vitás, ám a házigazdák harcossága, elszántsága ezúttal győzelmet eredményezett.

percről percre

10. perc: Baumgartner jobb oldali beadása után átszállt mindenki felett a labda. Balaskó vette le azt a tizenhatos bal oldali sarkánál, és okosan csavarta jobb lábbal a kapura. A labda a lécről vágódott vissza a mezőnybe.
23. perc: Balaskó rúghatott szabadrúgást a jobb oldalról, az ötös magasságából. Beívelése után remekül érkezett Lambulics, és a kapus lábához fejelte a labdát, Csernyánszki azonban lábbal szögletre mentett.
31. perc: Lazics szerzett labdát a Balaton FC térfelén. Megcsinált egy testcselt, majd 20 méterre a kaputól hátulról fellökték. Balaskó állt a labda mögé, és félmagasan csavarta azt a jobb sarok felé, a vendégek kapusa azonban vetődve megfogta a labdát.
39. perc: Ismét szabadrúgáshoz jutott a Matáv Sopron. Újra Balaskó vállalkozott, és 23 méterről jobb lábbal csavarta kapura a labdát, amely a földről fölpattanva a kapu jobb alsó sarkába vágódott.
1–0
43. perc: Usvat jobb oldali szöglete után magasan ívelődött a tizenhatoson belülre a labda. A legmagasabbra Kuttor emelkedett, és nyolc méterről fejelt a kapura. A labda Milinte kezéről a jobb kapufára, onnan pedig a hálóba pattant.
1–1
55. perc: Csordást buktatták a tizenhatos bal oldali sarkánál. László nagy erejű, jobblábas szabadrúgását követően Milinte bravúros vetődéssel ütötte ki a kapu jobb oldala felé tartó labdát.
62. perc: Lazics passzolt Csekéhez, a középpályás egy bokacsellel becsapta védőjét, Juhászt, de 15 méterről le-adott jobblábas erőtlen lövését követően Csernyánszki könnyedén fogta meg a labdát.
92. perc: Tóth Mihály vette le a labdát a bal oldalon a tizenhatos sarkánál a bal oldalon, lefordult védőjéről, bal lábbal be akarta adni a labdát. Az azonban lecsúszott a lábáról, és a vendégek kapusa fölött, a bal kapufát érintve került a hálóba.
2–1

Mestermérleg

Pintér Attila a Sopron edzője:

Sokkal jobban játszottunk, ha a helyzeteinket kihasználjuk több góllal nyerhettünk volna. A sors igazságtalansága lett volna, ha kicsúszik a kezünkből a három pont.

Csertői Aurél a Balaton FC vezetőedzője:
Mást most nem mondok, csupán azt, hogy immár a tizenötödik tizenegyesünket számláljuk, amelyet ebben a bajnokságban nem kaptunk meg…

Fény és árnyék

Noha nem rohamléptekben, de azért szépen épül a soproni stadion. Immár szerkezetkész állapotban van a sajtópáholy, továbbá a lelátókon egyre több széket szerelnek fel. Amennyiben elkészül, impozáns látványt nyújt majd a létesítmény.

Negatívum is kapcsolódik az építkezéshez: a sportcsarnok felőli kapun az építkezés során kicseréltek egy lakatot, amelynek kulcsa elveszett, így aztán csak a pálya felől lehetett megközelíteni ezt a lelátórészt. Ezenkívül sajnálatos, hogy a hangosításra nem jutott több pénz, mert a hangszórókból kivehetetlen hangok hallatszanak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik