A hajrában büntetőt hibáztak

TÓTH PÉTER és ZOMBORI ANDRÁS jelenti ZágrábbólTÓTH PÉTER és ZOMBORI ANDRÁS jelenti Zágrábból
Vágólapra másolva!
2003.09.24. 21:39
Címkék
Szinte hihetetlen, de igaz.1997 óta mindössze egyetlen esztendő akadt  az 1998-as , amikor az aktuális magyar bajnok ne horvát ellenfelet kapott volna a Bajnokok Ligája előcsatározásai során, avagy onnan búcsúzva az UEFA-kupában.
Hat évvel ezelőtt az MTK a BL selejtezőjében búcsúzott a Rosenborg ellenében, majd az UEFA-kupában az NK Croatia – a Dinamót akkoriban így hívták – jelentette a végállomást. Ezt követően jött az a bizonyos egyesztendei szünet, majd a kék-fehérek ugyancsak a Croatiával szemben maradtak alul a Bajnokok Ligájában a főtáblára kerülésért. 2000-ben a Dunaferr kiverte a Hajduk Splitet a BL előselejtezőjében, rá egy esztendőre ugyanebben a körben a Ferencváros alulmaradt a splitiekkel szemben. Tavaly dömping volt horvát csapatokból, hiszen a ZTE előbb az NK Zagrebbal meccselt a legrangosabb kupa előselejtezőjében, majd a Manchester United elleni búcsút követően az UEFA-kupában ugyanúgy a Dinamo Zagrebet kapta ellenfélül, mint ebben az esztendőben az MTK Hungária. Lehet, hogy véletlen, a sors akarja mindezt így, de azért az emberben ott motoszkál a kisördög, túl sok ez már a véletlenekből…
Ami pedig a mostani összecsapást illeti, nos Zavadszky Gábor végül nem vállalta a szereplést, ám ez túlzottan nagy meglepetést nem okozott, hiszen várható volt, hogy a középpályás ínhüvelygyulladása nem jön rendbe. Az már sokkal inkább váratlan eseménynek számított, hogy a hazaiak legnagyobb sztárja, Niko Kranjcar sem lépett pályára. Úgy hírlik, a 19 esztendős csapatkapitány a mérkőzést megelőző utolsó tréningen sérült meg, és a horvát újságírók közül többen is úgy vélekedtek, hogy ez a tény jelentősen megnövelte az MTK továbbjutási esélyeit…
Nos, alig kezdődött el a 90 perc, és Welton Silva tökéletes centerezése után Torghelle Sándor úgy fejelte meg a labdát, hogy Marco Sarlijának esélye sem maradt a hárításra. Megvolt a vezető találat, ráadásul, mivel idegenben szerzett gólról volt szó, különösen értékesnek számított e gól. Aki ismeri a horvát labdarúgók mentalitását, az tudhatja, a házigazdát egy pillanatra sem roppantotta meg a kapott találat. A zágrábi alakulat rendületlenül ment előre, és bizony Végh Zoltánnak többször is bizonyítania kellett, hogy nem véletlenül tagja a válogatott keretnek. Bebizonyosodott az, amiről Egervári Sándor vezetőedző még az összecsapás előtt beszélt, vagyis hogy a Dinamo futballistái mozgékonyak, labdabiztosak. Be kell vallani, a magyar szimpatizánsoknak többször is összeszorult a gyomruk, amikor a tiszta kékben játszó hazaiak felbukkantak az MTK kapujának előterében. A Dinamo-támadások közepette a játékrész 30. perce hozta azt a pillanatot, amikor talán meccslabdát rontottak a vendégek: Illés Béla hatalmas helyzetben Sarlijába rúgta a labdát. Kettő nulla lehetett volna az MTK szempontjából az eredmény, ám nem lett, majd néhány perccel később egy "tűzijáték” végén egyenlített a házigazda. A hajrában mindkét oldalon adódott még gólszerzési lehetőség, ám az eredmény nem változott, a folytatásra nyílt maradt a mérkőzés.

Czvitkovics Péternek (fehér mezben) olykor egyszerre három védôvel kellett csatáznia (fotók: Danis Barna)
Czvitkovics Péternek (fehér mezben) olykor egyszerre három védôvel kellett csatáznia (fotók: Danis Barna)
Czvitkovics Péternek (fehér mezben) olykor egyszerre három védôvel kellett csatáznia (fotók: Danis Barna)
Ami az első félidő 3. percében a magyar drukkereknek okozott hatalmas örömöt, az a folytatásban a horvát szurkolóknak. Jasmin Agic bombájával szemben az egyébként remekül védő Végh Zoltán is tehetetlennek bizonyult (bár ez esetben talán kissé kint állt a kapujából). Ez az eredmény még mindig olyan volt, amivel az MTK szimpatizánsai közül a legtöbben a találkozót megelőzően kiegyeztek volna, csak hát ekkor még majd’ egy félidő hátra volt a Maksimir poklában. Aki ezt nem így gondolta, azt az újabb zágrábi találat hamar rádöbbentette a valóságra. Húsz perce zajlott a második játékrész, amikor a belga Serge Gumienny megfejelte az addigi kisebb hibáit – ugyanis rendre az MTK kárára tévedett –, s Torghelle buktatásáért elfelejtett büntetőt ítélni. Baki volt ez, méghozzá súlyos… Sajnos a hátralévő percekben az eredmény már nem változott, pedig változhatott volna. A hajrában büntetőhöz jutott a kék-fehér egylet, csakhogy Czvitkovics Péter a kaput sem találta el 11 méterről.

Torghelle Sándor (jobbra) találata után még joggal bizakodtak az MTK játékosai
Torghelle Sándor (jobbra) találata után még joggal bizakodtak az MTK játékosai
Torghelle Sándor (jobbra) találata után még joggal bizakodtak az MTK játékosai
Végezetül azt kell megállapítani, hiába kezdte remekül a mérkőzést a magyar bajnok, harmadik mérkőzésén sem tudta megszerezni első győzelmét. A hátrány nem behozhatatlan, ám az is igaz, hogy három hét múlva bravúr kell a továbbjutás kiharcolásához. Sajnos, mint oly sokszor, ezúttal is csak elmélkedhetünk, mi lett volna, ha 1–0-s vezetésnél Illés értékesíti ziccerét, esetleg, ha a játékvezető már az első jogos büntetőt megítéli, végezetül, ha Czvitkovics 11 méterről a kapuba talál…?

Mestermérleg

Nikola Jurcevic:
"A gyorsan kapott gólt követően nagy nyomás nehezedett ránk, ám ezt túléltük, és mert gyorsabb tempóra váltottunk, megfordítottuk az eredményt. Sajnálom, hogy a budapesti visszavágón két kulcsjátékosom hiányzik majd eltiltás miatt. Az MTK sportszerű együttes, bizonnyal tudnak jobban is játszani, a továbbjutás kérdése csak a második találkozón dől majd el."

Egervári Sándor: "Ellenfelünk jól futballozott, jobban beszorított bennünket a kapunk elé, mint azt gondoltuk, ennek ellenére voltak lehetőségeink. Sajnos egy nullánál Illés Béla hibázott ziccerben, és két büntetőt is rúghattunk volna, ám a játékvezető csak egyet adott meg, ám azt is kihagytuk.Tudunk ennél jobban futballozni, és remélem ezt Budapesten megmutatjuk majd."

Goce Sedloski (balra) nemcsak Czvitkovics Pétert semlegesítette, de gólt is szerzett
Goce Sedloski (balra) nemcsak Czvitkovics Pétert semlegesítette, de gólt is szerzett
Goce Sedloski (balra) nemcsak Czvitkovics Pétert semlegesítette, de gólt is szerzett
Percről percre

3. perc: A jelek szerint nem ijedt meg az MTK… Welton Silva kapott labdát a bal oldalon, az alapvonal közeléből ballal remekül kanyarított középre. Az ötös jobb oldali sarkánál érkezett Torghelle, aki okosan a bal alsó sarokba fejelte a labdát.
0–1
9. perc: Strok csinált egy cselt a kaputól kissé jobbra, 19 méterről jobbal lőtt is, Végh az alapvonalon túlra bokszolta a labdát. A szögletből Mujcin csavarta középre a bal oldalról a labdát, Sedloski hét méterről fejelhetett, ám Végh óriási bravúrral szögletre ütötte a bal felső sarok felé tartó labdát.
30. perc: Illés passzolt középre laposan Pusztaihoz, aki egyből kényszerítőzött is vele, s rögtön visszalőtte a labdát a védők mögé befutó irányítónak, aki így egyedül vezethette a kapusra a labdát. Illés tolt egyet a labdán, majd 15 méterről, jobbal, kissé ütemtelenül próbálta elpöckölni azt a kifutó Sarlija felett, fájdalom, ez nem sikerült, mert a kapus melléről kifelé pattant a labda.
37. perc: Illés passzolt Füzi Ákosnak, aki elveszítette a labdát. Strok indította Tomicot, aki az alapvonaltól a jobbösszekötő helyéről visszapasszolta a labdát az egyedül érkező Sedloskinak. A macedón légiós 8 méterről lőtt, Végh hatalmas bravúrral mentett, Sedloski ismételt volna, de megint kipattant a labda, majd balra Da Silvához került, aki 7 méterről, jobbal az üresen maradt kapu bal oldalába lőtt.
1–1
45. perc: Most a "mi” Silvánk, Welton futott el a bal oldalon Sedloski mellett, a balösszekötő helyéről, 14 méterről ballal laposan lőtt is, a labda azonban a bal sarok mellett suhant el.
48. perc: A horvátok csapatkapitánya, Agic indult el a magyar kapu felé – bár ne tette volna… Agic keresztbe vezette a labdát a térfél közepén, majd kissé balról, 27 méterről, ballal a bal felső sarokba lőtte a labdát.
2–1
50. perc: Da Silva játszotta ki a labdát Mikicnek a jobb oldalra, ő erőből középre lőtt. A jobbösszekötő helyén érkezett Mitu, ám kissé előrevetődve, jobbal a bal sarok mellé pöckölt.
55. perc: Strok lépett ki Jezdimirovics mellett, és bár a a középpályás szerelni próbált, ez nem sikerült neki, helyette buktatta a horvátot. A megítélt tizenegyesből Sedloski jobbal a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.
3–1
65. perc: Drpic veszítette el a labdát a Dinamo térfelén, illetve Torghelle erőszakosan megszerezte azt. S miután megszerezte, el is indult a kapu felé. Már úgy tűnt, sikerül a kapuig rohannia azzal, amikor Drpic a tizenhatoson belül buktatta, Serge Gumienny sípja azonban néma maradt…
86. perc: Szabó Ottó kissé balról, 12 méterről jobbal lőtt, Sarlijáról azonban a labda jobbra kipattant. Juhász csapott le a labdára, majd a jobb saroknál várakozó Torghellét hozta játékba, akit Drpic lerántott. Mivel a magyar támadó az üres kapuval állt szemben, ez méltán volt tekinthető százszázalékos gólhelyzetnek, így a bíró kiállította a horvátot. A büntetőpontra letett labda mögé Czvitkovics állt, ám jobbal, laposan, fél méterrel a jobb sarok mellé lőtt. Pedig ez a találat sokat érhetett volna…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik