A kék-fehéreké az aranyérem

KECSKÉS ISTVÁN, KUN ZOLTÁN, LIPCSEI ÁRPÁDKECSKÉS ISTVÁN, KUN ZOLTÁN, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2003.05.30. 23:08
Címkék
A sérülése ellenére is futballozott péntek este az MTK-s Ferenczi István, Elek Norbert, Győri János és a negyedik számú kapus, Kovács Zoltán. No, nem kell arra gondolni, hogy bármelyikük is pályára lépett volna a Megyeri úton, csak az újpesti pálya büféjében lévő csocsót gyűrték a futballisták.
Az est főszereplői közt egy változás történt a vendégeknél és a hazaiaknál is. A kék-fehérek a tervek szerint Alin Dragannal a soraikban kezdtek volna, ám végül Egervári Sándor vezetőedző úgy döntött, hogy inkább Valeriu Andronicot szerepelteti. Az újpesti Tokody Tibor lábfejsérülése is rendbejött, így ő kapott lehetőséget, Horváth Ferenc pedig a kispadon foglalt helyet. És ha már az újpesti tartalékoknál tartunk: a lila-fehéreknél két kapus is leülhetett a padra, a sérülések és az eltiltások miatt ennyire kevesen voltak a Megyeri útiak.
A kezdés előtt volt mire emlékezni. Napra pontosan öt esztendővel ezelőtt játszott 1–1-es döntetlent az Újpest Székesfehérvárott, és ez akkor a bajnoki címet jelentette a lila-fehéreknek. Az MTK-szurkolók a találkozó előtt megegyeztek abban, hogy öt év múlva ők is szívesen emlékeznének a mai napra úgy, mint a huszonkettedik bajnoki címük megszerzésére… Az első negyedóra finoman szólva unalmasra sikeredett, említésre méltó esemény gyakorlatilag nem is történt. Annyit azonban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy csakúgy mint az elmúlt években, ezúttal is Szélesi Zoltán próbálta semlegesíteni az MTK legjobbját, Illés Bélát. A 16. percben aztán Cseri Gergő lőtt először az MTK kapuja felé, ám különösebb gólveszélyt ez sem jelentett. Félóra elteltével nagy lehetősége volt az Újpestnek, ám Pető Zoltán a kapu előteréből fejjel mentett. A védő olyannyira önfeláldozó volt, Korolovszky Gábor pedig akkora erővel lőtte a labdát, hogy az MTK játékosát három perccel később le is kellett cserélni. A helyére Daniel Rednic lépett, s ezzel Egervári Sándor át is szervezte az MTK-t: Füzi Ákos lépett vissza a védelem bal oldalára. A 35. percben aztán egyik pillanatról a másikra bajnok lett az MTK, mivel Juhász Roland az Újpest kapujába fejelt. Vezettek a kék-fehérek, az Üllői úton pedig 0–0 volt az eredmény. A vendégek a szünetben abban bízhattak, hogy a két eredmény a hátralévő 45 percben sem változik majd…
A fordulás után nem sok minden változott, maradt az MTK-fölény, és a kék-fehérek minden perccel közelebb kerültek ahhoz, hogy megszerezzék a bajnoki címet.

Juhász Roland (balról a második) kiemelkedô produkciója – elsô helyet ért a bólintása. (Fotók: Farkas József)
Juhász Roland (balról a második) kiemelkedô produkciója – elsô helyet ért a bólintása. (Fotók: Farkas József)
Juhász Roland (balról a második) kiemelkedô produkciója – elsô helyet ért a bólintása. (Fotók: Farkas József)
A 67. percben Daniel Rednic lépett ki olyannyira kecsegtető szituáció után, amellyel akár el is dönthette volna a mérkőzés sorsát – a légiós azonban a kapu jobb oldala mellé emelt. Ahogy telt-múlt az idő, egyre inkább próbált az Újpest veszélyes támadásokat szőni, ám az enerváltan futballozó lilák nem tudtak igazi veszélyt teremteni Szántai Levente kapuja előtt. Sarlós András a 71. percben kettőt cserélt, és két támadót küldött a pályára, ám csodát tenni Horváth Ferenc és Turi Tamás sem tudott. Az utolsó percekben csak az okozott izgalmat, hogy a szurkolók bementek a pályára, és félő volt, hogy be is szaladnak. Nos, ez meg is történt – mindössze megünnepelték mindkét csapatot. Az újpestiek elveszítették tehát ebben a bajnokságban az utolsó meccsüket, és ezzel a rájátszásbeli hazai veretlenséget is. A kék-fehérek viszont – a Ferencváros hazai pontvesztésének és a Megyeri úti győzelmüknek köszönhetően – megnyerték a 2002–2003-as bajnokságot. Néhány héttel ezelőtt, amikor a Ferencváros még fölényesen vezetett, ezt talán még az MTK játékosai, szurkolói és vezetői sem hitték volna el.

Mestermérleg
Sarlós András:
"Bíztam a harmadik hely megszerzésében, de elszalasztottuk a lehetőséget, így mérhetetlenül csalódott vagyok. Megmondom őszintén, nem esett jól, hogy szurkolóink leginkább azzal foglalkoztak, mi történik az Üllői úton, és jobban örültek annak, hogy nem a Ferencváros lett a bajnok, mintha mi a harmadikok lettünk volna."

Egervári Sándor: "Csodálatos érzés bajnoknak lenni. Azt gondolom, hogy nem kell igazán szakmailag elemezni a mai mérkőzést, bár az is biztos, hogy néhány játékosom kiváló teljesítményt nyújtott. Külön öröm a számomra, hogy bizonyítani tudtuk, ez a bajnokság igenis tiszta volt, csak az érintett csapatokon múlott, melyik végzett előkelőbb helyen."

Fény és árnyék

Immár a világ összes Újpest-szurkolója láthatja a csapat azon edzéseit, amelyek a Megyeri úti centerpályán zajlanak. A lila-fehérek internetes oldala, a www.ujpestfc.hu idehaza elsőként – bár azóta másutt is megvalósították az amúgy remek ötletet – egy webkamerát helyezett el az egyik díszpáholy fölött, és azon keresztül a drukkerek mindent láthatnak, ami a Megyeri úti pályán történik. Már csak az hiányzik, hogy ők is beszálljanak…

Évtizedek óta különbségként tüntetik fel a mérkőzések eredményét. Elég régen nem említjük már, hogy valamelyik csapat mondjuk 2:1 arányban nyer. Az újpesti stadion nemrégiben felszerelt eredményjelző tábláján mégsem kötőjel, hanem kettőspont szerepel a számok között. Mondjuk az is kétségtelen, hogy van néhány olyan Újpest-szurkoló, aki szívesen visszaforgatná az idő kerekét, és inkább a hatvanas, hetvenes évek csapatait nézné ma is a stadionban.

Percről percre

12. perc: Cseri passzolt Tokodyhoz az MTK térfél közepén, a támadó egyből a jobbján futó Simek elé pörgetett, aki lépéselőnyben volt Füzivel szemben. Ám mire a 16-oshoz ért, az MTK védője beérte őt, Simek kiszorított helyzetből 17 méterről jobbal így is lövésre vállalkozott – bár ne tette volna…
16. perc: Korolovszky ívelte Tokody felé a labdát, Juhász Roland a 16-os vonalánál elfejelte azt, ám éppen Cseri elé. A fiatal újpesti maga elé tette a labdát, majd 18 méterről pattogós lövést küldött Szántai kapujára. A középre tartó labda hárítása nagy gondot okozott a vendégkapusnak, ugyanis az a mellkasáról méterekkel elé pattant vissza, ám Szántainak másodszorra sikerült megkaparintania azt az érkező Kovács Zoltán elől.
21. perc: Zavadszky cselezte be magát középre az újpesti 16-os jobb sarkától, majd Madarhoz belsőzött. A vendégek legapróbb játékosa pazarul emelt vissza a védővonal mögül kilépő Zavadszkynak, de Vlaszák résen volt, és kapujából kifutva felkapta a labdát.
29. perc: Kovács Zoltán futatta a bal oldalon Rósa Henriket, aki Juhász Rolandot becsapva az alapvonalig húzott, és középre passzolt. Az átadás az első hullámban érkező Tokodynak még meredek volt, ám a középre futó Korolovszkynak tökéletes passznak bizonyult. Az Újpestről távozó játékos jobbal, 15 méterről egyből lőtt, a lila tábor már gólt kiáltott, csakhogy Pető Zoltán önfeláldozóan mintegy két méterre a gólvonaltól a labda útjába vetette magát, végül a labda az ő fejéről pattant az oldalvonalon túlra.
35. perc: Ebben a percben az MTK volt a magyar bajnok! Madar jobb oldalról, szögletből kanyarította középre a labdát, ahol nagy lendülettel érkezett Juhász, és védőjét túlugorva hét méterről a gólvonalon dermedten álló Vlaszák asszisztálása mellett a jobb felső sarokba bólintott.
0–1
46. perc: Hatalmas újpesti gólhelyzettel indult a második félidő: Tokody játszott a Juhász és Molnár Zoltán között kilépő Kovács Zoltán elé, s a csatár ballal kilenc méterről, a balösszekötő helyéről lőtt, ám Szántai lábbal védeni tudott.
57. perc: Korolovszky kezdett vad sprintbe a vendégtérfélen, jó harmincméteres szólót követően a tizenhatos vonalánál feltűnő Kovács Zoltán elé pöccintett, aki maga elé engedte a labdát, és Juhásszal a nyakában kapura tört, ám ahelyett hogy lőtt volna, inkább elesett – Szarka Zoltán helyesen intett továbbot.
61. perc: Kovács Zoltán, Simek, Kovács Zoltán-támadás futott a jobb szélen és Simek középre visszagurított labdáját Kovács Zoltán 12 méterről jobbal egyből kapura rúgta, ám a spárgázó Szántai lábáról a kapu fölé pattant a labda. Nagy bravúr volt!
65. perc: Lettrich tette Kovács Zoltán elé a labdát a bal oldalról, a tar csatár az alapvonalig vezette azt, majd megpróbálta középre paszírozni, a belépő Juhász Roland lábáról kis híján saját kapujába pattant a labda, amely végül a léc fölött hagyta el a játékteret.
67. perc: Újpesti szögletet követően rúghatott volna gólt az MTK. Bal oldali sarokrúgást követően Szántai mezőnybe bokszolta vissza a labdát, amely Molnár Zoltán elé került, ő Czvitkovicsot választotta játszótársul, a még mindig saját térfelén futó szőke középpályás egyből a balján rohanó Rendic elé emelt. A Szélesivel versenyt futó román futballista észrevette, hogy Vlaszák kintáll a kapujából, így negyven méterről ballal megpróbálkozott egy emeléssel, labdája úgy egy méterrel pattogott el a jobb kapufa mellett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik