Gálhidi György zászlót cserélt

Vágólapra másolva!
2003.02.10. 20:34
Címkék
Gálhidi György lelkesedésén nem múlhat a siker, a szakvezetô, ha kell, labdát cipel
Gálhidi György lelkesedésén nem múlhat a siker, a szakvezetô, ha kell, labdát cipel
Gálhidi György lelkesedésén nem múlhat a siker, a szakvezetô, ha kell, labdát cipel
Gálhidi György lelkesedésén nem múlhat a siker, a szakvezetô, ha kell, labdát cipel
Gálhidi György lelkesedésén nem múlhat a siker, a szakvezetô, ha kell, labdát cipel
Gálhidi György lelkesedésén nem múlhat a siker, a szakvezetô, ha kell, labdát cipel
Ahogyan azt a Dunaferr labdarúgó-szakosztályának vezetői megígérték, hétfő délelőtt bemutatták a labdarúgóknak azt a szakembert, aki a jövőben irányítja a piros-fehér alakulat szakmai munkáját. A jelenlévő tíz futballistának nem jelentett meglepetést, hogy Solymos Ernő szakosztályelnök és Gróf András ügyvezető azzal a Gálhidi Györggyel jelent meg reggel fél kilenckor az öltözőben, aki korábban másfél évig állt már az újvárosiak alkalmazásában, és aki egy nappal korábban már elmondta: amennyiben az illetékesek mellette döntenek, akkor gondolkodás nélkül igent mond a felkérésre.
Nos, a megkeresés és a megállapodás megtörtént, igaz, a legutóbb a kínai Senjang Ginde együttesénél dolgozó tréner egyelőre csak szóban kötelezte el magát a Dunaferr mellett, valamint az sem mellékes, hogy a hivatalos titulusa nem vezetőedző, hanem szaktanácsadó…
A vezetőedző ugyanis továbbra is Tornyi Barnabás, lévén a szakember szerződését nem bontották fel, a trénert "csak” felmentették a munkavégzés alól.
Miután Gálhidi Györgyöt bemutatták a futballistáknak, a szakember a labdarúgó-kft. vezetőivel, valamint Lengyel Ferenc csapatkapitánnyal bevonult az öltöző mellett található VIP-helyiségbe, majd a rövid megbeszélést követően szerelésbe öltözött, hogy öt év elteltével ismét edzést vezényeljen Dunaújvárosban.
"Reggel, amikor odahaza kétszer is megcukroztam a kávémat, tudatosult bennem, hogy ez a nap más lesz, mint a többi – mondta a gyakorlás előtt Gálhidi György. – Azt nem mondhatom, hogy az indulás előtt feszült lettem volna, ugyanis tudtam, hogy ismerősök közé megyek, és nem is csalatkoztam a fogadtatásban. A vezetők a nyárig bízták rám a szakmai munka irányítását, és talán mondanom sem kell, hogy a cél az élvonalban maradás. Tudom, a közvélemény azt mondja, a jelenlegi Dunaferr halálra ítélt, de mi ebben a helyzetben csakis a munkával törődhetünk, aztán majd meglátjuk, mindez mire lesz elegendő. Az öltözőben a játékosokon éreztem a helyzet miatti fásultságot, és ezen feltétlenül változtatni kell. A vezetőkkel a kézfogás után abban maradtam, hogy pillanatnyilag nem kérek fizetést, azonban némi költségtérítést kapok. Nyugodtan mondhatom, ez a történet nem a pénzről szól.”
Később a szakember beszél arról is, hogy különleges feltételei nem voltak a megegyezés előtt, ám arról nem mondott le, hogy egy-két poszton megerősítse a gárda játékoskeretét. A szakember egy cserét a dunaújvárosi indulás előtt végrehajtott: az autójában található Kispest zászlót – Gálhidi György korábban dolgozott a Honvéd trénereként is – a Dunaferr piciny lobogójára cserélte le…
Nos, miután Gálhidi György a csapatával együtt kivonult a pályára (csak zárójelben jegyzendő meg, hogy a létszám ekkor már tizenhárom tagú volt), a munkavégzés alól felmentett Tornyi Barnabás is egyeztetett a Dunaferr elöljáróival, majd bevonult az öltözőjébe és összepakolta az ott található holmiját.
"A hétvégét a feleségemmel és a gyerekemmel töltöttem, és ez legalább olyan fontos momentum, mint hogy az elmúlt heti autóbalesetemet követően életben maradtam – elevenítette fel az elmúlt két nap eseményeit Tornyi Barnabás. – Az egyesület velem kapcsolatban váratlanul lépett, és ezt nem tudtam feldolgozni. Annyira azért vagyok edzett, hogy nem dőltem a saját kardomba, hanem egyeztettem az ügyvédemmel, dr. Ács Tamással, és készültem a hétfő reggelre. Amíg a vezetők Gálhidi Györgygyel tanakodtak, a folyosón beszélgettem a játékosokkal, azt ugyanis senki sem várhatja, hogy egy ilyen döntés hatására a futballista majd megtagadja az edzőjét. Beszéltünk a saját helyzetemről éppúgy, mint az ő sorsukról. Elhihetik, nemcsak az foglalkoztat, mi lesz velem, legalább ennyire érdekel, mi lesz a labdarúgókkal.”
A szakember megemlítette azt is, hogy szombaton az ukrán Poli-graftechnika elleni találkozót követően úgy ment haza, hogy volt olyan gondolata: hétfőn is ő vezeti majd az edzést.
"Hétfő reggel leadtam a vezetőknek egy levelet, amelyben az állt: én megjelentem a tréningen, kész vagyok a munka felvételére. Egy másik levélben jeleztem, adjanak egy igazolást arról, hogy amit tőlük megtudtam pénteken, az fedi a valóságot. Ez megtörtént, az írás arról szól, hogy a labdarúgó-kft. vezetősége eltekint a munkámtól, a szerződésem viszont továbbra is érvényes. Az már nem meglepetés, hogy továbbra sem tudom a vezetők döntésének pontos okait, indokait. Az elmúlt hónapokban nagyon egyedül voltam, tartottam a lelket a labdarúgókban, a nyilatkozataimban visszafogott voltam, elértem, hogy a futballisták ne sztrájkoljanak, írásban is jeleztem, hogy bármilyen változás is legyen a klubnál, a legjobb tudásom alapján végzem a munkám, és mégis… Azt gondolom, a kör bezárult, a kígyó a saját farkába harapott.”
Nem lehet érdektelen a Dunaferr szakosztályelnökének, Solymos Ernőnek a véleménye arról, hogy mit várnak az új felállástól. A sportvezető megemlítette, tudja, hogy a kialakult helyzet sokaknak szenzációt jelent, rengetegen kíváncsiak arra, hogy miért történtek az intézkedések, és miért éppen most.
"Tíz napja, amióta kineveztek a szakosztály élére, a kollégáimmal folyamatosan elemezzük a helyzetet – mondta Solymos Ernő. – Úgy láttuk, hogy az edzőkérdésben is döntenünk kellett, ám szeretnénk, ha a közvélemény figyelme nem az újabb Tornyi-ügyre irányulna, hanem a dunaújvárosi futball helyzetére. Alkalmas időben majd elmondjuk a döntésünk hátterét, most azonban előre kell tekintenünk. A hétfői nappal Gálhidi Györgyöt megbíztuk szakmai tanácsadással, az ő feladata és felelőssége az első csapattal való szakmai munka. A junioregyüttes szakvezetőjével, Jung Józseffel eddig is edzői szerződésünk volt, így ez ügyben semmi sem változott, legfeljebb a feladatköre kibővült. Tornyi Barnabásnak továbbra is él a szerződése, de egyelőre nem tartunk igényt a munkájára.”
Solymos Ernő egyébként eddig tíz profistátuszú játékossal egyezett meg a folytatást illetően (Lengyel Ferenc, Jovan Drobnjak, Deli Zoltán, Csehi Tamás, Bükszegi Zoltán, Szabó Gergő, Tamási Gábor, Zsók József, Lajtos Dávid és Rompos József), Horváth Péter, Rade Medics, Rósa Dénes és Nikolov Balázs sorsa továbbra sem dőlt el, Dávid Zoltán pedig hétfőn levélben jelezte, hogy egyoldalúan felbontja a szerződését.
A szakosztály irányítója kedden egyébként a Magyar Labdarúgóliga igazgatójával, Szieben Lászlóval, pénteken pedig a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökével, Bozóky Imrével kíván találkozni. A két tárgyaláson a sportvezető azt szeretné tisztázni, hogy a Dunaferr milyen anyagi és erkölcsi támogatásra számíthat a ligától és a szövetségtől…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik