Dunaferr - Gálhidi György új esélye

Vágólapra másolva!
2003.02.08. 20:57
Címkék
Ha abból indulunk ki, hogy a Dunaferr együttese közel ugyanolyan gólkülönbségű vereséget szenvedett az ukrán Poligraftechnika ellen, mint korábban a Debreceni VSC gárdája, akkor akár bizakodhatnának is a dunaújvárosi szimpatizánsok.
Dunaferr–Poligratechnika (ukrán) 0–4 (0–3)

Dunaújváros, 100 nézô. V: Szabó J.
DUNAFERR: Bita (Kiss) – Szabó G. (Papp), Medics, Nyúl (Klement), Rozsi (Kovács) – Lajtos (Sontra), Lengyel (Tóth), Tamási (Báló), Rósa D. – Dávid (Weitner), Csehi
POLIGRAFtechnika: Csopik (Gorodov) –Gabrusov (Hrijenko), Ratij, Pervuk, Kozar (Kozakevics) –Szeleznov (Nagy), Zsilin, Szelatnikov (Makrickij), Pokludok –Szluszar (Zsurka), Prihotko (Szahno)
G: Szelatnikov (2), Szluszar, Nagy Zs.
Dunaferr–Poligratechnika (ukrán) 0–4 (0–3)

Dunaújváros, 100 nézô. V: Szabó J.
DUNAFERR: Bita (Kiss) – Szabó G. (Papp), Medics, Nyúl (Klement), Rozsi (Kovács) – Lajtos (Sontra), Lengyel (Tóth), Tamási (Báló), Rósa D. – Dávid (Weitner), Csehi
POLIGRAFtechnika: Csopik (Gorodov) –Gabrusov (Hrijenko), Ratij, Pervuk, Kozar (Kozakevics) –Szeleznov (Nagy), Zsilin, Szelatnikov (Makrickij), Pokludok –Szluszar (Zsurka), Prihotko (Szahno)
G: Szelatnikov (2), Szluszar, Nagy Zs.
Az ukrán élvonal középcsapata – amelyben próbajátékon pályára lépett a debreceni nevelésű Nagy Zsolt is – a Loki 4–1-es legyőzését követően az Újvárost magabiztosan verte meg 4–0-ra. Az eredmény még kis túlzással sem nevezhető jónak, ám ettől még akár szárnyalhat is a március 1-én kezdődő bajnokságban a piros-fehér egylet.
Csakhogy ennek igencsak kicsi a valószínűsége.
A Dunaferr őszi játékoskeretéből eddig 12 labdarúgó távozott, a klub anyagi helyzetét ismerőknek pedig nem jelent meglepetést az a hír, hogy az eligazoltak helyére senki sem érkezett. Bármilyen meglepő a Poligraftechnika ellen pályára lépő csapatban voltak olyan futballisták, akikkel Tornyi Barnabás újvárosi edzősége során először találkozott.
És, hogy még nagyobb legyen a meglepetés, nemcsak először, hanem minden bizonnyal utoljára is…
Hogy miként lehet ez?
Nos, a szakember szombaton már annak a tudatában ment be a találkozó előtt az öltözőbe, hogy tudta: jelen állás szerint a jövőben már nem ő felel az újvárosiak szakmai munkájáért. A helyzet annyiból nem volt ismeretlen számára, hogy korábban még a kispesti edzősége idején már megtörtént vele: a klub egyik tulajdonosa közölte, hogy felmentik a munkavégzés alól, ő pedig úgy tudta megtartani az utolsó honvédos edzését, hogy a játékosok mit sem észleltek a történtekből.
Szóval, Tornyi Barnabás szombaton is megtartotta a szokásos meccs előtti eligazítását, majd a találkozó alatt ugyanúgy beleélte magát a játékhelyzetekbe, mintha a jövője függene az eredménytől. Pedig a jövőjét már az sem befolyásolta, hogy Lengyel Ferenc a második játékrész elején a felső lécre rúgta a megítélt büntetőt, hiszen a tréner ekkor már tudta, hogy február 9-ével felmentették a munkavégzés alól. Szerződést egyelőre nem bontott vele a dunaújvárosi klub, hétfőn azonban már nem azon kell gondolkodnia, hogy milyen gyakorlatokból állítsa össze az edzést.
A történteket aligha lehet szokványosnak nevezni, de kétségtelenül igaz, hogy a dunaújvárosiak őszi szereplését figyelembe véve nem lehet meglepődni ezen az edzőcserén.
Igaz, az már nehezen érthető, hogy Dunaújvárosban miért pont most szánták rá magukat a váltásra. A hírek szerint Tornyi Barnabás korábban már felajánlotta a közös megegyezéses szerződésbontást, ám annak feltételeit az újvárosi klub elnöksége nem fogadta el. Amenynyiben az edzőmenesztés (felfüggesztés) a gyatrára sikeredett őszt követően történik, most aligha csodálkozna bárki is. Nem lett volna meglepő az sem, ha még a felkészülés kezdete előtt váltanak az újvárosiak, az viszont már nehezen érthető, hogy miért három héttel a tavaszi rajt, a Kispest-Honvéd elleni mérkőzés előtt történt ami történt.
Talán mondani sem kell, maga Tornyi Barnabás sem érti a mostani döntést.
"Amikor a klub vezetői közölték velem álláspontjukat, meglepődtem –mondta Tornyi Barnabás. – Nem értem az okokat, de nem értem azt sem, miért ezt az időpontot tartották alkalmasnak a váltásra. Lehet, hogy a döntést hozók matematikus fejjel gondolkodtak, vagyis azt gondolták, anyagilag ez a lépés számukra a legkedvezőbb. Egy biztos, a jogi képviselőmmel felveszem a kapcsolatot, és hétfőn az edzés időpontjában én ott leszek a dunaújvárosi pályán.”
Hogy ki lesz a Dunaferr új trénere, arról biztosat még nem lehet tudni, azonban a vezetők már hétfőn szeretnék csapatuk játékosainak bemutatni leendő mesterüket. Elképzelhető, hogy az együttes legrutinosabb futballistája, Lengyel Ferenc amolyan játékos-edzőként segíti a jövőben csapatát, de nem elképzelhetetlen, hogy a junioregyüttes trénere, Jung József kap lehetőséget.
A legvalószínűbbnek mégis az tűnik, hogy egy olyan szakember lesz a befutó, aki korábban már dolgozott Dunaújvárosban, az utóbbi években viszont elsősorban külföldi csapatoknál tevékenykedett. Az illető Gálhidi György, a Csepel egykori balhátvédje, és bár ezt az információt a dunaújvárosi vezetők nem kívánták megerősíteni, mégis jó esély kínálkozik arra, hogy a szakembert hétfőn mint a csapat jövőbeni edzőjét mutatják be a futballistáknak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik