Női kosár MK: a Sopront is megverte, kupagyőztes a Szekszárd

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.25. 19:38
A női kosárlabda Magyar Kupa fináléjában az Atomerőmű KSC Szekszárd szenzációs meccsen 66–64-re megverte a hazai pályán játszó Sopron Basketet, ezzel története első kupasikerét aratta.
Studer Ágnesék koncentráltabban játszottak, megverték a Sopront – a galéria megnyitásához kattintson a képre! (Fotók: Koncz György)
Studer Ágnesék koncentráltabban játszottak, megverték a Sopront – a galéria megnyitásához kattintson a képre! (Fotók: Koncz György)

 

Killik László Női kosárlabda Magyar Kupa, Sopron
Döntő
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD–SOPRON BASKET 66–64 (13–13, 13–10, 17–12, 23–29)
Sopron, 1800
néző. Vezette: Benczur, Földházi, Kapitány.
SZEKSZÁRD: Studer Á. 10, OBLAK 12/6, GEREBEN 13/3, MCCALL 11/9, Kiss 4. Csere: Krnjics 6, Theodoreán 5/3, Bálint, Costa 5/3. Edző: Djokics Zseljko.
SOPRON: FEGYVERNEKY 11, Turner 14/6, CRVENDAKICS 15/3, Milovanovics 12, Jovanovics. Csere: Salvadores 5, Page 5, Dubei 2. Edző: Roberto Íniguez.
Az eredmény alakulása: 5. perc: 4–4. 7. p.: 9–7. 10. p.: 11–13. 16. p.: 22–15. 19. p.: 24–21. 23. p.: 31–23. 28. p.: 41–31. 31. p.: 46–55. 35. p.: 50–47. 40. p.: 64–62.
Kipontozódott: Oblak (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Djokics Zseljko:
– Történelmi, de egyben csodával határos a győzelmünk, mert csapatom sok tagja tapasztalatlan, és nem tudta, milyen egy kupadöntőben játszani. Taktikusan játszottunk, védekezésünkkel megleptük a Sopront. Az utolsó két perc olyan lassan telt el, azt hittem, sosem ér véget a meccs. Ebben a boldog pillanatban sem feledkezem meg az elhunyt Fűzy Ákos és Tapodi Péter barátomról, akiknek ajánlom a győzelmünket, és akik biztosan nagyon büszkék lennének most rám.
Roberto Íniguez: – A Szekszárd a legfontosabb pillanatokban betalált, ellentétben velünk. Önbizalomhiánnyal játszottunk, főként a mérkőzés elején, nem tudom, miért. Szombaton a győzelmünk ellenére a játékvezetésről beszéltem, most újra ezt kell tennem, hihetetlenül jó munkát végeztek a bírók. Szóval nem a győzelemről vagy a vereségről szól az, hogy panaszkodom. A vereségből lehet a legtöbbet tanulni, nem győzhetünk mindig.

ÖSSZEFOGLALÓ

Története nyolcadik Magyar Kupa-elsőségére készült a Sopron Basket az első fináléját játszó Szekszárd ellen. Meg is volt erre minden esélye a hazai pályán szereplő címvédőnek, hiszen a negyeddöntőben és az elődöntőben is gond nélkül jutott túl az ellenfelén, míg az Atomerőmű már az első napon hosszabbításra kényszerült a Cegléddel szemben.

Mindezek ellenére azért sejthető volt, hogy nem lesz egyszerű feladata az Euroliga négyes döntőjébe is bejutó csapatnak, elvégre a magyar mezőnyben utóbbi másfél évben legnagyobb ellenfelével kellett szembenéznie.

Ennek megfelelően feszülten, sok hibával kezdődött a találkozó, amelyen több mint három percig nem született pont. Alekszandra Crvendakics aztán megtörte a jeget és a másik oldalon Gereben Líviának is megjött a kedve a pontszerzéshez, olyannyira, hogy pillanatokon belül berámolt hét pontot. A soproni szurkolók ekkor Crvendakics mellett Jelena Milovanovicsnak köszönhették, hogy nem maradt le a csapatuk.

Mert hogy a félidő nagy részében (és mint később kiderült, az egész meccsen) a „vendégek” vezettek, Gereben mellett Studer Ágnes és Theodoreán Alexandra is beindult, így a második játékrész közepén 15–22-re meglépett a KSC. Ezt követően rengeteg eladott labda és kihagyott dobás jellemezte a mérkőzést, a kaotikus percekből a Sopron jött ki jobban, amely 26–23-ra zárkózott a nagyszünetre.

Öt megválaszolatlan Teja Oblak-ponttal kezdődött a második félidő (23–31). Fegyverneky Zsófia tartotta a lelket ekkor a címvédőnél, ám csapata nem tudott közelebb férkőzni, mert a Szekszárd üres dobásokkal növelhette a pontjai számát.

A záró játékrészben szigorított a védekezésén a Sopron, ehhez pedig a másik oldalon kosarak párosultak, így az utolsó öt percre 47–50-es állással fordultak a felek. Erica McCall triplája és Gereben két büntetője csak egy pillanatra nyugtatta meg a KSC szurkolóit, mert azonnal válaszolt Yvonne Turner és Fegyverneky is. 56–57-nél megint McCall célzott pontosan távolról, majd Milovanovics büntetői után Gereben szerzett nagyon nehéz kettest (58–62).

Az utolsó percekben hiába dobott Crvendakics kilátástalan helyzetben hárompontost, a büntetőpárbajban nem hibázott a négy fontos egypontost dobó Szara Krnjics, így a Szekszárd a története első Magyar Kupa-sikerét aratta.


18 éves az MVP
A 18 éves Gereben Lívia lett a döntő legértékesebb játékosa. A fiatal hátvéd 13 pontot dobott a fináléban, 15-ös értékindexet ért el, és az egész nyolcas döntő során meghatározó tagja volt a kupagyőztes Szekszárdnak.
– Mennyire volt nehéz?
– Huh, hát leginkább a kőkemény jelzőt használnám – mondta a Nemzeti Sportnak Gereben Lívia. – Nagyon erős csapat a Sopron, amelyet itt legyőzni hatalmas bravúr. A kupadöntőben általában az a döntő tényező, hogy ki akarja jobban a sikert és ki bírja jobban erővel. Mi kicsit fáradtak voltunk, de szenzációs védekezésünk révén megnyertük a meccset.
– Felfogta egyáltalán, hogy mit értek el?
– Még nem igazán, szerintem kell néhány nap, hogy elhiggyem, elhiggyük, kupagyőztesek vagyunk. Most ez felfoghatatlan.
– Mentálisan hogyan készültek a mérkőzésre?
– Nem idegeskedtünk azon, hogy most játsszuk a klub első kupadöntőjét, tettük a dolgunkat, és szinte hazai pályán éreztük magunkat a sok szekszárdi szurkoló miatt. Ők is kellettek a sikerhez.
– Meglepődött, hogy ön lett a döntő legértékesebb játékosa?
– Persze, nem éreztem, hogy többet nyújtottam volna a csapattársaimnál, ők is megérdemelték volna ezt a díjat, bármelyikük.


A harmadik helyért

CMB Cargo Uni Győr–Aluinvent DVTK Miskolc 73–58

A NŐI MAGYAR KUPA VÉGEREDMÉNYE
Kupagyőztes: 1. Atomerőmű KSC Szekszárd (Bálint Réka, Marcia Costa, Gereben Lívia, Kiss Virág, Krnjics Szara, Mansaré Manty, Erica McCall, Teja Oblak, Studer Ágnes, Studer Zsuzsa, Theodoreán Alexandra, Vincze Nikolett, edző: Djokics Zseljko), 2. Sopron Basket, 3. CMB Cargo-Uni Győr, 4. Aluinvent DVTK Miskolc, 5–8: PEAC Pécs, ZTE NKK, PINKK Pécsi 424, VBW CEKK Cegléd

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik