Női kosár Euroliga: az elődöntőben állították meg a címvédőt

GYŐRI FERENC (Sopron)GYŐRI FERENC (Sopron)
Vágólapra másolva!
2018.04.20. 18:47
null
A Jekatyerinburg jutott a döntőbe (Fotók: Földi Imre)
A női kosárlabda Euroliga soproni final fourjának első elődöntőjén a fergeteges szurkolótáborral érkező UGMK Jekatyerinburg 84–77-re megverte a szintén orosz Dinamo Kurszkot, így bejutott a sorozat vasárnapi döntőjébe, ahol a házigazda Sopron lesz az ellenfele.

Mivel március 24-én 102–62-re győzte le az orosz bajnokság alapszakaszgyőzteséről döntő találkozón a Jekatyerinburg a Kurszkot, Miguel Méndez együttese volt a favoritja az Euroliga final four első elődöntőjének. Kicsit szürreális, de igaz: az egész idényben csupán ez az egy, negyvenpontos veresége volt a Kurszknak, a többi mérkőzését behúzta. A „Jeka" mezének narancssárga-fekete színösszeállítása egyébként nagyon hasonlított a megboldogult, Arrows nevű Formula–1-es csapat versenyautóinak festésére.

A Kurszk veretlenül és címvédőként érkezett Sopronba, míg a Jekatyerinburg 2016-os győztesként és lelkes, népes szurkolótáborral támogatva, amelynek nem okozott nehézséget 3110 kilométernyi távolság leküzdése. Utóbbi drukkereken kívül egy nagyszerű tánccsoport is befutott a leghűségesebb városba, hogy szórakoztassa a nézőket. A Jekatyerinburg amúgy sorozatban tizenegyedik alkalommal jutott be a legjobb négy közé az elitsorozatban, ami nem is igényel különösebb kommentárt.

Különösen az első negyed második felében valóságos kosárzápor hullott, a játék sem nagyon állt – a kilencedik final four-szereplését abszolváló Olga Artyesina kis híján lemerevedett, mire pályára léphetett, mivel az első kilenc percben nem cseréltek a felek. Jobban kezdett a Jekatyerinburg, míg a Kurszkot Angel McCoughtry beállítása rázta fel, a kétszeres olimpiai bajnok bedobó a 2010–2011-es idény első felében Sopronban játszott, szóval nem csoda, hogy érezte a gyűrűt...

A fergeteges jekatyerinburgi szurkolótábor
A fergeteges jekatyerinburgi szurkolótábor


A találkozót kevés fault, tiszta, látványos kosárlabda jellemezte, a fordulat pedig a harmadik negyedben következett be. A rasztahajú center, Brittney Griner, a vajkezű magasbedobó, Emma Meesseman és a bármilyen helyzetből betaláló Maya Moore vezérletével magabiztos előnyt épített ki a Jekatyerinburg és végül bejutott a vasárnapi fináléba – simán elbírta a csapat, hogy Alba Torrens ezúttal nem villogott és a kispadról mindösszesen nulla pont érkezett.

A Kurszk biztosan nem ismételhet, legfeljebb a harmadik hellyel vigasztalódhat majd, és azzal, hogy kevesebb mint egy hónap alatt 33 pontnyit javult a Jekatyerinburghoz képest.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA NÉGYES DÖNTŐ (Sopron)
ELŐDÖNTŐ
UGMK JEKATYERINBURG (orosz)–DINAMO KURSZK (orosz) 84–77 (23–21, 19–22, 27–16, 15–18)
Sopron, 2500
néző. V: Caruha (görög), Horozov (bolgár), Kozlovskis (lett)
JEKATYERINBURG: TOLIVER 15/9, MOORE 28/15, Torrens 3, MEESSEMAN 19, GRINER 19. Csere: Artyesina, Beglova, Sanders, Beljakova, Baric. Edző: Miguel Méndez
KURSZK: Cruz 2, Zsegyik 8/6, PETROVICS 18, Ogwumike 13/3, CIAK 6. Csere: Vidmer, MCCOUGHTRY 26/3, Vagyejeva 4, Levcsenko, Logunova. Edző: Lucas Mondelo
Az eredmény alakulása. 4. perc: 10–4. 6. p.: 10–10. 12. p.: 28–23. 15. p.: 30–34. 18. p.: 32–41. 20. p.: 39–41. 25. p.: 55–47. 29. p.: 68–55. 33. p.: 70–64. 38. p.: 82–72. 40. p.: 82–77
MESTERMÉRLEG
Miguel Méndez:
– Kemény csata volt, sosem könnyű győzni ilyen nagy téttel bíró mérkőzésen. Nem kezdtünk jól, túlságosan idegesek voltunk és szellősen védekeztünk. A második félidőben megmutattuk, mit tudunk, igazi csapatként játszottunk és szigorítottunk a védekezésünkön. Boldog vagyok, fontos volt, hogy döntőbe jussunk, és igyekszünk jól teljesíteni vasárnap is.
Lucas Mondelo: – Nagyon büszke vagyok a csapatomra és elégedett a játékkal a vereség ellenére. Szélesebb rotációs lehetősége volt a Jekatyerinburgnak, Anna Cruz sérülten lépett pályára, míg Epiphanny Prince nem is szerepelhetett. A sok beszedett hárompontos megnehezítette a dolgunkat, Maya Moore fantasztikusan kosárlabdázott, ráadásul ellenfelünk jelentős támogatást kapott a szurkolóitól is. Mindezek dacára nagyon szoros volt a meccs, ám megérdemelte a sikert ellenfelünk.

A másik mérkőzésen
Sopron Basket–Yakin Dogu Üniversitesi (török) 68–65
Részletek itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik