Női kosár Eb-selejtező: Litvániában kezd a válogatott

BOBORY BALÁZS (KÉDAINIAI)BOBORY BALÁZS (KÉDAINIAI)
Vágólapra másolva!
2017.11.11. 09:50
null
Jókedv és derű jellemezte a magyar válogatott első litvániai edzését a szombati Európa-bajnoki selejtező előtt
Szombaton elkezdi szereplését a Székely Norbert vezette magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, az első állomás Litvánia, ahol győzelemmel nagy lépést tehet 2019-es szerb–lett közös rendezésű kontinensviadal felé.

Mosoly, mosoly, mosoly – mindenhol mosoly.

Nagyjából ezt lehetett látni egész nap a magyar válogatott játékosainak, sőt a szakmai stáb tagjainak az arcán, pedig általában a hajnali kelés, meg a hosszú utazás egy távoli országba meggyűri az embert.

Most azonban ez sem zavarta a mieinket, akik reggel hétkor már Ferihegyen várakoztak a becsekkolásra és Varsó érintésével csak délután értek a litvániai kisvárosba, az esős Kédainiaiba, ahol szombat este igyekeznek megtréfálni a hazaiakat.

„Ez a csapat nagyjából ugyanaz, amelyik 2015-ben, Sopronban, Európa-bajnoki mérkőzésen legyőzött bennünket – kezdte a litván csapat ismertetését Székely Norbert szövetségi kapitány. Ugyan nem sikerült kijutniuk a legutóbbi, csehországi viadalra, ettől függetlenül erősek – főleg hazai pályán –, elsősorban a kemény fizikai játék dominál náluk. Nagy valószínűséggel a második helyért kell harcolnunk a csoportban, s mivel a nyolc négyesből csak a hat legjobb második jut ki a csoportelsők mellett az Eb-re, nagyon is fontos a győzelmek száma. Ezért csakis azok érdekelnek!"

A pénteki nap tapasztalatai alapján nagyon úgy tűnik, hisz abban ez a csapat, hogy sikeres rajtot vesz, azon túl, hogy az esti edzésen végig fegyelmezetten, egyetlen pisszenés nélkül dolgozott, nyoma sem volt feszültségnek, végig jókedv és derű uralkodott. A tréningen pedig nem is lehet nem figyelni, amikor az egyik gyakorlatot a magyar női kosárlabdázás legendája, Iványi Dalma vezényli, aztán átveszi a szót a magyar edzői kar egyik legtehetségesebb tagja, Cziczás László, mindezt pedig megfejeli az utánpótlás-csapatokkal rengeteg sikert elérő Kovács Andrea szakértelme. Nem csoda, hogy Székely Norbert a munka igazán érdemi részéig angyali nyugalommal figyelte játékosait.

„Nagyon elégedett voltam a lányokkal, a hozzáállásuk példamutató volt a héten, csak az okoz nehézséget, hogy tényleg csak néhány edzésünk volt felkészülni erre a mérkőzésre. Idegenben kezdünk, ami nem baj, mert az első fordulóban még nem lehet akkora nyomás rajtunk" – fejtegette a szövetségi kapitány.

Azt azért látni a válogatott mindennapjai során, hogy a hangadók igazán fontos szerepet töltenek be a csapat életében, Krivacsevics Tijana, Simon Zsófia vagy éppen Medgyessy Dóra szavára mindenki odafigyel, Medgyessy legtöbbször hangulatfelelős is egy-egy poénnal, némi bohóckodással.

A lelkeknek pedig egyértelműen a siker tesz a legjobbat, a szakmai stáb éppen ezért különböző dobóversenyekkel is doppingolta a játékosokat, akiknek elsősorban a takaros, modern kédainiai csarnok belakása, a távolságok bemérése, a fényviszonyok megszokása, valamint az egész napos utazás okozta fáradtság elűzése volt a legfontosabb feladatuk a pénteki esti tréningen.

És hogy mire kell figyelniük szombaton? Elsősorban fel kell venniük a várhatóan kemény fizikai harcot a hazaiakkal, valamint nem árt odafigyelni a litvánok olyan egyéniségeire, mint a Galatasaray euroligás profija, Gintaré Petronyté, aki 2015-ben a litvánok által 72–66-ra megnyert összecsapáson egymaga 28 pontot dobott és 12 lepattanót szerzett ellenünk.

Most nem szabad, hogy annyi mindent elérjen a pályán, sőt, remélhetőleg inkább a magyar oldalon lesz egy ilyen vezéregyéniség.

Talán Krivacsevics Tijana vagy éppen a honosított Cyesha Goree? Mindegy!

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
18.00: Litvánia–MAGYARORSZÁG
18.00: Albánia–Oroszország

A magyar válogatott kerete: Goree Cyesha Damian, Krivacsevics Tijána, Simon Zsófia, Varga Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Katona Szidónia, Medgyessy Dóra (Ceglédi EKK), Dubei Debóra, Határ Bernadett (Sopron Basket), Szabó Fanni, Zele Dorina (Aluinvent DVTK Miskolc), Raksányi Krisztina (PEAC-Pécs), Studer Ágnes (Szekszárd)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik