„Megviseli a társaságot” – egy dolog nem stimmel Csehországban

FAZEKAS ZOLTÁN (HRADEC KRÁLOVÉ)FAZEKAS ZOLTÁN (HRADEC KRÁLOVÉ)
Vágólapra másolva!
2017.06.15. 10:27
null
Tizenkettő, de egyáltalán nem piszkos – nyugodtak, mosolygósak<br /> és kipihentek a nagy feladat előtt legjobbjaink (Fotó: Földi Imre)
Jó hangulatban érkezett meg, és edzett az európa-bajnoki csoportmeccseknek otthont adó Hradec Královéban a magyar női kosárlabda-válogatott, amely pénteken a spanyolok ellen kezdi meg szereplését a csehországi kontinenstornán.

„Na most már engedd oda a kisgyereket is" – froclizta egyik kedves csapattársa Medgyessy Dórát, miután néhány percre használatba vette az étterem mini trambulinját, és gyermeki élvezettel az arcán ugrált. A magyar válogatott hátvédje gondolt egy merészet, és a pompás ebédet (a bátrabbak a répaleves után nekiláttak a klasszikus cseh-szlovák főételnek: knédli káposztával és sertéssülttel) követően kicsit lemozogta az ételt, no meg a desszertet, majd amikor elhagyta a hálóval körbezárt trambulint, egy háromévesforma kisfiú nyomult boldogan a helyére – a nézősereg és a gyermek édesanyjának legnagyobb örömére.

Stefan Svitek lendületesen magyarázott az első csehországi tréningen (Fotó: Földi Imre)
Stefan Svitek lendületesen magyarázott az első csehországi tréningen (Fotó: Földi Imre)

A magyar női kosárlabda-válogatott szerda reggel indult útnak Székesfehérvárról Hradec Královéba, ahol pénteken elkezdődik a 36. Európa-bajnokság. Az ebédet az alig több mint kétezres lakosú, festői szépségű környezetben fekvő, hegyektől és völgyektől övezett falucskában, Cerna Horában (Fekete hegy) költötte el a magyar delegáció, majd a busz folytatta kanyargós, ám varázslatosan szép tájon át vezető útját Hradec Královéba (Királyvárad), ahol este nyolckor már az első edzést is megtartotta a csapatnak Stefan Svitek szövetségi kapitány. Az A-csoportban a kétszeres Eb-győztes spanyolokkal, az ukránokkal és a rendező csehekkel találkozó együttes tagjai igen vidámak és nyugodtak voltak, mindenki mosolygott és kipihentnek tűnt.

Jó hangulatban érkezett meg a válogatott Csehországba (Fotó: Földi Imre)
Jó hangulatban érkezett meg a válogatott Csehországba (Fotó: Földi Imre)

Az izgalom és a drukk alighanem csak péntek délután költözik majd Nagy-Bujdosó Nóráék lelkébe, amikor is este nyolckor a riói olimpián ezüstérmes spanyolokkal találkoznak.

Addig azonban még akklimatizálódik a társaság, amely az első helyi tréningje előtt a nemzetközi szövetség (FIBA) kötelező jellegű portréfotózásán vett részt. Érdekesség, hogy a képeket magyar fotós, Rébay Viktor készítette, aki régi ismerőse a lányoknak, hiszen a honi szövetségnek is végez munkákat – például a hazai kupadöntőkön –, így aztán nagyon megörültek a felek egymásnak.

Az edzés sem maradhatott ki a programból (Fotó: Földi Imre)
Az edzés sem maradhatott ki a programból (Fotó: Földi Imre)

A csehek már fél héttől edzettek az impozáns, nagy belmagasságú, az Európa-bajnokság során 3666 néző befogadására alkalmas sportcsarnokban, a Zimniben, s ugyan a biztonságiakat nem zavarta, hogy belekukkantottunk csoportellenfelünk programjába, a FIBA ellenőre azonban hamar ajtót mutatott, amikor kiderült, Magyarországról érkeztünk...

Az intenzitásra ezúttal sem lehetett panasz (Fotó: Földi Imre)
Az intenzitásra ezúttal sem lehetett panasz (Fotó: Földi Imre)

Svitek este nyolctól vezényelt edzést, de előtte még elmondta, hogy csapata tavaly ugyanebben a csarnokban nemzetközi tornán legyőzte a cseh A, B- és a román válogatottat is, azaz jó emlékeink vannak a helyről. A könnyed, mindössze 55 perces tréning – hasonlóan az egész naphoz – jó hangulatban zajlott, Fegyverneky Zsófiék megismerkedhettek a szokásos, de fontos apróságokkal: mennyire csúszik vagy tapad a parketta; mennyire kemény a gyűrű; puha-e a palánk. Tény, pénteken már ezek a részletek is számíthatnak...

NAGY-BUJDOSÓ Nóra, a magyar válogatott magasbedobója

„Nem érezzük magunkat fáradtnak, kellemes volt az utazás, az ebéd, az úton pedig szokásosan remek hangulat uralkodott a buszon, hiszen Medgyessy Dóra most is gondoskodott a poénokról és a jókedvről... Mindannyian nagyon bízunk abban, hogy a formaidőzítés jól sikerült, és a szlovákok elleni utolsó két meccsen mutatott játékot az Európa-bajnokságon viszontlátjuk. A szállásunk közepes, sajnos a wifi gyengén működik, ami a társaságot kicsit megviseli."


KOSÁRLABDA
Női Európa-bajnokság, Csehország – PÉNTEK
A-csoport, 1. forduló
18.00:
Ukrajna–Csehország
20.30: MAGYARORSZÁG–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
B-csoport, 1. forduló
12.30:
Fehéroroszország–Olaszország (Tv: M4 Sport)
15.00: Törökország–Szlovákia
C-csoport, 1. forduló
18.00:
Szerbia–Görögország
20.30: Szlovénia–Franciaország
D-csoport, 1. forduló
12.30:
Belgium–Montenegró
15.00: Lettország–Oroszország

Pénteken már Spanyolország ellen küzdenek a mieink (Fotó: Földi Imre)
Pénteken már Spanyolország ellen küzdenek a mieink (Fotó: Földi Imre)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik