Női kosár Eb: életük meccsén kell bizonyítaniuk a magyaroknak

BOBORY BALÁZS, KONCZ GYÖRGY (fotó)BOBORY BALÁZS, KONCZ GYÖRGY (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.07.04. 07:28
Három nap szünet után csütörtökön talán a torna legfontosabb mérkőzését játssza Belgrádban a magyar női kosárlabda-válogatott Nagy-Britannia ellen. A győztes biztosan éremért és olimpiai kvalifikációért küzdhet az Európa-bajnokságon.
Dubei Debóra is azon huszonévesek közé tartozik, akik máris fontos játékosoknak számítanak, a jövőben pedig végképp alapemberei lehetnek a női válogatottnak (Fotó: Koncz György)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Dubei Debóra is azon huszonévesek közé tartozik, akik máris fontos játékosoknak számítanak, a jövőben pedig végképp alapemberei lehetnek a női válogatottnak (Fotó: Koncz György) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Horti Dóra: Kemény meló vár ránk!

Jó csapatot alkotnak a britek, szépen építették fel magukat az Eb-n, egyre jobban játszanak. A három kulcsjátékosuk kiváló formában van, igazi vezérek. Az ő megállításuk lenne a legfontosabb, mert ha ez sikerülne, akkor a többiek talán nem tudnának a helyükre lépni. Kemény meló vár ránk, az biztos. Hosszú volt egy kicsit ez a három nap meccs nélkül, de remélem, ettől csak éhesebbek lettünk” – mondta Horti Dóra, a magyar válogatott centere.

„El sem hiszem, hogy ez megtörténik, sikerült Montenegrót is megvernünk, és megnyílt az esély, hogy ismét olimpián szerepeljünk. Elképesztő csapatunk van, csodálatos társaság. Itt senkit sem az egyéni statisztikai mutatók foglalkoztatnak, mindenki alárendeli magát a csapat érdekeinek, és ennek itt az eredménye. Hihetetlen, szenzációs érzés!” – nyilatkozta Johannah Leedham, a britek hátvédje.

Végre eljött a pillanat.

Megérkeztünk ahhoz a mérkőzéshez, amelyről az Eb előtt csak titokban álmodtunk, ez az az összecsapás, amely az újabb szintlépéshez vezet, és ez az, amelynek köszönhetően történelmet lehet írni.

Bő másfél hete, a fehéroroszoktól elszenvedett második vereség után – azóta ők már otthonról figyelik a viadalt, mert a csoportjukból kiestek – nem úgy nézett ki, hogy a magyar válogatott nyílegyenesen megy a legjobb nyolc közé a nisi csoportból, és még középdöntőt sem kell játszania. Aztán mégis csodálatos utazás lett belőle, meredeken felfelé ívelő pályán.

„Én nem különíteném el az utolsó edzőmérkőzésünktől idáig számított időszakot, és az egész két hónapig tartó felkészülésünket, sőt a válogatottnál közösen eltöltött másfél évünket is ide sorolom, onnantól járja az útját ez a csapat – mondta Székely Norbert szövetségi kapitány. – Természetesen az eddigi Európa-bajnoki eredményeink nagy sikernek számítanak, de nem szabad kiszakítani a kosárlabdázás egészéből, abból a folyamatból, hogy honnan hová szeretnénk fejlődni. Az nagyon örvendetes, hogy ez az együttes a jelent és a perspektívát a jövőre nézve együtt magában hordozza.”

 

IDE ÜLJENEK A MAGYAROK!
A magyar szövetség tanácsa alapján a csütörtöki, britek elleni meccsen 214-es és 215-ös szektorba kell a magyar szurkolóknak jegyet vennie a belgrádi Kombank Arénában, ha közel akarnak lenni a kispadhoz.

Ha személyekre is le akarjuk fordítani a kapitány szavait, akkor ezen az Európa-bajnokságon az a helyzet, hogy a 24 éves Határ Bernadett egyértelmű vezérré nőtte ki magát, csakúgy, mint 21 éves Studer Ágnes, és fontos szerepe van a 22 éves Dubei Debórának is. Ha ehhez hozzávesszük, hogy bármikor megvillanthatja oroszlánkörmét az egyaránt 20 esztendős Lelik Réka, vagy Pusztai Petra, esetleg a náluk egy évvel idősebb Kiss Virág, akkor már érthető, hogy a mostani örömteli szereplés mellett miért esik szó gyakran a reményteljes jövőről.

A következő ellenfél: Nagy-Britannia

A torna előtt a legtöbben udvariasságból szimpatikus, feltörekvő csapatnak tartották a briteket, akik a két évvel ezelőtt csehországi Eb-re ki sem jutottak, a négy évvel ezelőtti magyar-román rendezésűn meg négy vereséggel köszöntek el. Aztán gyorsan kiderült, hogy a szigetországiak bizony tudnak kosárlabdázni, eddigi négy meccsükből csupán egyet, a címvédő spanyolok ellenit vesztették el.

A torna álomszerűen kezdődött a britek számára, hiszen a társrendező letteket Rigában döngölték úgy a parkettbe, hogy a hazaiaknak esélyük sem volt (74–60). A briteknél azért már ekkor látszott, hogy szinte minden a Temi Fagbenle, Karlie Samuelson, Johannah Leedham hármason múlik, a nyitányon éppen utóbbi villogott a legjobban 24 ponttal.

Ezután következett a spanyolok ellen 67–59-re elbukott meccs, de a félidőben még Nagy-Britannia állt jobban. Fagbenle pont húsz ponttal keserítette a címvédőt.

A csoportmeccsek körében Ukrajna sem tudta lefékezni a brit lendületet, pedig keleti szomszédainknak az élete múlt a mérkőzésen. Hiába villogott Alin Jagupova 21 ponttal, Fagbenle rajta is túltett, 22-vel zárta az estét, a britek meg 68–54-re ütötték ki Ukrajnát és jutottak a középdöntőbe a második helyen.

Ahol talán a torna leggyengébb állományú csapata, Montenegró volt az ellenfele, de a britek érdemeiből és a 92–71-es győzelem értékéből ez semmit nem von le. Fagbenle és Samuelson versenyt dobott, előbbi 29, utóbbi 28 pontnál állt meg, Nagy-Britannia lassítás nélkül gázolt át ellenfelén és ezzel a lendülettel utazott át a lett fővárosból Belgrádba, most nekünk kell megállítani.

A három kulcsember közül Fagbenle jelenleg is a WNBA-ben szereplő Minnesota Lynx játékosa, 2017-ben bajnok is volt a csapattal. Samuelson az euroligás belga Castors Braine egyik kulcsjátékosa, Leedham pedig a szintén Euroliga-szereplő lengyel Polkowice egyik legjobbja. Rájuk kell a leginkább figyelni.

Persze az nagy baj lenne, ha a hosszú távú építkezés oltárán feláldoznánk a jelen nyújtotta esélyt, egy esetleges Eb-érmet, vagy olimpiai szereplést. A magyar válogatott abban a szerencsés helyzetben van, hogy olyan ellenféllel találkozik a negyeddöntőben, amely ugyan a világranglistán 25, az európain 7 hellyel előzi meg a mieinket (Nagy-Britannia 25. és 12., Magyarország 50. és 19.), de játékoskerete alapján bizonyosan gyengébbnek tűnik, mint bármelyik más válogatotté a legjobb nyolc között.

„Nagyon kiegyensúlyozott ez az Európa-bajnokság, és szerencsére mi is eljutottunk oda, hogy nem kell nézni, milyen felirat van az ellenfél mezén, nekünk csak a saját játékunk erősségeinek a kidomborítására kell törekednünk – magyarázta Székely Norbert. – Ezért kell a lehető legtöbbet megtenni, és az is látszott korábban, hogy ez a magyar csapat képes szoros mérkőzéseket a hajrában megnyerni, ami korábban hiányzott néha.”

A szakember még a törökök elleni vasárnapi meccs után hangsúlyozta, a lányoknak élete mérkőzése jön a britek ellen és most azt is elismerte: neki is. Ezzel együtt Székely Norbert abban is bízik, hogy a magyar női kosárlabda-válogatott a jövőben még néhányszor megmutatja, hogy képes lesz hasonlóan fontos összecsapásokig elverekedni magát.

A csütörtöki negyeddöntőben azt a Nagy-Britanniát kell legyőzni, amelyet a szakmai stáb a szlovénokhoz hasonlított. A mieink úgy készülnek, hogy egy támadó kosárlabdát képviselő csapattal találkoznak, amely még abban is hasonlít az első csoportellenfelünkhöz, hogy viszonylag szűkös rotációval rendelkezik, és ezt az egész mérkőzésen szem előtt kell tartani, mert emlékszünk, a szlovénokat pont úgy vertük meg a hajrában, hogy onnan két fontos ember korábban kiesett sérülés, illetve kipontozódás miatt, a helyükre érkezők meg nem képviseltek hasonló minőséget. Székely Norbert úgy számol, hogy egy végletekig kiélezett, szoros összecsapás vár ránk, amely megint az utolsó percekben dőlhet el, és ezeket az éles helyzeteket eddig jól kezelte a magyar csapat.

A mérkőzés csütörtökön, 12.30-kor kezdődik, ez se nem sportoló-, se nem szurkolóbarát időpont, de szerdán legalább a magyar csapat modellezni tudta a meccsnapi menetrendet, hiszen Plézer Gábor technikai vezető közbenjárására sikerült a saját, reggeli edzésidőpontunkat későbbire cserélni, így hozzávetőleg délben tréningeztek a Kombank Arénában Raksányi Krisztináék.

 

A szakmai stáb egyik legfontosabb feladata, hogy a szűken értelmezett szakmai felkészítésen kívül, a lányok fejét, lelkét, szívét, gondolkodását is rendben tartsa, mert egy ilyen téttel bíró mérkőzésen végzetes lehet a nem megfelelő mentális állapot. Egyelőre úgy tűnik, ezen a téren sincs probléma a játékosokkal, de ezt a meccsen is kell majd bizonyítaniuk.

Életük meccsén.


Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: Bobory Balázs (riport), Koncz György (fotó)

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÁJÁTSZÁS
NEGYEDDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 4. MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia 12.30 (Tv: M4 Sport)
– élőben az NSO-n!
Július 4. Spanyolország–Oroszország 15.00
Július 4. Franciaország–Belgium 18.00
Július 4. Szerbia–Svédország 20.30 (Tv: M4 Sport)
RÁJÁTSZÁS AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNÁÉRT (BELGRÁD)
Július 6. A1/C2/D3–D1/B2/A3 ?
Július 6. B1/D2/C3– C1/A2/B3 ?
ELŐDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 6. A1/C2/D3–D1/B2/A3 ?
Július 6. B1/D2/C3– C1/A2/B3 ?
HELYOSZTÓK (BELGRÁD)
Július 7. a 3. helyért 17.30
Július 7. döntő 20.30 (Tv: M4 Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik