Kosár Eb: generációváltás! – a jövő sztárjai már megérkeztek

MOLNÁR KRISZTIÁNMOLNÁR KRISZTIÁN
Vágólapra másolva!
2017.08.29. 17:47
null
Marko Gudurics utánpótlás Eb-n már bizonyított (fiba.com)
Nincs már Dirk Nowitzki, a válogatottól visszavonult Tony Parker, és a spanyolok aranygenerációja is fogyatkozik, Európa azonban ontja magából az olyan játékosokat, akik joggal pályáznak arra, hogy az előbb említettekhez hasonló karriert fussanak be. Az augusztus 31-én kezdődő kosárlabda Európa-bajnokságon is számos fiatal játékosra érdemes odafigyelni. Szubjektív listánk azokat a 24 éven aluli játékosokat mutatja be, akik hosszú évekig meghatározó alakjai lehetnek a sportágnak, és már ezen az Eb-n is nagyot alkothatnak.


10. MARKO GUDURICS, 1995, SZERBIA

A szerbek hátvéd-bedobója világversenyen még nem szerepelt a felnőttválogatottban, az utánpótlás Eb-ken azonban már felhívta magára a figyelmet – a 2015-ös U20-as kontinensviadalon csapatkapitányként vezette hazáját bajnoki címig, őt a torna legértékesebb játékosának választották.

A lista összeállításakor szóba jött még
Isaiah Hartenstein (Németország), Jorgosz Papajannisz (Görögország), Roland Smits (Lettország), Dino Radoncsics (Montenegró).

A Crvena zvezdával két szezont játszott az Euroligában, az igazi nagy kiugrás most jöhet a számára, ugyanis honfitársát, az NBA-be távozó Bojan Bogdanovicsot kell pótolnia az Euroliga-győztes Fenerbahcénál. Az Eb-n több mezőnyjátékos is hiányzik a még így is csúcsra törő szerbeknél, Gudurics hasznos tagja lehet a rotációnak.

9. JUAN HERNANGÓMEZ, 1995, SPANYOLORSZÁG

A fiatalabbik Hernangómez fivér felnőtt versenyen most mutatkozik be a címvédő spanyoloknál. Természetesen ő is szép eredményeket tud felmutatni utánpótlás-viadalokról, a 2015-ös U20-as Eb döntőjében például épp a Gudurics által vezérelt szerbektől szenvedett vereséget a csapata – Juant beválasztották a torna legjobb ötösébe.

2016-ban 1/15-ös választott volt az NBA-drafton, és 62 meccsen átlagosan csaknem 14 percet kapott a Denver Nuggetsben. A spanyoloknál is akad hiányzó bőven, a 3-as és 4-es poszton bevethető Hernangómez kezére játszik Víctor Claver, Rudy Fernández és Felipe Reyes távolléte is.

Dragan Bender kiváló párost alkothat Dario Sariccsal
Dragan Bender kiváló párost alkothat Dario Sariccsal


8. DRAGAN BENDER 1997, HORVÁTORSZÁG

A 2016-os NBA-drafton Bender lett a 4. kiválasztott, és bár az előző szezon még nem az övé volt a Phoenix Sunsnál, 43 meccsen így is lehetőséget kapott. A 2014-es U18-as Eb-n pontszerzésben, lepattanózásban és blokkolásban is a legjobbak között volt.

Bender a modern kosárlabdázók prototípusa, 216 centis magassága ellenére nem klasszikus center: könnyedén mozog, betalál távolról, és akkor sem jön zavarba, ha labdát kell vezetnie. Igazi csemege lesz látni Dario Saric oldalán, aki szintén egy nagy testbe bújt mezőnyjátékos – velük együtt nagy taktikai variációs lehetősége van a mieink csoportellenfelének.

A Hernangómez tesók (balra Juan, jobbra Willy) a jövő Gasoljai? (HoopsHype)
A Hernangómez tesók (balra Juan, jobbra Willy) a jövő Gasoljai? (HoopsHype)


7. WILLY HERNANGÓMEZ, 1994, SPANYOLORSZÁG

Az idősebbik Hernangómez testvér már ott volt a 2015-ben Eb-t nyerő spanyoloknál, a riói olimpián pedig átlagban csaknem 11 percet kapott. Nagy valószínűséggel ezen a tornán még többet játszhat, igaz, a Gasol tesókat jelenleg képtelen „lejátszani”.

A Real Madriddal mindent megnyert Spanyolországban, az előző volt az első NBA-idénye – 72 meccsen 8.2 pontot és 7 lepattanót átlagolt, ezzel bekerült az év újoncötösébe. A címvédésre készülő spanyol csapatban fontos szerepe lesz, a Gasolok majdani visszavonulásával Hernangómezék lehetnek az új kedvencek, még ha azt a szintet talán nem is érik el soha.

6. FURKAN KORKMAZ, 1997, TÖRÖKORSZÁG

Nincs itt Ersan Ilyasova, Enes Kanter és Ömer Asik sem, a korábbi nagyok közül Hedo Türkoglu és Emir Preldzic is visszavonult már, így új arcoknak is nagyot kell alkotniuk az Eb főházigazdájánál. Korkmaz a korosztályának egyik legjobb játékosa Európában, most a felnőttek között is ponterős játékkal kell segítenie a csapatát.

A hátvéd az Anadolu Efesszel már szerzett Euroliga-tapasztalatot, az előző szezon második felét a Banvitnál töltötte kölcsönben, mellyel Török Kupát nyert, míg a BL-ben a legjobb 22 év alatti játékosnak választották az idén. A 2016-os NBA-drafton 26.-ként kelt el, a következő idényt már a Philadelphia 76ersnél kezdi meg.

Cedi Osman (balra) és Furkan Korkmaz a török kosárlabdázás jövője (Anadolu Efes)
Cedi Osman (balra) és Furkan Korkmaz a török kosárlabdázás jövője (Anadolu Efes)


5. CEDI OSMAN, 1995, TÖRÖKORSZÁG

Törökország másik feltörekvő játékosa a mögöttünk hagyott idényben alapembere volt az Efesnek. Osman volt a 2014-es U20-as Eb MVP-je, 2015-ben az NBA-be is draftolták, de csak az idén kezdi meg a tengerentúli karrierjét a Cleveland Cavaliersben, amelynél akár azonnal szerepet kaphat. A bedobó 2015-ben a felnőtt Európa-bajnokságon 12.7 pontot és 5 lepattanót átlagolt, a törökök azt várják tőle, hogy az idén újabb szintet lép.

4. LAURI MARKKANEN, 1997, FINNORSZÁG

A 213 centis finn némiképp ismeretlen lehet az európai kosárbarátoknak, ugyanis egyetemi tanulmányait az Arizona Egyetemen töltötte. Az utánpótlás Eb-ken már letette a névjegyét: az U18-as tornán 18.2 pontjával a mezőny legeredményesebb játékosa volt, mint ahogy 2016-ban az U20-asok között is – az akkori 24.9 pontos átlaga (a mieink ellen 26-ot szórt) majdnem hat ponttal több volt, mint a rangsorban őt követő játékosnak. Markkanen akkor is hazai közönség előtt játszhatott, csakúgy, mint most a csoportkörben.

Az idei NBA-draft 7. választottja volt az ifjú erőcsatár, pontszerző képességét hamarosan alighanem az amerikai profik között is megcsillogtatja. Úgy tűnik, Petteri Koponen nem sokáig marad a finnek legmagasabban jegyzett kosárlabdázója.




3. LUKA DONCIC, 1999, SZLOVÉNIA

A szlovén csodatiniről nyugodtan lehetne egy egész cikket írni, annyira lelkes (joggal!) vele kapcsolatban a kosaras szaksajtó. Doncic az egész Eb második legfiatalabb játékosa, 18 éves korára a Real Madrid felnőttcsapatának meghatározó alakja. Nem sokáig marad már ez így, a 2018-as NBA-draft első három választottja közé jósolják.

Az irányítóként és hátvédként is bevethető játékos a posztjához képest brutális testfelépítéssel rendelkezik (201 centi, 99 kg), jól dob, atletikus és fiatal kora ellenére magas a játékintelligenciája – képességei révén abszolút megállja a helyét a felnőttek között.

Doncic július végén debütált a felnőttválogatottban, az oroszok U22-es csapata ellen 13 perc alatt 14 pontot és 6 lepattanót ért el, néhány nappal később a mieink ellen 18 pontot és 9 lepattanót szerzett, majd több felkészülési meccsen is 20 pont körül, vagy fölötte termelt.

Honfitársa, Goran Dragic az Eb után visszavonul, így szabad az út, hogy Doncic onnantól teljes mértékben a szlovénok élére álljon. A felsorolt játékosok közül talán az ő jövője a legfényesebb, itt azért került „csak” a 3. helyre, mert a jóslatokat be is kell váltania.




2. KRISTAPS PORZINGIS, 1995, LETTORSZÁG

A lett óriást már sokkal kevésbé kell bemutatni, mint a korábbi játékosokat. Európában ugyan nem maradt túl sokáig ahhoz, hogy nevet szerezzen magának, de az utolsó sevillás szezonjában az Eurocupban és a spanyol bajnokságban is voltak jó meccsei.

2015-ben a 4. helyen draftolta őt a New York Knicks, amelynek szurkolói hangot adtak nemtetszésüknek, nem értették, hogyan lehet egy ilyen jó választási lehetőséget elpazarolni egy 221 centis, de roppant vékony, ismeretlen, kimondhatatlan nevű fiúra.

Porzingis hamar „befogta a kétkedők száját”, az első szezonjában 72 meccsen több, mint 28 percet játszott átlagban, ezt 14.3 ponttal és 7.3 lepattanóval hálálta meg, ezzel bekerült az év újoncötösébe. Az előző idényben még erre is rátett egy lapáttal, csaknem 33 perc alatt 18.1 pontot átlagolt hasonló lepattanózással. Saját bevallása szerint a következő szezonban All Star-szinten fog teljesíteni – jóslata teljesen reális.

Magassága ellenére remekül mozog, kiválóan dob triplát, nem véletlenül hasonlítják sokan Dirk Nowitzkihoz. Érdekes lesz látni a dominanciáját az Eb-n.

1. DARIO SARIC, 1994, HORVÁTORSZÁG

Dragan Bender bemutatásánál már említettük Saric nevét, itt azonban érdemes kifejteni, hogy miért is került nálunk ilyen magas pozícióba a horvát.

Nem volt még 20 éves, amikor az Adria Liga 2013–2014-es szezonját megnyerte a KK Zagreb csapatával, s őt a szezon MVP-jének választották – abban az időben a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnok közönsége is megcsodálhatta tehetségét.

Ugyan 2014-ben 12.-ként elkelt az NBA-drafton, a játékos és hozzátartozói úgy gondolták, hogy érdemesebb még Európában maradnia. A következő két szezont az Anadolu Efesnél töltötte, csak azután igazolt át Amerikába – ha még egy évet vár, akkor nagyobb fizetésért írhatott volna alá a Philadelphiához, de Saric, saját bevallása szerint új kihívásokat keresett.

A mögöttünk hagyott idényben 81 meccsen átlagosan 26 perc alatt (Joel Embiid sérülését követően kapott nagyobb szerepet), 12.8 pontot és 6.3 lepattanót átlagolt, ez majdnem az év újonca címig repítette. 208 centis magasságával a palánk alatti pozíciókban fog játszani, de valószínűleg sokat lesz a kezében a labda, gyakorlatilag irányítani fog. Jól vezet labdát, remek meglátásai vannak, jó a passz- és a dobókészsége is.

Listánkon azért előzte meg Porzingist, mert a horvát válogatott többre hivatott (éremesélyes), mint a lett, márpedig ha a szomszédunk beváltja a várakozásokat, akkor az biztos, hogy jórészt Saricnak lesz köszönhető.

Hol vannak a magyarok?
A mieink szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan többször elmondta, hogy ezen a tornán azok élveznek elsőbbséget a csapatba kerülésért, akik évek óta vele dolgoznak, a novemberben kezdődő vb-selejtezőkön viszont már a jövő válogatottjának szurkolhatunk. Az Eb-keretbe ettől függetlenül bekerült a 22 éves Perl Zoltán, és ha már ott van, akkor fontos láncszeme is lesz a gárdának. A felkészülést végig csinálta kortársai közül Váradi Benedek és Benke Szilárd, nekik megkérdőjelezhetetlen a helyük a következő években. Bemutatkozott már a Kaliforniai Egyetemen (UCLA) kosárlabdázó 21 éves Golomán György is. Az utóbbi egy-két évben mások is követték Golomán példáját, és Amerika felé vették az irányt. Ha az említett magyar fiúk nem is futnak be olyan karriert, mint a listánkon szereplő játékosok, úgy tűnik, hogy a magyar kosárlabdázás ígéretes jövő előtt áll.


Az Európa-bajnokság csoportbeosztását és menetrendjét ide kattintva találja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik